CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Ο νέος τρόπος διεξαγωγής έχει έναν όμιλο και οκτώ αγώνες

Ο Καρίμ Μπενζεμά με τον Ροντριγκο στον πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ
Ο Καρίμ Μπενζεμά με τον Ροντριγκο στον πρώτο ημιτελικό του Champions League ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ © 2022 JON SUPER / AP IMAGES

Η UEFA αποφάσισε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης του Champions League. Πόσοι όμιλοι θα υπάρχουν και πώς θα προκρίνονται οι ομάδες στα νοκ άουτ. Τι σημαίνουν οι αλλαγές για την Ελλάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA έδωσε το "πράσινο φως" για την αλλαγή στη μορφή του Champions League από τον επόμενο κύκλο, που αρχίζει το καλοκαίρι του 2024.

Το φορμάτ που είχε αποφασιστεί τον Απρίλιο του 2021 τροποποιήθηκε σε ένα βαθμό και όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε αυτό που θα τεθεί σε εφαρμογή τουλάχιστον για την τριετία 2024-2027.

Ως γνωστόν, οι ομάδες που θα πάρουν "εισιτήριο" για την τελική φάση θα αυξηθούν από 32, όπως ισχύει εδώ και χρόνια, σε 36. Οι ομάδες αυτές δεν θα χωριστούν σε ομίλους, αλλά θα τοποθετηθούν σε έναν όμιλο, με μία, κοινή βαθμολογία. Ωστόσο, δεν θα αγωνιστούν όλοι με όλους.

Κάθε ομάδα θα δώσει οκτώ αγώνες (από δέκα που είχε συμφωνηθεί το 2021), εκ των οποίων οι τέσσερις εντός έδρας και οι τέσσερις εκτός έδρας. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψουν οι αντίπαλοι κάθε ομάδας, το πιο πιθανό είναι να διεξαχθεί κάποιου είδους κλήρωση, η οποία ίσως περιλαμβάνει με κάποιον τρόπο και το UEFA ranking.

Η πρόκριση στα νοκ άουτ επίσης θα αλλάξει σε σχέση με όσα ισχύουν αυτήν τη στιγμή και θα θυμίζει περισσότερο ό,τι συνέβη στους φετινούς ομίλους του Europa League και του Europa Conference League. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις της βαθμολογίας των 36 θα προκριθούν απευθείας στη φάση των 16 του τουρνουά. Οι 16 ομάδες που θα έπονται στο βαθμολογικό πίνακα, θα δώσουν αγώνες μπαράζ μεταξύ τους για μία θέση στα νοκ άουτ, πιθανότητατα με τη μορφή ισχυρών (από την 9η θέση μέχρι τη 16η) και ανίσχυρων (από την 19 μέχρι την 24η).

Δεν αποκλείεται να μεταβληθεί και ο τρόπος διεξαγωγής των υπολοίπων νοκ άουτ, κυρίως όσον αφορά την ημιτελική και την τελική φάση, αφού η UEFA εξετάζει την ιδέα ενός Final Four σε μία πόλη και με μονούς αγώνες, όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια στην Πορτογαλία, λόγω κορονοϊού. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή σε αυτό το σημείο του τουρνουά.

Πώς μοιράζονται τα τέσσερα επιπλέον "εισιτήρια" για το Champions League

Αλλαγές στα προκριματικά δεν ανακοινώθηκαν από την ευρωπαϊκή συνομοσοπνδία ποδοσφαίρου και όλα δείχνουν ότι θα διατηρηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό η μορφή που υπάρχει αυτήν τη στιγμή για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι περισσότερες ομάδες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα τέσσερα επιπλέον "εισιτήρια" για τη φάση του ομίλου που θα πρέπει να μοιραστούν, λόγω της αύξησης των ομάδων από 32 σε 36.

  • Η μία επιπλέον θέση για τη φάση του ομίλου θα δοθεί στην ομάδα που θα τερματίσει 3η στην 5η λίγκα του UEFA ranking. Με βάση τα δεδομένα της φετινής σεζόν, ο 3ος της Ligue 1 θα προκρινόταν απευθείας στην τελική φάση της διοργάνωσης και δεν θα αγωνιζόταν στον 3ο προκριματικό
  • Η δεύτερη εξτρά θέση θα δοθεί σε μία ομάδα από τα προκριματικά, στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Μέχρι και το 2023-2024, το μονοπάτι των πρωταθλητών προσφέρει τέσσερις θέσεις στη φάση των ομίλων και από το 2024-2025 θα δίνει πέντε "εισιτήρια". Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα αριθμητικά δεδομένα των ομάδων κάθε γύρου των προκριματικών σε αυτό το μονοπάτι
  • Οι δύο τελευταίες επιπρόσθετες θέσεις θα καταλήξουν στις ομοσπονδίες (πρωταθλήματα) που οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο UEFA ranking την προηγούμενη σεζόν. Αυτά τα δύο πρωταθλήματα θα αποκτήσουν εξτρά "εισιτήριο", πέραν των όσων είχαν εξασφαλίσει ήδη για την τελική φάση του Champions League. Τη φετινή σεζόν και πριν από τη διεξαγωγή των τριών τελικών των διοργανώσεων της UEFA, το μεγαλύτερο συντελεστή αθροιστικά έχουν οι ομάδες της Αγγλίας με 21,000 βαθμούς και οι ομάδες της Ολλανδίας με 19,200 βαθμούς. Κατά συνέπεια, αν ίσχυε από φέτος αυτό το μέτρο, στην τελική φάση του Champions League 2022-2023 θα αγωνιζόταν η ομάδα που θα τερματίσει 5η στην Premier League και 2η στην Eredivisie.

Τι αλλάζει με τις ημερομηνίες

Οι αγώνες των ομίλων του Champions League διεξάγονται εντός έξι εβδομάδων, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Η UEFA ανακοίνωσε αλλαγή και σε αυτόν τον τομέα, λόγω των περισσοτέρων παιχνιδιών κάθε ομάδας. Παρ' όλα αυτά, οι αγωνιστικές εβδομάδες με το νέο πλάνο θα είναι δέκα και όχι οκτώ, όπως απαιτούνται για τους οκτώ αγώνες κάθε ομάδας.

Αυτό διότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία ενοποιεί το καλεντάρι των τριών διασυλλογικών διοργανώσεών της και προγραμματίζει να υπάρχει μία εβδομάδα (πιθανόν για την τελευταία αγωνιστική) "αποκλειστική" για κάθε διοργάνωση. Ως εκ τούτου, οι αγώνες των τριών διοργανώσεων θα διεξαχθούν σε ένα εύρος δέκα εβδομάδων και οι οκτώ εξ αυτών θα περιλαμβάνουν αγώνες του Champions League.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η χώρα μας έχει απεπομπολίσει προ πολλού το δικαίωμα απευθείας εκπροσώπησης στην τελική φάση της διοργάνωσης, στη φάση των ομίλων. Μοιάζει απίθανο να αλλάξει κάτι μέχρι τη σεζόν 2024-2025, εκτός αν οι ομάδες μας κάνουν ανεπανάληπτες πορείες τη σεζόν 2022-2023 και 2023-2024, με συνέπεια να εκτοξεύσουν το πρωτάθλημά μας στο UEFA ranking.

Ως εκ τούτου, ο πρωταθλητής Ελλάδας θα εξακολουθεί να δίνει μάχη στα προκριματικά κι αν η χώρα μας κερδίσει κάποιες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη, ίσως το ίδιο να συμβεί και με τον δευτεραθλητή. Για την περίπτωση του τελευταίου, τίποτα δεν θα αλλάξει, αφού τα προκριματικά στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών δεν θα έχουν κάποια αλλαγή, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Τουναντίον, στο μονοπάτι των πρωταθλητών προστίθεται ένα "εισιτήριο" και από τέσσερα θα υπάρχουν πέντε, με συνέπεια -στη θεωρία- να ευνοείται η πιθανότητα ο πρωταθλητής Ελλάδας να εξασφαλίσει μια θέση στην τελική φάση της διοργάνωσης, δηλαδή στον όμιλο των 36 ομάδων.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ