Δανία και Γαλλία έφεραν το πρώτο 0-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Το πρώτο 0-0 μετά από 36 αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 έστειλε τη Γαλλία στη φάση των 16 ως πρωτοπόρο του 3ου ομίλου και τη Δανία ως δεύτερη.
Η Δανία είχε το μεγαλύτερο άγχος, η Γαλλία παρατάχθηκε με πολλές αλλαγές κι εν τέλει έγινε αυτό που συνέφερε και τις δύο ομάδες. Το πρώτο 0-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 μετά από 36 παιχνίδια έστειλε τη Γαλλία στα νοκ άουτ ως πρωτοπόρο του 3ου ομίλου και κράτησε τους Σκανδιναβούς στη 2η θέση.
Μετά από αυτά τα πλασαρίσματα, η Γαλλία περιμένει να ξεκαθαρίσει το... χάος του 4ου ομίλου για να μάθει τον αντίπαλό της (λογικά μεταξύ Αργεντινής, Νιγηρίας, Ισλανδία), ενώ η Δανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) την Κροατία.
Τα τρία πράγματα που μάθαμε:
1. Ο ΕΡΙΚΣΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Υπάρχει η Βραζιλία του Νεϊμάρ, η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, η Αγγλία του Χάρι Κέιν, ωστόσο αν μιλάμε για ομάδα από την οποία ξεχωρίζει μόνο ένας παίκτης, τότε η Δανία του Κρίστιαν Έρικσεν βρίσκεται εκεί μαζί με την Αίγυπτο του Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο μέσος της Τότεναμ ήταν μία "όαση" σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά μιας ομάδας που έχει ως πρωταρχικό σκοπό να... γλιτώσει. Από επιθέσεις αντιπάλου, από γκολ, από ήττες, από οτιδήποτε. Προπονητής, δέκα παίκτες στην ενδεκάδα και ο πάγκος εργάζονται "πυρετωδώς" ώστε να γλιτώσει η Δανία και μόνο ο Έρικσεν είναι αυτός που προσπαθεί να κερδίσει κάτι, οτιδήποτε, για λογαριασμό των Σκανδιναβών.
Ο Έρικσεν μοίραζε, εκτελούσε τα στημένα, τελείωνε τις φάσεις, αλλά ήταν πολύ μόνος. Ακόμα και ο Πιόνε Σίστο, ένας παίκτης που έχει ξεχωρίσει κι αυτός με την ταχύτητά του από αριστερά, ήταν κακός σήμερα και γι' αυτό η Δανία έκανε επιθέσεις μόνο από δεξιά. Όταν έκανε επιθέσεις, βέβαια, αφού η συνήθης εικόνα της ήταν έντεκα παίκτες πίσω από την μπάλα και μόνο ένας να προσπαθεί.
2. Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ "ΜΕΓΑΛΟ" ΠΑΓΚΟ
Δεν ήταν "επτασφράγιστο" μυστικό, ωστόσο υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο που διαθέτουν εξίσου αξιόπιστες λύσεις. Σε αντίθεση με τους άλλους προπονητές, όμως, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ (ισοφάρισε τα 79 παιχνίδια στον γαλλικό πάγκο του Ραϊμόν Ντομενέκ) ήταν ο μοναδικός (μέχρι στιγμής) που δεν είχε μεγάλο άγχος και μπορούσε να αφήσει στον πάγκο παίκτες που θα ζήλευαν άλλες χώρες, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει διάταξη ή φιλοσοφία στο παιχνίδι του.
Απέναντι σε μία ομάδα που αμύνθηκε μαζικά, χρησιμοποίησε τους Αντουάν Γκριεζμάν, Ολιβιέ Ζιρού και Ουσμάν Ντεμπελέ στην επίθεση, κράτησε τους Κιλιάν Εμπαπέ, Ουγκό Λορίς, Πολ Πογκμπά, Σαμουέλ Ουμτιτί, Κορεντέν Τολισό, Μπλεζ Ματουιντί στον πάγκο, μαζί με μερικούς αστέρες ακόμα που σε αυτό το ρόστερ, όμως, λογίζονται αναπληρωματικοί, και παρ' όλα αυτά είχε το πάνω χέρι. Παρουσίασε μία "δυσκοιλιότητα" στη δημιουργία φάσεων, ωστόσο η απόδοση δεν ήταν διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια, οπότε το μόνο που περιμένει στα νοκ άουτ είναι να ανεβάσει ρυθμό η γραμμή κρούσης του.
3.ΤΕΛΟΣ ΟΙ... ΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Το Δανία - Γαλλία ήταν ένα από τα σπάνια παιχνίδια του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, διότι δεν είχε VAR, δεν είχε μεγάλες διακοπές από τραυματισμούς, δεν είχε την μπάλα εκτός παιχνιδιού για πολλή ώρα. Γι' αυτόν τον λόγο έγινε ακόμα πιο έκδηλη μία μεγάλη αλλαγή της FIFA στην οποία ελάχιστοι έχουν σταθεί σε σχέση με τη χρήση video. Ο λόγος για τις καθυστερήσεις που κρατούν οι διαιτητές στους αγώνες και που είναι σχεδόν πάντοτε από το παραδοσιακό ένα λεπτό στο 1ο ημίχρονο και τρία λεπτά στο 2ο ημίχρονο.
Στο παιχνίδι του κατάμεστου από 78.000 θεατές "Λουζνίκι", το 1ο ημίχρονο δεν περιελάμβανε καμία μεγάλη φάση που προκάλεσε καθυστέρηση στον αγώνα. Δεν υπήρχε αλλαγή, δεν υπήρχε τίποτα μη φυσιολογικό σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Κι όμως ο Σάντρο Ρίτσι κράτησε δύο λεπτά καθυστερήσεων, για το 1ο μέρος του αγώνα, απόφαση πιθανόν πιο σωστή σε σχέση με το καθιερωμένο μονόλεπτο. Στο 2ο ημίχρονο επίσης δεν υπήρχε κάτι πλην των πέντε αλλαγών (η έκτη έγινε στον επιπλέον χρόνο) κι έτσι κράτησε μόλις τρία λεπτά καθυστερήσεις. Γενικά σε αυτό το τουρνουά οι διαιτητές φαίνεται πως έχουν λάβει οδηγία να κρατούν κανονικές καθυστερήσεις και αν χρειαστεί, αυτές να είναι περισσότερες από το συνηθισμένο.
Γήπεδο: "Λουζνίκι Αρένα", Μόσχα Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία) Βοηθοί: Έμερσον ντε Καρβάλιο (Βραζιλία), Μαρσέλο βαν Γκάσε (Βραζιλία) Τέταρτος διαιτητής: Τζιανλούκα Ρόκι (Ιταλία) ΔΑΝΙΑ (Άγκε Χαρέιντε): Σμάιχελ, Ντάλσγκααρντ, Κιερ, Κρίστενσεν, Λάρσεν, Ντιλέινι (90+2' Λέραγκερ), Μ. Γέργκενσεν, Έρικσεν, Σίστο (60' Φίσερ), Μπρέιθγουεϊτ, Κορνίλιους (75' Ντόλμπεργκ) ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Μανταντά, Κιμπεμπέ, Βαράν, Σιντιμπέ, Ερναντέζ (50' Μεντί), Καντέ, Ενζονζί, Λεμάρ, Ντεμπελέ (78' Εμπαπέ), Γκριεζμάν (69' Φεκίρ), Ζιρού Γκολ: Κίτρινη κάρτα: 45+3' Μ. Γέργκενσεν Κόκκινη κάρτα: |
Η βαθμολογία του 3ου ομίλου
1. Γαλλία (3-1) 7
2. Δανία (2-1) 5
3. Περού (2-2) 3
4. Αυστραλία (2-5) 1
Photo credits: AP Photo/David Vincent, Matthias Schrader, Victor R. Caivano