X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΕΚ

Χαβιέρ Ριμπάλτα: Η χρυσή πενταετία στη Γιουβέντους και τα κορυφαία deals του ανθρώπου που ήρθε για να εκτοξεύσει την ΑΕΚ

Ο Χαβιέ Ριμπάλτα CREDIT: © MATTHIEU MIRVILLE/ZUMA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Ο Μάριος Ηλιόπουλος έδωσε τα κλειδιά στον Χαβιέ Ριμπάλτα, ο οποίος ανέλαβε χρέη διευθυντή ποδοσφαίρου. Ο 44χρονος έχει ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με θητεία μεταξύ άλλων σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους και Μίλαν και κορυφαίες συμφωνίες στο παλμαρέ του.

Η ΑΕΚ προχώρησε σε μια σημαντική προσθήκη στο διοικητικό οργανόγραμμά της, καθώς ο Χαβιέ Ριμπάλτα είναι ο εκλεκτός του Μάριου Ηλιόπουλου για να αναλάβει χρέη διευθυντή ποδοσφαίρου στην κιτρινόμαυρη ΠΑΕ.

Το βιογραφικό του είναι πολύ πλούσιο και δεδομένα συνιστά αναβάθμιση, καθώς ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος τμήματος σκάουτινγκ στην Τορίνο. Ακολούθησε η Μίλαν σε αντίστοιχο ρόλο για δύο χρόνια (2009/11) και σε μεγάλο βαθμό του πιστώθηκε η κατάκτηση του προτελευταίου τίτλου των ροσονέρι το 2012.

Η αναβάθμιση της καριέρας του ήρθε το καλοκαίρι του 2011 όταν ανέλαβε αρχισκάουτερ το 2011. Τον ίδιο ρόλο ανέλαβε στη Γιουβέντους για πέντε χρόνια (2012/17), αλλά και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μια σεζόν. Στη Ζενίτ ανέλαβε για μια τριετία (2018/21) χρέη αθλητικού διευθυντή και στις δύο τελευταίες του δουλειές στην Πάρμα και τη Μαρσέιγ ανέλαβε χρέη διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος.

Δίχως αμφιβολία ο Ριμπάλτα έχει μια ισχυρή ατζέντα γνωριμιών σε όλο τον κόσμο, μιλά πέντε γλώσσες, ενώ σαν "ατού" σε όλη την πορεία του, τού πιστώθηκε το ταλέντο του στην ανίχνευση ταλέντων, αλλά και την επιτυχία του στις διαπραγματεύσεις.

Η πενταετία των επιτυχιών στη Γιουβέντους

Η καλύτερη περίοδος του Χαβιέ Ριμπάλτα ήταν δίχως αμφιβολία αυτή της πενταετίας στη Γιουβέντους, στην οποία οι μπιανκονέρι κατέκτησαν ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ έφτασαν δις σε τελικό Champions League χάνοντας όμως από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ.

Ο Ισπανός συνέθεσε μια πολύ δυναμική τριπλέτα με τους Φάμπιο Παρατίσι και Μπέπε Μαρότα και οι τρεις μαζί με το "μεγάλο αφεντικό" τον Αντρέα Ανιέλι. Ο Χαβιέρ Ριμπάλτα έπαιξε μεγάλο ρολό στη μεταγραφή του Πολ Πογκμπά από τη Γιουνάιτεντ που αποκτήθηκε ως ελεύθερος και ακολούθως οι κόκκινοι διάβολοι τον αγόρασαν εκ νέου το 2016 αντί 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως ελεύθεροι από τους μπιανκονέρι αποκτήθηκαν ο "νεανίας" τότε Κίνγκσλεϊ Κομάν αλλά και οι πιο έμπειροι Ντάνι Άλβες και Σάμι Κεντίρα (συμφωνίες που έπαιξε μεγάλο ρόλο ο Ριμπάλτα), ενώ πολύ φθηνά (λίγο κάτω από δύο εκατομμύρια ευρώ) κόστισε στους Τορινέζους ο Πατρίς Εβρά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ριμπάλτα έπαιξε σημαντικό ρόλο και για την απόκτηση του Πάολο Ντιμπάλα (40 εκατομμύρια από την Παλέρμο και αποχώρησε ως ελεύθερος μετά από επτά χρόνια), Πολ Λιρόλα (με μεταγραφή από την Κ19 της Εσπανιόλ) και ο Άλεξ Σάντρο (αποκτήθηκε από την Πόρτο αντί 28 εκατομμυρίων ευρώ και αποχώρησε ως ελεύθερος μετά από εννιά χρόνια).

Ωστόσο έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη μεταγραφή του Αλβάρο Μοράτα, κάτι που αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε και δημοσίως. "Ο Χαβιέρ ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Αλβάρο στο Τορίνο", είχε δηλώσει πατέρας του Ισπανού φορ, Αλφόνσο. "Η στενή του αντιμετώπιση ήταν το που μας έκανε να νιώσουμε άνετα. Ξέρει ποδόσφαιρο και μας παρακολουθεί πάντα, είναι φαινόμενο".

Ο Μοράτα μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια τον Ριμάλτα όταν επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2016, με τη Γιουβέντους να βγαίνει (και) οικονομικά κερδισμένη κατά 10 εκατομμύρια ευρώ από αυτή την αγοραπωλησία.

Το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε από τη Γιουβέντους για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με εισήγηση του Ζοζέ Μουρίνιο, προκειμένου να αναλάβει χρέη αρχισκάουτερ.

Πέντε από τα πιο πετυχημένα deals του Ριμπάλτα

Τα περισσότερα έξυπνα deals του Ριμπάλτα έγιναν στη Γιουβέντους και έγινε πιο πάνω σχετική αναφορά. Ο Ντάνι Άλβες θεωρήθηκε ένα από αυτά, αποδεικνύοντας λάθος την κίνηση των μπλαουγκράνα να τον αφήσουν ως ελεύθερο το καλοκαίρι του 2015.

Η Γιουβέντους τότε κινήθηκε αστραπιαία και τον απέκτησε. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος μπακ αποχώρησε εξαιτίας ενός καυγά με τον Μπονούτσι στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του τελικού με τη Ρεάλ (έφυγε και ο Ιταλός στόπερ με μεταγραφή στη Μίλαν εκείνο το καλοκαίρι).

Ίσως η κορυφαία από άποψη κέρδους και αγωνιστικής προσφοράς ήταν η μεταγραφή του Πολ Πογκμπά, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από τη Γιουνάιτεντ, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στο επίπεδο των κόκκινων διαβόλων. Στην Ιταλία έκανε μαγικές σεζόν και πωλήθηκε τέσσερα χρόνια μετά στους κόκκινους διαβόλους αντί 105 εκατομμυρίων ευρώ.

Κορυφαίο συμφωνία θεωρήθηκε και η απόκτηση του Κίνγκσλεϊ Κομάν ως ελεύθερου από την Παρί. Ο Ριμπάλτα πήγε να τον παρακολουθήσει πολλές φορές και επωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι Παριζιάνοι είχαν πολλούς αστέρες κι έτσι δεν υπήρχε χώρος για τον Κομάν. Εν τέλει αποκτήθηκε και τρία χρόνια αργότερα πωλήθηκε στην Μπάγερν αντί 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ριμπάλτα ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που διέγνωσαν το ταλέντο του Μπρούνο Φερνάντες, από τα πρώτα του βήματα, όντας μέλος της Μποαβίστα. Κάτω από τα βλέμματα των τριών μεγάλων της Πορτογαλίας (Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ), η Νοβάρα έδωσε 40 χιλιάδες ευρώ για τον Μπρούνο Φερνάντες τον οποίο και απέκτησε. Την επόμενη σεζόν πωλήθηκε στην Ουντινέζε αντί 2.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η μεταγραφή του Μπρούνο Φερνάντες στη Νοβάρα ήταν εκείνη για την οποία είναι πολύ περήφανος. "Δεν μου αρέσει να μιλάω γι' αυτό, αλλά η μεταγραφή του Φερνάντες είναι εκείνη που είμαι πιο περήφανος. Ήταν όλη η μεταγραφή πολύ προσωπική δουλειά. Πήγα ο ίδιος να τον δω στην Πορτογαλία, εγώ τον παρέλαβα από το αεροδρόμιο". Μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει ως παίκτη με ηγετικά χαρακτηριστικά. Λίγα χρόνια μετά ο Φερνάντες φόρεσε (και φοράει) το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Γιουνάιτεντ.

Τελευταίο σπουδαίο deal στο οποίο έπαιξε ρόλο στην πώληση είναι του Λεάντρο Παρέδες από τη Ζενίτ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Οι Ρώσοι έκαναν μια τεράστια επένδυση ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Ρόμα. Οι κορυφαίες ομάδες δύσκολα γυρνούσαν να πάρουν παίκτη (το 2017) από τη Ρωσία, ωστόσο ο Ριμπάλτα είχε θέση την τιμή του στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Τελικά η Παρί έδωσε αυτά τα χρήματα τον Ιανουάριο του 2019, με τη Ζενίτ να ενισχύεται με τρεις παίκτες. Τον Σαρντάν Αζμούν, τον Βίλμαρ Μπάριος (που ανήκει ακόμα στη Ζενίτ) και τον Γιάροσλαβ Ρακίτσκι.

Η βραχύβια πορεία στη Γιουνάιτεντ, η αναβάθμιση του ρόλου του και το αιφνίδιο τέλος από τη Μαρσέιγ

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν μακροημέρευσε και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στον ίδιο. Ανέλαβε τον ρόλο του αρχισκάουτ μαζί με τον Τζιμ Λόουλορ (που είχε κι αυτός τον ίδιο ρόλο) και συνεργάστηκε στενά με τον επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου σκάουτινγκ των κόκκινων διαβόλων, Μάρσελ Μπουτ.

Ωστόσο ένα χρόνο μετά αποχώρησε για να αναλάβει χρέη αθλητικού διευθυντή στη Ζενίτ, έναν αναβαθμισμένο ρόλο τον οποίο αναζητούσε και ο ίδιος στην καριέρα του. Στη Ρωσία έμεινε για περίπου τρία χρόνια, με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης να κάνει κάποιες εξαιρετικές συμφωνίες όπως του Μάλκομ από την Μπαρτσελόνα αντί 41.5 εκατομμυρίων ευρώ με τον Βραζιλιάνο εξτρέμ σε ηλικία 22 ετών.

Τον Απρίλιο του 2021 αποχώρησε από τη Ζενίτ για την Πάρμα ως διευθυντής ποδοσφαίρου αλλά αποχώρησε έναν χρόνο μετά. Το καλοκαίρι του 2022 ανέλαβε πόστο διευθυντή ποδοσφαίρου στη Μαρσέιγ, με τον Πάμπλο Λονγκόρια να του δίνει αυτό το πόστο.

Ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περίμεναν στη Μαρσέιγ. Οι φωκαείς δεν προκρίθηκαν στους ομίλους του Champions League με τον Παναθηναϊκό να τους πετά εκτός στα προκριματικά. Η μέτρια εκκίνηση στη Ligue 1 έφερε το πρόωρο διαζύγιο με τον Μαρθελίνο, ενώ το έκρυθμο κλίμα στις τάξεις των οπαδών που έφτασαν να απειλήσουν τα μέλη της διοίκησης, τον εξώθησαν στην πόρτα της εξόδου.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ