O Nasser Al-Khelaifi δεν ενδιαφέρεται για το Financial Fair Play
Ο Nasser Al-Khelaifi έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Μετέτρεψε την Παρί Σεν Ζερμέν στον πλουσιότερο σύλλογο στην Ευρώπη και πλέον είναι έτοιμος να ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, φέρνοντας τον Νεϊμάρ στο Παρίσι. Διαβάστε ποιος είναι ο μεγαλομέτοχος της Παρί που δεν ενδιαφέρεται για FFP.
Θεωρώ δεδομένο ότι έχεις κουραστεί να διαβάζεις για τον Νeymar, αλλά φίλε αναγνώστη να σου πω ότι το σίριαλ τελειώνει. Τον επίλογο τον ανέλαβε ο νέος του εργοδότης. Ο άνθρωπος που αποφάσισε πως μπορεί να δώσει 222 εκατ. ευρώ στην FC Barcelona και να πάρει τον Βραζιλιάνο. Ο ίδιος αποφάσισε ότι θα δώσει στον παίκτη από 30 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο της πενταετούς συνεργασίας τους, συν 100 εκατ. ευρώ... μπόνους υπογραφής. Εν ολίγοις, ο Nasser Al-Khelaifi αποφάσισε πως ο Νeymar θα γίνει η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, γιατί... μπορούσε.
Το francefootball.fr είχε καλέσει πέρυσι τους αναγνώστες του να ψηφίσουν τον "αγαπημένο σας πρόεδρο από τη Ligue 1". Αυτός της Paris Saint-Germain κέρδισε το 35% των προτιμήσεων, πριν πει ότι είναι τιμή του και αναγνώριση του έργου που είχε κάνει για 4 1/2 χρόνια σε όλα τα επίπεδα της ομάδας. Τι εννοούσε ο ποιητής;
Κατ' αρχάς, θα σου πω ότι σε έγγραφο που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2012, ανέφερε -και δεσμευόταν- να κάνει την PSG τον πλουσιότερο σύλλογο έως τη σεζόν 2016-17. Ο λόγος του αποδείχθηκε συμβόλαιο και για αυτό η Equipe τον χαρακτήρισε το 2016 ως "τον πιο δυνατό άνθρωπο του γαλλικού ποδοσφαίρου". Άφησε μάλιστα, πίσω του προσωπικότητες όπως ο Didier Deschamps και ο Zinedine Zidane.
Ο γεννημένος στις 12/11 του 1973 στη Doha του Qatar, Nasser Ghanim Al-Khelaïfi φοίτησε στα ίδια σχολεία με τη βασιλική οικογένεια και υπήρξε διεθνής στο τένις, αλλά διέκοψε την καριέρα του το 2002, οπότε συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι δεν θα γίνει ποτέ κορυφαίος του είδους. Για την ιστορία, βρισκόταν στο Νο995 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν ό,τι καλύτερο είχε επιτύχει. Είχε κερδίσει 12 ματς και είχε χάσει 39. Ακόμα και σήμερα, βέβαια δεν χάνει μεγάλο ματς και είναι υποστηρικτής του φίλου του, Rafael Nadal.
Στα courts γνώρισε τον Tamim bin Hamad al-Thani, δηλαδή τον τύπο έγινε στη συνέχεια (τον Ιούνιο του 2013) ο όγδοος Εμίρης του Qatar. Μάλιστα, υπήρξαν συμπαίκτες στην εθνική. Και αν δεν μάγεψαν στην αντισφαίριση, τα κατάφεραν να διακριθούν σε άλλα "τερέν". Το 2005 ο τότε Εμίρης του Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani είχε δημιουργήσει την Qatar Investment Authority για να διαχειριστεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, για λογαριασμό της κυβέρνησης.
Ακολούθως προστέθηκε ο κτηματομεσιτικός τομέας, αυτός των αεροπορικών μεταφορών και πριν 12 χρόνια αυτός του αθλητισμού. Ο Tamin είχε εμπνευστεί την Qatar Sport Investments, ως εταιρία επενδύσεων στον αθλητισμό και στον τομέα της αναψυχής. Από την παρουσίαση της εταιρίας, προσδιορίστηκε ως αντικειμενικός στόχος "να γίνουμε παγκοσμίως γνωστή, ως ηγέτης στον τομέα των εταιριών που κάνουν επενδύσεις στον αθλητισμό και στη διασκέδαση". Το ΔΣ ήταν και παραμένει πενταμελές (κλειστό, θα έλεγες).
Ο -να μας επιτρέπει- Nasser έγινε ο πρόεδρος από το 2011 και αργότερα προστέθηκαν στις υποχρεώσεις του, η προεδρία της belN Media Group. Έχει έδρα στο Qatar και έχει πια απλώσει... δίχτυα σε Τουρκία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία έως και στην Αυστραλία. Διαθέτει 22 κανάλια, συμπεριλαμβανομένων 17 HD και συνεργάτες σε Μέση Ανατολή, Βόρειο Αφρική, Ευρώπη, Βόρειο Αμερική, Αυστραλία και Ασία.
Πίσω όμως, στην Qatar Sport Investments, έγινε αυτή που έβαλε την FC Barcelona... να ξυρίσει το μουστάκι. Τι εννοώ; Οι "μπλαουγκράνα" παραδοσιακά δεν έβαζαν διαφήμιση στη φανέλα. Ήταν θέμα κουλτούρας. Ε, η QSI μάλλον της έκανε την κατάλληλη πρόταση και την έπεισε να αλλάξει συνήθειες. Ενόσω ασχολούνταν με αυτό η εταιρία, έκανε και άλλα πράγματα: απέκτησε μετοχές Barclays, τη Volkswagen και πλήθος άλλων εταιριών, συν του ότι αγόρασε το Harrods Group από τον Mohamen Al-Fayed. Από τον πρώτο χρόνο, ο Tamim είχε ορίσει τον Al-Khelaifi ως πρόεδρο της QSI. Ένα χρόνο μετά, το ντουέτο "χτύπησε" την Paris Saint-Germain.
Η QIA άξιζε πια 115 δισεκατομμύρια ευρώ, συνεπώς η Qatar Sport Investments... άντεξε να δώσει 50 εκατ. ευρώ για να πάρει τον 70% των μετοχών στη γαλλική ομάδα. Τα 20.000.000 ευρώ ήταν χρέη, ενώ οι απώλειες για το 2010-11 είχαν υπολογιστεί στα 19 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο μετά, εξαγοράστηκε και το άλλο 30% και το συνολικό κόστος έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ.
Τους πρώτους δέκα μήνες ως αφεντικό της PSG, ο Nasser έδωσε το ποσό των 147 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές (ρεκόρ στην Ευρώπη), λανσάρισε το νέο γαλλικό κανάλι beIN Sport και αγόρασε τα δικαιώματα της Ligue 1, ενώ αγόρασε και ομάδα handball. Μολονότι στη συνέχεια τον περιόρισε το Financial Fair Play της UEFA βρήκε τον τρόπο να κατακτήσει η ομάδα του τρία σερί πρωταθλήματα, με συνολική διαφορά 29 πόντων και να φτάσει έως τα προημιτελικά του Champions League κάθε μια από αυτές τις σεζόν.
Κάπου στο 2014 αποφάσισε πως δεν τον ενδιαφέρει το Financial Fair Play. Εξ ου και προέκυψε μια απόσταση μεταξύ των εσόδων από τα έξοδα. Ήταν 30 εκατ. ευρώ και τόσο ήταν το πρόστιμο που επέβαλε η UEFA. Φέτος, πάει για το δεύτερο -εξαιτίας του Neymar. Εδώ να σου πω ότι μια καλή χρονιά του γαλλικού οργανισμού, πριν εμφανιστεί το δίδυμο από το Qatar, ήταν όταν είχαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ. Στα χέρια των νέων ιδιοκτητών, αυτά εκτοξεύτηκαν σε 238 εκατ. το 2012 (δεν διακρίθηκαν), σε 430 εκατ. το 2013 και σε 512 εκατ. το 2014 και σε 530 εκατ. το 2015. Σε αυτό το διάστημα, τα έξοδα για τις μεταγραφές ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ. Το 2016 η συμφωνία με τον -ας πούμε- ΕΟΤ του Qatar, έβαλε στα ταμεία 175 εκατ. ευρώ και το budget έφτασε τα 550 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχούσε στο σύνολο των άλλων 15 ομάδων της γαλλικής λίγκας.
Για να ολοκληρώσουμε τα του Nasser Al-Khelaïfi, εξελέγη το 2011 σε αντιπρόεδρος στην ασιατική ομοσπονδία τένις, ενώ από το 2008 είναι πρόεδρος στην εγχώρια ομοσπονδία και τον Νοέμβριο του 2013 διορίστηκε από το φίλο το, τον Εμίρη υπουργός της κυβέρνησης, άνευ χαρτοφυλακίου. Εξυπακούεται πως είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Κάπου εδώ, να σου πω και ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 εξελέγη στην επιτροπή της επαγγελματικής ποδοσφαιρικής λίγκας, ενώ τον Αύγουστο του 2015 αναδείχθηκε στον πιο επιτυχημένο πρόεδρο της PSG: είχε φτάσει τα 9 τρόπαια, από το 2011.
Όπως έχουν υπολογίσει οι ειδικοί, κάθε χρόνο "βγάζει" από τις δουλειές του (έχει μετοχές σε πάρα πολλές εταιρίες, πολλά στρέμματα γης και... κτίρια) ποσό που φτάνει κοντά στα 1.072.421.844 ευρώ. Δεν είναι όμως, αρκετό να τον βάλει στους πλουσιότερους της χώρας του. Θα ζούσες και χωρίς αυτήν την πληροφορία, αλλά να σου πω ότι στο Qatar υπάρχει μόνο ένας δισεκατομμυριούχος, τη στιγμή που στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο υπάρχουν από 6 και στο Λίβανο 7.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: