ΑΕΚ

Χετάφε – Η πόλη και η ομάδα

Χετάφε – Η πόλη και η ομάδα
New Image

Το SPORT 24 ταξιδεύει με την ΑΕΚ στο προάστιο της Μαδρίτης και σας παρουσιάζει τη Χετάφε

Λίγα στοιχεία για την πόλη

Η Χετάφε βρίσκεται στο νότιο μέρος της Μαδρίτης – απέχει 13 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης – και αποτελεί ένα από τα βιομηχανικά κέντρα της ισπανικής πρωτεύουσας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 160.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολείται στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής. Η πόλη ιδρύθηκε το 1326 πάνω στον «βασιλικό δρόμο» που ένωνε το Τολέδο με την Μαδρίτη.

Ο αρχικός οικισμός ονομάστηκε Χατάφι που στα αραβικά σημαίνει «κάτι μακρύ», με σαφή αναφορά στην επίσημη διαδρομή των Ισπανών βασιλέων από την παλιά (Τολέδο) στην καινούργια πρωτεύουσα (Μαδρίτη). Η Χετάφε είναι γνωστή κυρίως για την στρατιωτική αεροπορική βάση, για τον «λόφο των αγγέλων» και για την πρυτανική έδρα του Πανεπιστημίου «Carlos III».

Το 1911 δημιουργήθηκε η πρώτη αεροπορική βάση επί ισπανικού εδάφους – αρκετά χρόνια πριν το γνωστό μας Μπαράχας – στα όρια του δήμου της Χετάφε. Δυο χρόνια αργότερα άρχισε τη λειτουργία της η Σχολή Ικάρων. Στην δεκαετία του ’40 η βάση μετατράπηκε σε στρατιωτική και αυτή είναι η χρήση της μέχρι και σήμερα. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το σήμα της ποδοσφαιρικής ομάδας, θα δείτε πως η δεξιά μεριά απεικονίζει αεροπλάνα, τονίζοντας έτσι την μεγάλη παράδοση της περιοχής στην αεροπορία.

Στο βόρειο μέρος της πόλης, πάνω σε έναν βράχο ύψους 80 μέτρων στη μέση του πουθενά, βρίσκεται το «Cerro de los Angeles» (ο λόφος των αγγέλων), ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Ο λόφος είναι διάσημος σε όλη την Ισπανία, επειδή εκεί βρίσκεται το γεωγραφικό κέντρο της Ιβηρικής χερσονήσου. Πάνω στον βράχο δεσπόζει το μνημείο του «Sagrado Corazon» (η Αγία Καρδιά), ένα σύμπλεγμα αγαλμάτων που καταλήγουν στο ύψους εννέα μέτρων γλυπτό του Ιησού.

Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1919, αλλά στη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου – το καλοκαίρι του 1936 – δημοκρατικοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του αγάλματος του Ιησού και στη συνέχεια το ανατίναξαν με δυναμίτη, αφήνοντας πίσω τους ερείπια. Το 1944 ο δικτάτορας Φράνκο διέταξε την εκ νέου ανέγερση του μνημείου, πιστά βασισμένη πάνω στα αρχικά σχέδια. Αν βρεθείτε στην περιοχή με αυτοκίνητο, ανεβείτε οπωσδήποτε πάνω στον λόφο. Η θέα προς την Μαδρίτη είναι πραγματικά μοναδική.

Στην Χετάφε έχει και την έδρα του ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ισπανίας, το «Carlos III», ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και Πολυτεχνείο. Σε γενικές γραμμές πάντως η Χετάφε δεν παρουσιάζει κάποιο ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, πράγμα λογικό αφού πρόκειται για αμιγώς βιομηχανική πόλη με τεράστιες καμινάδες να δεσπόζουν σε όλη την περιοχή.

Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζετε για την Getafe CF

Η σημερινή ομάδα προέρχεται από την παλιότερη Club Getafe Deportivo (η οποία ιδρύθηκε το 1945) και μετράει την ύπαρξή της από το 1983, όταν και συγχωνεύθηκαν η «Club Deportivo Peña Getafe» και η «Club Getafe Promesas» δημιουργώντας την «Getafe Club de Futbol».

Η ομάδα ανέβηκε μια – μια όλες τις κατηγορίες από το τοπικό μέχρι και την Β’ Εθνική την περίοδο 2000/01, μια χρονιά ορόσημο για τον σύλλογο, που όμως επισκιάστηκε από δυσάρεστα γεγονότα, όπως η δολοφονία ενός από τους ποδοσφαιριστές και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα οι παίκτες που είχαν κάνει την υπέρβαση επιτυγχάνοντας την άνοδο, να μείνουν απλήρωτοι.

Μια από τις μεγάλες δόξες του ισπανικού ποδοσφαίρου – και ως παίκτης και ως προπονητής – ο σημερινός τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας Λουίς Αραγονές, ξεκίνησε την καριέρα του την περίοδο 1957-58 φορώντας την φανέλα της Χετάφε.

Η Χετάφε στην Πριμέρα

Το 2004 η Χετάφε κατορθώνει να πάρει για πρώτη φορά το εισιτήριο για την Πριμέρα Ντιβισιόν και να γίνει έτσι η τέταρτη ομάδα της πρωτεύουσας (μετά την Ρεάλ, την Ατλέτικο και την Ράγιο Βαγεκάνο) που φιλοξενείται στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας. Το αξιοπερίεργο είναι πως σε αυτά τα τρία χρόνια δεν κινδύνεψε καμία φορά με υποβιβασμό, επιδεικνύοντας μια θαυμαστή σταθερότητα για νεοφώτιστη.

Στην παρθενική της συμμετοχή (με προπονητή τον Κίκε Σάντσεθ Φλόρες) τερμάτισε στην 13η θέση, ενώ τις δυο επόμενες με τον Μπερντ Σούστερ στον πάγκο της κατέλαβε ισάριθμες φορές την 9η θέση. Στην περσινή περίοδο μάλιστα έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας χάνοντας από την Σεβίγια 1-0.

Εκεί όμως που πραγματικά εντυπωσίασε, ήταν στο ημιτελικό του Copa del Rey, όταν έχασε από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου 5-2 και κατάφερε να πάρει τελικά την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, σκορπίζοντας τους «μπλαουγκράνα» στον επαναληπτικό του «Αλφόνσο Πέρεθ» 4-0!

Η Χετάφε στην Ευρώπη

Η συμμετοχή της στον τελικό, της έδωσε για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της το ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού η Σεβίγια, τερματίζοντας στην τρίτη θέση της Πριμέρα, έπαιξε στη συνέχεια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η άκρως επιτυχημένη παρουσία του Σούστερ την διετία 2005-07, του έδωσε προαγωγή το καλοκαίρι που μας πέρασε, στέλνοντάς τον λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Τσαμαρτίν και την Ρεάλ. Ο πρόεδρος της Χετάφε, Άνχελ Τόρες (ένας επιχειρηματίας, σωσίας του Σάκη Μπουλά) έφερε στη θέση του Γερμανού τον Μίκαελ Λάουντρουπ και η καλή πορεία συνεχίζεται.

Στην πρώτη φάση του ΟΥΕΦΑ η Χετάφε απέκλεισε την Ολλανδική Τβέντε, ενώ στη συνέχεια τερμάτισε πρώτη στον όμιλό της, νικώντας τρία παιχνίδια και χάνοντας μόλις ένα (σε όλα τα ματς το σκορ ήταν 2-1!). Κέρδισε την Τότεναμ στο Λονδίνο και την Άντερλεχτ στη Μαδρίτη και στη συνέχεια η κλήρωση την έφερε απέναντι στην ΑΕΚ.

Το γήπεδο – «Coliseum Alfonso Perez»

Το γήπεδο της Χετάφε κατασκευάστηκε το 1998 και έχει χωρητικότητα 17.700 θεατών. Το βόρειο πέταλο και η ανατολική κερκίδα είναι χτισμένα πάνω σε δυο φυσικούς αμφιθεατρικούς λόφους. Με τον τρόπο αυτό ο σύλλογος εξοικονόμησε πολλά χρήματα ρίχνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου. Η δυτική κερκίδα είναι σκεπαστή και αποτελεί τεχνητή προστασία στους δυνατούς ανέμους που φυσούν κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου στην περιοχή.

Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να δώσει στο γήπεδο το όνομα του ποδοσφαιριστή Αλφόνσο Πέρεθ Μουνιόθ, ενός παίκτη που αγωνίστηκε με επιτυχία στη Μπέτις, τη Μπαρτσελόνα και την Εθνική Ισπανίας. Ο Αλφόνσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χετάφε, το παράδοξο όμως είναι πως ποτέ δεν φόρεσε τη φανέλα της τοπικής ομάδας, ούτε έπαιξε ποτέ αντίπαλός της, ούτε καν έχει αγωνιστεί έστω και μια φορά μέσα στο γήπεδο που φέρει το όνομά του.

Οι άνθρωποι της Χετάφε θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή που κατάγεται από την πόλη τους, έχοντας μάλιστα και την σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ομάδας. Μην ξεχνάμε πως την εποχή που χτίστηκε το στάδιο, ο Αλφόνσο βρισκόταν στο ζενίθ της καριέρας του. Εδώ να σας πούμε πως κάτοικος της Χετάφε είναι και ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού Βίκτορ.

Η πρόσβαση στο «Αλφόνσο Πέρεθ»


Όσοι έχουν επισκεφθεί την Ισπανία σίγουρα το γνωρίζουν… Για να μην την πατήσουν όμως οι αμύητοι, δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη ξενόγλωσσων (αγγλόφωνων ή οτιδήποτε άλλο) Ισπανών. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Για να μην βασανιστείτε άδικα λοιπόν, σημειώστε από εδώ το πώς θα μπορέσετε να φτάσετε στο γήπεδο. Επιμένουμε, μην το αμελήσετε γιατί θα χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο…

Για την μετακίνησή σας προτιμήστε ανεπιφύλακτα το μετρό. Είναι μακράν ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στο γήπεδο της Χετάφε. Η γραμμή που θα χρησιμοποιήσετε είναι η 12, η επονομαζόμενη Metrosur, δηλαδή μετρό του νότου. Πρόκειται για την καινούργια γραμμή που δόθηκε στην κυκλοφορία το 2003 και εξυπηρετεί τις νότιες συνοικίες και προάστια της Μαδρίτης.

Για να φτάσετε όμως στη γραμμή 12, θα πρέπει να πάρετε πρώτα την σκούρα μπλε γραμμή Νο 10 με κατεύθυνση «Puerta del Sur». Η γραμμή 10 διασχίζει την πρωτεύουσα από Βορρά προς Νότο. Η πιο γνωστή στάση της 10 στο κέντρο της Μαδρίτης είναι η «Plaza de España». Αφού φτάσετε στο τέρμα της 10 στην «Puerta del Sur», κάνετε μετεπιβίβαση στην γραμμή 12 και κατεβαίνετε στην στάση «LOS ESPARTALES». Μόλις βγείτε από τον σταθμό θα αντικρίσετε μπροστά σας το «Alfonso Perez». Για καλό και για κακό σημειώστε την διεύθυνση και τα τηλέφωνα του γηπέδου: Avda. Teresa de Calcuta s/n. (0034)91-6959643 και 91-6959771.

Όσοι προτιμήσετε το λεωφορείο, η γραμμή που εξυπηρετεί καλύτερα είναι η L-3. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα του ταξί, αλλά θα κοστίσει κάτι παραπάνω. Εμείς πάντως επιμένουμε στο μετρό.

Οι «μπλε» της Ισπανίας


Το παρατσούκλι της ομάδας είναι «Azulones» (οι μπλε), λόγω του επίσημου χρώματος της εμφάνισης. Η ονομασία αυτή προήλθε από τα πρώτα χρόνια του συλλόγου, όταν οι τότε παίκτες, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν εργάτες και μάστορες, πήγαιναν για προπόνηση φορώντας τις παραδοσιακές σκούρες μπλε φόρμες της εργασίας τους.

Σήμερα η Χετάφε αριθμεί περίπου 12.000 μέλη, ενώ στη διάρκεια της περσινής περιόδου η μέση προσέλευση θεατών έφτασε τους 10.000 (59%).

Αυτή μέσες άκρες είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Περισσότερα στοιχεία για την Χετάφε μπορείτε να βρείτε στο επίσημο σάιτ της ομάδας. Αν όσοι ταξιδέψετε μαζί με τον «δικέφαλο» στη Μαδρίτη θέλετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την παραμονή σας στην ισπανική πρωτεύουσα, μπείτε στο σχετικό κείμενο του MΕΝ 24. Από εμάς καλό ταξίδι και επιστροφή με την πρόκριση!

Εικόνες από την πόλη της Χετάφε



Χετάφε-Μπαρτσελόνα 4-0, ο περσινός ημιτελικός του Copa del Rey



Το εκπληκτικό διαφημιστικό σποτάκι της Χετάφε που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία. Ο Αβραάμ, ο Μωυσής, η Ζαν ντ’ Αρκ, ο Αδάμ και τέλος ο ίδιος ο Ιησούς αρνούνται να υπακούσουν τις θείες εντολές, δίνοντας προτεραιότητα στην ομάδα τους. Από την διαφημιστική καμπάνια της Χετάφε για νέα μέλη. Μοναδικό!



Ο κολοσσός της Airbus, to A380, απογειώνεται από την στρατιωτική βάση της Χετάφε














































































TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ