X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΟΥΡΚΙΑ

"Eφυγε" ο θρυλικός Λεφτέρ

Ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης, ο πρώτος Έλληνας που σκόραρε σε Μουντιάλ και ίσως ο σπουδαιότερος παίκτης στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Ποδοσφαιριστές με ελληνικές ρίζες κατά καιρούς μετείχαν σε Παγκόσμια Κύπελλα (βλ. Κουμανταράκης, Λάλας, Kλόπας), ωστόσο μόλις ένας κατάφερε να σκοράρει.

Πρόκειται για τον Λευτέρη Αντωνιάδη ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη όπως τον αποκαλούν οι Τούρκοι, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών.

Για πολλούς ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στη γείτονα χώρα.

Την δεκαετία του '50 ο Αντωνιάδης συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους στράικερ του κόσμου. Έγραψε ιστορία σκοράροντας με τη φανέλα της εθνικής Τουρκίας στο Μουντιάλ του 1954 στη Γερμανία δύο γκολ.

Ο βραχύσωμος άσος έλαμψε στη δεκαετία του '50, μετρώντας συνολικά στην καριέρα του, 605 συμμετοχές και 421 γκολ!

Στα 39 του μεταπήδησε στην ΑΕΚ, ενώ το 1965 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το Αιγάλεω.

Πρόκειται για ποδοσφαιριστή-σύμβολο για την Φενέρμπαχτσε.

Στην πρώτη του θητεία (1947-1951) σε 135 αγώνες σημείωσε 100 γκολ, ενώ αγωνίστηκε για ακόμη 11 χρόνια (1953-1964) στα "καναρίνια" πετυχαίνοντας 54 τέρματα σε 114 συμμετοχές (1953-1964).

Ακόμη και ο Βραζιλιάνος ηγέτης της τωρινής ομάδας της Φενέρμπαχτσε, Άλεξ υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Κιουτσουκαντωνιάδη ζητώντας να τον συναντήσει προκειμένου να εκφράσει τον θαυμασμό του.

Το γεγονός είχαν καλύψει τα τουρκικά ΜΜΕ με εκτενή ρεπορτάζ.

Εκπροσώπησε την εθνική Τουρκίας 46 φορές, σκοράροντας κόντρα στη Νότια Κορέα (7-0) και στην ήττα από την Δυτική Γερμανία (7-2).

Λέγεται, πως δεν αστόχησε ποτέ σε εκτέλεση πέναλτι, ενώ οι Τούρκοι για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομα του σε δρόμο που βρίσκεται στην Πρίγκηπο (σ.σ.:το μεγαλύτερο από τα εννιά Πριγκηπονήσια της Προποντίδας).

H κατάσταση της υγείας του "καθηγητή" όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο Κιουτσουκαντωνιάδης σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική χώρα, μέχρι την περασμένη Δευτέρα νοσηλευόταν στον "Ευαγγελισμό" με πρόβλημα στην αορτή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε εσπευσμένως σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορική συνάντηση του Άλεξ με τον "θρυλικό" Λεφτέρ

Δείτε τον Κιουτσουκαντωνιάδη εν δράσει από το Μουντιάλ 1954!

TAGS ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ