THE SPORTS ECONOMIST

Δουβίκας εμπιστευτικό

Ο Τάσος Δουβίκας
Ο Τάσος Δουβίκας EUROKINISSI

Οι λεπτομέρειες της μεταγραφής του Τάσου Δουβίκα στην Ουτρέχτη, η ακαταμάχητη επιθυμία του Ελληνα επιθετικού να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό, το εξαιρετικό "πακέτο" του ολλανδικού club και τα οφέλη του Βόλου από το deal.

Είναι αξιοσημείωτο και ενδεικτικό: η ελληνική παροικία στη φετινή Eredivisie είναι η πέμπτη πολυπληθέστερη εθνικά στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Εννιά οι συμπατριώτες μας αγωνίζονται εκεί, με τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση να είναι κατά σειρά μόνο η Γερμανία, το Βέλγιο, η Σουηδία και το Μαρόκο.

Λογικό απολύτως, συνυπολογίζοντας το παρελθόν, πρόσφατο και μακρινό, των πεπραγμένων των συμπατριωτών μας. Λογικότερη η προτίμηση -κόντρα στα όσα φημίζεται η ελληνική παραγωγική ποδοσφαιρική διαδικασία- σε μεσοεπιθετικά "προϊόντα". Και ακόμη περισσότερο, φουνταριστούς. Μαχλάς, Χαριστέας, Αναστασίου και οι πιο πρόσφατοι, Παυλίδης και Γιακουμάκης, αν μη τι άλλο δίνουν και τον τόνο, αλλά και ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά "εννιάρια".

Ενας ακόμη, Έλληνας και φουνταριστός, είναι από χτες μέλος αυτής της παροικίας και συνεχιστής αυτής της παράδοσης. Ο Τάσος Δουβίκας, ο οποίος αποκτήθηκε από την Ουτρέχτη, υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Στα τεχνικά του deal, αλλά και παράλληλα ενδεικτικά της επένδυσης του ολλανδικού συλλόγου στον κορυφαίο Έλληνα σκόρερ της φετινής Super League Interwetten: η Ουτρέχτη προσέφερε στον Βόλο ποσό που φτάνει το 1,2 εκατομμύριο ευρώ, δαπάνη που αποτελεί "ταβάνι" της τα τελευταία οκτώ χρόνια και μόλις τέσσερις φορές στην ιστορία της (όλες πριν το 2011) έχει ξεπεράσει. Επιπρόσθετα, στη συμφωνία προβλέπεται η κάλυψη της καλοκαιρινής προετοιμασίας του Βόλου επί ολλανδικού εδάφους, αλλά και η διεξαγωγή μιας φιλικής αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων.

Το ενδιαφέρον και η συστηματική παρακολούθηση της Ουτρέχτης στον Δουβίκα ξεκίνησε στις αρχές του ‘21. Συστηματοποιήθηκε, εντατικοποιήθηκε και πήρε σοβαρή μορφή από την στιγμή που ο Ελληνας στράικερ "ταυτοποιήθηκε" από scouting, τεχνική διεύθυνση και προπονητικό επιτελείο ως ο κατάλληλος για να αποτελέσει το Νο 9 του ολλανδικού club για την επόμενη τετραετία (όσο και το διάστημα του συμβολαίου που υπέγραψε - χωρίς buy out σε αυτό).

Αυτή άλλωστε η αναζήτηση ενός φουνταριστού αποτελούσε τη βασική μεταγραφική προτεραιότητα της Ουτρέχτης γιατί ακριβώς ένας τέτοιος έλειπε από το ρόστερ του Ρενέ Χάκε, ο οποίος συνηθίζει (είτε λόγω ανάγκης είτε λόγω επιλογής είτε λόγω προτίμησης) να χρησιμοποιεί σχήματα με κατά συνθήκη φουνταριστούς είτε με "ψευτοεννιάρια".

Πέραν του εκτεταμένου scouting -παρά τις δυσκολίες λόγω πανδημίας- οι άνθρωποι του ολλανδικού συλλόγου συμβουλεύτηκαν και τον εκλέκτορα της Εθνικής, Τζον Φαν Σιπ, αλλά και τους συνεργάτες του, με όσα άκουσαν να ενισχύουν την εξαιρετική άποψη που είχαν σχηματίσει για το potential του Δουβίκα, ο οποίος μάλιστα εισέπραξε την θερμότατη παρακίνηση και από τους "λεγεωνάριους" συμπαίκτες του στην γαλανόλευκη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρθενικής του κλήσης, όταν τους εμπιστεύτηκε το σοβαρό ενδιαφέρον τη Ουτρέχτης.

ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Από την πρώτη στιγμή που το ενδιαφέρον της Ουτρέχτης αποδείχτηκε σοβαρό (ξεπερνώντας για παράδειγμα το αντίστοιχο της Φίτεσε), ο Δουβίκας είχε κατασταλάξει. Η προοπτική να αγωνιστεί στο εξωτερικό αποτελούσε βασική του προτεραιότητα, ο ίδιος θεωρούσε το ολλανδικό πρωτάθλημα ταιριαστό στο αγωνιστικό του προφίλ και κατάλληλο για τη δεδομένη φάση της καριέρας του, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξή του.

Το παράδειγμα άλλωστε των Ελλήνων επιθετικών που έχουν σταδιοδρομήσει στην Ολλανδία, υπεραρκετό. Ακόμη όμως πιο σημαντικό ήταν το αγωνιστικό πλάνο της Ουτρέχτης για τον Δουβίκα. Πλάνο που αναλύθηκε δια ζώσης στον ποδοσφαιριστή. Πλάνο απολύτως σαφές και ξεκάθαρο πως προορίζεται να αποτελέσει τον βασικό φουνταριστό, απολύτως πειστικό για το πόσο πολύ ήθελαν και πίστευαν οι άνθρωποι του συλλόγου τον Ελληνα επιθετικό και παράλληλα απολύτως σύμφυτο και με τη φιλοδοξία του 22χρονου διεθνή.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το top-5 των πλέον προσοδοφόρων πωλήσεων στην ιστορία της Ουτρέχτης οι τρεις αφορούν φορ περιοχής (πιο πρόσφατη όλων αυτή του Σεμπαστιάν Αλέ, ο οποίος το 2017 παραχωρήθηκε έναντι 7 εκατ. ευρώ στην Φρανκφούρτη) και άλλη μία περίπτωση, ο Ντρις Μέρτενς (που είναι και η ακριβότερη πώληση) παραχωρήθηκε παίζοντας στην Ουτρέχτη ως "ψευτοεννιάρι".

Αν συνυπολογιστεί μάλιστα και το αγωνιστικό στιλ της ομάδας, η οποία στη φετινή σεζόν είναι η τρίτη στην Eredivisie σε αριθμό expected goals, τότε το πακέτο για τον Ελληνα επιθετικό μετατρέπονταν σε ιδανικό. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Δουβίκας από την πρώτη στιγμή -και επανειλημμένως- ξεκαθάρισε στη διοίκηση του Βόλου πως η αταλάντευτη επιθυμία του ήταν να μετακομίσει στο ολλανδικό πρωτάθλημα και στην Ουτρέχτη.

Και αυτό παρά τις επί μήνες συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ, αλλά και το εσχάτως έντονο πρέσινγκ της ΑΕΚ (επισημοποιήθηκε μετά τα παιχνίδια Κυπέλλου με τον Βόλο). Η προοπτική του εξωτερικού, η προοπτική του να αγωνιστεί βασικός σε ομάδα εξάδας της Eredivisie, σε ομάδα που του έδινε απόλυτη ψήφο εμπιστοσύνης μόλις στα 22 του χρόνια, ύστερα από την ουσιαστικά πρώτη του ως βασικός επαγγελματική σεζόν του, ήταν προφανώς ακαταμάχητη για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος είχε την εκτός Ελλάδας καριέρα -εξ αρχής- ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του.

Ετσι, μπροστά στην επιθυμία του Δουβίκα ο Βόλος αποδέχτηκε την -έτσι κι αλλιώς καλύτερη σε σχέση με τις άλλες προσφορές που υπήρχαν ή διαπραγματεύονταν- πρόταση της Ουτρέχτης, οι άνθρωποι της οποίας ταξίδεψαν στην Ελλάδα πριν μερικές μέρες προκειμένου να υποβληθεί εδώ σε ιατρικές εξετάσεις ο 22χρονος επιθετικός και να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες του deal.

Γι'αυτό και άλλωστε, εξαιτίας των τυπικών που απέμεναν μεταξύ των clubs αφού η διαπραγμάτευση με τον ίδιο τον Δουβίκα είχε ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα, ο διεθνής στράικερ δεν είχε αγωνιστεί στα δύο τελευταία παιχνίδια του Βόλου στη Super League. Στην Ολλανδία για μόνιμη εγκατάσταση θα μετακομίσει μετά το τέλος της σεζόν προκειμένου να ενταχθεί στην καλοκαιρινή προετοιμασία της νέας του ομάδας, πάνω κάτω δηλαδή όταν και εγκαινιαστεί και το νέο της προπονητικό κέντρο, ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ολλανδία.

Και έτσι, η παράδοση των Ελληνών ποδοσφαιριστών και ακόμη περισσότερο των Ελλήνων επθετικών στην χώρα της τουλίπας, συνεχίζεται…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΒΟΛΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ