Χτίζει την δική της "αυτοκρατορία"!
Η Παρί Σεν Ζερμέν για πρώτη φορά στην ιστορία της έκανε back to back στο Σαμπιονά, είναι πιο μπροστά απ' όλες τις ομάδες της χώρας και κινείται στα χνάρια της Λιόν. To sport24.gr αναλύει.
Μπορεί "τα λεφτά να μην φέρνουν την ευτυχία", αλλά με σωστή διαχείριση και τις κατάλληλες αποφάσεις είναι ικανά να διασφαλίσουν την επιτυχία. Και αν τα παραδείγματα ομάδων που επένδυσαν πακτωλό εκατομμυρίων και έκαναν μια "τρύπα στο νερό", είναι αναρίθμητα, εντούτοις στην περίπτωση της Παρί Σεν Ζερμέν αυτό δεν φαίνεται να ισχύει. Τουλάχιστον με βάση τα αποτελέσματα και δη τα εγχώρια.
Από το 2011 που τις τύχες της ανέλαβε ομάδα επιχειρηματιών της Qatar Investment Authority, η οποία αγόρασε το 70% των μετοχών της ομάδας με μπροστάρη τον μεγιστάνα Αλ Κελαϊφί, η Παρί έχει συνεχώς ανοδική πορεία και μέσα στην τελευταία διετία έχει πετύχει ό,τι όλα τα τα προηγούμενα 42 χρόνια (ιδρύθηκε το 1970), δηλαδή έφτασε σε ισάριθμες κατακτήσεις πρωταθλημάτων.
Στο σύνολο βρίσκεται μόλις και μετά βίας στην 7η θέση της σχετικής λίστας με τέσσερα τρόπαια, όσα έχει και η Νις, την ώρα που ομάδες όπως η Μαρσέιγ και η Σεντ Ετιέν έχουν από δέκα, η Ναντ ακολουθεί με οκτώ και η Μονακό με τη Λιόν έπονται με επτά. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, ο καθένας ότι η γαλλική ομάδα έχει αρκετό δρόμο να διαβεί μέχρι να τις πλησιάσει και να μπει στο κλαμπ των "μεγάλων" αναφορικά με τους τίτλους.
Η Παρί έγινε η πρώτη ομάδα μετά τη Λιόν και την επταετή κυριαρχία της που διακόπηκε το 2008, η οποία παίρνει δυο σερί πρωταθλήματα και δείχνει έτοιμη να τα κάνει πολλά περισσότερα, αν συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς. Ο Αλ Κελαϊφί δεν προτίθεται να σταματήσει τις επενδύσεις, ήδη βάζει μπρος για την αναμόρφωση του "Παρκ ντε Πρενς", το οποίο θα κοστίσει αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων, ενώ θα βάλει το χέρι στην τσέπη για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ, σε συνέχεια των επενδύσεων που έχει ήδη κάνει.
Στόχος των Αράβων ιδιοκτητών είναι να φτιάξουν μια "αυτοκρατορία", εφάμιλλη της Λιόν εντός των τειχών της χώρας, αλλά με μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη. Οι "Λιονέ" πολλάκις είχαν τα φόντα να κάνουν το παραπάνω βήμα στην Ευρώπη και να φτάσουν κοντά στην πηγή, αλλά πάντα κάτι στράβωνε στο τέλος, το ίδιο που ισχύει με την Παρί την διετία αυτή, όπου στο Champions League η πορεία της ανακόπηκε στα προημιτελικά (πέρυσι με την Μπαρτσελόνα και φέτος με την Τσέλσι).
Οι άνθρωποι της ομάδας έχουν φέρει πολλά αστέρια, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, στόχος είναι να τους κρατήσουν ή αν τους πουλήσουν, να το κάνουν έναντι πολλών εκατομμυρίων και από εκεί και πέρα να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις, φέρνοντας "φρέσκο αίμα", ικανό να διατηρήσουν την Παρί στον... αφρό και να την καταστήσουν μια από τις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996 κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης, αλλά έκτοτε δεν πέτυχε κάτι ανάλογο, το οποίο ελπίζει να το καταφέρει τώρα.
Μια ημέρα μετά την κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος (1986, 1994, 2013 τα άλλα τρία), οι διοικούντες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Λοράν Μπλαν , ο οποίος παραμένει στον πάγκο της ομάδας και εκείνος καλείται να γράψει ιστορία και να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα η Παρί τόσο στην Γαλλία όσο και στην Ευρώπη. Οι βάσεις υπάρχουν, η όρεξη για να... πέσει χρήμα υπάρχει και οι πρωτευουσιάνοι θα "πατήσουν" σε αυτά που έχουν "χτίσει" μέχρι τώρα για να πετύχουν το βήμα παραπάνω.
Αυτή την στιγμή, η ομάδα διαθέτει ρόστερ αξίας 371.250.000 ευρώ. και είναι το 7ο στη λίστα των πιο ακριβών ομάδων στον κόσμο. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα χρόνια, όταν ως το 2011 η Παρί δεν μπορούσε να κοιτάξει καμιά κλαμπ πρώτης γραμμής στα μάτια. Την σεζόν που μας πέρασε, ξόδεψε 68.000.000 ευρώ για τον Καβάνι, 33.000.000 ευρώ για τον Μαρκίνιος, 26.500.000 ευρώ στον Καμπάγ και άλλα 16.000.000 ευρώ στον Ντιν. Αν τα προσθέσουμε, φτάνουμε στα 143.500.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, έχουν έρθει παίκτες όπως οι Τιάγκο Σίλβα (45 εκ. ευρώ), Παστόρε (44 εκ. ευρώ), Λούκας Μόουρα (43 εκ. ευρώ), Λαβέτσι (30 εκ. ευρώ), Ιμπραχίμοβιτς (23 εκ. ευρώ) και Βεράτι (13 εκ. ευρώ), με τα ποσά που έχουν δοθεί στο σύνολο να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα που είχε σπαταλήσει ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το ίδιο διάστημα στα πρώτα του χρόνια του στην Τσέλσι. Και όλα αυτά, χωρίς η γαλλική αγορά να είναι το ίδιο ισχυρή με αυτές της Αγγλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας.
Η Παρί Σεν Ζερμέν ήρθε για να μείνει και όχι να αποτελέσει απλά μια "φωτοβολίδα". Στόχος των διοικούντων της είναι να δημιουργήσουν μια ομάδα πανίσχυρη που θα σαρώνει τους τίτλους στο Σαμπιονά, κάνοντας ό,τι και η Λιόν μέχρι το 2008, αλλά και θα φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, που αποτελεί φυσικά και το όνειρο όλων. Μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουν. Η όρεξη πάντως υπάρχει...