"Εγκληματίες ελέγχουν ομάδα"
Ο επικεφαλής της ICSS δήλωσε πως ευρωπαϊκή ομάδα ελέγχεται από εγκληματίες, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Interpol κάθε χρόνο στήνονται παιχνίδια μέχρι και σε 80 διαφορετικές χώρες. Βασιλιάς του... στησίματος το ποδόσφαιρο.
Η σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου δεν είναι κρυφή. Όλοι έχουν ακούσει κατά καιρούς για στημένους αγώνες και αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα εξαλειφθεί, αφού πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις με πολύ μεγάλα κέρδη όπως παραδέχονται οι ειδικοί.
Ένας εξ αυτών είναι ο Εμανουέλ Μεντέιρος, επικεφαλής της ICSS (Διεθνές Κέντρο για την Ασφάλεια του Αθλητισμού). Ο Μεντέιρος, αφού αποκάλυψε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή ομάδα που διοικείται από εγκληματίες προσέθεσε:
"Έχω στοιχεία, αλλά δεν μπορώ να πω ποιος σύλλογος είναι ούτε από ποια χώρα. Αυτό δεν είναι καινούργιο, γνωρίζουμε ότι έχουν αναπτυχθεί τέτοιου είδους καταστάσεις από το 2003, αλλά υπάρχει μία έρευνα της αστυνομίας σε εξέλιξη. Φυσικά και είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα".
Στη συνέχεια μιλώντας στο BBC είπε: "Οι εγκληματίες είναι δημιουργικά άτομα με γόνιμη φαντασία. Είμαστε εδώ για να τους αποθαρρύνουμε και να τους εμποδίσουμε. Είμαστε, επίσης, εδώ για να δώσουμε ελπίδα και όνειρα στις επόμενες γενιές ότι ο αθλητισμός μπορεί να είναι ασφαλής και καθαρός".
Παράλληλα, στη διεθνή συνδιάσκεψη Soccerex μίλησε και ο Τζον Άμποτ. Πρόκειται για τον επικεφαλής της Interpol και της FIFA στα θέματα του παράνομου στοιχήματος. Ο Άμποτ δήλωσε:
"Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι στημένοι αγώνες δεν είναι κάτι νέο, υπήρχε στημένο παιχνίδι της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά είναι ότι πλέον υπάρχουν επαγγελματίες εγκληματίες. Έχουμε στοιχεία για εγκληματικές οργανώσεις σε Κίνα, Ρωσία, Βαλκάνια, ΗΠΑ και Ιταλία, οι οποίες βγάζουν σημαντικά χρήματα.
Τα Υπουργεία αθλητισμού και τα μέλη των ποδοσφαιρικών ενώσεων χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν. Πολλά αθλήματα έχουν επηρεαστεί από τα στημένα, αλλά το ποδόσφαιρο είναι στην κορυφή και δεύτερο έρχεται το κρίκετ.
Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που κάθε ένα από τα τελευταία τρία χρόνια που ενημερωνόμαστε ότι 60 με 80 χώρες στήνουν παιχνίδια. Χρειαζόμαστε καλύτερη νομοθεσία, αλλά δεν νομίζω πως θα μπορέσουμε ποτέ να έχουμε ένα παγκόσμιο νόμο που θα καλύπτει τα στημένα. Ωστόσο, όλες οι αρχές θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να σταματήσει αυτό".