ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μπόνιεκ: "Bello di notte"

Μπόνιεκ: "Bello di notte"

O Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ αποτελεί μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην Ιταλία. Το Sport24.gr σας θυμίζει ποιος ήταν ο Πολωνός άσος που από "Bello di notte" έγινε "persona non grata" για την Γιουβέντους.

Ως παίκτης ο Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ αποτελούσε την κινητήριο δύναμη προς την δόξα για την Γιουβέντους. Τώρα όλοι οι γιουβεντίνοι θέλουν να τον ξεχάσουν.

O Μπόνιεκ είναι ένας και μοναδικός. Ο πιο πετυχημένος Πολωνός ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Η άφιξη του στην Γιουβέντους το 1982 συνέπεσε με την πιο λαμπρή περίοδο στην ιστορία του συλλόγου.

Ο Τζοβάνι Ανιέλι, τον αποκαλούσε "Bello di notte" (Όμορφος τη νύχτα) λόγω της έφεσης του να σκοράρει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Σήμερα θεωρείται "persona non grata" στο Τορίνο. Τα δυσφημιστικά σχόλια, με αφορμή την εμπλοκή της Γιουβέντους στο σκάνδαλο των στημένων αγώνων τον αποκαθήλωσαν από τις καρδιές των φιλάθλων της "Μεγάλης Κυρίας". Η διοίκηση, με την επιμονή του κόσμου, αποφάσισε να μην αναγράφεται το όνομα του ανάμεσα στους 50 κορυφαίους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας και θα έχουν το δικό τους αστέρι στο νέο γήπεδο του συλλόγου.

Το αστέρι του "Ζίμπι" προσέκρουσε στη γη. Το γεγονός αυτό δεν πτοεί τον Πολωνό που δηλώνει αδιάφορος για το θέμα. " Η Γιουβέντους αποφάσισε να δώσει ένα αστέρι και να τιμήσει 50 πρώην ποδοσφαιριστές της ομάδας και εγώ ήμουν ένας από αυτούς. Προφανώς, κάποιοι φίλαθλοι διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι δεν είμαι ευγνώμων για ότι ο σύλλογος έκανε για μένα και αποφάσισαν να πάρουν πίσω την ψήφο τους. Το όλο θέμα ήταν ιδέα της Γιουβέντους και όχι δικιά μου. Ήταν δική τους ιδέα να ρίξουν την αρχική ψήφο και είναι δικό τους το παιχνίδι. Αν θέλουν να έχουν νέα ψήφο τότε είναι δικαίωμα τους. Ειλικρινά, δεν με ενδιαφέρει καθόλου".

Στην Γιουβέντους ο Μπόνιεκ ήταν ένα αίνιγμα. Το 1982 διέπρεψε μαζί με την Πολωνία στο Μουντιάλ της Ισπανίας. Οι εμφανίσεις του ήταν το διαβατήριο για να μετακομίσει στο Τορίνο. Για το ποσό των 1,1 εκατομμυρίων λιρών αφήνει το άσημο πρωτάθλημα της Πολωνίας και την Βίτζεβ Λοτζ, για το κάλτσιο και την Γιουβέντους.

Έχοντας πετύχει τέσσερα γκολ στο Μουντιάλ, θα περίμενε κανείς από τον 26χρονο τότε Μπόνιεκ ανάλογα αποτελέσματα, αγωνιζόμενος εκείνη την εποχή στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τα γκολ δεν ήρθαν ποτέ. Ο απολογισμός του ήταν φτωχός για έναν παίκτη που οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές. Σημείωσε 20 γκολ σε 111 εμφανίσεις με την Γιουβέντους.

Ορισμένοι ισχυρίζονταν ότι αγωνιζόταν μακριά από την θέση του στα πλάγια καθώς ο Τζοβάνι Τραπατόνι, ήθελε να χωρέσει στην ίδια ενδεκάδα όλα τα αστέρια όπως ο Πάολο Ρόσι, Ρομπέρτο Μπέτεγκα και Μισέλ Πλατινί. Είχε συνηθίσει να είναι ο ηγέτης και δεν του άρεσε να έχει υποστηρικτικό ρόλο.

Μπόνιεκ: "Bello di notte"

"Βello di notte"

Ο Μπόνιεκ έμεινε στις συνειδήσεις των τιφόζι της Γιουβέντους για τις ευρωπαϊκές του επιδόσεις. Με αυτές κέρδισε και την εκτίμηση του Τζοβάνι Ανιέλι. Το 1983 με γκολ κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Άστον Βίλα για τα προημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών και έχοντας εντυπωσιακή απόδοση απέναντι στην Βίτζεβ Λοτζ στα ημιτελικά του θεσμού, οδήγησε την "Γιούβε" στον τελικό της διοργάνωσης.

" Είχα καλή σχέση με τον πρόεδρο της ομάδας. Ο Πλατινί ήταν ο αγαπημένος του αλλά δεν είχε δώσει σε όλους παρατσούκλι. Το γεγονός αυτό ήταν μία ένδειξη σεβασμού και τιμής για μένα”, σχολιάζει ο Μπόνιεκ για το "Βello di notte".

Δεν πέρασε ένας χρόνος μετά την ήττα από το Αμβούργο στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών, που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1983 και η Γιουβέντους ξεκίνησε την συλλογή τίτλων. Πρώτα με την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων και του πρωταθλήματος το 1984 και την επόμενη σεζόν με την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στην Λίβερπουλ στο καταραμένο Χέιζελ, όπου 39 οπαδοί της Γιουβέντους έχασαν την ζωή τους λόγω επεισοδίων. Ο Πλατινί ήταν ο σκόρερ του πέναλτι που είχε κερδίσει ο Μπόνιεκ.

Επίσης, είχε σκοράρει δύο φορές εναντίον της Λίβερπουλ στο "Κομουνάλε" για τον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης το 1984, χαρίζοντας το κύπελλο στην "Μεγάλη Κυρία". " Έχω καλές αναμνήσεις από τους τέσσερις ευρωπαϊκούς τελικούς που αγωνίστηκα, ακόμα και από αυτόν που χάσαμε. Εκείνη ήταν περίοδο δόξας. Τα δύο γκολ απέναντι στην Λίβερπουλ στον τελικό του Σούπερ Καπ παραμένουν αλησμόνητα".

Μπόνιεκ: "Bello di notte"

Aνεπιθύμητος στο Τορίνο

"Μπόνιεκ για πάντα" έγραφε το πανό των οπαδών της Γιουβέντους που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν πως ο αγαπημένος τους παίκτης αποφάσισε το 1985 να φορέσει την φανέλα της Ρόμα και να μετατραπεί σε ανεπιθύμητο πρόσωπο για πολλούς οπαδούς της Γιουβέντους. Ένα χάπι που δεν μπορούσε να χωνευθεί.

" Θα ήθελα να μείνω στην Γιουβέντους περισσότερο αλλά το συμβόλαιο μου είχε λήξει. Είχα μία συμφωνία με τον πρόεδρο της Ρόμα Ντίνο Βιόλα (σ.σ οι Ρωμαίοι είχαν προσπαθήσει να αποκτήσουν τον Μπόνιεκ πριν πάει στην Γιουβέντους), που μου είχε ζητήσει να έχει τον πρώτο λόγο αν δεν συμφωνούσα με την Γιουβέντους και έτσι πήρα μεταγραφή σε έναν μεγάλο σύλλογο. Δεν ήταν όπως στην Γιουβέντους. Δεν ήμασταν τόσο πετυχημένοι αλλά είχαμε μία καλή και ανταγωνιστική ομάδα", θυμάται ο Μπόνιεκ.

Σην Ρόμα αγωνίστηκε τρία χρόνια και κατέκτησε ένα κύπελλο Ιταλίας ενώ μία σεζόν οι "τζιαλοροσι" τερμάτισαν στην 2η θέση πίσω από την Γιουβέντους. Σε ηλικία 32 χρονών αποφάσισε να ολοκληρώσει την καριέρα του και να ξεκινήσει μία αδιάφορη, όπως αποδείχτηκε καριέρα, ως προπονητής. Κάθισε στον πάγκο των Αβελίνο, Μπάρι, Λέτσε και Σαμπενεντέτεσε χωρίς διακρίσεις.

Απαρνήθηκε την καριέρα του ως προπονητής λέγοντας: " Αν κέρδιζες ήσουν ιδιοφυία αν έχανες ήταν καταστροφή". Αποφάσισε να ξεκινήσει τηλεοπτική καριέρα. Οι θέσεις του δεν προκαλούσαν εκτός αν ήσουν οπαδός της Γιουβέντους.

" Δεν είχα ποτέ σκοπό να βλάψω τους φιλάθλους της Γιουβέντους. Αντίθετα με το δημόσιο προφίλ μου δεν είμαι αντι-γιουβεντίνος. Υπήρχαν δύο διευθυντές που δεν μου άρεσαν. Ο Αντόνιο Τζιραούντο και ο Λουτσιάνο Μότζι. Το μόνο που είχα πει γύρω από το καλτσιόπολι ήταν ότι αν ο Μότζι καλέσει στο τηλέφωνο 60 φορές έναν διαιτητή και αυτός κατά την διάρκεια του αγώνα προκαλέσει με τις αποφάσεις του τότε είναι φανερό ότι η συμπεριφορά του είναι εκτός λογικής. Αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί και κάτι πρέπει να γίνει. Το πρόβλημα στην Ιταλία είναι ότι λίγοι άνθρωποι είναι αντικειμενικοί. Είπα απλά την γνώμη μου και δεν άφησα υπονοούμενα για ομάδα ή για διαιτητή, κάτι που δείχνει ότι είμαι ειλικρινής".

Μπόνιεκ: "Bello di notte"

Μίλαν αλλά...

Η γνώμη του είναι βαρύνουσα και δεν θα μπορούσε να ξεχάσει τα όσα έζησε με την Γιουβέντους και ως πρώην ποδοσφαιριστής της εκφράζει την άποψη του για την τωρινή ομάδα.

" Η Γιουβέντους ήταν άτυχη την φετινή σεζόν. Υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί. Παρά τις ατυχίες βρίσκονται στον σωστό δρόμο. Έχουν καλό προπονητή και νέους παίκτες που έχουν δώσει στον σύλλογο την ευκαιρία να μεγαλώσει. Ελπίζω να τα πάνε καλά και τους εύχομαι το καλύτερο για το πρωτάθλημα.

Eίναι μία παράξενη σεζόν στην Ιταλία. Καμία ομάδα δεν είναι δυνατή. Η Λάτσιο, η Ρόμα, η Ίντερ, η Γιουβέντους έχουν τα προβλήματα τους και η Μίλαν απλά εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων. Αν η Ίντερ τους κερδίσει στο μεταξύ τους ματς τότε όλα είναι ανοιχτά. Ακόμα πιστεύω ότι είναι η καλύτερη ομάδα.

Το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν διάγει την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, στάδια που χρειάζονται ανακαίνιση και όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται πίσω από το αγγλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα. Χρειάζεται να βελτιώσει το ίματζ του και να οργανωθεί καλύτερα.

Είναι δύσκολο να αγωνίζεσαι στην Ιταλία. Για τους παίκτες δεν είναι ευχάριστο. Οι αμυντικοί είναι δυνατοί και κάθε Κυριακή το ποδόσφαιρο είναι σαν θρησκεία. Η νίκη είναι πάνω απ' όλα. Είναι πολύ δύσκολα για τους παίκτες και τους προπονητές".

Πλέον, ο Μπόνιεκ ζει μόνιμα στην πατρίδα του και όταν δεν ασχολείται με τις επιχειρήσεις του (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) χαλαρώνει παίζοντας γκολφ, μπριτζ και κάνοντας ιππασία. "Α γάπησα τα άλογα από την στιγμή που τα πρωτοείδα στην ζωή μου. Έχω στάβλο με πέντε, έξι άλογα. Επίσης, έχω ερασιτεχνική άδεια ιππασίας. Όταν θέλω να χαλαρώσω ασχολούμαι με τα άλογα".

Ο Μπόνιεκ με αριθμούς

80 συμμετοχές με την εθνική Πολωνίας

24 γκολ με την εθνική Πολωνίας

3 συμμετοχές σε Μουντιάλ 1978, 1982, 1986

4 γκολ στο Μουντιάλ 1982

224 συμμετοχές στην "Serie A"

30 γκολ στην "Serie A"

5 τρόπαια με την Γιουβέντους

2 φορές καλύτερος παίκτης στην Πολωνία 1978, 1982

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ