Είναι διαφορετικό να είσαι Αραούχο
Ο Σέρχιο Αραούχο έδειξε στο Κλεάνθης Βικελίδης το συνολικό πακέτο που θέλουμε να βλέπουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Ένα εκπληκτικό γκολ με ανάποδο ψαλίδι και κυρίως μια αφιέρωση σε ένα παιδί που του κόπηκε εντελώς άδικα το νήμα της ζωής. Και στο δεύτερο έδειξε γιατί είναι διαφορετικό να είσαι ο Σέρχιο Αραούχο.
Η δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού τα ξημερώματα της Τρίτης (01/02) συγκλόνισε το πανελλήνιο και επανέφερε στο "προσκήνιο" την κουβέντα για τα περιστατικά οπαδικής βίας και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν "ραντεβού", αλλά για ένα παιδί που... παρακάλεσε μάταια να ζήσει.
Ο ποδοσφαιρικός κόσμος έβγαλε πολλές όμορφες αντιδράσεις, όπως η κίνηση του Ηρακλή να βάψει το σήμα του κιτρινόμαυρο, το οποίο ώθησε και άλλες ομάδες να το κάνουν. Ακολούθησαν και άλλες ενέργειες από ποδοσφαιρικούς φορείς, οι οποίες δεν πρέπει να αδικηθούν, μέχρι να "παραδώσει μαθήματα" ήθους ο Σέρχιο Αραούχο, στο παιχνίδι του Άρη με την ΑΕΚ.
Ο "Τσίνο" στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης στο Κλεάνθης Βικελίδης έδειξε όλες τις αρετές που κατέχει, πρωτίστως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως ποδοσφαιριστής.
Την ποδοσφαιρική αρετή να εκτελέσει με υπέροχο ανάποδο ψαλίδι, ενώ η μπάλα είχε πάρει περίεργη τροχιά με πολλά φάλτσα από το κακό σουτ του Λιβάι Γκαρσία, κάτι που ανέβασε περισσότερο τον δείκτη δυσκολίας του γκολ που σημείωσε και στη συνέχεια, την υπέροχη αφιέρωση που έκανε στον 19χρονο οπαδό του Άρη.
Από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή έδειξε το ποιόν του
Δευτερόλεπτα αφού ολοκληρώσει την εξαιρετική του ενέργεια, ο Αραούχο κινήθηκε προς την κάμερα πίσω από την εστία του Άρη. Από τις πρώτες κινήσεις του φάνηκε συνειδητοποιημένος για το τι ήθελε να κάνει. Την ώρα που οι συμπαίκτες ήθελαν να πανηγυρίσουν και άλλοι να τρέξουν στη σέντρα, εκείνος με τα χέρια του, τους ζήτησε να ηρεμήσουν.
Κοίταξε την κάμερα και σχημάτισε με τα χέρια του το γράμμα "Α", για να τιμήσει τον 19χρονο Άλκη. Δεν το σταμάτησε εκεί, καθώς συνέχισε να κάνει το ίδιο σχήμα και λίγες στιγμές μετά, λίγο πριν τρέξει προς τον Πάνο Αναστασόπουλο (ο μεταφραστής του) για να το αφιερώσει και σε αυτόν, που είχε τα γενέθλιά του.
Η συνέχεια δόθηκε στις δηλώσεις του. "Μου βγήκε από την ψυχή μου να το κάνω", ήταν μια από τις ατάκες του. Δείγμα της αγνής πρόθεσής του, που δεν στόχευε στην αυτοπροβολή. Ό,τι αγνό βγαίνει από την ψυχή ενός ανθρώπου είναι τόσο όμορφο, που αναγνωρίζεται ακόμα και από τον αντίπαλο.
Το ίδιο και η ανάρτησή του στο Instagram. Μηδαμινή αναφορά στο γκολ, παρά μόνο στον Άλκη και την οικογένειά του. Και δεν πρόκειται για γκολ προ κενής εστίας, αλλά ένα απίστευτο ψαλιδάκι που θέτει υποψηφιότητα ως γκολ της χρονιάς. Πόσα ψαλιδάκια είδαμε και θα δούμε στη φετινή Super League Interwetten; Δύσκολα θα ξεπεράσουν τα δάχτυλα του ενός χεριού στο τέλος. Και όμως δεν τον ένοιαξε καθόλου, ούτε και η ήττα από τον Άρη. Μόνο ο Άλκης και η οικογένειά του.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη πολλούς Αραούχο
Ο Αραούχο έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία, την οποία έδειξε και εκεί. Τα μαθήματα ήθους και αρχών που παρέδωσε ο Αργεντινός επιθετικός, τα έχουν ανάγκη οι Έλληνες φίλαθλοι και κυρίως η νέα γενιά , η οποία πρέπει να γαλουχηθεί με τις αξίες που πρεσβεύουν ποδοσφαιριστές σαν τον Αραούχο, για να μην υπάρξουν άλλα θύματα οπαδικής βίας.
Σίγουρα το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να εξαλειφθεί πλήρως, ωστόσο πέραν από τα μέτρα που πρέπει επιτέλους να ληφθούν και να τηρηθούν, πρέπει να προβάλλονται και τα σωστά πρότυπα.
Ο Αραούχο με τη στάση του έδειξε το προφανές. Ότι το ποδόσφαιρο, το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, διαρκεί μόνο 90 λεπτά. Μετά παύουν οι έχθρες, μένουν μόνο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.
Το πρώτο πράγμα που έχει αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Πάντα και σε κάθε περίσταση. Αυτό είναι που πρέπει να χωνευτεί καλά, ώστε το "ποτέ ξανά" να γίνει από βαρυσήμαντη φράση, μια πραγματικότητα.
Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που συμμετείχε στην αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης, ο Χαβιέ Ματίγια, έθεσε έναν πολύ σωστό προβληματισμό. Η ανθρωπότητα έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα το τελευταίο διάστημα. Δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούμε επιπλέον προβλήματα για μηδαμινά ζητήματα, όπως το ποδόσφαιρο και τις ομάδες που υποστηρίζουμε. Και έχει απόλυτο δίκιο.
Δεν είναι απλά "καλό παιδί", αλλά ηγέτης
Ο Σέρχιο Αραούχο όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα το 2017, δεν είχε τη φήμη της καλύτερης εξωγηπεδικής ζωής. Στην Ένωση όμως ανέδειξε όλα τα προτερήματα που έχει σαν άνθρωπος.
Πίσω στη σεζόν 2021-22 και ο Αραούχο είναι ο μπροστάρης της φετινής ΑΕΚ. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης στη Super League Interwetten με οκτώ γκολ, ενώ έχει δείξει τη μεγαλύτερη "συνέπεια" στα καλά διαστήματα από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που αποτελούν την αιχμή του δόρατος.
Είναι ο ποδοσφαιριστής με τη μεγαλύτερη απειλή της ΑΕΚ (5.51 Expected Goals χωρίς τα πέναλτι), έχει τις περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες (8) και δεύτερος σε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (64), πίσω μόνο από τον Τσούμπερ που έχει 86.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα φαίνεται σαν να προσπαθεί μόνος του απέναντι σε όλους, δίχως να έχει κάποιον συμπαραστάτη, στην προσπάθεια της ΑΕΚ να σώζει ότι σώζεται από αυτή τη σεζόν. Ο Τσούμπερ και ο Άμραμπατ, για παράδειγμα, δείχνουν διαφορετική εικόνα παιχνίδι με το παιχνίδι το τελευταίο διάστημα. Το ίδιο και ο Λιβάι που δεν διανύει την καλύτερή του σεζόν.
Μάλιστα κόντρα στον Βόλο ήταν αυτός που φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού, καθώς απουσίαζαν οι άλλοι πέντε αρχηγοί (Μάνταλος, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Τσιντώτας, Άμραμπατ). Αυτό συνέβη για πρώτη φορά στην καριέρα του στην ΑΕΚ.
Στις δηλώσεις του ο Αραούχο αμέσως μετά το ματς μίλησε για ριζική αλλαγή, δίχως να αναφέρεται στον προπονητή σύμφωνα με τους ανθρώπους της ομάδας. Αν δεν "στόχευε" σε αυτόν, τότε σίγουρα θα έχει στο μυαλό του κάποιους συμπαίκτες ή τη συνολική λειτουργία της ομάδας, ένα δείγμα ενός ποδοσφαιριστή που βγαίνει μπροστά και προσπαθεί να αναστρέψει μια αρρωστημένη κατάσταση.
Με αυτού του είδους τους ποδοσφαιριστές, μπορεί το φίλαθλο κοινό να ταυτιστεί και να τους δει σαν πρότυπα που θέλουν να μοιάσουν. Ο "Τσίνο" είναι ένα θετικό παράδειγμα, όπως απέδειξε περίτρανα στη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού. Αν δεν μπορεί να εμπνεύσει όλους τους φιλάθλους, σίγουρα έχει τη δυνατότητα να το κάνει με αυτούς της ΑΕΚ, που θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να τον κατατάξουν πλάι σε κάποια από τα ιερά τέρατα που φόρεσαν την φανέλα της ΑΕΚ.
Βέβαια για να βγει καλό αυτό δεν αρκεί μόνο ο Αραούχο και οι "Αραούχο" των υπόλοιπων ομάδων. Χρειάζεται συνολική προσπάθεια από όλους μας. Ο χρόνος θα δείξει αν θα μείνουμε στα λόγια για μια ακόμα φορά. Αυτό θέλουν ο Αραούχο και οι "Αραούχο", γιατί είναι διαφορετικοί.