Διοικούσα επιτροπή μέχρι το τέλος της περιόδου
Τι απόφαση πήρε η Επιτροπή Ομοσπονδιών της UEFA, το σενάριο για διοικούσα επιτροπή και το νέο εκλογικό σύστημα. Tην Παρασκευή (14/10) η απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή της FIFA.
Στην αποψινή (13/10) συνεδρίαση της Επιτροπής Ομοσπονδιών της UEFA "παίχθηκε" το πρώτο ημίχρονο του "greek problem" μετά τις εξελίξεις από την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για ακύρωση των εκλογών της 26ης Οκτωβρίου και τον ορισμό διοικούσας επιτροπής για να κάνει τις αρχαιρεσίες εντός δύο μηνών με βάση τον νόμο Ορφανού και όχι το καταστατικό της ΕΠΟ.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, πάρθηκε η απόφαση να υπενθυμίσουν στον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή ότι δεν τήρησε την δέσμευση του να αλλάξει τις διατάξεις των νόμων που παρεμβαίνουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Tην Παρασκευή (14/10) θα παιχθεί το β' ημίχρονο στο οποίο η εκτελεστική επιτροπή της FIFΑ θεωρείται σίγουρο ότι θα πάρει απόφαση για ορισμό διοικούσας Επιτροπής. Τα ονόματα είναι αυτή την στιγμή το "αγκάθι" στην υλοποίηση του σεναρίου: ποιοι δηλαδή θα "τρέξουν" την ΕΠΟ. Οι πιθανότητες πάντως, σε αυτήν να υπάρχει ένας εκπρόσωπος από κάθε μία από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες είναι πάρα πολλές.
Κουτσοκούμνης: "Πρέπει να βρείτε πρόεδρο...."
Το γεγονός η επιλογή των προσώπων και κυρίως του προέδρου δεν είναι και τόσο εύκολη επιβεβαίωσε ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, εκπρόσωπος της FIFA στο ελληνικό πρόβλημα. "Η Ελλάδα ή η FIFA πρέπει να βρούνε πρόεδρο... Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Δύσκολοι καιροί πάντως και πραγματικά λυπάμαι", σχολίασε σχετικά ο Κύπριος αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Facebook.
Η διοικούσα και το εκλογικό σύστημα
Το σενάριο λοιπόν, που "παίζει" πολύ τις τελευταίες ώρες κάνει λόγο για ορισμό διοικούσας επιτροπής (θα απαρτίζεται από 8 ή 12 άτομα) μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου υπό την εποπτεία της FIFA και της UEFA. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της επιτροπής αυτής, θα είναι στο διάστημα της θητείας της, να βρει νέο εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία.
Το εκλογικό σώμα λοιπόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν θα αποτελείται ούτε από 181 ψήφους όπως προβλέπει τώρα το καταστατικό της Ομοσπονδίας, ούτε από έναν εκλέκτορα ανά 10 ερασιτεχνικά σωματεία (περίπου 480 ψήφοι) που προβλέπει ο νόμος Ορφανού από το 2004 και ενεργοποιείται έπειτα από την παρέμβαση του Σταύρου Κοντονή με τον νόμο 4326/2015 (την προσθήκη της διάταξης που αναφέρει "οι κανονισμοί και το καταστατικό της ΕΠΟ πρέπει να είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία)".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: