EUROPA LEAGUE

Δικέφαλοι σε αντίθετη πορεία

Δικέφαλοι σε αντίθετη πορεία
Αθανασιάδης Λεονάρντο

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν τα κατάφεραν στην πρεμιέρα του Europa League με την Ένωση να δημιουργεί αρνητική παράδοση στην Ευρώπη (videos).

Η αλήθεια είναι πως τα αποτελέσματα των δυο ελληνικών ομάδων ήταν πάνω-κάτω αναμενόμενα, αφού η Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση (κάτι που διαπιστώσαμε και στα προκριματικά με την Ντιναμό Τιφλίδας), ενώ ο ΠΑΟΚ είχε απέναντι του μία δύσκολη αντίπαλο (Τότεναμ).

Σε έναν αγώνα όμως ρόλο παίζουν και οι λεγόμενες "ειδικές συνθήκες", οπότε κάποια δεδομένα που βγήκαν στη συνέχεια είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προκαλούν προβληματισμό.

Που ναι τα χρόνια τα ωραία χρόνια...

Ξεκινάμε όπως πάντα με λίγα στατιστικά και μετά πάμε να πούμε δυο κουβέντες για τις δυο αναμετρήσεις. Οι αριθμοί ως γνωστόν λένε εν μέρει την αλήθεια και η αλήθεια που θα αποτυπώσουμε παρακάτω λέει πολλά.

Και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είχαν έξι χρόνια διαφορά σε μέσω όρο ηλικίας στις ενδεκάδες και την αποστολή που παρέταξαν γενικότερα εναντίον της Τότεναμ και της Άντερλεχτ αντίστοιχα.

ΠΑΟΚ: Μέσος όρος 29 χρονών, 2 μηνών και 2 ημερών (3 μηνών και 26 ημερών με τον πάγκο)

Τότεναμ: Μέσος όρος 23 ετών, 10 μηνών και 20 ημερών (7 μήνες και 4 ημέρες με τον πάγκο)

ΑΕΚ: Μέσος όρος 29 ετών, 7 μηνών και 7 ημερών (28 ετών, 6 μηνών, 20 ημερών)

Άντερλεχτ: Μέσος όρος 24 χρονών, 7 μηνών και 33 ημερών (24 ετών, 7 μηνών , 7 ημερών)

Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος. Ο ΠΑΟΚ είχε επτά παίκτες άνω των 30 ετών στην ενδεκάδα κατά την διάρκεια του ματς (ξεκίνησε με 6) και 4 εξ αυτών ήταν άνω των 33. Η Τότεναμ είχε τον Κουντιτσίνι 38 ετών στο τέρμα και από εκεί και πέρα έναν παίκτη μόλις 29 ετών (Παβλιουτένκο). Όλοι οι άλλοι κάτω από τα 24.

Η ΑΕΚ είχε έξι παίκτες άνω των 31 ετών και τέσσερις από αυτούς ήταν άνω των 34 ετών. Η Άντερλεχτ είχε έναν 31 ετών και δυο μόλις 30 ετών.

Ε και;

Τι δείχνει αυτό; Από την εικόνα των δυο αγώνων διαπιστώσαμε πως κάποιοι ποδοσφαιριστές όσο περνούσε η ώρα δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τη ροή του αγώνα, αφού τους εγκατέλειψαν οι δυνάμεις τους, ενώ άλλοι δεν μπορούν πλέον στα σταθούν σε υψηλό επίπεδο.

Δυο χρόνια 23 γκολ!

Πάμε να δούμε κι άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δείχνει την αντίθετη πορεία των δυο ομάδων στην Ευρώπη. Παίρνουμε τις τελευταίες δυο σεζόν που πέρασαν μαζί με τα φετινά ματς στα προκριματικά και τον πρώτο αγώνα στους ομίλους.

ΠΑΟΚ: 5 νίκες, 4 ισοπαλίες, 2 ήττες (εντός έδρας)

Γκολ: 13 υπέρ, 7 κατά

Αντίπαλοι: Βαλερένγκα (χ2), Χέρενφεν, Άγιαξ, Φενέρμπαχτσε, Βιγιαρεάλ, Μπριζ, ΤΣΣΚΑ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Καρπάτι, Τότεναμ

Ο ΠΑΟΚ το 2009-2010 μετά από διπλό προκριματικό αποκλείστηκε πριν τους ομίλους από την Χέρενφεν. Την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά προκρίθηκε στα προκριματικά του Europa League επί της Φενέρ. Στους ομίλους έκανε : 3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 1 ήττα.

ΑΕΚ: 7 ήττες, 1 ισοπαλία, 2 νίκες (εκτός έδρας)

Γκολ: 11 υπέρ. 23(!) κατά

Αντίπαλοι: Βασλούι, Έβερτον, Μπενφίκα, Άντερλεχτ(χ2), Μπάτε, Ζενίτ, Χάιντουν, Νταντί, Ντιναμό Τιφλίδας

Η ΑΕΚ προκρίθηκε στους ομίλους το 2009-2010 επί της Βασλούι και στους ομίλους έκανε 4 ήττες, 1 ισοπαλία, μία νίκη. Την επόμενη σεζόν προκρίθηκε επί της Ντάντι και έκανε στους ομίλους: 3 ήττες, 2 νίκες. 1 ισοπαλία.

Συμπέρασμα: Ο ΠΑΟΚ εντός έδρας αρχίζει και χτίζει μία καλή παράδοση με δύσκολους αντιπάλους. Η ΑΕΚ από την άλλη κυρίως στα εκτός έδρας ματς έχει τεράστιο πρόβλημα και μία άμυνα "χωνί".

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Από δικαιολογίες άλλο τίποτα. Είναι ανέτοιμοι, το ελληνικό ποδόσφαιρο φταίει για όλα, δεν υπάρχουν λεφτά, δεν συγκρίνεται η κατάσταση των άλλων ομάδων με τις ελληνικές. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα πούμε μέχρι πριν κάποια χρόνια, τώρα όμως όχι.

Η πορεία του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ Λάρνακας δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πως δεν χρειάζεται να έχεις υπερ-ομάδα για να είσαι αξιοπρεπής στην Ευρώπη, αλλά σχέδιο. Ακόμα και η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Τούμπα επί της Τότεναμ δεν πρέπει να θεωρείται καλό αποτέλεσμα, αφού οι Άγγλοι έπαιζαν με την ομάδα Νέων συν 3-4 παίκτες από τις αλλαγές των αλλαγών.

Φανταστείτε να έπαιζε ο ΠΑΟΚ με την ομάδα Νέων και η Τότεναμ με τους βασικούς τι θα γινόταν... Όπως και να έχει οι διαφορές είναι τεράστιες και οι ελληνικοί σύλλογοι θα πρέπει επιτέλους να συμβαδίσουν με τον τρόπο που λειτουργούν πλέον στη Ευρώπη.

Αθλητές με προσόντα και φυσική κατάσταση, ξεκάθαρος αγωνιστικός προσανατολισμός και ανταγωνιστικό ρόστερ. Αλλιώς; Πάντα θα έχουμε μία δικαιολογία για κάθε γκολ που θα δέχονται οι ομάδες μας.

** Αλήθεια, ο Μανωλάς ήξερε ότι πλέον υπάρχει και άλλος διαιτητής πίσω από κάθε τέρμα πριν κάνει αυτή την ανοησία και αποβληθεί;

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ