ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Εφιάλτης στο Μάντσεστερ: Η “μάχη της παραμονής” της Γιουνάιτεντ του Αμορίμ και τα νούμερα που τρομάζουν

Ο Ρούμπεν Αμορίμ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
AP PHOTO/DAVE SHOPLAND

Ο Ρούμπεν Αμορίμ έφτασε στο Ολντ Τράφορντ μετά βαΐων και κλάδων, αλλά οι πρώτες του μέρες στο Μάντσεστερ είναι εφιαλτικές. Είναι στ’ αλήθεια η Γιουνάιτεντ στη μάχη της παραμονής;

"Είμαστε σε μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού και πρέπει να παλέψουμε". Τα λόγια του Ρούμπεν Αμορίμ μετά την εντός έδρας ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τη Νιούκαστλ έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στο στρατόπεδο των “κόκκινων διαβόλων”.

Ήταν η τέταρτη διαδοχική ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, η πέμπτη στα έξι τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος και η τρίτη κολλητή στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Πορτογάλος τεχνικός έφτασε σαν Μεσίας στο Μάντσεστερ, ως ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της Γιουνάιτεντ, αυτός που είχε ρίξει τεσσάρα με τη Σπόρτινγκ στη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά οι πρώτες του μέρες στην Αγγλία είναι απελπιστικές. Βυθίζεται κι αυτός μέσα στην… αρρώστια της μετά-Φέργκιουσον εποχής.

Πλέον είναι στη 14η θέση της Premier League, μόλις επτά βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και τη 18η Ίπσουιτς. Και σύμφωνα με τον Αμορίμ αντιμετωπίζει έναν εφιάλτη που έχει να ζήσει εδώ και 50 χρόνια, όταν είχε υποβιβαστεί τη σεζόν 1973-1974.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία από τις έξι ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ, από τη στιγμή που το 1992 ιδρύθηκε η Premier League.

Τα νούμερα που τρομάζουν

Η 14η θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η δεύτερη χειρότερη από το 1989. Τότε, υπό τις οδηγίες του σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν 15η με την αλλαγή του έτους. Στο τέλος εκείνης της σεζόν είχε τερματίσει 13η, αλλά τουλάχιστον είχε κατακτήσει το FA Cup.

Μέχρι την έλευση του Αμορίμ τον Νοέμβριο, και με τον Τεν Χαχ στο τιμόνι, η Γιουνάιτεντ είχε πάρει μόλις επτά πόντους, με δύο νίκες, μία ισοπαλία και πέντε ήττες στην Premier League.

Δεν άλλαξαν όμως τα πράγματα με τον Πορτογάλο. Ηττήθηκε σε έξι ματς μέσα στον Δεκέμβρη, ο οποίος ήταν ο τρίτος χειρότερος μήνας της ιστορίας της σε αριθμό ηττών και ο πρώτος από το 1962. Επιπλέον, δέχτηκε 18 γκολ, τα περισσότερα από τον Μάρτιο του 1964!

Τα νούμερα συνεχίζουν να είναι αμείλικτα. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο Αμορίμ στις 24 Νοεμβρίου μόνο η ουραγός της Premier League Σαουθάμπτον έχει χάσει περισσότερα παιχνίδια (7), ανεξαρτήτως διοργάνωσης.

Η Γιουνάιτεντ έχει χάσει τρία κολλητά εντός για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 1979, ενώ ηττήθηκε σε τρία συνεχόμενα ματς, ανεξαρτήτως έδρας, της Premier League για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν τότε στο τιμόνι της βρισκόταν ο Λουίς φαν Χαλ.

Το ζητούμενο, η παραμονή

Πόσοι πόντοι χρειάζονται για να εξασφαλίσει κάποια ομάδα την παραμονή στην Premier League; Ερώτημα που δεν είχε απασχολήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μισό αιώνα. Προφανώς κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αλλά από τη στιγμή που η μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας έγινε με 38 παιχνίδια το 1995-1996, ο μέσος όρος είναι 35,6 βαθμοί.

Για παράδειγμα, πέρσι η Νότιγχαμ Φόρεστ που έσωσε τη χρονιά από τη 17η θέση είχε 32 βαθμούς, έξι περισσότερους από τη 18η Λούτον και πάνω από 3 από τον μέσο όρο της παραμονής.

Η Γιουνάιτεντ αυτή τη στιγμή έχει 22 βαθμούς μετά από 19 ματς, δηλαδή παίρνει 1,15 βαθμούς ανά παιχνίδι. Αλλά η βαθμολογική συγκομιδή υπό τις οδηγίες του Αμορίμ είναι μικρότερη απ’ αυτή του προκατόχου του, Τεν Χαχ. Ο Πορτογάλος έχει μέσο όρο 0,88 βαθμούς ανά ματς και αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο θα τελειώσει τη χρονιά με 39 βαθμούς.

Σ’ αυτό το κακό σενάριο, δηλαδή του να μην υπάρξει καμία αγωνιστική βελτίωση, θα καταφέρει να σωθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 39 βαθμούς; Η λογική λέει ναι, αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, καθώς η Γουέστ Χαμ είχε υποβιβαστεί την περίοδο 2002-2003 έχοντας συγκεντρώσει 42 βαθμούς!

Εν κατακλείδι, ο Αμορίμ έχει πάρα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του. Ήδη έχει πάρει σκληρές αποφάσεις, όπως ο παραγκωνισμός του Ράσφορντ ή η αλλαγή του Γιόσουα Ζίρκζι στο παιχνίδι με τη Νιούκαστλ μόλις στο 33’, αλλά αυτά δεδομένα δεν αρκούν. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να αλλάξει άρδην το κλίμα και την ψυχολογία στο Ολντ Τράφορντ και επίσης να ενισχυθεί σημαντικά στο μεταγραφικό παζάρι.

Το μόνο που κρατάμε μέχρι στιγμής είναι η παραδοχή του μετά την τελευταία ήττα από τη Νιούκαστλ: “Πιστεύω ότι είναι λίγο ντροπιαστικό να είσαι προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να χάνεις τόσα πολλά παιχνίδια”.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ