Αυτά ισχύουν με τον Κουλιεράκη και το ενδιαφέρον της Μίλαν
Το scouting της Μίλαν στον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη από το περασμένο φθινόπωρο, η προώθηση από τις προσβάσεις του… πρώην του ΠΑΟΚ, Ζοζέ Μπότο, τι έγινε το περασμένο καλοκαίρι, πως προέκυψε η ανάγκη των ροσονέρι για άμεση ενίσχυση στην καρδιά της άμυνας, ποιοι οι πρώτοι στόχοι τους και ποιες οι απαιτήσεις του Δικεφάλου.
Στις αναζητήσεις της Μίλαν για την προσεχή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου δεν βρίσκονταν η προσθήκη κεντρικού αμυντικού. Το προηγούμενο καλοκαίρι, ναι. Το επόμενο, με την πιθανότατη αποχώρηση του εμβληματικού (πλην όμως ευπαθή) Σίμον Κιάερ, ναι. Τώρα όμως, άμεσα, δεν βρίσκονταν στον προγραμματισμό των «ροσονέρι».
Ο τραυματισμός όμως του Πιερ Καλούλου (θα μείνει εκτός δράσης για 4 μήνες) υποχρεώνει τους Μιλανέζους να βγουν στην αγορά. Και κάπως έτσι, επανήλθε στη σεναριολογία το όνομα του διεθνή κεντρικού αμυντικού του ΠΑΟΚ, Κωνσταντίνου Κουλιεράκη.
Τι πραγματικά ισχύει; Από το SPORT24 είχε αποκαλυφθεί πριν έναν χρόνο το τσεκάρισμα του «Κούλιε» από τη Μίλαν. Ο πρώην τεχνικός του «δικεφάλου», Ζοζέ Μπότο, αξιοποιώντας τις προσβάσεις που είχε στα υψηλά διοικητικά στρώματα των «ροσονέρι», σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενίσχυσε τα όσα θετικά λέγονταν και καταγράφονταν για τον Έλληνα στόπερ, κάτι που έκανε και μετά την καλοκαιρινή αποχώρησή του από τους «ασπρόμαυρους».
Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, η Μίλαν γνώριζε από πρώτο χέρι την τιμολόγηση του ΠΑΟΚ και πως ανεξαρτήτως timing ο «δικέφαλος» δεν θα δεχόταν να συζητήσει έστω οτιδήποτε κάτω από 8 εκατ. ευρώ για τον Κουλιεράκη, αξιώνοντας ως πρώτη απόκριση στις όποιες κρούσεις γίνονταν (όχι μόνο από τον ιταλικό σύλλογο) διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων.
Όταν, στο φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου η Μίλαν έψαξε να συμπληρώσει την τετράδα των κεντρικών αμυντικών του ρόστερ της με έναν νεαρό, αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό, ο οποίος θα αποτελούσε περισσότερο επένδυση, παρά θα είχε άμεσο ρόλο στο rotation, η περίπτωση του «Κούλιε» εμφανίστηκε – και προωθήθηκε – ξανά.
Η Μίλαν όμως είχε συγκεκριμένο μπάτζετ για την εν λόγο προσθήκη. «Ταβάνι» 4 εκατ. ευρώ, ποσό που ο ΠΑΟΚ ούτε καν θα άκουγε. Όχι πως χρειάστηκε να ακούσει, μιας και δεν υπήρχε προφανώς λόγος. Είπαμε, οι «ροσονέρι» είχαν την πληροφόρηση που χρειάζονταν. Έτσι, χωρίς κάποια «ενόχληση» στον ΠΑΟΚ, κατέληξαν στην αγορά του 21χρονου Αργεντινού Μάρκο Πελεγκρίνο, δίνοντας στην Πλατένσε 3,5 εκατ. ευρώ (και άλλα 2 εκατ. μπόνους), μαζί με 10% ποσοστό μεταπώλησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στα τέλη Αυγούστου, από κάποια συγκεκριμένα ιταλικά media γίνονταν λόγος για ενδιαφέρον της Μίλαν για τον Κουλιεράκη, την επόμενη κιόλας ημέρα, οι «ροσονέρι» είχαν κλείσει τη μεταγραφή του Πελεγκρίνο.
Το ταξίδι του Μονκάδα στο Μπόρνμουθ και ο Εστέβε
Ανάλογο το σκηνικό της πρόσφατης σεναριολογίας. Ανέκυψε μετά τον τραυματισμό του Καλούλου, στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής στο «Ντιέγκο Μαραντόνα» με τη Νάπολι (σε αυτό ντεμπούταρε μάλιστα και ο Πελεγκρίνο, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε, χωρίς ευτυχώς για τη Μίλαν η δική του απουσία να είναι μακροχρόνια).
Αμέσως έγινε η επανεμφάνιση του Κουλιεράκη στα (πάντα συγκεκριμένα) ιταλικά media, με ανάλογα ενισχυτικά ρεπορτάζ για την θετική αξιολόγησή του από τους υπευθύνους της Μίλαν και συγκεκριμένα τον Τζόφρι Μονκάδα. Μέχρι τον Αύγουστο υπεύθυνος scouting των Μιλανέζων, τότε προβιβάστηκε σε τεχνικό διευθυντή.
Ο ίδιος, λειτουργώντας προπαρασκευαστικά εν όψει καλοκαιριού, την προηγούμενη του τραυματισμού του Καλούλου – και συνεπώς της ανάγκης που προέκυψε για άμεση ενίσχυση στους στόπερ – βρέθηκε στο Μπόρνμουθ, παρακολουθώντας το παιχνίδι της Premier League, Μπόρνμουθ – Μπέρνλι.
Στόχος του, ο Άγγλος στόπερ των «κερασιών», Λόιντ Κέλι. Ο 25χρονος δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Μπόρνμουθ και έτσι είναι ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, γι’ αυτό και η επισταμένη προσοχή της Μίλαν. Η αρνητική εξέλιξη όμως με τον Καλούλου, διαφοροποίησε το timing.
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την Ιταλία, ο Μονκάδα έχει κάνει ήδη επαφή με την πλευρά του Κέλι, ο οποίος είναι πλέον Νο1 στόχος των «ροσονέρι». Πρόβλημα αποτελεί και εδώ το περιορισμένο μπάτζετ (εκτός του ανταγωνισμού που υπάρχει) που διαθέτουν, ακόμη και αν για παράδειγμα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν το γεγονός ότι δεν θα ανανεώσει στον αγγλικό σύλλογο και έτσι να τον αποκτήσουν… κοψοχρονιά τον Ιανουάριο.
Δεύτερη επιλογή στη λίστα της Μίλαν είναι ο 21χρονος Γάλλος της Μονπελιέ, Μαξίμ Εστέβε. Και γι’ αυτόν απαιτείται σημαντικό ποσό, ειδικά εφόσον το δικό του συμβόλαιο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του ’25.
Που λοιπόν βρίσκεται ο Κουλιεράκης; Είναι στη λίστα, αυτό δεν αμφισβητείται. Έχει περάσει τα απαραίτητα στάδια του scouting, επίσης αδιαμφισβήτητο (παρότι το σκανάρισμα συνεχίζεται). Έχει το κατάλληλο… lobbying, έστω τουλάχιστον για να διατηρείται στον (επικοινωνιακό) αφρό μέσω δημοσιευμάτων.
Η τιμή του όμως, συγκριτικά με τις υπόλοιπες λύσεις και το αγωνιστικό τους background, υπερβαίνει την αξιολόγηση της Μίλαν. Αν, για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ συζητούσε για ένα ποσό μεταξύ 4-6 εκατ. ευρώ, ίσως οι «ροσονέρι» να έμπαιναν στη διαδικασία. Αν από την άλλη πλευρά είχαν την άνεση να ξοδέψουν – είτε άμεσα, τον Ιανουάριο, είτε το ερχόμενο καλοκαίρι, οπότε επίσης θα βγουν στην αγορά για στόπερ – περισσότερα χρήματα, τότε αυτομάτως στην ιεράρχηση των επιλογών τους, ο «Κούλιε» θα οπισθοχωρούσε.
Προφανώς βέβαια, μόνο και μόνο ότι το όνομά του κυκλοφορεί σταθερά σε αυτό το σκηνικό, ζημιά δεν κάνει (πέραν ίσως του φουσκώματος της τιμής του σε μη ρεαλιστικά – και για το επίπεδο της Super League και κυρίως συγκριτικά – επίπεδα).