X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΑΓΓΛΙΑ

Drones: Η νέα προπονητική μέθοδος κατακτά το ποδόσφαιρο

Ο τεχνικός της ομάδας Νέων της Τσάρλτον, Ντέβιντ Πάουντερλι, έβλεπε πιο μπροστά από την εποχή του. Πρωτοπόρος στη χρήση drone στις προπονήσεις, είδε την ιδέα του να υιοθετείται από κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Η χρήση των drones στη σύγχρονη εποχή, ολοένα και πιο εκτεταμένη. Εξαίρεση, δεν θα μπορούσε να αποτελεί το ποδόσφαιρο. Οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου χρησιμοποιούν drones για την καταγραφή των προπονήσεων.

Οι προπονητές χρησιμοποιούν το υλικό για τη βελτίωση της τακτικής, αλλά και για υποδείξεις/συστάσεις στους παίκτες τους. Κι όμως, η ιδέα ανήκει στον τεχνικό της ομάδας Νέων της Τσάρλτον, Ντέβιντ Πάουντερλι.

Μια ιδέα που "γεννήθηκε" όταν είδε τα πανοραμικά τηλεοπτικά πλάνα στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερν για το Champions League της σεζόν 2014/2015 όπως παραδέχεται ο Λονδρέζος σε συνέντευξή του στη "Sun":

"Πάντα έψαχνα τρόπους να βελτιώσω την προπόνηση και τους παίκτες, αλλά και να κατανοήσω καλύτερα το παιχνίδι. Μελέτησα διαφορετικούς τρόπους για να παρακολουθώ ένα ματς. Ο Γκουαρδιόλα στα ματς με την Μπαρτσελόνα το 2015 πήγε σε man-to-man, κάτι το οποίο είχε να συμβεί πολλά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Όλοι οι παίκτες, εκτός από τον γκολκίπερ, έπαιζαν man-to-man όπως φάνηκε από τα τηλεοπτικά πλάνα. Σκέφτηκα, το να έχεις μια τέτοια λήψη στην προπόνηση θα είναι φανταστικό. Γιατί, θα μπορείς να δεις τα πάντα.

Τότε μου ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιώ drones. Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί ο άνεμος έπαιρνε τις κάμερες σε διαφορετικές κατευθύνσεις κι έχανες τη δράση. Έψαξα για καλύτερες κάμερες, αλλά ήταν τόσο ακριβές.

Το Νοέμβρη του 2015 αποφάσισα να πάρω μια DJI Phantom 3 αντί 1.500 ευρώ. Κατέγραψα προπονήσεις των μικρών ηλικιακά ομάδων. Ασκήσεις, προπονητικά διπλά, προσπάθησα να καταγράψω όσο περισσότερα παιχνίδια, ήταν δυνατόν".

Ο Λονδρέζος προπονητής προσκλήθηκε το 2016 στην International Coaching Conference για να μιλήσει για τη προπονητική του μέθοδο. Ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου ήταν και ο Τζον ΜακΝτέρμοτ, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της Τότεναμ. Κάπως έτσι ξεκίνησε να διαδίδεται η προπονητική μέθοδος στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

"Ο Τζον (ΜακΝτέρμοτ) είδε την παρουσίασή μου στην Ελβετία και τώρα γνωρίζω ότι ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο χρησιμοποιεί drones στις προπονήσεις της Τότεναμ. Πήγα στη Βαρκελώνη και είδα ότι η Μπαρτσελόνα χρησιμοποιούσε το ίδιο. Ήθελαν να δουν πώς αμύνονται οι αντίπαλοι, όταν οι παίκτες έχουν την κατοχή της μπάλας. Είχαν πανοραμικές κάμερες, για τις οποίες είχαν δαπανήσει πολλά χρήματα. Αλλά δεν προσέφεραν ανάλυση σε βάθος. Οπότε, τα drones ήταν καλύτερη επιλογή γι' αυτούς. Η Φέγενοορντ αγόρασε ένα drone, πήγα εγώ ο ίδιος στο Ρότερνταμ και τους το έδειξα. Η Ατλέτικο το έκανε στην προετοιμασία, όπου υπήρχε πολλή τακτική δουλειά.

Με το drone, μπορεί να κοιτάξεις το γήπεδο και να δεις πού πρέπει να "φορτώσεις" με παίκτες το γήπεδο. Το ποδόσφαιρο είναι σαν το σκάκι. Μπορείς να βάλεις παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις. Με το drone είναι πιο εύκολο να το δεις κάτι, από ο,τι με το μάτι. Είναι ευέλικτο, γιατί κάθε ομάδα το χρησιμοποιεί με το δικό της τρόπο. Μπορείς να καταγράφεις συνεχόμενα 15 λεπτά, σε λιγότερο από ένα λεπτό να αλλάζεις την μπαταρία και να συνεχίζεις να καταγράφεις".

Στην πορεία - μαζί με την καταγραφή των προπονήσεων - καταγράφηκαν και ανησυχίες ή δεύτερες σκέψεις από επιτελεία ομάδων. Αλλά, ο Ντέβιντ Πάουντερλι, είναι σίγουρος ότι η χρήση drones θα είναι ακόμη μεγαλύτερη προσεχώς, τεκμηριώνοντας την εκτίμησή του:

"Υπήρχαν παράπονα στη Λίβερπουλ. Ζήτησαν να γυρίσει πίσω το video μιας προπόνησης, η οποία μόλις είχε τελειώσει. Αλλά, δεν υπάρχει τέτοια τεχνολογία ακόμη. Σε άλλες ομάδες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο εξοπλισμός του drone θα μπορούσε να καταστραφεί από την μπάλα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος βρίσκει εφαρμογή γιατί οι προπονητές το θέλουν. Σκέφτονται ένα βήμα πιο μπροστά, πώς θα βελτιώσουν τις μεθόδους προπόνησης. Είναι πιο εύκολο μερικές φορές να δείξεις σε έναν παίκτη σου, πού θα έπρεπε να είναι με βάση το video, αντί να τους το λες αόριστα. Εξάλλου, ο εξοπλισμός δεν είναι ακριβός για τις μεγάλες ομάδες σε σχέση με τα χρήματα που δαπανούν. Στα νέα μοντέλα, η μπαταρία έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ υπάρχει κι ανθεκτικότητα στο νερό".

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ