ΚΟΣΜΟΣ

Δέκα γκολ που δεν μέτρησαν ποτέ

Δέκα γκολ που δεν μέτρησαν ποτέ

Με αφορμή το ακυρωθέν γκολ του Τζόζι Άλτιντορ στην αναμέτρηση Σάντερλαντ - Άρσεναλ, δείτε άλλα δέκα γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που δεν μέτρησαν ποτέ. (videos)

Το περασμένο Σάββατο (14/09), στην αναμέτρηση της Σάντερλαντ με την Άρσεναλ, ο Τζόζι Άλτιντορ πέτυχε ένα γκολ για τους γηπεδούχους, το οποίο δεν μέτρησε ποτέ, αφού ο διαιτητής γύρισε πίσω τη φάση για να δώσει φάουλ υπέρ του Αμερικανού επιθετικού!

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, το ESPN έφτιαξε μία λίστα με τα 10 πιο διάσημα γκολ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, που τελικά ο διαιτητής δεν έδειξε τη σέντρα.

10. Πάντι Κόνολι - Νταντί Γιουνάιτεντ vs. Πάρτικ Θισλ (1993)

Ο διαιτητής Λες Μότραμ δεν είδε το γκολ του Πάντι Κόνολι για την Νταντί Γιουνάιτεντ, νομίζοντας πως η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι. Το απίστευτο είναι πως στην εξέλιξη της φάσης, ένας από τους αμυντικούς των φιλοξενούμενων έπιασε με τα χέρια την μπάλα, αλλά ο διαιτητής δεν έδωσε ούτε πέναλτι.

* Στο 1.17 του video

9. Πάμπλο Οσβάλντο - Ρόμα vs. Λέτσε (2011)

Πραγματικά κρίμα να μην μετρήσει αυτό το θαυμάσιο γκολ του Οσβάλντο, αφού ο (εκτός θέσης) επόπτης χρέωσε με οφσάιντ τον Ιταλό επιθετικό.

8. Ζίκο - Βραζιλία vs. Σουηδία (1978)

Με το σκορ στο 1-1 με αντίπαλο τη Σουηδία λίγο πριν το φινάλε του 1ου ημιχρόνου στο παγκόσμιο κύπελλο του 1978, η Βραζιλία κέρδισε κόρνερ. Ο επόπτης καθυστέρησε την εκτέλεσή του, επανατοποθετώντας την μπάλα, και όταν τελικά εκτελέστηκε, ο Ζίκο με κεφαλιά σκόραρε για τη "σελεσάο". Ωστόσο, ο διαιτητής Κλάιβ Τόμας δεν μέτρησε το γκολ, αφού πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος, είχε σφυρίξει τη λήξη του πρώτου μέρους, τηρώντας το γράμμα του κανονισμού, από τη στιγμή που δεν είχε δώσει καθυστερήσεις και είχε ολοκληρωθεί το 45λεπτο.

7. Πολ Χαρτ - Άντερλεχτ vs. Νότιγχαμ Φόρεστ (1984)

Έχοντας νικήσει στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου UEFA με 2-0, η Νότιγχαμ Φόρεστ ταξίδεψε στο Βέλγιο για τον επαναληπτικό με την Άντερλεχτ. Το σκορ ήταν 3-0 υπέρ των Βέλγων, με τον Χαρτ να πετυχαίνει γκολ με κεφαλιά στα τελευταία λεπτά και να χαρίζει την πρόκριση στην αγγλική ομάδα. Ωστόσο, χωρίς λόγο, ο διαιτητής Εμίλιο Μούρο ακύρωσε το γκολ, με τον προπονητή της Φόρεστ, Μπράιαν Κλαφ, να τον χαρακτηρίζει "στημένο". Αρκετά χρόνια αργότερα, όταν πέθανε ο Μούρο, η Άντερλεχτ παραδέχθηκε ότι είχε δωροδοκήσει το διαιτητή με 27.000 λίρες.

6. Πέδρο Μέντες - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs. Τότεναμ (2005)

Ίσως το πιο διάσημο γκολ που δεν έχει μετρήσει, τουλάχιστον στην Αγγλία. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ βρίσκονταν στο 0-0 στο "Ολντ Τράφορντ" και ο Πέδρο Μέντες είδε εκτός εστίας τον Ρόι Κάρολ στο 89ο λεπτό. Επιχείρησε λοιπόν ένα σουτ σχεδόν από το κέντρο του γηπέδου, η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Βορειοϊρλανδού κι έσκασε μισό μέτρο μέσα από τη γραμμή του τέρματος. Ο επόπτης Ρομπ Λιούις μάλλον κοιμόταν και στέρησε από τα "σπιρούνια" μία σπουδαία νίκη και από τον Πορτογάλο ένα ιστορικό γκολ.

5. Φρανκ Λάμπαρντ - Γερμανία vs. Αγγλία (2010)

Οι Άγγλοι θα ισοφάριζαν σε 2-2 με το πολύ ωραίο γκολ του Λάμπαρντ, αλλά επόπτης και διαιτητής δεν είδαν ποτέ ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος των Γερμανών. Πάντως, τα "πάντσερ" ήταν σε δαιμονιώδη κατάσταση εκείνη την ημέρα, φτάνοντας εύκολα στο τελικό 4-1, και πέρασαν στους "8" του παγκοσμίου κυπέλλου.

4. Φρέντι Σιρς - Κρίσταλ Πάλας vs. Μπρίστολ Σίτι (2009)

Ο Σιρς σκοράρει, τα δίχτυα δεν κουνιούνται, οι παίκτες της Μπρίστολ Σίτι πάνε απογοητευμένοι προς τη σέντρα, αλλά ο διαιτητής λέει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο προπονητής της Πάλας, Νιλ Γουόρνοκ, εκρήγνυται κατά πάντων, ενώ κάνει λόγο και για αντιαθλητική συμπεριφορά των παικτών και του προπονητή της Μπρίστολ Σίτι, που δεν παραδέχθηκαν ότι είχε μπει γκολ.

3. Στίβεν Χάουαρντ - Μίντλεσμπρο vs. Τσέστερφιλντ (1997)

Ημιτελικός του Κυπέλλου Αγγλίας (1996-97) και η τρίτης κατηγορίας Τσέστερφιλντ νικά με 2-1 στο ουδέτερο "Ολντ Τράφορντ" τη Μίντλεσμπρο των Ζουνίνιο, Έμερσον και Ραβανέλι. Ο Στίβεν Χάουαρντ σκόραρε και πάλι για τους φιλοξενούμενους, ο επόπτης έτρεξε προς τη σέντρα, αλλά ο διαιτητής Ντέιβιντ Έλερι τον αγνόησε, λέγοντας να συνεχιστεί το παιχνίδι, που τελικά έληξε 3-3. Η "Μπόρο" πήρε τη νίκη με 3-0 στον επαναληπτικό και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό.

* Στο 4.37 του video

2. Έκτορ Σκαρόνε - Ουρουγουάη vs. Ελβετία (1924)

Το μοναδικό γκολ της λίστας, που, βάσει των τότε κανονισμών, σωστά ακυρώθηκε. Στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Σκαρόνε εκτέλεσε κόρνερ και είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα. Ωστόσο, τότε δεν επιτρέπονταν τα γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ. Οι Ουρουγουανοί διαμαρτυρήθηκαν μετά το τέλος του αγώνα και ο κανονισμός άλλαξε μέσα σε ένα μήνα. Η απόλυτη ειρωνεία είναι πως το πρώτο "νόμιμο" γκολ με εκτέλεση κόρνερ σημειώθηκε εις βάρος της Ουρουγουάης από τον Αργεντίνο Σεσαρέο Ονσάρι σε φιλική αναμέτρηση λίγους μήνες αργότερα.

1. Πολ Σκόουλς - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs. Πόρτο (2004)

Η μοίρα του Ζοζέ Μουρίνιο ίσως να ήταν διαφορετική αν ο επόπτης στον επαναληπτικό προημιτελικό του Champions League δεν είχε ακυρώσει λανθασμένα το γκολ του Πολ Σκόουλς ως οφσάιντ. Οι Άγγλοι θα είχαν προηγηθεί με 2-0, ενώ είχαν χάσει στην Πορτογαλία με 1-2. Τελικά, με γκολ του Κοστίνια στο φινάλε, η Πόρτο ισοφάρισε σε 1-1 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά, για να κατακτήσει εν τέλει τον τίτλο εκείνη τη χρονιά.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ