ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εχασε αλλά βγήκε πρώτος

Εχασε αλλά βγήκε πρώτος
παναθηναϊκός μικρή

Η Παρί νίκησε με το βαρύ 4-0 τον ΠΑΟ, που πήρε την πρώτη θέση. Μουνιόθ: ''Μάθημα για το μέλλον''

Ο Παναθηναϊκός υπέκυψε στο ''Παρκ Ντε Πρενς'' απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν που με κορυφαίους τους Παουλέτα (29', 47') και Καλού (51', 53') που σημείωσαν από δύο γκολ άργησε (από τις 28 Οκτωβρίου) αλλά πέτυχε σπουδαία νίκη απέναντι στο ''φάντασμα'' του "τριφυλλιού".

Οι δύο ομάδες πήραν την πρόκριση, αφού οι τυχεροί "πράσινοι" χάρη στην ισοπαλία (1-1) της Χάποελ Τελ Αβιβ με την Μλάντα Μπόλεσλαβ, κατέκτησαν την πρώτη θέση ενώ οι "πρωτευουσιάνοι'' πέρασαν ως δεύτεροι του ομίλου.

Οι παίκτες του Βίκτορ Μουνιόθ δεν μπόρεσαν να αποδείξουν το ευρωπαϊκό τους προσωνυμιών του ''Ευρωπαίου'', και σε χαλαρούς ρυθμούς αλλά και άμυνα με πολλά λάθη, γνώρισαν άλλη μια βαριά ήττα για την ιστορία τους, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Παρόλο αυτά, η ελληνική ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση του 7ου ομίλου έχοντας πιο ευνοϊκή μεταχείριση στην κλήρωση της Παρασκευής, για την φάση των "32", αφού απέφυγε τους 3ους του Τσάμπιονς Λιγκ που θα συμπεριληφθούν στην κλειρωτίδα.

Αντέδρασε (με αποδοκιμασίες και χειρονομίες) δικαιολογημένα μερίδα οπαδών του "τριφυλλιού", όταν ο Βίκτορ Σάντσεθ πήγε να τους χειροκροτήσει ως ''ευχαριστώ'' για την συμπαράσταση και εκείνοι δείχνοντας την απογοήτευσή τους για την βαριά αυτή ήττα συμπεριφέρθηκαν με πικρία.
td> Οι συνθέσεις των ομάδων
Παρί Σεν Ζερμέν (Γ. Λακόμπ): Λαντρό, Μεντί, Ρόζεναλ, Γέπες, Αρμάντ, Ροντριγκέζ (79' Π. Σέζαρ), Σισέ, Σαντόμ, Ελεμπίκ, Καλού (83' Πανγκρατέ), Παουλέτα (72' Πιέτρ).

Παναθηναϊκός (Β. Μουνιόθ): Εμπέντε, Βύντρα (46' Γκονζάλες), Δάρλας, Μόρις, Μπίσκαν, Λεοντίου, Τζιόλης, Νίλσον, Ιβανσιτς, Θεοδωρίδης (55' Βίκτορ), Παπαδόπουλος (46' Σαλπιγγίδης).

Διαιτητής: Κάρλος Μεχία Δάβιλα (Ισπανία)
Βοηθοί Διαιτητή: Εχίδο Ρόθας, Γιούστε Χιμένεθ
Κίτρινες: - / -
Κόκκινες: -
td> Με μια ματιά
Με σύστημα 4-4-2 όπως συνηθίζει παρέταξε την ομάδα του ο Γκι Λακόμπ. Σε μια ''παγωμένη'' ατμόσφαιρα όπως αναμένονταν οι ''πρωτευουσιάνοι'' στήριζαν όλες τους τις επιθετικές δραστηριότητες στο αστείρευτο ταλέντο και εμπειρία των Καλού και Παουλέτα.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ από την πλευρά του παρουσίασε στο ''Παρκ Ντε Πρενς'' τους έντεκα που δοκίμασε ως βασικούς στην τελευταία προπόνηση του ''τριφυλλιού'' πριν από την αναμέτρηση. Με τους Δάρλα και Μπίσκαν να στελεχώνουν στην άμυνα τους Μόρις και Βύντρα, τον Λεοντίου όπως με την Ραπίντ να είναι στο πλάι του Τζιόλη, στο κέντρο και τους Ιβανσιτς, Νίλσον, Θεοδωρίδη μπροστά τους και πλάγια βοηθούσαν τον μοναδικό προωθημένο Δημήτρη Παπαδόπουλο σε ένα σχήμα 4-5-1.

Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους 22 ποδοσφαιριστές να αναζητούν τα πατήματά τους στο βαρύ αγωνιστικό χώρο που είχε ακόμα τις γραμμές από τους αγώνες ράγκμπι που το χρησιμοποιούν. Στο διάστημα αυτό, οι παίκτες του ''τριφυλλιού'' ήταν αυτοί που απείλησαν την αντίπαλη εστία με προφανές την εντολή να σουτάρουν από μακριά, γεγονός που δοκίμασαν ο Ιβανσιτς (6') και Λεοντίου (8'). Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να απαντήσουν (9') αλλά την σέντρα του Ελεμπίκ με στόχο τον Παουλέτα, σταμάτησε με διπλή προσπάθεια ο Μόρις.

Ενενήντα δευτερόλεπτα (17'-18') ήταν αρκετά για τις δύο ομάδες να αγγίξουν το γκολ στις πιο ''κλασσικές'' ευκαιρίες που δημιούργησαν, πριν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο. Αρχικά, οι φιλοξενούμενοι με τον Θεοδωρίδη μετά από προσωπική ενέργεια και σουτ (όχι με το καλό του) με το δεξί ανάγκασε τον Λαντρό να αποκρούσει σε κόρνερ. Στην αντεπίθεση ο Καλού με ευθύβολο δυνατό σουτ τράνταξε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Εμπεντε και εν συνεχεία ο επιθετικός της Παρί με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ.

Οι παίκτες του Μουνιόθ δεν άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά που τους έδωσε ο ρέφερι του αγώνα κ. Δάβιλα, όταν από στημένες φάσεις έξω από την περιοχή των Γάλλων, πρώτα ο Μόρις (21') και μετά ο Παπαδόπουλος (23') δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Από το 25ο λεπτό οι παίκτες του Λακόμπ, μετά και τις φωνές του ανέβασαν στροφές και πιέζοντας περισσότερο στο κέντρο έγιναν πιο απειλητικοί.

Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο οι γηπεδούχοι, όταν στο 29' κερδίζοντας την μπάλα από τον Τζιόλη στην μεσαία γραμμή, Καλού και Παουλέτα άλλαξαν την μπάλα και ο διεθνής Πορτογάλος με σουτ αιφνιδίασε τον Εμπεντε που την έχασε μέσα από τα χέρια του. Με τον τρόπο αυτό η Παρί Σεν Ζερμέν πήρε το προβάδισμα με τους παίκτες και οπαδούς να πανηγυρίζουν το γκολ του μόνιμου σκόρερ τους που είχε και την βοήθεια του Καμερουνέζου τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων.

Οι γηπεδούχοι έχοντας παρακαταθήκη το προβάδισμα στο σκορ αλλά και την ψυχολογία θέλησαν να αιφνιδιάσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική ομάδα, ωστόσο τόσο ο Παουλέτα (32') που ήταν μόνιμη πηγή κινδύνου όσο και ο Ελεμπίκ (33') δεν μπόρεσαν με σουτ να σημαδέψουν σωστά τα αντίπαλα δίχτυα. Οι φιλοξενούμενοι το μόνο που μπορούσαν να κάνουν στο δεκάλεπτο αυτό ήταν να απομακρύνουν την μπάλα από την περιοχή του Εμπεντε, αφού η πίεση ήταν συνεχής ενώ ο Βίκτορ Μουνιόθ είχε σηκώσει για προθέρμανση του Σαλπιγγίδη και Γκονζάλες βλέποντας τις δυσκολίες στην ανάπτυξη της ομάδας του.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με δύο ακόμα καλές στιγμές των Παριζιάνων όταν πρώτα ο πορτογάλος επιθετικός (Παουλέτα) στο 43' και δύο λεπτά αργότερα (45') ο Ροντρίγκεζ δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον πορτιέρο του ''τριφυλλιού''.

Ο Βίκτορ Μουνιόθ στην επανάληψη διαπιστώνοντας τις αδυναμίες της ομάδας του ''έριξε'' στο παιχνίδι τους Σαλπιγγίδη αντί του Παπαδόπουλου και ο Γκονζάλες που καθυστέρησε να βγει στον αγωνιστικό χώρο αντί του Βύντρα. Εκτός από την αλλαγή των επιθετικών στις άλλες θέσεις ο Νίλσον γύρισε στην θέση του Βύντρα και ο Γκονζάλες πέρασε στην μεσαία γραμμή. Οι αλλαγές αυτές ωστόσο αντί να βοηθήσουν τους φιλοξενούμενους μάλλον τους αποπροσανατόλισαν.

Οι γηπεδούχοι έχοντας σε μεγάλη νύχτα όπως φάνηκε τους Παουλέτα και Καλού πέτυχαν σε διάστημα επτά λεπτών (!!!) τρία γκολ (!!!). Ο σκόρερ του πρώτου γκολ εκμεταλλευόμενος την αδράνεια της ελληνικής άμυνας νίκησε με σουτ στο 46' τον Εμπεντε, διπλασιάζοντας τα δικά του γκολ αλλά και της Παρί. Την ''σκυτάλη'' πήρε ο Καλού όταν με δύο γκολ (51', 54') να νικήσει και πάλι τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού που δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οι παίκτες του Λακόμπ όχι απλά είχαν καταφέρει να ''κλειδώσουν'' την νίκη αλλά να την κάνουν και πανηγυρική για τους ίδιους τους, τους εαυτούς αλλά και τους οπαδούς τους.

Από την άλλη πλευρά, ο Ισπανός τεχνικός προσπαθώντας να μαζέψει τα ''ασυμμάζευτα'' έβαλε στο παιχνίδι και τον συμπατριώτη του Βίκτορ Σάντσεθ στην θέση του πολύ καλού κυρίως στο πρώτο μέρος Θεοδωρίδη. Οι ''πράσινοι'' μέσα σε ένα τετράλεπτο (55'-59') είχαν την ευκαιρία να πετύχουν το γκολ της τιμής και να μειώσουν το σκορ, όμως ο Σαλπιγγίδης και ο Βίκτορ (με τον Τζιόλη εν συνεχεία να σουτάρει) δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον γκολκίπερ της Παρί, που κράτησε το μηδέν στην εστία του.

Ο ρυθμός του αγώνα στο τελευταίο 20λεπτο, έπεσε όπως ήταν λογικό από τους γηπεδούχους και οι παίκτες του Μουνιόθ, ισορρόπησαν τον έλεγχο αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι καλό, παρά μια καλή στιγμή με τον Σαλπιγγίδη στο 87'. Ετσι, το τελικό 4-0 κρίνεται απολύτως δίκαιο για τους Παριζιάνους που δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους παίκτες του Παναθηναϊκού.
td> Συνέντευξη Τύπου
Μουνιόθ: " Και εμείς θέλαμε να πάρουμε ότι και ο κόσμος μας εδώ. Δεν μπορούμε να τους υπαγορεύουμε πως να αντιδρούν μετά από κάθε παιχνίδι (είπε σε ερώτηση για τις αποδοκιμασίες και χειρονομίες μερίδα οπαδών). Τα τρια γκολ του δευτέρου ημιχρόνου έκριναν το ματς. Κάναμε λάθη που δεν έπρεπε. Δεν παίξαμε με την ίδια αφοσίωση που είχαν οι αντίπαλοί μας. Ολα τα παιχνίδια κρίνονται από την απόδοση της μεσαίας γραμμής κι εμείς κάναμε περισσότερα λάθη από την Παρί.

Είναι κρίμα όμως οφείλουμε να συνέλθουμε σύντομα. Η αλήθεια είναι πως ήρθαμε με την πρόκριση εξασφαλισμένη και οι ποδοσφαιριστές, ακούσια, επαναπαύτηκαν.

. (σε ερώτηση για το γεγονός ότι χάλασε την εικόνα του στην Ευρώπη, είπε χαρακτηριστικά) Το βασικό είναι ότι προκριθήκαμε. Ομως η ήττα αυτή δεν ήταν καλή για το πρεστίζ μας. Θα είναι ένα μάθημα για το μέλλον".

Λακόμπ: " Γνωρίζοντας το επίπεδο και την ποιότητα του Παναθηναϊκού αισθάνομαι υπερήφανος για την απόδοση των παικτών μου. Πιστεύω ότι η μεγάλη διαφορά ήταν στην ψυχολογία των δύο ομάδων. Είπα στους ποδοσφαιριστές μου ότι οι Ελληνες έχουν προκριθεί και πρέπει να κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Γι’ αυτό το ματς δουλεύαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και τα καταφέραμε".

Λεοντίου: "Ηταν ένα παιχνίδι που πρέπει να ξεχάσουμε γρήγορα. Δεν αρμοζουν στην ιστορία του Παναθηναϊκού τέτοιες ήττες. Πρέπει να ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη από τον κόσμο και ειδικά από αυτόν που ήρθε να μας δει".

Καλού: "Ημασταν καλύτεροι και αξίζαμε τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλύτερη ομάδα από εκείνη που είχα αντιμωπίσει πριν τρία χρόνια όταν αγωνιζόμουν στην Οσέρ".

td> Όλα τα λεφτά...
Ο σέντερ φορ και αρχηγός των γηπεδούχων Πέδρο Παουλέτα. Ο διεθνής Πορτογάλος επιθετικός απέδειξε σε άλλο ένα ματς ότι πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σκόρερ.
td> Ας ξεχάσουμε καλύτερα...
Τρία πράγματα. Την αμυντική λειτουργία των ''πράσινων'' στο πρώτο 15λεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Το λάθος του Πιερ Εμπεντε στο πρώτο γκολ του Παουλέτα και τον άσχημο αγωνιστικό χώρο.












































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ