Χίλσμπορο: Η αστυνομία αποζημιώνει τους συγγενείς των θυμάτων
Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ συμφώνησε να καταβάλλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των 96 θυμάτων του "Χίλσμπορο", σε μία κίνηση αποδοχής των ευθυνών της για την τραγωδία.
Η αστυνομία του Νοτίου Γιόρκσιρ ήρθε σε συμβιβασμό με 601 συγγενείς των 96 νεκρών από την τραγωδία του Χίλσμπορο, ώστε να τους αποζημιώσει για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της και επίρριψής τους στα ίδια τα θύματα. Το σώμα θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για τα ψυχικά τραύματα που υπέστησαν και την ιατρική θεραπεία που χρειάστηκαν έκτοτε για την όλη υπόθεση που προκλήθηκε από την ίδια την αστυνομία.
Πρόκειται για αξιώσεις που εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 2015, όταν η υπόθεση επέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες με βάση νέες έρευνες και στοιχεία. Το δικαστήριο αυτήν τη φορά απέρριψε τις αιτιάσεις της αστυνομίας του Νοτίου Γιόρκσιρ, σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά μεθυσμένων φίλων της Λίβερπουλ προκάλεσε την τραγωδία. Αντιθέτως, το δικαστήριο έκρινε ότι η βαριά αμέλεια του αρμοδίου αξιωματικού του σώματος του Νοτίου Γιόρκσιρ, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, ήταν αυτή που "πυροδότησε" την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε σε τόσα θύματα.
Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ είχε συμφωνήσει και τον Νοέμβριο του 1989 να δώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και σε ορισμένους από τους τραυματίες, οι οποίες έφταναν τα 19.800.000 λίρες. Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ιδιοκτήτρια του "Χίλσμπορο", καθώς και οι μηχανικοί του γηπέδου, η εταιρία "Eastwood & Partners", συνεισέφεραν με 1.500.000 έκαστη, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Σέφιλντ κατέβαλε 1.000.000.
Αρνήσεις μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα
Την ώρα που η αστυνομία συμφωνούσε να προσφέρει αποζημιώσεις σε 601 άτομα, αποδεχόμενη την ενοχή της για τη συγκάλυψη των ευθυνών της και την κακοδιαχείριση της υπόθεσης, οι οικογένειες εξακολουθούσαν να ακούν από δικηγόρους ότι η ευθύνη για την τραγωδία ανήκε στους νεκρούς συγγενείς τους.
Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα διεκόπη η δίκη 3 ατόμων που κατηγορούνταν για παραποίηση επίσημων στοιχείων που οδήγησαν σε παρακώλυση απονομής δικαιοσύνης, κατά την έρευνα του Πίτερ Τέιλορ το 1990. Οι δύο αστυνομικοί και ο νομικός σύμβουλος της αστυνομίας που βρέθηκαν στο εδώλιο απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία που παραποιήθηκαν δεν αφορούσαν κάποια νομική διαδικασία.
Ως εκ τούτου, δύο από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων που απαλλάχθηκαν, δήλωσαν δημόσια ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη της αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσιρ αλλά μόνο "τυφώνας φημολογίας", έστω κι αν ακριβώς την ίδια στιγμή το σώμα συμφωνούσε εξωδικαστικά σε αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων.