Black Friday: Οι κορυφαίες τσάμπα μεταγραφές
Black Friday και ασπρόμαυρη στρογγυλή Θεά πάνε μαζί; Φυσικά... Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις κορυφαίες τσάμπα μεταγραφές της ποδοσφαιρικής ιστορίας!
Στο βιβλίο της ιστορίας του ποδοσφαίρου βρίσκονται σε περίοπτη θέση εκείνες οι μετακινήσεις που προκάλεσαν παγκόσμιο ντόρο, λόγω του πακτωλού χρημάτων που δόθηκαν από κάποια ομάδα σε κάποια άλλη προκειμένου να την πείσει να αποχωριστεί το μεγάλο αστέρι της και να το κάνει δικό της.
Τα παραδείγματα πάρα πολλά, ειδικά στη σύγχρονη εποχή όπου τα ποσά έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και ακόμα και οι ρήτρες αποδέσμευσης δεν μπορούν να σταματήσουν κάποια ζάμπλουτη ομάδα από το να αποκτήσει εκείνον που θεωρεί εκλεκτό για να φορέσει τη φανέλα της.
Την ίδια ώρα όμως που εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πάνε και έρχονται και υπάρχουν ιδιοκτήτες που τινάζουν τη μπάνκα στον αέρα μόνο και μόνο για να κάνουν επίδειξη ισχύος και να αποθεωθούν από τους οπαδούς, υπάρχουν και deals που έχουν γράψει ιστορία όχι για τα πολλά μηδενικά στο τέλος των συμβολαίων αλλά για το μηδενικό ποσό που στοίχισαν.
Ναι, υπάρχουν και τέτοιες χρυσές συμφωνίες στο ποδόσφαιρο. Με παικταράδες τεράστιας κλάσης που για τον έναν ή τον άλλον λόγο έφυγαν από μία ομάδα χωρίς εκείνη να κερδίσει ούτε ένα ευρώ και πήγαν σε μία άλλη -ακόμα και μισητή αντίπαλο- ως ελεύθεροι.
Για να (συνεχίσουν) να κάνουν τη διαφορά, να αλλάξουν τις ισορροπίες, να δώσουν τίτλους και επιτυχίες. Για να τιμωρήσουν αυτούς που τους έχασαν τσάμπα και βερεσέ και να ανταμείψουν εκείνους που κινήθηκαν έξυπνα ώστε να τους αποκτήσουν δίχως να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ιστορίες υπάρχουν πολλές και με την Black Friday να παίζει μεγάλη μπάλα αυτές τις ημέρες, το Sport24.gr επέλεξε και σας παρουσιάζει τις 10+1 κορυφαίες τσάμπα μεταγραφές της ιστορίας που συνθέτουν μία ενδεκάδα-όνειρο.
Ενδεκάδα που έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι μεγάλες ευκαιρίες υπάρχουν παντού , αρκεί να μην γυρίζεις την πλάτη σου όταν σου παρουσιαστούν. Ξεκινάμε λοιπόν:
ΑΝΤΡΕΑ ΠΙΡΛΟ - ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΛΑΝ ΣΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Αν γίνονται επαγγελματικά σεμινάρια στο χώρο του ποδοσφαίρου με τίτλο "Τι πρέπει να κάνετε για να μην ενισχύετε τους ανταγωνιστές σας", είναι ντε φάκτο πως οι άνθρωποι της Μίλαν απουσίαζαν παντελώς από αυτά στις αρχές της δεκαετίας. Άλλος τρόπος για να δικαιολογήσεις την επιλογή της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου των ροσονερι να αφήσουν να τους φύγει ελεύθερος ο Αντρέα Πίρλο δεν υπάρχει! Ο αριθμός 32 που υπήρχε τότε δίπλα στην ηλικία του Maestro τους έκανε να πάρουν μία λάθος απόφαση, που όχι μόνο αποδείχτηκε καταστροφική για αυτούς αλλά ήταν ευεργετική για την Γιουβέντους, που άνοιξε απλά την αγκαλιά της για να υποδεχτεί έναν σπουδαίο παίκτη χωρίς να βγάλει ούτε ευρώ από τα ταμεία της για να πληρώσει την Μίλαν.
Ο Πίρλο έκανε θραύση στο Τορίνο και επιβραβεύτηκε με την κατάκτηση τεσσάρων συνεχόμενων πρωταθλημάτων (τρία με προπονητή τον Κόντε και ένα με τον Αλέγκρι που είχε ανάψει το πράσινο φως το 2011 για να μην τον ανανεώσουν οι Μιλανέζοι!), ενός Κυπέλλου και 2 Σούπερ Καπ, για να φύγει γεμάτος και χορτασμένος από τίτλους το 2015 ώστε να κλείσει την καριέρα του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη φανέλα της Νιου Γιορκ Σίτι. Αξίζει να σημειωθεί πως σε 164 ματς με τη φανέλα της βέκια σινιόρα σε όλες τις διοργανώσεις πανηγύρισε 19 γκολ, εκ των οποίων τα 15 με απευθείας εκτελέσεις φάουλ, ενώ έβγαλε και 39 ασίστ! "Όταν ο Αντρέα μου είπε πως θα ερχόταν σε εμάς το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν πως υπάρχει Θεός", δήλωσε μερικά χρόνια αργότερα ο Τζανλουίτζι Μπουφόν για την αρπαγή του Πίρλο, που κατέκτησε συν τοις άλλοις αήττητος το πρώτο του μπιανκονέρο σκουντέτο, με απολογισμό 23 νίκες και 15 ισοπαλίες.
ΡΟΜΠΕΡΤ ΛΕΒΑΝΤΟΒΣΚΙ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΕΡΝ
Τον Απρίλιο του 2013 η Μπάγερν Μονάχου δαπάνησε το ποσό των 37.000.000 ευρώ και κάλυψε τη ρήτρα αποδέσμευσης που υπήρχε στο συμβόλαιο του Μάριο Γκέτσε με την Ντόρτμουντ, πραγματοποιώντας έτσι τη δεύτερη πιο πολυδάπανη μεταγραφή στην ιστορία για Γερμανό ποδοσφαιριστή, πίσω μόνο από τον Μεσούτ Εζίλ. Το συγκεκριμένο deal άνοιξε την όρεξη στους διοικούντες τον βαυαρικό σύλλογο για να κάνουν δικό τους το καλοκαίρι του 2013 και το μεγάλο αστέρι της γραμμής κρούσης της Μπορούσια, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, κάτι όμως που απέρριψε ασυζητητί εκείνη την εποχή η ομάδα της Βεστφαλίας. Δεν ήθελε να πουλήσει τον ποιοτικότερο παίκτη της στην άμεση ανταγωνίστριά της για τον τίτλο της Bundesliga και όρθωσε ένα τεράστιο κίτρινο τείχος σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Μπάγερν για διαπραγμάτευση, όμως το μόνο που κατάφερε ήταν να χάσει τσάμπα 12 μήνες αργότερα έναν παίκτη με χρηματιστηριακή αξία 50.000.000 ευρώ εκείνη την εποχή.
Η ιδέα να μετακομίσει στο Μόναχο ωρίμασε στο μυαλό του Λέβα και το καλοκαίρι του 2014 έβγαλε τα κίτρινα για να φορέσει τα κόκκινα, για να μην κοιτάξει ποτέ πίσω. Ο 31χρονος Πολωνός εκτελεστής έχει σπάσει όλα τα κοντέρ μετρώντας 218 γκολ σε 262 ματς σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπάγερν (φέτος μετράει 27 γκολ σε 20 αγώνες) ενώ μπορεί να καμαρώνει μεταξύ άλλων και για δύο ασύλληπτα ρεκόρ του με τους Βαυαρούς: τον Σεπτέμβριο του 2015 μπήκε αλλαγή στο ματς με την Βόλφσμπουργκ με το σκορ στο 0-1 και πέτυχε πέντε γκολ για την Μπάγερν στον χρόνο ρεκόρ των 8 λεπτών και 59 δευτερολέπτων, οδηγώντας την στη νίκη με 5-1 ενώ το βράδυ της Τρίτης απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι πέτυχε τέσσερα γκολ μέσα σε 14 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα, το πιο γρήγορο poker στην ιστορία του Champions League. Άνθρωπος-γκολ...
ΠΟΛ ΠΟΓΚΜΠΑ - ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΣΤΗ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
Το story που έχει παιχτεί με πρωταγωνιστές τον Πολ Πογκμπά, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Γιουβέντους μοιάζει να είναι βγαλμένο από τη χώρα της φαντασίας και του παραμυθιου και όχι της απτής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και διαβάζοντας τις παρακάτω αράδες δύσκολα θα διαφωνήσετε μαζί μας. Στα 16 του μόλις χρόνια ο Πογκμπά άφησε την Γαλλία και μετακόμισε στο Νησί για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους κόκκινους διαβόλους να τον έχουν για δύο χρόνια στα τμήματα υποδομής τους και το 2011, όταν ενηλικιώθηκε, να παίρνει τις πρώτες του ευκαιρίες στην πρώτη ομάδα. Δεν ήταν όμως πολλές, τρεις όλες και όλες τη σεζόν 2011-2012 που ήταν και η προτελευταία της δυναστείας του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην Γιουνάιτεντ, με τον Πογκμπά να αρνείται να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τους κόκκινους διαβόλους και να τον αποκτά ως ελεύθερο η Γιουβέντους.
Στο Τορίνο ο Γάλλος κατέκτησε 8 εγχώριους τίτλους (4 πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ) και το 2014 ήταν στην τελική λίστα των 23 υποψηφίων για το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, ενώ στα τέσσερα χρόνια που έμεινε εκεί εξελίχτηκε σε έναν από τους καλύτερους box-to-box μέσους στον κόσμο. Για να φτάσουμε έτσι στο καλοκαίρι του 2016 και η Γιούβε να κλείσει ένα από τα μεγαλύτερα deals στην ιστορία του ποδοσφαίρου (χάρη και στον δαιμόνιο μάνατζερ του παίκτη, Μίνο Ραϊόλα), πουλώντας τον στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (!) με το εξωπραγματικό ποσό των 105.000.000 ευρώ! Ουσιαστικά, έβγαλαν μία περιουσία από έναν παίκτη που δεν τους κόστισε τίποτα και την επένδυσαν λίγα χρόνια μετά για να κάνουν το κόλπο γκρόσο με τον Κριστιάνο Ροναλντο...
ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΚΑΜΠΙΑΣΟ - ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΡ
Ο Εστέμπαν Καμπιάσο κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα όταν αγωνίστηκε για μία διετία με τη φανέλα του Ολυμπιακού (2015-17), επιλέγοντας τον Πειραιά μετά από τη μονοετή εμπειρία του στην Premier League με την Λέστερ (2014-15), ωστόσο η μεταγραφή του που συζητήθηκε περισσότερο ήταν αυτή από την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ίντερ. Έχοντας λίγες συμμετοχές με τους μερένγκες τη σεζόν 2003-04 (μόλις εννέα ματς άρχισε βασικός) ο Κούτσου αποφάσισε να μετακινηθεί στο Καμπιονάτο το καλοκαίρι του 2004 και τα δέκα χρόνια που έκατσε στην Ίντερ απέδειξαν πως βρέθηκε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή.
Πάνω από 400 ματς με τη νερατζούρα φανέλα σε όλες τις διοργανώσεις έπαιξε ο Αργεντινός μέσος που ήταν ένας από τους παίκτες πάνω στους οποίους στηρίχτηκε η ομάδα του Μιλάνου για να κατακτήσει πέντε (σερί) πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα αλλά και να γράψει ιστορία τη σεζόν 2009-2010 με την κατάκτηση του Champions League στη χρυσή χρονιά του τρεμπλ με τον Μουρίνιο στον πάγκο. Πώς άραγε να ένιωθαν οι άνθρωποι της Ρεάλ που άφησαν να τους φύγει σε ηλικία 24 ετών ένας τέτοιος πολυσύνθετος παίκτης χωρίς να κερδίσουν χρήματα και δίχως να αναπληρώσουν για χρόνια το κενό του στο χώρο της μεσαίας γραμμής;
ΖΛΑΤΑΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜΟΒΙΤΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙ ΣΤΗ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο δεινούς επιθετικούς που έχουν εμφανιστεί στα γήπεδα του κόσμου την τελευταία 20ετία και τα γκολ του (αλλά και η προσωπικότητά του) έχουν πληρωθεί με χρυσάφι από τις ομάδες που θέλησαν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Η Γιουβέντους έδωσε 16.000.000 ευρώ στον Άγιαξ το 2004 για τον Σουηδό και δύο χρόνια μετά η τιμή του εκτοξεύτηκε στα 25.000.000 ευρώ, ποσό που δαπάνήσε η Ίντερ για να τον αποκτήσει απο την βέκια σινιόρα που έπεφτε στη Serie B λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο Calciopoli. Το καλοκαίρι του 2009 η Μπαρτσελόνα τίναξε την μπάνκα στον αέρα προσφέροντας 70 ζεστά εκατομμύρια ευρώ στους νερατζούρι, για να επιστρέψει γρήγορα πάντως ο Ίμπρα στο Καμπιονάτο και την Μίλαν να αδειάζει 24 εκατομμύρια ευρώ από το θησαυροφυλάκιό της προς τιμήν του το 2011.
Η μπογιά του δεν είχε περάσει ωστόσο και το καλοκαίρι του 2012 είχε έρθει η ώρα για μία ακόμα δυνατή μεταγραφή σε άλλο πρωτάθλημα, με την Παρί Σεν Ζερμέν να τον κάνει κάτοικο Παρισιού έναντι 24.000.000 ευρώ! Όλα αυτά όμως έλαβαν τέλος το 2016, με τον Σουηδό να εκφράζει την επιθυμία να αποχωρήσει από την Γαλλία έχοντας σαρώσει τους εγχώριους τίτλους για μία τετραετία (πήρε 12 συνολικά) και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κερδίζει τον πρώτο αριθμό του λαχείου, υπογράφοντάς τον ως ελεύθερο χωρίς μάλιστα να έχει να τον δελεάσει και με τη συμμετοχή της στο Champions League. Δεν το μετάνιωσε λεπτό καθώς παρά το σοβαρό τραυματισμό που υπέστη μέσα στα δύο χρόνια που έκατσε στο Ολντ Τράφορντ, πρόλαβε να σκοράρει 29 γκολ σε 53 συμμετοχές του με τους κόκκινους διαβόλους, πανηγυρίζοντας μάλιστα μαζί τους και το Europa League του 2017.
ΤΖΕΙΜΣ ΜΙΛΝΕΡ - ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΤΙ ΣΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
Ο Τζέιμς Μίλνερ είχε από μικρός ταλέντο στο ποδόσφαιρο, στο κρίκετ και στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ωστόσο η ασπρόμαυρη στρογγυλή Θεά ήταν εκείνη που τον κέρδισε και τον ώθησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτήν, αρχίζοντας μάλιστα την καριέρα του στην ομάδα που υποστήριζε από μικρό παιδί, την Λιντς. Το πέρασμα των χρόνων τον βρήκε να φοράει τη φανέλα των Σουίντον, Νιούκαστλ και Άστον Βίλα, για να γίνει ωστόσο η Μάντσεστερ Σίτι η ομάδα που τον έκανε ευρέως γνωστό στο φίλαθλο κοινό και αυτή που του άνοιξε την πόρτα της εθνικής Αγγλίας. Φορώντας τα γαλάζια είχε την ευκαιρία για πέντε χρόνια να κοντράρει τους κόκκινους του Μάντσεστερ, ομάδα την οποία όλοι αντιπαθούσαν ανέκαθεν στην οικογένειά του, για να έρθει όμως το 2015 που φόρεσε τα... κόκκινα!
Όχι της Γιουνάιτεντ, αλλά της Λίβερπουλ, με τον Μίλνερ να επιλέγει να εξαντλήσει το συμβόλαιό του με την Σίτι χωρίς να ανανεώσει και να μετακομίζει, με δική του βούληση, στην ομάδα του Μέρσεισαϊντ και να δικαιώνεται. Η σεζόν που διανύουμε είναι η πέμπτη του στο Άνφιλντ, με τον 33χρονο πλέον Άγγλο να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της μηχανής του Γιούργκεν Κλοπ όντας πολυθεσίτης (παίζει είτε στον άξονα ως εσωτερικός χαφ, είτε στο αριστερό άκρο, είτε ακόμα και ως δεξί μπακ) και τους οπαδούς να πιέζουν από τη διοίκηση να ανανεώσει... χθες το συμβόλαιό του που λήγει στο τέλος της σεζόν. Από τους πλέον αγαπητούς παίκτες της κόκκινης κερκίδας, δίνει και την ψυχή του σε κάθε ματς και μοιάζει σαν να είναι κομμάτι της Λίβερπουλ όχι για 4, αλλά για 20 χρόνια.
ΣΤΙΒ ΜΑΚΜΑΝΑΜΑΝ - ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Αρκετοί ήταν οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές που στη σύγχρονη εποχή του βασιλιά των σπορ άφησαν το Νησί και πήραν μεταγραφή σε ομάδες του εξωτερικού, ουδείς όμως κατάφερε να κερδίσει περισσότερη λάμψη από τον Στιβ ΜακΜάναμαν. Πιτσιρικάς ήταν οπαδός της Έβερτον όμως έμελε να συνδέσει το όνομά του στην Αγγλία με την Λίβερπουλ φορώντας τη φανέλα της όλη σχεδόν τη δεκαετία του '90, με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις με τους κόκκινους να φέρνουν στην πόρτα του αρκετούς υποψήφιους μνηστήρες. Η Μπαρτσελόνα προσπάθησε πολύ να τον κάνει δικό της το 1997 και είχε φτάσει μία ανάσα από το deal με την Λίβερπουλ έναντι 14.000.000 ευρώ (οι κόκκινοι δεν μπορούσαν να τον πείσουν να ανανεώσει και έτσι ήταν ανοιχτοί σε προτάσεις για να κερδίσουν χρήματα από την πώλησή του), για να χαλάσει όμως την τελευταία στιγμή η συμφωνία και έτσι ο παίκτης να μείνει για άλλα δύο χρόνια στο Μέρσεϊσαιντ.
Με το συμβόλαιό του όμως να λήγει το 1999, ήταν ελεύθερος να διαπραγματευτεί με ομάδα της αρεσκείας του, με την Ρεάλ Μαδρίτης να νικάει την Γιουβέντους σε ένα άτυπο μπρα ντε φερ για την απόκτησή του και να προσθέτει στο ρόστερ της έναν παίκτη που ουσιαστικά έστρωσε το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης γενιάς των γκαλάκτικος. Ο ΜακΜάναμαν έμεινε τέσσερα χρόνια στο Μπερναμπέου και σε αυτό το διάστημα πήρε 2 πρωταθλήματα Ευρώπης και ισάριθμα Ισπανίας, για να γίνει το 2000 ο πρώτος Άγγλος παίκτης που κατέκτησε το Champions League με μη-αγγλική ομάδα και να γίνει το 2002 ο πρώτος Άγγλος που κατέκτησε δις το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Φυσικά, highlight στην καριέρα του παραμένει -όσα χρόνια και αν περάσουν- το φανταστικό γκολ του στον τελικό του Παρισιού κόντρα στην Βαλένθια.
ΣΟΛ ΚΑΜΠΕΛ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΤΕΝΑΜ ΣΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ
Ο Σολ Κάμπελ δεν ήταν απλά ένας σπουδαίος παίκτης για την Τότεναμ με πάνω από 300 συμμετοχές στο ενεργητικό του με τα σπιρούνια αλλά και αρχηγός τους, και το γεγονός της αποχώρησής του το καλοκαίρι του 2001 μετά από εννέα χρόνια παρουσίας στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν ράγισε τις καρδιές των φίλων της ομάδας. Εάν δε, συνυπολογίσετε πως προτίμησε να φύγει παρά να υπογράψει νέο συμβόλαιο που θα τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο στην ιστορία του συλλόγου και να πάει ως ελεύθερος στην αιώνια αντίπαλο Άρσεναλ μόνο και μόνο για να παίξει στο Champions League (και ενώ δήλωνε δημόσια πως δεν θα την επέλεγε) τότε το κοκτέιλ που δημιουργήθηκε είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Ο άλλοτε ηγέτης έγινε Ιούδας που περνούσε των παθών του τον τάραχο κάθε φορά που επέστρεφε ως αντίπαλος με την κόκκινη φανέλα των κανονιέρηδων, χωρίς όμως ο ίδιος να παραπονεθεί ποτέ για την επιλογή του.
Ίσα-ίσα, τόσο ο ίδιος όσο και η νέα του ομάδα κέρδισαν αμφότεροι από αυτή τη συνεργασία, με την Άρσεναλ να αποκτά τον κάπτεν της Τότεναμ χωρίς να δίνει ούτε μία λίρα και τον ίδιο να κερδίζει σημαντικούς τίτλους στην καριέρα του. Από εκεί που μετρούσε μόνο ένα League Cup σε εννέα χρόνια με τα σπιρούνια, με την άλλη μεγάλη ομάδα του Βορείου Λονδίνου πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Αγγλίας και τρία Κύπελλα στα πέντε χρόνια παρουσίας στο Χάιμπουρι ενώ ήταν και βασικός μέλος των διάσημων Invincibles, της ομάδας του Αρσέν Βενγκέρ που κατέκτησε αήττητη την Premier League τη σεζόν 2003-04.
ΧΕΝΡΙΚ ΛΑΡΣΟΝ - ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΤΙΚ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Η Σέλτικ στάθηκε απίστευτα τυχερή όταν το 1997 απέκτησε από την Φέγενορντ (σε ηλικία 26 ετών) τον Χένρικ Λάρσον, καθώς στα επτά χρόνια που ακολούθησαν, ο Σουηδός επιθετικός αποδείχτηκε μία ασταμάτητη μηχανή παραγωγής γκολ, μετρώντας 242 σε 313 με τους κέλτες σε όλες τις διοργανώσεις. Σε αυτό το διάστημα πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων Σκωτίας, για να έρθει το 2004, μετά από μία εξαιρετική παρουσία στο Euro με την εθνική ομάδα της χώρας του, όπου πήρε την απόφαση να πάρει μεταγραφή σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα για να κλείσει εκεί την καριέρα του. Τότε βρέθηκε στο δρόμο του η Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς να τον παίρνουν ως ελεύθερο από την Σέλτικ και να ευγνωμωνούν την καλή τους τύχη δύο χρόνια αργότερα, όταν τους χάρισε ουσιαστικά το δεύτερο Champions League στην ιστορία τους.
Με το σκορ στο 1-0 υπέρ της Άρσεναλ στον τελικό του 2006 στο Σταντ ντε Φρανς, ο Φρανκ Ράικαρντ τον έριξε ως αλλαγή στο τελευταίο ημίωρο και εκείνος έβγαλε δύο ασίστ μέσα σε πέντε λεπτά: μία στον Ετό στο 76' και μία στον Μπελέτι στο 80'. Η μεγάλη ανατροπή των μπλαουγκράνα είχε σουηδική υπογραφή στο τελευταίο παιχνίδι του Λάρσον με την Μπάρτσα, για να έρθει ο Τιερί Ανρί από την πλευρά των χαμένων και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι λέγοντας: "Ο κόσμος μιλάει πάντα για τον Ροναλντίνιο και τον Ετό ή τον Ζιουλί, δεν τους είδα όμως σήμερα, είδα τον Χένρικ Λάρσον. Μπήκε μέσα, άλλαξε το παιχνίδι, μας σκότωσε. Αυτός έκανε τη διαφορά στον τελικό".
ΡΑΟΥΛ - ΑΠΟ ΤΗ ΡΕΑΛ ΣΤΗ ΣΑΛΚΕ
Ο Ραούλ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης και ένας από τους σπουδαιότερους Ισπανούς παίκτες όλων των εποχών και τα νούμερά του έρχονται να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω. Έπαιξε 16 χρόνια στους μερένγκες και με 741 ματς είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών για το σύλλογο ενώ με 323 γκολ είναι ο δεύτερος στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών, πίσω μόνο από τον Κριστιάνο Ρονάλντο που σταμάτησε στα 450 με τους μπλάνκος. Επιπλέον, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, 3 Champions League όπου σκόραρε σε δύο διαφορετικούς τελικούς, 4 ισπανικά Σούπερ Καπ, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και 2 Διηπειρωτικά, ενώ φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το 2003 μέχρι το 2010. Την σεζόν 2009-2010 όμως ήταν βασικός σε μόλις οκτώ ματς πρωταθλήματος και με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να ειναι πλέον η ηγετική φιγούρα των αποδυτηρίων, ο Ραούλ αντιλήφθηκε πως θα έπρεπε να πάει σε άλλη ομάδα για να συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στο χορτάρι.
Έτσι και έγινε, με την Σάλκε να αρπάζει το δώρο που της δόθηκε, να αποκτήσει ως ελεύθερο έναν παίκτη-μύθο του ισπανικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και τον Ραούλ να δείχνει πως μπορεί και στα 33 του να κάνει τη διαφορά. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στους βασιλικούς μπλε, μέτρησε 40 γκολ σε 98 αγώνες, με την πρώτη του σεζόν να τον βρίσκει να κατακτά το Κύπελλο Γερμανίας και να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και τη δεύτερη σεζόν να τον φέρνει στην 3η θέση της Μπουντεσλίγκα με τα χρώματα της Σάλκε. Το στοίχημα που είχε βάλει με τον εαυτό του να συνεχίσει να αποδίδει σε υψηλό επίπεδο το είχε κερδίσει ενώ η Σάλκε έκανε μία επιτυχημένη αγωνιστική επένδυση χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη για να πληρώσει την Ρεάλ.
ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΜΠΑΤΖΟ - ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΛΑΝ ΣΤΗΝ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Έχοντας παίξει πέντε χρόνια στην Γιουβέντους (1990-1995) και δύο στην Μίλαν (1995-1997) αλλά και παίρνοντας την εθνική Ιταλίας από το χεράκι για να την φτάσει μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ του 1994, η λογική υπαγόρευε ο Ρομπέρτο Μπάτζο να είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων παικτών το καλοκαίρι του 1997, τότε που ο Φάμπιο Καπέλο έκρινε πως δεν χωρούσε στα πλάνα του στους ροσονέρι. Και όμως υπήρχε ομάδα που γύρισε την πλάτη στον θεϊκό κοτσιδάκια του calcio εκείνη την εποχή και αυτή ήταν η Πάρμα, με τον τότε προπονητή της Κάρλο Αντσελότι να παραδέχεται λίγα χρόνια μετά το τεράστιο λάθος του, χάνοντας πάνω από 20 γκολ για τους παρμέντσι!
Ποια ήταν η τυχερή της όλης ιστορίας; Η Μπολόνια που πήρε τσάμπα τον 30χρονο μεσοεπιθετικό, με το στόχο των ροσομπλού να είναι η παραμονή και τον Μπάτζο να την οδηγεί στην 8η θέση και στην πρόκριση στο Ιντερτότο. Στο φινάλε της σεζόν 1997-98 το ατομικό του κοντέρ είχε καταγράψει 22 γκολ στην Serie A (είχε και 9 ασίστ) που τον έφερνε στην κορυφή των Ιταλών σκόρερ εκείνης της σεζόν και στην τρίτη θέση των κανονιέρηδων συνολικά πίσω από τους Μπίρχοφ και Ρονάλντο, ενώ μέσα από την Μπολόνια επέστρεψε στην εθνική Ιταλίας, πήρε μέρος στο Μουντιάλ του 1998 με τους ατζούρι και κέρδισε από την Ίντερ το επόμενο συμβόλαιό του.