Αυλαία έναρξης στο EURO 2008
Η γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεκινάει και το SPORT 24 σας βάζει για τα καλά στο κλίμα. Eλβετία-Τσεχία (19:00 NET), Πορτογαλία-Τουρκία (21:45 NET)
Αναφερόμαστε φυσικά στο 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους σε κάθε γωνιά του πλανήτη να αδημονούν να το παρακολουθήσουν, και τους Έλληνες φιλάθλους να έχουν έναν λόγο... παραπάνω για να το κάνουν:
Και αυτό γιατί γίνεται τέσσερα... καλοκαίρια μετά το έπος στην Πορτογαλία, που η Εθνική Ελλάδας του Ότο Ρεχάγκελ έκανε αυτό που όλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο, να αναρριχηθεί στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ στέλνοντας στα ουράνια ένα ολόκληρο έθνος.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο Euro που φιλοξενήθηκε σε μία μόνο χώρα (Πορτογαλία), αυτή τη φορά υϊοθετήθηκε το μοντέλο της συνδιοργάνωσης που εφαρμόστηκε και το 2000 (Ολλανδία-Βέλγιο), με τις Αυστρία και Ελβετία να είναι οι οικοδέσποινες, αλλά και άλλες 14 εθνικές ομάδες να ταξιδεύουν στην Κεντρική Ευρώπη με όνειρα και προσδοκίες.
Το Euro θεωρείται κατά πολλούς ένα "Μουντιάλ χωρίς Βραζιλία και Αργεντινή", με τον χαρακτηρισμό να μην είναι υπερβολικός, αν σκεφτεί κανείς τις ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ των 16 μονομάχων αυτό το καλοκαίρι.
Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κουβαλάνε τον τίτλο του φαβορί για να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση, με τον στόχο τους να μην είναι άλλος από την παρουσία στον τελικό της 29ης Ιουνίου στο "Ερνστ Χάπελ" και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, Ολλανδία, Σουηδία, Κροατία και Ρωσία έχουν υψηλά τις... μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες μόνο... χαλαρές δεν κατεβαίνουν στη διοργάνωση.
Η Τσεχία κουβαλάει την κληρονομιά των προηγούμεων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με την παρουσία της στον τελικό του Euro 1996 και στα ημιτελικά του Euro 2004, η Ρουμανία καλείται να αγωνιστεί με αξιοπρέπεια (και αν είναι δυνατόν να επιβιώσει...) στον τον "όμιλο του θανάτου" που απαρτίζουν Ιταλία-Γαλλία-Ολλανδία, ενώ η Πολωνία περιμένει να "ζήσει το όνειρο" της παρθενικής συμμετοχής της σε τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Από εκεί και πέρα έχουμε την διοργανώτρια Ελβετία η οποία ευελπιστεί να εμεταλλευτεί το αβαντάζ της έδρας και να πάρει το εισιτήριο για τους νοκ-άουτ αγώνες, την Αυστρία που θέλει να δώσει απαντήσεις στους φιλάθλους της, οι οποίοι φοβούνται πως θα είναι η χειρότερη οικοδέσποινα που θα έχει εμφανιστεί στα τελικά (απογοητευτικά τα αποτελέσματα στα φιλικά την τελευταία διετία), αλλά και την Τουρκία που συμμετέχει μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της σε αυτή τη γιορτή.
Σύνολο 15, που σημαίνει ότι ξεχάσαμε μία... Αυτή είναι η Εθνική Ελλάδας, η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τις μνήμες όλων μας να πηγαίνουν στο βράδυ της 4ης Ιουλίου 2004 όταν περίπου 10.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Λους" της Λισσαβώνας τραγουδούσαν με υπερηφάνεια τον εθνικό ύμνο, λίγα δευτερόλεπτα πριν ο πρόεδρος τότε της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, παραδώσει στον MVP της διοργάνωσης, Θοδωρή Ζαγοράκη, το βαρύτιμο τρόπαιο.
Το αν θα καταφέρει τώρα η "γαλανόλευκη" να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσει με την παρουσία την τον τίτλο που πήρε πριν τέσσερα χρόνια στην Ιβηρική χερσόνησο θα φανεί επί της... οθόνης αλλά κυρίως πάνω στο... χόρτο.
Το SPORT 24 βρίσκεται πάντως σε θέση (ποδοσφαιρικής) μάχης από πολύ νωρίς, έχοντας κάνει το δικό του ξεχωριστό αφιέρωμα στους 16 μονομάχους, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφέρουν μαγείας και συγκίνησης στους λάτρεις της "στρογγυλής Θεάς". Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Α' όμιλος
Ελβετία : Τις δύο προηγούμενες φορές που πήρε μέρος στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 1996 και το 2004, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων, ενώ δεν έχει γευτεί ακόμα της χαρά της νίκης, με απολογισμό 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Τώρα, η διοργανώτρια ελπίζει να μην τριτώσει το... κακό και να δώσει χαρά στους οπαδούς της παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά.
Τσεχία : Ομάδα με μεγάλη ιστορία στο θεσμό, η οποία έχει αναδείξει αρκετούς σπουδαίους παίκτες στο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το 1976 κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης ως ενωμένη Τσεχοσλοβακία, 20 χρόνια αργότερα έχασε μέσω... ξαφνικού θανάτου (το "χρυσό γκολ" του Όλιβερ Μπίρχοφ) στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" από τη Γερμανία, ενώ στο Euro της Πορτογαλίας ήταν φτιαγμένη για να πάρει το τρόπαιο αλλά ατύχησε να πέσει πάνω στην "θαυματουργή" Ελλάδα στον συγκλονιστικό ημιτελικό. Τώρα, ο Κάρελ Μπρούκνερ δεν μπορεί να στηριχτεί στους Νέτβεντ, Ροσίτσκι, με τους Κόλερ και Μπάρος να έχουν χάσει αρκετή από τη λάμψη των προηγουμένων χρόνων.
Πορτογαλία: Κατά πολλούς η "Βραζιλία της Ευρώπης" για το γρήγορο, θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά και ταυτόχρονα για το γεγονός ότι η αμυντική γραμμή της δεν είναι το ίδιο αξιόπιστη με τις άλλες δύο... Στο τιμόνι των Ιβήρων βρίσκεται ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι σε τρίτη σερί μεγάλη διοργάνωση, με τον Φίγκο να κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντέκο, Κουαρέσμα, Νάνι να δίνουν υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα. Με βάση το ποιοτικότατο ρόστερ έχει ως στόχο το τρόπαιο, που της στέρησε πριν 4 χρόνια η Εθνική Ελλάδας μέσα στο "σπίτι" της.
Τουρκία: Οι γείτονες παρακολούθησαν το προηγούμενο Euro από τις τηλεοράσεις τους, όμως αυτή τη φορά θα δώσουν το παρών στα τελικά, καταφέρνοντας να πάρουν τη δεύτερη θέση στον προκριματικό όμιλο, πίσω από την Ελλάδα. Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της, αποτελεί τον πιο πετυχημένο Τούρκο προπονητή, με τους Εμρέ, Νιχάτ και τους αδερφούς Άλντιντοπ να θεωρούνται τα μεγάλα αστέρια της.
Β' όμιλος
Αυστρία: Το γεγονός ότι της ανατέθηκε μαζί με την Ελβετία να συνδιοργανώσουν το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, της έδωσε την "χρυσή" ευκαιρία να πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Το εντυπωσιακό είναι πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει απογοητεύσει ακόμα και τους φιλάθλους της με τα αποτελέσματα των φιλικών, ενώ έχει βρεθεί στη χειρότερη θέση της ιστορίας της στην κατάταξη των ομάδων στη FIFA. Αρχηγός της και ελπίδα της για κάτι καλό είναι ο άσος του Παναθηναϊκού, Αντρέας Ίβανσιτς, ο οποίος όμως αναζητά μάταια αρκετούς άξιους συμπαραστάτες.
Κροατία: Το συγκρότημα του Σλάβεν Μπίλιτς κατάφερε να στρέψει τα βλέματα όλης σχεδόν της ποδοσφαιρικής Ευρώπης πάνω της, με τον θρίαμβο της μέσα στο "Γουέμπλεϊ" τον Οκτώβριο του 2007, όταν -αν και αδιάφορη βαθμολογικά- νίκησε με 3-2 την Αγγλία, πετώντας εκτός τελικών τα "λιοντάρια" για πρώτη φορά μετά το 1984. Το 1996 έφτασε στα προημιτελικά του Euro και το 1998 έπαιξε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, έχοντας για μεγάλα αστέρια τους Σούκερ, Προσινέτσκι, Ασάνοβιτς. Τώρα, 10 χρόνια μετά, η μικρή αυτή χώρα των Βαλκανίων ονειρεύεται να κάνει ξανά την υπέρβαση, με τα τωρινά είδωλα των φιλάθλων να ακούν στα ονόματα Όλιτς, Μόντριτς και Πέτριτς αλλά και τους αδερφούς Κόβατς...
Γερμανία: Χωρίς καμία αμφιβολία η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα στον θεσμό, καθώς είναι πολυνίκης σε κατακτήσεις (3), ενώ ήταν και άλλες δύο φορές φιναλίστ στον τελικό. Στο Μουντιάλ του 2006 που διοργανώθηκε σπίτι της έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι πως στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις Euro (2000, 2004) αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων (!), γεγονός ασυνήθιστο για το μέγεθος της "Νάσιοναλμανσαφτ". Ο Γιοακίμ Λεβ διαδέχτηκε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να δικαιώνουν το έργο του, ενώ το ρόστερ φαντάζει αρκετά δυνατό, με την παρουσία σε αυτό παικτών κλάσης, όπως οι Μπάλακ, Κλόζε, Κουράνι, Γκόμες.
Πολωνία: Η ομάδα του Λίο Μπενάκερ πήρε τη... σκυτάλη από την Λετονία ως η σταχτοπούτα της διοργάνωσης και στόχος είναι φυσικά μία αξιοπρεπής παρουσία, καθώς για πρώτη φορά θα κολυμπήσει στα... βαθιά. Το γεγονός πάντως πως στα προκριματικά άφησε πίσω της την Πορτογαλία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ούτε βέβαια το γεγονός πως μέλη της 23αδας των Πολωνών είναι ο Μίχαλ Ζεβλάκοβ του Ολυμπιακού και ο (αρχηγός) Ματσέι Ζουράφσκι, ο οποίος αγωνίζεται στη Λάρισα.
Γ' όμιλος
Ολλανδία: Από τις ομάδες που διαθέτουν σχεδόν πάντα ποιοτικό ρόστερ και παίκτες με μεγάλο ταλέντο, αλλά που δεν έχει ανάλογες επιτυχίες. Το 1988 ήταν η χρονιά-ορόσημο για τους απογόνους του... Γιόχαν Κρόιφ, με τους Φαν Μπάστεν-Γκούλιτ-Ράικαρντ να οδηγούν τους "οράνιε" στο βαρύτιμο τρόπαιο στα γήπεδα της Γερμανίας, όμως στα χρόνια που ακολούθησαν, δεν κατάφερε να επαναλάβει αυτή την διάκριση. Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις σταμάτησε στα ημιτελικά, με τον ομοσπονδιακό -πλέον- τεχνικό Μάρκο Φαν Μπάστεν, να ποντάρει πολλά στην μεσαία και την επιθετική γραμμή.
Iταλία: Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης λείπει εδώ και 40 χρόνια από την Ιταλία, η οποία όμως κατεβαίνει σε αυτή τη διοργάνωση με νωπές ακόμη τις δάφνες από την κατάκτηση του Μουντιάλ πριν δύο χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας. Με όπλο την παραδοσιακά συμπαγή αμυντική γραμμή, την ποιοτική μεσαία γραμμή (που την απαρτίζουν κυρίως παίκτες της Μίλαν και της Ρόμα) αλλά και την "φαρμακερή" επίθεση (εγγυώνται για αυτό οι αποτελεσματικοί Τόνι, Μποριέλο, Ντελ Πιέρο, Ντι Νατάλε), ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι φιλοδοξεί να οδηγήσει τη "σκουάντρα ατσούρα" σε μία δεύτερη σερί επιτυχία.
Ρουμανία: Αυτή είναι μόλις η τέταρτη παρουσία της Ρουμανίας σε τελική φάση Euro, με την μεγαλύτερη στιγμή της να έρχεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, όταν άφησε εκτός συνέχειας την Αγγλία και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Στα προκριματικά άφησε στη δεύτερη θέση την Ολλανδία, ενώ οι παίκτες στους οποίους ποντάρει πολλά για να κάνει αξιοπρεπείς παρουσίες (σχεδόν αδύνατη η πρόκριση καθώς έπεσε στον ίδιο όμιλο με Γάλλους, Ιταλούς, Ολλανδούς) είναι οι Άντριαν Μούτου και Κριστιάν Κίβου.
Γαλλία: Μετά την Γερμανία, η Γαλλία είναι η δεύτερη πιο "αντιπροσωπευτική" ομάδα της διοργάνωσης, έχοντας να επιδείξει την κατάκτηση του τροπαίου το 1984 και το 2000. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 και την παρουσία στον τελικό το 2006, τότε εξάγεται άνετα το συμπέρασμα πως οι "τρικολόρ" διαθέτουν μία από τις πιο "βαριές" φανέλες εθνικών ομάδων στη "γηραιά ήπειρο". Ο Ρεϊμόν Ντομενέκ έχει το τιμόνι της ομάδας από το Σεπτέμβριο του 2004, ενώ το ρόστερ της σφύζει από ταλέντο και ποιότητα, με τους Ανρί, Ανελκά, Μπενζεμά, Βιεϊρά, Μακελελέ, Τουράμ, Γκαλάς, Εβρά, Φρέι να ξεχωρίζουν. Ενδεικτικό των αμέτρητων λύσεων του προπονητή είναι το γεγονός πως εκτός αποστολής έμειναν μεγάλα "ονόματα", όπως οι Τρεζεγκέ, Σισέ, Μεξές, Φλαμινί, Μπεν Αρφά...
Δ' όμιλος
Ελλάδα: Η "γαλανόλευκη" έκανε το... θαύμα της πριν από 4 χρόνια όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έβγαλε... 10.000.000 Έλληνες στους δρόμους, με τον "πρωτομάστορα" εκείνου του θριάμβου, Ότο Ρεχάγκελ, να είναι και πάλι επικεφαλής της νέας προσπάθειας. Ο στόχος είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε τεθεί στην Πορτογαλία στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, δηλαδή αξιοπρεπείς εμφανίσεις και ό,τι βγει, με τη διαφορά να είναι πως πλέον οι μισοί σχεδόν από τους διεθνείς έχουν την εμπειρία της συμμετοχής σε ξένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η ειρωνεία είναι πως και πάλι η Ελλαδα "τρακαράει" με Ισπανία και Ρωσία στον όμιλο, ενώ την θέση της Πορτογαλίας έχει πάρει η Σουηδία.
Σουηδία: Δεν έχει μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση, καθώς θα συμμετάσχει μόλις για τέταρτη φορά στα τελικά (μία φορά δηλαδή παραπάνω από την Ελλάδα), με την μεγαλύτερη στιγμή της να έρχεται το 2004, όταν αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ολλανδία (στην διαδικασία των πέναλτι). Οι Σκανδιναβοί υπολείπονται σε ταλέντο σε σχέση με άλλες εθνικές ομάδες ενώ δεν έχουν και την τόσο "βαριά" φανέλα, ωστόσο είναι πάντα μία σοβαρή και υπολογίσιμη εθνική ομάδα, με τους Ιμπραΐμοβιτς, Λάρσον και Λιούγκμεπργκ να αποτελούν τους παίκτες-ατραξιόν. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο οποίος πήρε μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι στην ΑΕΚ.
Ισπανία: Οι "φούριας ρόχας" συνιστούν την... χαρά των φιλάθλων στα προκριματικά, καθώς παίζουν συνήθως ωραίο ποδόσφαιρο και παίρνουν πανηγυρικά το εισιτήριο για τα τελικά, όμως εκεί η ιστορία έχει αποδείξει πως "λυγίζουν" έχοντας την ετικέτα του φαβορί, καθώς σπάνια πετυχαίνουν. Εξαίρεση το 1964 όταν και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, όμως από τότε έχουν περάσει 44 ολόκληρα χρόνια... Με βάση ορισμένους παίκτες που συνθέτουν το ρόστερ (Κασίγιας, Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τσάβι, Ινιέστα, Τόρες, Βίγια), συγκαταλέγεται για μία ακόμη φορά μέσα στα φαβορί για την κούπα, όμως ο Λουίς Αραγονές κρατάει χαμηλούς τόνους για ευνόητους λόγους...
Ρωσία: Πολλοί θεωρούν πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας, Γκους Χίντινκ, είναι μαζί με τον Ότο Ρεχάγκελ, οι δύο πιο ικανοί τεχνικοί ηγέτες που παίρνουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Με βάση αυτή την παράμετρο, η "ρωσική αρκούδα" αποτελεί ένα υπολογίσιμο θηρίο, που μπορεί μεν είναι "πληγωμένο" (τραυματίας Πογκρέμπνιακ, τιμωρημένος στα δύο πρώτα ματς ο Αρσάβιν) όμως δεν είναι σε μία καμία περίπτωση σε... χειμερία νάρκη. Ο όμιλος είναι σίγουρα δύσκολος, όμως το φετινό κατόρθωμα της Ζενίτ με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA αποτελεί τον "φωτεινό οδηγό" για εξίσου καλές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας στη διοργάνωση. Να σημειωθεί μάλιστα πως η Ρωσία έγινε η πρώτη ομάδα που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο το 1960, τότε ως ενωμένη Σοβιετική Ένωση.
Tα γήπεδα του EURO 2008
Φυσικά, ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων, με Ελβετία και Αυστρία να έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Συγκεκριμένα, οι 31 συνολικά αγώνες θα λάβουν χώρα σε 8 γήπεδα (4 στην Αυστρία και ισάριθμα στην Ελβετία), με το "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης να φιλοξενεί τον μεγάλο τελικό. Φυσικά, το SPORT 24 ετοίμασε ένα σούπερ αφιέρωμα-πιλότο για τις εγκατατάσεις που θα φιλοξενήσουν τις 16 εθνικές ομάδες, και το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε εδώ .
To SPORT 24 στο EURO 2008
To SPORT 24 θα έχει στο... πεδίο δράσης τον δικό του άνθρωπο, με τον Γιάννη Λαμπίρη , να σας δίνει μέσα από το προσωπικό του blog όλα τα τελευταία νέα από και τον παλμό από το σπουδαίο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πάρτι.
Virtual Replays
Με Virtual Replays... Τη νέα υπηρεσία του SPORT 24 που δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε όλες τς φάσεις (!) και όλα τα γκολ (!) της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε virtual replay.
Δείτε όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις, όλα τα γκολ, όλα τα οφσάιντ έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της απόλυτης μηχανης replay. Με εύκολο χειρισμό και δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης και επιλογής οπτικής γωνίας καμία φάση δε θα μείνει αμφισβητούμενη.
Το βίντεο της νέας υπηρεσίας του SPORT 24, Virtual Replay:
EURO 2008 - Virtual Replays
Με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους δημοσιογράφους του SPORT 24. Live αναμεταδόσεις όλων των αγώνων του Euro από τη Live πλατφόρμα του SPORT 24 και ανασκοπήσεις όλων των παιχνιδιών. Με ειδήσεις που θα ανανεώνονται σε καθημερινή βάση που θα σας ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις και από τις οποίες θα πληροφορήστε όλα τα τελευταία νέα από όλους τους ομίλους και όλες τις ομάδες.
Και φυσικά το τραγούδι της Εθνικής μας. Το τραγούδι της γαλάζιας θάλασσας. Ένας φόρος τιμής στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που μας χάρισε μεγάλες στιγμές στο προηγούμενο Euro και τις οποίες ελπίζουμε να ξαναζήσουμε. Ελλάδα, καλή επιτυχία!
Το τραγούδι της Ελλάδας για το EURO 2008:
EURO 2008 - Song of Greece
Και αυτό γιατί γίνεται τέσσερα... καλοκαίρια μετά το έπος στην Πορτογαλία, που η Εθνική Ελλάδας του Ότο Ρεχάγκελ έκανε αυτό που όλοι θεωρούσαν ακατόρθωτο, να αναρριχηθεί στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ στέλνοντας στα ουράνια ένα ολόκληρο έθνος.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο Euro που φιλοξενήθηκε σε μία μόνο χώρα (Πορτογαλία), αυτή τη φορά υϊοθετήθηκε το μοντέλο της συνδιοργάνωσης που εφαρμόστηκε και το 2000 (Ολλανδία-Βέλγιο), με τις Αυστρία και Ελβετία να είναι οι οικοδέσποινες, αλλά και άλλες 14 εθνικές ομάδες να ταξιδεύουν στην Κεντρική Ευρώπη με όνειρα και προσδοκίες.
Το Euro θεωρείται κατά πολλούς ένα "Μουντιάλ χωρίς Βραζιλία και Αργεντινή", με τον χαρακτηρισμό να μην είναι υπερβολικός, αν σκεφτεί κανείς τις ομάδες που θα συμπληρώσουν το παζλ των 16 μονομάχων αυτό το καλοκαίρι.
Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία κουβαλάνε τον τίτλο του φαβορί για να φτάσουν πολύ ψηλά στη διοργάνωση, με τον στόχο τους να μην είναι άλλος από την παρουσία στον τελικό της 29ης Ιουνίου στο "Ερνστ Χάπελ" και την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, Ολλανδία, Σουηδία, Κροατία και Ρωσία έχουν υψηλά τις... μετοχές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, ενώ και οι υπόλοιπες ομάδες μόνο... χαλαρές δεν κατεβαίνουν στη διοργάνωση.
Η Τσεχία κουβαλάει την κληρονομιά των προηγούμεων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με την παρουσία της στον τελικό του Euro 1996 και στα ημιτελικά του Euro 2004, η Ρουμανία καλείται να αγωνιστεί με αξιοπρέπεια (και αν είναι δυνατόν να επιβιώσει...) στον τον "όμιλο του θανάτου" που απαρτίζουν Ιταλία-Γαλλία-Ολλανδία, ενώ η Πολωνία περιμένει να "ζήσει το όνειρο" της παρθενικής συμμετοχής της σε τελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
Από εκεί και πέρα έχουμε την διοργανώτρια Ελβετία η οποία ευελπιστεί να εμεταλλευτεί το αβαντάζ της έδρας και να πάρει το εισιτήριο για τους νοκ-άουτ αγώνες, την Αυστρία που θέλει να δώσει απαντήσεις στους φιλάθλους της, οι οποίοι φοβούνται πως θα είναι η χειρότερη οικοδέσποινα που θα έχει εμφανιστεί στα τελικά (απογοητευτικά τα αποτελέσματα στα φιλικά την τελευταία διετία), αλλά και την Τουρκία που συμμετέχει μόλις για τρίτη φορά στην ιστορία της σε αυτή τη γιορτή.
Σύνολο 15, που σημαίνει ότι ξεχάσαμε μία... Αυτή είναι η Εθνική Ελλάδας, η απερχόμενη πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τις μνήμες όλων μας να πηγαίνουν στο βράδυ της 4ης Ιουλίου 2004 όταν περίπου 10.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Λους" της Λισσαβώνας τραγουδούσαν με υπερηφάνεια τον εθνικό ύμνο, λίγα δευτερόλεπτα πριν ο πρόεδρος τότε της UEFA, Λέναρντ Γιόχανσον, παραδώσει στον MVP της διοργάνωσης, Θοδωρή Ζαγοράκη, το βαρύτιμο τρόπαιο.
Το αν θα καταφέρει τώρα η "γαλανόλευκη" να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τιμήσει με την παρουσία την τον τίτλο που πήρε πριν τέσσερα χρόνια στην Ιβηρική χερσόνησο θα φανεί επί της... οθόνης αλλά κυρίως πάνω στο... χόρτο.
Το SPORT 24 βρίσκεται πάντως σε θέση (ποδοσφαιρικής) μάχης από πολύ νωρίς, έχοντας κάνει το δικό του ξεχωριστό αφιέρωμα στους 16 μονομάχους, οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφέρουν μαγείας και συγκίνησης στους λάτρεις της "στρογγυλής Θεάς". Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Α' όμιλος
Ελβετία : Τις δύο προηγούμενες φορές που πήρε μέρος στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το 1996 και το 2004, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη φάση των ομίλων, ενώ δεν έχει γευτεί ακόμα της χαρά της νίκης, με απολογισμό 2 ισοπαλίες και 4 ήττες. Τώρα, η διοργανώτρια ελπίζει να μην τριτώσει το... κακό και να δώσει χαρά στους οπαδούς της παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά.
Τσεχία : Ομάδα με μεγάλη ιστορία στο θεσμό, η οποία έχει αναδείξει αρκετούς σπουδαίους παίκτες στο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το 1976 κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης ως ενωμένη Τσεχοσλοβακία, 20 χρόνια αργότερα έχασε μέσω... ξαφνικού θανάτου (το "χρυσό γκολ" του Όλιβερ Μπίρχοφ) στον τελικό του "Γουέμπλεϊ" από τη Γερμανία, ενώ στο Euro της Πορτογαλίας ήταν φτιαγμένη για να πάρει το τρόπαιο αλλά ατύχησε να πέσει πάνω στην "θαυματουργή" Ελλάδα στον συγκλονιστικό ημιτελικό. Τώρα, ο Κάρελ Μπρούκνερ δεν μπορεί να στηριχτεί στους Νέτβεντ, Ροσίτσκι, με τους Κόλερ και Μπάρος να έχουν χάσει αρκετή από τη λάμψη των προηγουμένων χρόνων.
Πορτογαλία: Κατά πολλούς η "Βραζιλία της Ευρώπης" για το γρήγορο, θεαματικό και επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει, αλλά και ταυτόχρονα για το γεγονός ότι η αμυντική γραμμή της δεν είναι το ίδιο αξιόπιστη με τις άλλες δύο... Στο τιμόνι των Ιβήρων βρίσκεται ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι σε τρίτη σερί μεγάλη διοργάνωση, με τον Φίγκο να κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντέκο, Κουαρέσμα, Νάνι να δίνουν υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα. Με βάση το ποιοτικότατο ρόστερ έχει ως στόχο το τρόπαιο, που της στέρησε πριν 4 χρόνια η Εθνική Ελλάδας μέσα στο "σπίτι" της.
Τουρκία: Οι γείτονες παρακολούθησαν το προηγούμενο Euro από τις τηλεοράσεις τους, όμως αυτή τη φορά θα δώσουν το παρών στα τελικά, καταφέρνοντας να πάρουν τη δεύτερη θέση στον προκριματικό όμιλο, πίσω από την Ελλάδα. Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος βρίσκεται στον πάγκο της, αποτελεί τον πιο πετυχημένο Τούρκο προπονητή, με τους Εμρέ, Νιχάτ και τους αδερφούς Άλντιντοπ να θεωρούνται τα μεγάλα αστέρια της.
Β' όμιλος
Αυστρία: Το γεγονός ότι της ανατέθηκε μαζί με την Ελβετία να συνδιοργανώσουν το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, της έδωσε την "χρυσή" ευκαιρία να πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Το εντυπωσιακό είναι πως τα δύο τελευταία χρόνια έχει απογοητεύσει ακόμα και τους φιλάθλους της με τα αποτελέσματα των φιλικών, ενώ έχει βρεθεί στη χειρότερη θέση της ιστορίας της στην κατάταξη των ομάδων στη FIFA. Αρχηγός της και ελπίδα της για κάτι καλό είναι ο άσος του Παναθηναϊκού, Αντρέας Ίβανσιτς, ο οποίος όμως αναζητά μάταια αρκετούς άξιους συμπαραστάτες.
Κροατία: Το συγκρότημα του Σλάβεν Μπίλιτς κατάφερε να στρέψει τα βλέματα όλης σχεδόν της ποδοσφαιρικής Ευρώπης πάνω της, με τον θρίαμβο της μέσα στο "Γουέμπλεϊ" τον Οκτώβριο του 2007, όταν -αν και αδιάφορη βαθμολογικά- νίκησε με 3-2 την Αγγλία, πετώντας εκτός τελικών τα "λιοντάρια" για πρώτη φορά μετά το 1984. Το 1996 έφτασε στα προημιτελικά του Euro και το 1998 έπαιξε στα ημιτελικά του Μουντιάλ, έχοντας για μεγάλα αστέρια τους Σούκερ, Προσινέτσκι, Ασάνοβιτς. Τώρα, 10 χρόνια μετά, η μικρή αυτή χώρα των Βαλκανίων ονειρεύεται να κάνει ξανά την υπέρβαση, με τα τωρινά είδωλα των φιλάθλων να ακούν στα ονόματα Όλιτς, Μόντριτς και Πέτριτς αλλά και τους αδερφούς Κόβατς...
Γερμανία: Χωρίς καμία αμφιβολία η πιο πετυχημένη εθνική ομάδα στον θεσμό, καθώς είναι πολυνίκης σε κατακτήσεις (3), ενώ ήταν και άλλες δύο φορές φιναλίστ στον τελικό. Στο Μουντιάλ του 2006 που διοργανώθηκε σπίτι της έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι πως στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις Euro (2000, 2004) αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων (!), γεγονός ασυνήθιστο για το μέγεθος της "Νάσιοναλμανσαφτ". Ο Γιοακίμ Λεβ διαδέχτηκε τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να δικαιώνουν το έργο του, ενώ το ρόστερ φαντάζει αρκετά δυνατό, με την παρουσία σε αυτό παικτών κλάσης, όπως οι Μπάλακ, Κλόζε, Κουράνι, Γκόμες.
Πολωνία: Η ομάδα του Λίο Μπενάκερ πήρε τη... σκυτάλη από την Λετονία ως η σταχτοπούτα της διοργάνωσης και στόχος είναι φυσικά μία αξιοπρεπής παρουσία, καθώς για πρώτη φορά θα κολυμπήσει στα... βαθιά. Το γεγονός πάντως πως στα προκριματικά άφησε πίσω της την Πορτογαλία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ούτε βέβαια το γεγονός πως μέλη της 23αδας των Πολωνών είναι ο Μίχαλ Ζεβλάκοβ του Ολυμπιακού και ο (αρχηγός) Ματσέι Ζουράφσκι, ο οποίος αγωνίζεται στη Λάρισα.
Γ' όμιλος
Ολλανδία: Από τις ομάδες που διαθέτουν σχεδόν πάντα ποιοτικό ρόστερ και παίκτες με μεγάλο ταλέντο, αλλά που δεν έχει ανάλογες επιτυχίες. Το 1988 ήταν η χρονιά-ορόσημο για τους απογόνους του... Γιόχαν Κρόιφ, με τους Φαν Μπάστεν-Γκούλιτ-Ράικαρντ να οδηγούν τους "οράνιε" στο βαρύτιμο τρόπαιο στα γήπεδα της Γερμανίας, όμως στα χρόνια που ακολούθησαν, δεν κατάφερε να επαναλάβει αυτή την διάκριση. Στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις σταμάτησε στα ημιτελικά, με τον ομοσπονδιακό -πλέον- τεχνικό Μάρκο Φαν Μπάστεν, να ποντάρει πολλά στην μεσαία και την επιθετική γραμμή.
Iταλία: Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης λείπει εδώ και 40 χρόνια από την Ιταλία, η οποία όμως κατεβαίνει σε αυτή τη διοργάνωση με νωπές ακόμη τις δάφνες από την κατάκτηση του Μουντιάλ πριν δύο χρόνια στα γήπεδα της Γερμανίας. Με όπλο την παραδοσιακά συμπαγή αμυντική γραμμή, την ποιοτική μεσαία γραμμή (που την απαρτίζουν κυρίως παίκτες της Μίλαν και της Ρόμα) αλλά και την "φαρμακερή" επίθεση (εγγυώνται για αυτό οι αποτελεσματικοί Τόνι, Μποριέλο, Ντελ Πιέρο, Ντι Νατάλε), ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι φιλοδοξεί να οδηγήσει τη "σκουάντρα ατσούρα" σε μία δεύτερη σερί επιτυχία.
Ρουμανία: Αυτή είναι μόλις η τέταρτη παρουσία της Ρουμανίας σε τελική φάση Euro, με την μεγαλύτερη στιγμή της να έρχεται στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, όταν άφησε εκτός συνέχειας την Αγγλία και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. Στα προκριματικά άφησε στη δεύτερη θέση την Ολλανδία, ενώ οι παίκτες στους οποίους ποντάρει πολλά για να κάνει αξιοπρεπείς παρουσίες (σχεδόν αδύνατη η πρόκριση καθώς έπεσε στον ίδιο όμιλο με Γάλλους, Ιταλούς, Ολλανδούς) είναι οι Άντριαν Μούτου και Κριστιάν Κίβου.
Γαλλία: Μετά την Γερμανία, η Γαλλία είναι η δεύτερη πιο "αντιπροσωπευτική" ομάδα της διοργάνωσης, έχοντας να επιδείξει την κατάκτηση του τροπαίου το 1984 και το 2000. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998 και την παρουσία στον τελικό το 2006, τότε εξάγεται άνετα το συμπέρασμα πως οι "τρικολόρ" διαθέτουν μία από τις πιο "βαριές" φανέλες εθνικών ομάδων στη "γηραιά ήπειρο". Ο Ρεϊμόν Ντομενέκ έχει το τιμόνι της ομάδας από το Σεπτέμβριο του 2004, ενώ το ρόστερ της σφύζει από ταλέντο και ποιότητα, με τους Ανρί, Ανελκά, Μπενζεμά, Βιεϊρά, Μακελελέ, Τουράμ, Γκαλάς, Εβρά, Φρέι να ξεχωρίζουν. Ενδεικτικό των αμέτρητων λύσεων του προπονητή είναι το γεγονός πως εκτός αποστολής έμειναν μεγάλα "ονόματα", όπως οι Τρεζεγκέ, Σισέ, Μεξές, Φλαμινί, Μπεν Αρφά...
Δ' όμιλος
Ελλάδα: Η "γαλανόλευκη" έκανε το... θαύμα της πριν από 4 χρόνια όταν κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έβγαλε... 10.000.000 Έλληνες στους δρόμους, με τον "πρωτομάστορα" εκείνου του θριάμβου, Ότο Ρεχάγκελ, να είναι και πάλι επικεφαλής της νέας προσπάθειας. Ο στόχος είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε τεθεί στην Πορτογαλία στο ξεκίνημα της διοργάνωσης, δηλαδή αξιοπρεπείς εμφανίσεις και ό,τι βγει, με τη διαφορά να είναι πως πλέον οι μισοί σχεδόν από τους διεθνείς έχουν την εμπειρία της συμμετοχής σε ξένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η ειρωνεία είναι πως και πάλι η Ελλαδα "τρακαράει" με Ισπανία και Ρωσία στον όμιλο, ενώ την θέση της Πορτογαλίας έχει πάρει η Σουηδία.
Σουηδία: Δεν έχει μεγάλη ιστορία στη διοργάνωση, καθώς θα συμμετάσχει μόλις για τέταρτη φορά στα τελικά (μία φορά δηλαδή παραπάνω από την Ελλάδα), με την μεγαλύτερη στιγμή της να έρχεται το 2004, όταν αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ολλανδία (στην διαδικασία των πέναλτι). Οι Σκανδιναβοί υπολείπονται σε ταλέντο σε σχέση με άλλες εθνικές ομάδες ενώ δεν έχουν και την τόσο "βαριά" φανέλα, ωστόσο είναι πάντα μία σοβαρή και υπολογίσιμη εθνική ομάδα, με τους Ιμπραΐμοβιτς, Λάρσον και Λιούγκμεπργκ να αποτελούν τους παίκτες-ατραξιόν. Στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο οποίος πήρε μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι στην ΑΕΚ.
Ισπανία: Οι "φούριας ρόχας" συνιστούν την... χαρά των φιλάθλων στα προκριματικά, καθώς παίζουν συνήθως ωραίο ποδόσφαιρο και παίρνουν πανηγυρικά το εισιτήριο για τα τελικά, όμως εκεί η ιστορία έχει αποδείξει πως "λυγίζουν" έχοντας την ετικέτα του φαβορί, καθώς σπάνια πετυχαίνουν. Εξαίρεση το 1964 όταν και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, όμως από τότε έχουν περάσει 44 ολόκληρα χρόνια... Με βάση ορισμένους παίκτες που συνθέτουν το ρόστερ (Κασίγιας, Πουγιόλ, Σέρχιο Ράμος, Τσάβι, Ινιέστα, Τόρες, Βίγια), συγκαταλέγεται για μία ακόμη φορά μέσα στα φαβορί για την κούπα, όμως ο Λουίς Αραγονές κρατάει χαμηλούς τόνους για ευνόητους λόγους...
Ρωσία: Πολλοί θεωρούν πως ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ρωσίας, Γκους Χίντινκ, είναι μαζί με τον Ότο Ρεχάγκελ, οι δύο πιο ικανοί τεχνικοί ηγέτες που παίρνουν μέρος σε αυτή τη διοργάνωση. Με βάση αυτή την παράμετρο, η "ρωσική αρκούδα" αποτελεί ένα υπολογίσιμο θηρίο, που μπορεί μεν είναι "πληγωμένο" (τραυματίας Πογκρέμπνιακ, τιμωρημένος στα δύο πρώτα ματς ο Αρσάβιν) όμως δεν είναι σε μία καμία περίπτωση σε... χειμερία νάρκη. Ο όμιλος είναι σίγουρα δύσκολος, όμως το φετινό κατόρθωμα της Ζενίτ με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA αποτελεί τον "φωτεινό οδηγό" για εξίσου καλές εμφανίσεις της εθνικής ομάδας στη διοργάνωση. Να σημειωθεί μάλιστα πως η Ρωσία έγινε η πρώτη ομάδα που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο το 1960, τότε ως ενωμένη Σοβιετική Ένωση.
Tα γήπεδα του EURO 2008
Φυσικά, ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι ο τόπος διεξαγωγής των αγώνων, με Ελβετία και Αυστρία να έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Συγκεκριμένα, οι 31 συνολικά αγώνες θα λάβουν χώρα σε 8 γήπεδα (4 στην Αυστρία και ισάριθμα στην Ελβετία), με το "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης να φιλοξενεί τον μεγάλο τελικό. Φυσικά, το SPORT 24 ετοίμασε ένα σούπερ αφιέρωμα-πιλότο για τις εγκατατάσεις που θα φιλοξενήσουν τις 16 εθνικές ομάδες, και το οποίο μπορείτε να το απολαύσετε εδώ .
To SPORT 24 στο EURO 2008
To SPORT 24 θα έχει στο... πεδίο δράσης τον δικό του άνθρωπο, με τον Γιάννη Λαμπίρη , να σας δίνει μέσα από το προσωπικό του blog όλα τα τελευταία νέα από και τον παλμό από το σπουδαίο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό πάρτι.
Virtual Replays
Με Virtual Replays... Τη νέα υπηρεσία του SPORT 24 που δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε όλες τς φάσεις (!) και όλα τα γκολ (!) της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σε virtual replay.
Δείτε όλες τις αμφισβητούμενες φάσεις, όλα τα γκολ, όλα τα οφσάιντ έχοντας τον απόλυτο έλεγχο της απόλυτης μηχανης replay. Με εύκολο χειρισμό και δυνατότητα στατιστικής ανάλυσης και επιλογής οπτικής γωνίας καμία φάση δε θα μείνει αμφισβητούμενη.
Το βίντεο της νέας υπηρεσίας του SPORT 24, Virtual Replay:
EURO 2008 - Virtual Replays
Με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση από τους δημοσιογράφους του SPORT 24. Live αναμεταδόσεις όλων των αγώνων του Euro από τη Live πλατφόρμα του SPORT 24 και ανασκοπήσεις όλων των παιχνιδιών. Με ειδήσεις που θα ανανεώνονται σε καθημερινή βάση που θα σας ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις και από τις οποίες θα πληροφορήστε όλα τα τελευταία νέα από όλους τους ομίλους και όλες τις ομάδες.
Και φυσικά το τραγούδι της Εθνικής μας. Το τραγούδι της γαλάζιας θάλασσας. Ένας φόρος τιμής στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που μας χάρισε μεγάλες στιγμές στο προηγούμενο Euro και τις οποίες ελπίζουμε να ξαναζήσουμε. Ελλάδα, καλή επιτυχία!
Το τραγούδι της Ελλάδας για το EURO 2008:
EURO 2008 - Song of Greece