X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Αθλέτικ και Μπάρτσα; Να μην παίξουν!

Η Εσπεράνθα Αγκίρε, πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Μαδρίτη και υποψήφια δήμαρχος, ζήτησε να μην παίξουν Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα τον τελικό του Κυπέλλου! Διαβάστε στο Sport24.gr την άποψη ενός Βάσκου, ενός Καταλανού και ενός Μαδριλένου δημοσιογράφου

Η Εσπεράνθα Αγκίρε, μια από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες στη Μαδρίτη και όχι μόνο, στην εβδομαδιαία στήλη που διατηρεί στην ισπανική πολιτική εφημερίδα "El Mundo", ζήτησε ευθέως από τις φιναλίστ του ισπανικού Κυπέλλου να αποφύγουν να αγωνιστούν στον τελικό!!! Σύμφωνα με την άποψή της, οι φίλαθλοι της Αθλέτικ και της Μπαρτσελόνα, είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν ένα τόσο επίσημο παιχνίδι για να εκφράσουν το μίσος τους, σφυρίζοντας στον ισπανικό ύμνο και αποδοκιμάζοντας τον Ισπανό μονάρχη.

Η πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος (PP) στο τοπικό διαμέρισμα της Μαδρίτης και υποψήφια δήμαρχος στην ισπανική πρωτεύουσα, γράφει μεταξύ άλλων: "Για μια ακόμα φορά αυτοί οι σύλλογοι φτάνουν στον τελικό. Όμως αυτοί που περιφρονούν το σύνολο των πολιτών που αποτελούν το ισπανικό έθνος, δεν έχει νόημα να συμμετέχουν σε μια διοργάνωση της οποίας το βραβείο είναι αυτό ακριβώς, δηλαδή η αναγνώριση που θέλουμε να δείξουμε όλοι μας στην Ισπανία και τον βασιλιά. Όλοι οι υπόλοιποι Ισπανοί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανεχόμαστε αυτές τις προσβολές".

Η Εσπεράνθα Αγκίρε μαζί με τους Σέρχιο Ράμος και Ίκερ Κασίγιας, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2011/12 από τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η Αγκίρε, στο κείμενό της, επικαλείται το παράδειγμα του πρώην Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε διατάξει την διακοπή ενός παιχνιδιού στη Γαλλία, το οποίο διεξήχθη λίγες μέρες αργότερα χωρίς θεατές, λόγω των συνεχών αποδοκιμασιών από την κερκίδα κατά την ανάκρουση του γαλλικού ύμνου. Τέλος, αναφέρει ότι κάθε σύλλογος είναι ελεύθερος να παίρνει μέρος στο Κύπελλο Ισπανίας, όμως από τη στιγμή που συμμετέχει, είναι υποχρεωμένος να σέβεται το σύνολο των πολιτών που υποστηρίζουν τη διοργάνωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το άρθρο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι κατηγόρησαν την Αγκίρε για λαϊκισμό και εκμετάλλευση ενός αθλητικού γεγονότος για προεκλογικά οφέλη. Το Sport24.gr θέλησε να μάθει από πρώτο χέρι τις διαφορετικές απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, έτσι μιλήσαμε διαδοχικά με τρεις δημοσιογράφους: έναν από την βασκική Deia, έναν από την καταλανική Mundo Deportivo και έναν από την μαδριλένικη As. Υποβάλλαμε και στους τρεις τις ίδιες ερωτήσεις και ιδού τί μας απάντησαν.

1. Julian Goikoetxea - Deia (Χώρα των Βάσκων)

- Πώς σχολιάζετε τις απόψεις της Εσπεράνθα Αγκίρε;

Η υποψήφια δήμαρχος έκανε ακριβώς αυτό. Μια προεκλογική "παρουσία", γεμάτη λαϊκισμό του πιο ανόητου είδους και το μόνο που κατάφερε, ήταν να αποδείξει πως ούτε η ίδια ούτε το κόμμα της, ξέρουν τί σημαίνει ανοχή. Το άρθρο της μπορώ να το χαρακτηρίσω με δυο λέξεις ως "αυθεντική δημαγωγία". Κάποια στιγμή, εκεί στη Μαδρίτη θα πρέπει να καταλάβουν ότι για εμάς τους Βάσκους είναι πλέον παράδοση να σφυρίζουμε τον βασιλιά. Έχουμε ελευθερία και δημοκρατία. Από το 1977 και τον τελικό ανάμεσα στην Αθλέτικ και την Μπέτις, όταν ακούστηκαν για πρώτη φορά σφυρίγματα εναντίον του μονάρχη, αυτό συνεχίζεται και δεν πρόκειται να σταματήσει όσο θα υπάρχει μοναρχία. Και σε τελική ανάλυση, ποιος είναι ο βασιλιάς που τάχα μου πρέπει να σεβαστούμε; Ένας χαραμοφάης μπερμπάντης ήταν ο Χουάν Κάρλος, ένας χαραμοφάης είναι και ο γιός του.

- Συμφωνείτε ότι Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα δεν θα έπρεπε να παίξουν τον τελικό του Κυπέλλου;

Φυσικά και πρέπει να παίξουν αυτές οι δυο ομάδες τον τελικό. Έφτασαν εκεί με την αξία τους και σε τελική ανάλυση πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός και όχι για μια κόντρα πολιτική, μέσα από την οποία ο καθένας θα προωθήσει τις θέσεις του. Το δικό μου ερώτημα όμως είναι άλλο. Τί δουλειά έχει ο βασιλιάς να παρευρίσκεται στο γήπεδο; Εδώ μιλάμε για μια λαϊκή εκδήλωση, στην οποία οι φίλαθλοι είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως θέλουν.

- Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα κατά την ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου;

Το δικαίωμα της ελευθερίας είναι ιερό. Ο καθένας μπορεί να επιδοκιμάσει ή να αποδοκιμάσει ότι θέλει. Τί να κάνουμε δηλαδή; Να απαγορεύσουμε την ελεύθερη έκφραση; Ας αφήσουμε τους φιλάθλους να πουν αυτά που έχουν να πουν. Ο καθένας έχει τους λόγους του. Αυτό θα έπρεπε να είναι σεβαστό από όλους. Τα υπόλοιπα αφορούν προεκλογικές εκστρατείες, αλλά όχι εμένα.

2. Sergi Sole - Mundo Deportivo (Καταλονία)

- Πώς σχολιάζετε τις απόψεις της Εσπεράνθα Αγκίρε;

Νομίζω ότι είναι τελείως λάθος να μπερδεύουμε τον αθλητισμό με την πολιτική. Η Αγκίρε δεν μίλησε για τον τελικό, αλλά για τις πολιτικές της θέσεις, θέλοντας να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερες ψήφους. Την ενδιαφέρει να "μιλήσει" στους εθνικιστές Ισπανούς, να τους δείξει ότι κρατάει ψηλά την ισπανική σημαία. Το όλο θέμα θα έπρεπε να μείνει μέσα στα ποδοσφαιρικά πλαίσια.

- Συμφωνείτε ότι Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα δεν θα έπρεπε να παίξουν τον τελικό του Κυπέλλου;

Τώρα τί ακριβώς πρέπει να απαντήσω εγώ; Μήπως να ξεχάσουμε το Κύπελλο και τον τελικό και να ασχοληθούμε με τις εθνικιστικές θέσεις των Βάσκων, των Καταλανών και των Καστιγιάνων; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και οπωσδήποτε όχι, όταν προέρχονται από μια κυβέρνηση η οποία αρνείται να νομιμοποιήσει την θέληση ενός λαού να εκφραστεί ελεύθερα για το μέλλον του μέσω ενός δημοψηφίσματος. Ότι συμφέρει την κυρία Αγκίρε δηλαδή.

- Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα κατά την ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου;

Αισθάνομαι την αξία της ελευθερίας και της επιλογής της έκφρασης από τον καθένα. Ο φίλαθλος είναι ελεύθερος να αποδοκιμάσει ή να επιδοκιμάσει. Προφανώς δεν θα συμφωνήσω αν κάποιος χρησιμοποιήσει βρισιές όπως πχ να αποκαλέσει τον βασιλιά "hijo de puta", όμως τα σφυρίγματα δεν με ενοχλούν καθόλου. Όποιος σκέφτεται να τα απαγορεύσει ή να τα τιμωρήσει, μου θυμίζει άλλες εποχές, όπως το 1925 που ο Πρίμο δε Ριβέρα, τότε δικτάτορας, είχε κλείσει το "Καμπ Νόου" επειδή οι φίλαθλοι αποδοκίμαζαν ενώ παιάνιζε η "Marcha Real" (βασιλικό εμβατήριο). Και απ' όσο ξέρω, δεν έχουμε δικτατορία, αλλά δημοκρατία.

3. Tomás Roncero - As (Μαδρίτη)

- Πώς σχολιάζετε τις απόψεις της Εσπεράνθα Αγκίρε;

Η κυρία Αγκίρε θέλησε να καταστήσει σαφές ότι το γήπεδο και ο τελικός δεν είναι μέρος για να εκφράσει ο οποιοσδήποτε τις εθνικιστικές ή αποσχιστικές του θέσεις. Στο γήπεδο παίζεται ποδόσφαιρο και οι ιαχές ή οι αποδοκιμασίες έχουν να κάνουν με το θέαμα που παρακολουθεί ο κόσμος. Δεν έχει νόημα να ανακατεύονται ποδόσφαιρο και πολιτική.

- Συμφωνείτε ότι Αθλέτικ και Μπαρτσελόνα δεν θα έπρεπε να παίξουν τον τελικό του Κυπέλλου;

Αυτό είναι μια μεγάλη ανοησία. Αυτές οι δυο ομάδες έφτασαν στον τελικό με την αξία τους, θα διεκδικήσουν δικαιότατα το τρόπαιο και κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει να μην αγωνιστούν. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι ένας σωστός διαχωρισμός. Άλλο το ποδόσφαιρο, άλλο τα υπόλοιπα.

- Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε αποδοκιμασίες και σφυρίγματα κατά την ανάκρουση του ισπανικού εθνικού ύμνου;

Με πονάει, με θυμώνει, με στεναχωρεί, με ενοχλεί. Και όλα αυτά στον υπερθετικό βαθμό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στον ισπανικό εθνικό ύμνο, αλλά σε οποιονδήποτε ύμνο που μπορεί να σημαίνει κάτι για κάποιον ή κάποιους. Για παράδειγμα, έχω βρεθεί στο "Καμπ Νόου", έχω ακούσει να παιανίζει το "Els Segadors" (ο ύμνος της Καταλονίας), που και διαφωνώ και δεν μου λέει και τίποτα, όμως το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω, ήταν να το ακούσω σιωπηλός, δείχνοντας τον σεβασμό μου στους υπόλοιπους, για τους οποίους είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτή η σιωπή και ο σεβασμός θα ήταν ότι καλύτερο από όσους δεν θεωρούν "δικό τους" τον ισπανικό ύμνο.

Βίντεο: Τελικός Copa del Rey 2012 ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ στο "Βιθέντε Καλντερόν". Από τις αποδοκιμασίες είναι αδύνατο να ακουστεί ο ισπανικός ύμνος από τα μεγάφωνα! (25/5/2012)

Βίντεο: Τελικός Copa del Rey 2013 στο μπάσκετ ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Βαλένθια στην "Fernando Buesa Arena" της Βιτόρια. Και εδώ οι αποδοκιμασίες στον ύμνο και τον βασιλιά είναι εκκωφαντικές (10/2/2013)

TAGS ΙΣΠΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ