X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

THE SPORTS ECONOMIST

Χασάν: Κάθε φέτος και... συχνότερα

Ο Χασάν πανηγυρίζει γκολ του στο Ολυμπιακός - Άρης EUROKINISSI SPORTS

Ο Χασάν αποδεικνύει με τη συνεχή βελτίωση και της αποτελεσματικότητας και της συχνότητάς του στο σκοράρισμα πόσο πολύτιμος είναι στον Ολυμπιακό, καταγράφοντας κάθε χρονιά καλύτερες επιδόσεις στην επαφή του με τα δίχτυα.

Όταν ήρθε στην Ελλάδα, μην κρυβόμαστε, δεν συνάντησε και την πλέον ενθουσιώδη υποδοχή. Όταν ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να τον κρατήσει στο ξεκίνημα της δεύτερης χρονιάς του Πέδρο Μαρτίνς, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που (ακόμη και) ανακουφίστηκαν.

Όταν στα μέσα εκείνης της σεζόν, ντύθηκε ξανά στα "ερυθρόλευκα", αυτή τη φορά αγοραστός από την Μπράγκα, δεν έλειψαν οι επικρίσεις για υπερβολική και αχρείαστη δαπάνη, κυρίως εστιάζοντας στο… πρόσωπο για το οποίο αυτή έγινε.

Το γκολ όμως, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, είναι αυτό που αξίζει. Το γκολ είναι αυτό που πληρώνεται. Και στο τέλος τέλος, το γκολ είναι αυτό που πάντα κάνει τη διαφορά. Και συνεπώς ο Χασάν με όσα έχει πετύχει σε αυτές τις (περίπου) 2,5 σεζόν που αγωνίζεται για τον Ολυμπιακό πέραν της ανταποδοτικότητας που έχει προσδώσει σε κάθε ευρώ που δαπανήθηκε γι’ αυτόν, έχει καταφέρει ακριβώς με τα γκολ του, να μην αμφισβητείται. Ούτε για τον ρόλο του, ούτε για την ικανότητά του να βρίσκει δίχτυα.

ΚΑΤΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Ικανότητα που κάθε χρονιά γίνεται και συχνότερη και μεγαλύτερη. Την πρώτη του λοιπόν σεζόν, ο Αιγύπτιος αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. 17 βασικός, 15 ερχόμενος από τον πάγκο. Σημείωσε συνολικά 15 γκολ (τα 3 ως αλλαγή), 11 στο πρωτάθλημα, 2 στο Europa Legaue και άλλα τόσα στο Κύπελλο.

Συνολικά αγωνίστηκε 1693 λεπτά, κατά μέσο όρο δηλαδή σκόραρε ανά 113 λεπτά. Η δεύτερη σεζόν, λειψή, μισή, αφού ήρθε στα μέσα της κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Και πάλι όμως, κατάφερε τα νούμερά του – όχι φυσικά σε απόλυτους αριθμούς – να τα βελτιώσει.

Αγωνίστηκε σε 19 συνολικά παιχνίδια (8 βασικός, 11 ως αλλαγή), σημειώνοντας συνολικά 8 γκολ (τα 2 ως αλλαγή), 6 εξ αυτών στο πρωτάθλημα και τα υπόλοιπα στο Κύπελλο. Συνολικά αγωνίστηκε 857 λεπτά, κατά μέσο όρο δηλαδή έβρισκε δίχτυα ανά 106 λεπτά.

Και φτάνουμε στη φετινή χρονιά. Με 8 παιχνίδια να απομένουν (θα γίνουν 9 αν ο Ολυμπιακός προκριθεί στον τελικό του Κυπέλλου), ο Χασάν έχει ισοφαρίσει ήδη την επίδοση της πρώτης του σεζόν. Με τα 2 χτεσινά του γκολ, ο Αιγύπτιος έφτασε τα 15 σε όλες τις διοργανώσεις (τα 5 ως αλλαγή), εκ των οποίων τα 10 στο πρωτάθλημα (απέχει δηλαδή 1 ακόμη από την επίδοσή του της σεζόν 2018-19), 3 στο Κύπελλο και 2 στις διεθνείς διοργανώσεις.

Και τι δύο. Το ένα χάρισε τη μόνη νίκη του Ολυμπιακού στο Champions League επί της Μαρσέιγ και ουσιαστικά τον έστειλε στους "32" του Europa League, όπου στη ρεβάνς με την PSV πέτυχε το δεύτερο φετινό διεθνές του, χαρίζοντας την πρόκριση στους "16". Παράλληλα, έχει μειώσει εντυπωσιακά τη συχνότητα με την οποία βρίσκει δίχτυα, αφού έχοντας αγωνιστεί συνολικά 1326 λεπτά, βρίσκει δίχτυα ανά 88.

VALUE FOR MONEY

Μέσους όρους που συνεχώς "κατεβάζει" και αποκλειστικά σε επίπεδο πρωταθλήματος. Στην πρώτη χρονιά, σε 1145 λεπτά πέτυχε 11 γκολ, σημειώνοντας δηλαδή ένα κάθε 104 λεπτά, στη δεύτερη χρονιά αγωνίστηκε 581 λεπτά και πέτυχε 6 γκολ, ένα δηλαδή κάθε 97. Φέτος, έχει αγωνιστεί 820 λεπτά έχοντας σημειώσει 10, οπότε σκοράρει κάθε 82 λεπτά.

Και κάτι ακόμη. Την πρώτη του σεζόν, ο Χασάν αναδείχτηκε 4ος στη λίστα των σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο πρώτος, ο Ευθύμης Κουλούρης πέτυχε 19 γκολ, έχοντας όμως αγωνιστεί 1351 λεπτά περισσότερα. Ο δεύτερος, ο Εκι Πόνσε σημείωσε 16 γκολ έχοντας παίξει 934 λεπτά περισσότερα και ο τρίτος, ο Κώστας Φορτούνης, πανηγύρισε 12, έχοντας όμως αγωνιστεί 1075 λεπτά περισσότερα.

Φέτος, τον προσπερνάνε στην ίδια λίστα ο Ελ Αραμπί με 20 γκολ, ο Ανσαριφάρντ με 12 και ο Σβιντέρσκι με 11. Ο Μαροκινός όμως έχει αγωνιστεί 1062 περισσότερα λεπτά, ο Ιρανός 939 και ο Πολωνός 681.

Κάτι περισσότερο, προφανώς, δεν χρειάζεται για να τονιστεί η χρησιμότητα του Αιγύπτιου. Ο 28χρονος είναι προφανώς η προσωποποίηση του value for money επιθετικού, αλλά επιπρόσθετα, όσο περνάει ο καιρός γίνεται η επιτομή και του value per minute, της αξίας δηλαδή ανά λεπτό (που και στο ποδόσφαιρο, χρήμα είναι…).

Δείτε την χθεσινή (11/4) τρίτη εκπομπή "Game Night":

Photo credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ