Χάλαντ: Η μεγάλη οικονομική μάχη Μπαρτσελόνα - Ρεάλ και το αυτογκόλ της Σίτι
Η Μπαρτσελόνα ποντάρει στη Ρεάλ για να αγοράσει τον Έρλινγκ Χάλαντ και οι Μαδριλένοι στην εκδίκηση. Γιατί μοιάζει απίθανο να καταλήξει στη Μάντσεστερ Σίτι, έστω κι αν έχει τα λεφτά και την προοπτική. Όλα τα σενάρια για το 20χρονο wonderkid.
Το ταξίδι του Άλφ Ίνγκε Χάλαντ και του Μίνο Ραϊόλα στην Ισπανία για να συναντηθούν με εκπροσώπους της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ έμοιαζε με την κήρυξη της έναρξης ενός πλειστηριασμού για τον Έρλινγκ Χάλαντ. Ο πατέρας του διεθνή επιθετικού, ο οποίος εκτελεί και χρέη εκπροσώπου, μαζί με τον διάσημο Ολλανδοϊταλό ατζέντη, ο οποίος συνεργάστηκε και στη μεταγραφή του από τη Ζάλτσμπουργκ στην Ντόρτμουντ, άρχισαν τις συζητήσεις για την επόμενη ομάδα του wonderkid από τη Νορβηγία.
Από το 2019, το μέλλον του 20χρονου επιθετικού έμοιαζε προδιαγεγραμμένο και συνδεόταν με κάποιο από τα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Ο Ραϊόλα δίστασε, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Athletic, θεωρώντας ότι χρειάζεται πρώτα το σκαλοπάτι της Μπορούσια. Ύστερα από 49 γκολ (και 11 ασίστ) σε 49 αγώνες όλων των διοργανώσεων με το σύλλογο της Βεστφαλίας, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πού και όχι γύρω από το αν.
ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ
Τυπικά, η Ντόρτμουντ αγόρασε τον Χάλαντ από τη Ζάλτσμπουργκ τον Ιανουάριο του 2020 για 20.000.000 ευρώ, καλύπτοντας τη ρήτρα αποδέσμευσης. Πρακτικά, δαπάνησε συνολικά 45.000.000, αφού έδωσε άλλα 10.000.000 στον πατέρα του ποδοσφαιριστή και 15.000.000 ως προμήθεια στον Ραϊόλα. Όσο για το μισθό του παίκτη, άρχισε από 6.000.000 ετησίως και από το 2022 θα αυξηθεί στα 8.000.000, μέχρι το καλοκαίρι του 2024, όταν εκπνέει η συμφωνία.
Η απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων ουσιαστικά έχει γίνει ήδη, με βάση τα γκολ που έχει προσφέρει στην ομάδα. Ωστόσο, η αξία που απέκτησε στην κοιλάδα του Ρουρ ο νεαρός είναι τέτοια που αναπόφευκτα θα κάνει... πλούσια την Ντόρτμουντ. Γι' αυτόν το λόγο είναι διατεθειμένη να τον παραχωρήσει ακόμα και τώρα, μόλις 1,5 χρόνο έπειτα από την απόκτησή του, αλλά με την κατάλληλη τιμή.
Δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου κάνουν λόγο για απαιτήσεις που αρχίζουν από τα 150.000.000 και φτάνουν μέχρι τα 180.000.000. Αυτά τα ποσά θα τον καταστήσουν δεύτερο πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πίσω μόνο από τον Νεϊμάρ και τα 222.000.000 που έδωσε η Παρί το 2017 για να καλύψει τη ρήτρα αποδέσμευσής του από την Μπαρτσελόνα.
Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΡΗΤΡΑ ΠΟΥ "ΠΕΤΣΟΚΟΒΕΙ" ΤΗΝ ΤΙΜΗ
Υπό άλλες συνθήκες, η Ντόρτμουντ θα μπορούσε να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Τόσο η ηλικία όσο και το σταθερό δείγμα γραφής σε υψηλό επίπεδο (πχ. Champions League) τα τελευταία 2 χρόνια είναι αρκετά για να αξιώσει περισσότερα χρήματα κι από τη μεταγραφή του Νεϊμάρ. Το αποτρεπτικό στοιχείο είναι μία ρήτρα που φέρεται να υπάρχει στο συμβόλαιο που υπέγραψε ο παίκτης, όταν μετακόμισε στη Γερμανία.
Αν και ποτέ δεν το παραδέχθηκε κάποια πλευρά, από τότε είχε γίνει γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2022 ο Χάλαντ μπορεί να αποχωρήσει από την Ντόρτμουντ, αν ο σύλλογος εισπράξει ένα ποσό κοντά στα 75.000.000. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να αποκτήσει το μεγαλύτερο ταλέντο του πλανήτη με τόσα λίγα χρήματα, συν τις όποιες προμήθειες ζητήσουν οι εκπρόσωποί του. Τη δεδομένη στιγμή, αυτό το ποσό εκτιμάται στα 40.000.000 αθροιστικά και για τους δύο.
Γι' αυτόν το λόγο δεν είναι τόσο απίθανο η Ντόρτμουντ να θέλει να πουλήσει από τώρα τον παίκτη που μοιάζει βέβαιο ότι θα χάσει το 2022 με πολύ λιγότερα περισσότερα χρήματα. Μάλιστα, φέρεται ήδη να βολιδοσκοπεί το διάδοχό του, έναν... πρώην επιθετικό της, τον Αλεξάντερ Ίσακ. Ο Σουηδός διεθνής έχει ρήτρα επαναγοράς στα 30.000.000 και δεν αποκλείεται η Μπορούσια να ασκήσει αυτό το δικαίωμα, αν τελικά αποχωρήσει ο Χάαλαντ.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΡΕΑΛ
Οι πατέρας Χάλαντ και Ραϊόλα συναντήθηκαν την Πέμπτη πρώτα με το νέο πρόεδρο της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα, και στη συνέχεια με τον Φλορεντίνο Πέρεθ, ωστόσο αυτό δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία. Το στοιχείο που μοιάζει να ξεχωρίζει προκύπτει από το ρεπορτάζ του καταλανικού Esport3, σύμφωνα με το οποίο ο Ραϊόλα ενημέρωσε τους δύο προέδρους ότι ο Χάλαντ επιθυμεί να αγωνιστεί μόνο σε κάποια ομάδα του clásico.
Για να είναι η Μπαρτσελόνα αυτή, οι Καταλανοί θα πρέπει να μεγεθύνουν την ήδη γιγαντιαία "μαύρη τρύπα" που υπάρχει τούτη τη στιγμή στα ταμεία τους, έστω κι αν μακροπρόθεσμα αναμένεται να βγουν κερδισμένοι. Ο Λαπόρτα φέρεται να ενημέρωσε την πλευρά του ποδοσφαιριστή ότι οι "μπλαουγκράνα" δύσκολα θα μπορέσουν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ομάδας και του παίκτη και ότι ίσως επιχειρήσουν να τον αποκτήσουν το καλοκαίρι του 2022, όταν θα πέσει η τιμή του. Ειδάλλως, θα προσπαθήσουν να βρουν άλλον τρόπο να πείσουν την Ντόρτμουντ, πχ. με ανταλλάγματα κι ένα ποσό μικρότερο από αυτό που ζητάει για το προσεχές καλοκαίρι.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός επιθετικός μοιάζει να έχει δώσει το "πράσινο φως" για μια τέτοια μεταγραφή, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από το ταμείο της Μπαρτσελόνα θα καταλήξει στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό, αν τελικά ανανεώσει το συμβόλαιό του. Συνολικά, μέχρι τώρα, αν προστεθούν όλες οι ειδικές ρήτρες, η Μπαρτσελόνα δίνει 100.000.000 το χρόνο στον Μέσι, ενώ ο Χάλαντ φέρεται να ζητάει από αγγλικούς συλλόγους ένα ποσό της τάξης των 35.000.000, που φέρνει κι αυτόν στη λίστα των παικτών με τα μεγαλύτερα συμβόλαια παγκοσμίως. Μοιάζει απίθανο η Μπαρτσελόνα να μπορεί να ικανοποιήσει τέτοιες απαιτήσεις των δύο αστέρων.
Βέβαια, πολλά θα κριθούν από τη στάση του Λαπόρτα. Στην έναρξη της προηγούμενης προεδρικής θητείας του, το 2003, απέκτησε τον Ροναλντίνιο (έχοντας αποτύχει να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ), αλλάζοντας το ρου της ιστορίας του συλλόγου. Τώρα αναζητεί μία ανάλογη μεταγραφή και ο Χάαλαντ πληροί τις προϋποθέσεις. Εξάλλου, ο Λαπόρτα είχε κάνει δύο μεταγραφές παικτών του Ραϊόλα στο παρελθόν (Μάξουελ, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς), με τη σχέση τους να βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καταλήξει ο Χάλαντ στο 'Καμπ Νόου' όμως, εντοπίζεται στη... Μαδρίτη.
Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗ ΡΕΑΛ
Η Ρεάλ είναι κι αυτή βασική διεκδικήτρια του ποδοσφαιριστή. Η απόκτηση του μπορεί να μη μοιάζει άμεσα αναγκαία, λόγω της παρουσίας του Καρίμ Μπενζεμά στην ομάδα, όμως σίγουρα είναι απαραίτητη για το μέλλον. Γι' αυτό και ο Πέρεθ μίλησε με τους εκπροσώπους του παίκτη, αναζητώντας φόρμουλα απόκτησης του Χάλαντ. Εξάλλου, η απόκτησή του θα ευεργετήσει διπλά τη Ρεάλ: ο Χάλαντ θα προσφέρει τα γκολ του στους Καστιγιάνους και θα τα στερηθούν οι Καταλανοί.
Οι "μερένγκες" βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τους "μπλαουγκράνα", αλλά ουχί σε ιδανική. Επιπροσθέτως, ο Πέρεθ (ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο πλέον) είχε "ψυχρές" σχέσεις με τον Ραϊόλα το τελευταίο διάστημα, αλλά όχι σε επίπεδο που θα χαλούσαν ένα τέτοιο deal εκατομμυρίων. Ουσιαστικά, ο μόνος λόγος που η Ρεάλ ενδέχεται να μην πάρει τον Χάλαντ (εφόσον ο ίδιος ο παίκτης δεν έχει κάποια προτίμηση) είναι να έχει πάρει ήδη τον Κιλιάν Εμπαπέ!
Ο Γάλλος επιθετικός αποτελεί διακαή πόθο τόσο του Ζινεντίν Ζιντάν, όσο και του Πέρεθ. Η απόκτησή του από την Παρί επίσης θα είναι κοστοβόρα, έστω κι αν το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022 και η γαλλική ομάδα δεν γίνεται να ζητήσει τα χρήματα που πραγματικά αξίζει ο 22χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής (σίγουρα πάνω από εκείνα του Νεϊμάρ). Το κόστος μιας τέτοιας μεταγραφής παραμένει υψηλό, όπως και το συμβόλαιο που θα ζητήσει ο Εμπαπέ, αλλά και το συμβόλαιο που θα απαιτήσει ο Ντάβιντ Αλάμπα, ο οποίος αναμένεται να υπογράψει ως ελεύθερος από την Μπάγερν.
Με δεδομένο ότι η Ρεάλ (όπως και η Μπαρτσελόνα, βέβαια) βρίσκεται σε διαδικασία ανακατασκευής του γηπέδου της, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια, δεν φαίνεται ικανή να διαχειριστεί την απόκτηση και των 3 παικτών. Το πιο "φθηνό" πρότζεκτ εξ αυτών, ο Αλάμπα, είναι και το πιο απαραίτητο λόγω θέσης, με συνέπεια αν πρέπει να "κοπεί" κάποιο, είναι ενός εκ των Εμπαπέ και Χάλαντ. Σε αυτήν την περίπτωση, αν "θυσιαστεί" ο Νορβηγός, πιθανόν να καταλήξει στον "αιώνιο" αντίπαλο.
Η ΑΓΓΛΙΑ, ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΗΣ ΣΙΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Οι υποψήφιοι αγοραστές δεν τελειώνουν με τους δύο Ισπανούς γίγαντες, αλλά στην πραγματικότητα τελειώνουν, αν ο Χάλαντ όντως θέλει μόνο Ισπανία. Κατά καιρούς έχει δηλώσει πως στόχος του είναι να αγωνίζεται συνεχώς στο Champions League, προοπτική που ικανοποιούν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, αλλά μόνο μία από τις αγγλικές ομάδες, η Μάντσεστερ Σίτι.
Οι επόμενοι πρωταθλητές Αγγλίας, όμως, αποτελούν... απαγορευμένη λέξη για τον Ραϊόλα, λόγω του προπονητή τους. Ο διάσημος ατζέντης βρίσκεται στα "μαχαίρια" με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, από την εποχή που ο Καταλανός τεχνικός συνυπήρξε με τον Ιμπραχίμοβιτς στην Μπαρτσελόνα. Αμφότεροι έχουν εκτοξεύσει βέλη εκατέρωθεν και αποφεύγουν να συνεργάζονται. Με τη Λίβερπουλ να μένει εκτός Champions League και τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι να μην είναι ομάδες πρωταθλητισμού, η Αγγλία δεν μοιάζει ελκυστικός προορισμός για τον ποδοσφαιριστή, ακόμα κι αν οι ομάδες της μπορούν να ικανοποιήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιου deal. Βέβαια, ο πατέρας Χάλαντ και ο Ραϊόλα θα ταξιδέψουν εν ευθέτω χρόνω στο Λονδίνο για να συναντηθούν με εκπροσώπους των συγκεκριμένων 4 ομάδων, ωστόσο οι πιθανότητες είναι μικρές, με τα τωρινά δεδομένα.
Ομοίως, μικρές είναι οι πιθανότητες ο παίκτης να μείνει στη Γερμανία μετά το 2022. Η Ντόρτμουντ δεν θα καταφέρει να τον κρατήσει όταν θα κοστίζει 75.000.000, ενώ ούτε η Μπάγερν δείχνει να τον θέλει. Ήδη προ μηνών εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "συμφωνία κυρίων", ώστε οι Βαυαροί να μη "χτυπήσουν" τον παίκτη (όπως έχουν κάνει πολλές φορές με παίκτες της Ντόρτμουντ). Πιο χειροπιαστές είναι οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ομάδας, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος στηρίζει έναν άλλον επιθετικό της Ντόρτμουντ που... άρπαξε η Μπάγερν προ ετών, τον καλύτερο παίκτη του κόσμου το 2020, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Αν και 32 ετών, ο Πολωνός επιθετικός μοιάζει αχτύπητος, έχει αφήσει πίσω του τους πάντες στο σκοράρισμα παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια και αγωνιστικά δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει με τον Χάλαντ.
Δύο ομάδες απομένουν και θα μπορούσαν να καλύψουν οικονομικά μια τέτοια μεταγραφή. Η Παρί η οποία όμως προσπαθεί να κρατήσει τον Εμπαπέ και τον Νεϊμάρ στο ρόστερ της και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να προσθέσει σε αυτό το μείγμα και τον Χάλαντ, έστω κι αν χαλαρώνει το Financial Fair Play της UEFA, και η Γιουβέντους, η οποία έχει συμβόλαιο με τον Κριστιάνο Ρονάλντο για ένα χρόνο ακόμα, ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει και χρέη ύψους μισού δισεκατομμυρίου.
Με τα δεδομένα της στιγμής, τα οποία μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ βρίσκονται στην pole position για την υπογραφή του wonderkid από τη Νορβηγία. Τους επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά για ακόμα μία μάχη που θα δώσουν οι δύο ομάδες για έναν κορυφαίο ποδοσφαιριστή. Την προηγούμενη φορά, με την περίπτωση Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα βγήκε νικήτρια. Σε αυτήν, η Ρεάλ θέλει να πάρει τη ρεβάνς.
Photo Credits: © 2021 Guenter Schiffmann, Stefan Puchner/Fermin Rodriguez/Associated Press