Εκατόν εφτά χρόνια Παναθηναϊκής ιστορίας
Σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται 107 χρόνια από την αντίστοιχη μέρα του 1908, κατά την οποία ο Γιώργος Καλαφάτης και η παρέα του ίδρυσαν τον Παναθηναϊκό και άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Εκατόν εφτά χρόνια δόξας. Εκατόν εφτά χρόνια γεμάτα επιτυχίες, γεμάτα από χαρές και σε κάποιες περιπτώσεις λύπες. Εκατόν εφτά χρόνια πάντως, ανείπωτης επιτυχίας και λατρείας από εκατομμύρια οπαδούς συμπληρώνει σήμερα ο Παναθηναϊκός.
Ο μεγαλύτερος σύλλογος του ελληνικού αθλητισμού γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 και από την ημερομηνία της γέννησης του έως και σήμερα γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού διαπερνώντας τα στενά όρια της Ελλάδας και κάνοντας τον Παναθηναϊκό γνωστό από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο.
Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα, σε όλα τα αθλήματα, τα περισσότερα τμήματα και τους περισσότερους αθλητές, ενώ οι αθλητές του στην πορεία του 19ου αιώνα εισήγαγαν στη χώρα μας τα σπορ που εμφανίζονταν ανά την Ευρώπη, τους κανονισμούς και τις καινοτομίες τους.
Η επίσημη καταγραφή
Μέχρι το 2008, για τον Παναθηναϊκό ήταν γνωστό μόνο το έτος ιδρύσεως του, το 1908. Ωστόσο τον Ιανουάριο εκείνου της χρονιάς, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μελέκογλου μετά από επίπονη έρευνα μεγάλης διάρκειας έφερε στην επιφάνεια μέσω της εφημερίδας "Derby News" για πρώτη φορά την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου, την 3η Φεβρουαρίου 1908.
την πρώτη επίσημη καταγραφή της ίδρυσης του Παναθηναϊκού στο επίσημο δελτίο του Σ. Ε. Α. Γ. Σ. (Σύνδεσμος Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων) το 1910 στον οποίο υπάγονταν όλα τα αθλητικά σωματεία, παρουσίασε τους συλλόγους και τη δράση τους.
Αναλυτικά η αναφορά στον, τότε, ΠΟΑ:
Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.
‘ Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.
Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)...’.
Μεταξύ των ιδρυτικών μελών ήταν, εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, ο αδερφός του Αλέξανδρος, και οι Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος,, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.
Οι σημαντικότερες ημερομηνίες στην 106χρονη ιστορία του Παναθηναϊκού
3-2-1908
Η γέννηση του ΠΟΑ
Αναμφίβολα η σημαντικότερη ημερομηνία στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου του 1908, στο Πολύγωνο, ο Γιώργος Καλαφάτης μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο και άλλους φίλους του, αποφάσισαν την ίδρυση του ΠΟΑ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών). Κανείς τους όμως δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε το «ποδοσφαιρικό παιδί» τους…
31-7-1922
Εγένετο… ΠΑΟ
Μετά από μία δύσκολη και επίπονη πορεία τα πρώτα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ο σύλλογος άλλαξε δύο φορές ονομασία (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος το 1909 και Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικό Αγωνιστικός Όμιλος το 1919), στις 31 Ιουλίου του 1922, ήρθε η ώρα να πάρει το τελικό όνομα του. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 31 Ιουλίου του 1922, υιοθετήθηκε το Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), που παραμένει μέχρι σήμερα. Ο κύριος λόγος επιλογής του, είχα να κάνει με το γεγονός ότι ήταν πιο εύχρηστο.
21-7-1924
Το γήπεδο της Λεωφόρου
Οι προσπάθειες του Παναθηναϊκού να πάρει στην κατοχή του τον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το «Απόστολος Νικολαϊδης» δεν ήταν εύκολες. Διαρκώς προέκυπτε κάποιο νέο εμπόδιο. Η οριστική λύση στο θέμα δόθηκε στις 21 Ιουλίου του 1924. Η Δ’ Εθνοσυνέλευση με ψήφισμα της που κατοχυρώθηκε συνταγματικά, αποφάσισε την παραχώρηση του οικοπέδου στον Παναθηναϊκό. Η απόφαση της δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
26-4-1925
Γνωριμία με το εξωτερικό
Στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα, δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές διοργανώσεις για να παίζουν μεταξύ τους οι ομάδες διαφορετικών χώρων. Η… λύση σε αυτό το πρόβλημα ήταν τα διεθνή φιλικά. Ο πρώτος φιλικός αγώνας του Παναθηναϊκού με ομάδα εκτός Ελλάδας δόθηκε στις 26 Απριλίου του με την γιουγκοσλάβικη Βιτόρια Ζάγκρεμπ. Το τελικό σκορ ήταν 1-1.
1-6-1930
Γεια σου Άγγελε Μεσσάρη
Η αναμέτρηση στην οποία έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο σκορ σε ντέρμπι των δύο «αιωνίων», διεξήχθη την 1 Ιουνίου του 1930. Ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον ΟΣΦΠ στη Λεωφόρο, για το πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το «τριφύλλι» μετέτρεψε το ματς σε παράσταση για ένα ρόλο, συντρίβοντας τους Πειραιώτες με το ευρύ 8-2, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον θρυλικό Άγγελο Μεσσάρη.
8-10-1944
Έπαρση της σημαίας
Ο Παναθηναϊκός δεν περιορίζεται στα στενά όρια του αθλητισμού και αυτό αποδείχθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1944. Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο διευθυντής του Αντώνης Βρεττός ύψωσε την ελληνική σημαία, κάτι που κοινοποίησε στο Δήμαρχο Αθήνας. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό, μετά την κατάληψη της πόλης από τις γερμανικές δυνάμεις.
25-10-1959
Ιστορικό παιχνίδι
Στις 25 Οκτωβρίου του 1959 ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στη Λεωφόρο τον Παναιγιάλειο, σε ένα παιχνίδι ιστορικής σημασίας και για τις δύο ομάδες. Ήταν ο πρώτος τους αγώνας στο πλαίσιο της Α’ Εθνικής. Το «τριφύλλι» επιβλήθηκε 2-1 των Αχαιών, πετυχαίνοντας την παρθενική του νίκη στην Α’ Εθνική, ενώ ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ σκόραρε το πρώτο «πράσινο» τέρμα.
31-7-1960
Ο πρώτος πρωταθλητής
Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που στέφθηκε πρωταθλητής στην πρώτη χρονιά της Α’ Εθνικής, τη σεζόν 1959-60. Ταυτόχρονα, αυτός ήταν ο πρώτος «πράσινος» τίτλος στην διοργάνωση. Αλλά δεν ήρθε εύκολα, αφού το «τριφύλλι» ισοβάθμησε στην πρώτη θέση με την ΑΕΚ, στο τέλος της κανονικής περιόδου. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε μπαράζ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 2-1 και στέφθηκε πρωταθλητής.
24-5-1964
Αήττητο πρωτάθλημα
Η μοναδική ελληνική ομάδα που μπορεί να υπερηφανευτεί ότι κατέκτησε αήττητη ένα πρωτάθλημα, είναι ο Παναθηναϊκός. Το «τριφύλλι» τη σεζόν 1963-64 πήρε τον τίτλο χωρίς να γνωρίσει την ήττα, έχοντας 24 νίκες και 6 ισοπαλίες. Μάλιστα το αήττητο σφραγίστηκε την τελευταία αγωνιστική μέσα στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού. Το γκολ που έκρινε το ματς πέτυχε ο Βαγγέλης Πανάκης.
30-9-1964
Νίκη στην Ευρώπη
Καλύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από τον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει. Το «τριφύλλι» ήταν αυτό που πέτυχε την πρώτη ελληνική νίκη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1964 απέναντι στην Γκλεντόραν Μπέλφαστ με 3-2. Κόντρα στον ίδιο αντίπαλο, ο Παναθηναϊκός απέσπασε ισοπαλία εκτός έδρας και προκρίθηκε στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.
9-5-1965
«Κέρβερος» στο τέρμα
Άλλο ένα ρεκόρ που κατέχει ο Παναθηναϊκός στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι τα συνεχόμενα λεπτά χωρίς να δεχτεί γκολ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 1964-65, ο Τάκης Οικονομόπουλος κράτησε απαραβίαστη την εστία του 1.088 λεπτά. Το σερί του έσπασε στις 9 Μαΐου του 1965, με το «πουλί» να το είχε αρχίσει στις 17 Ιανουαρίου του ίδιου έτους. Δράστης… ήταν ο Καραμυτηλίος του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Τα επόμενα χρόνια, το ρεκόρ του Οικονομόπουλου, πλησίασε άλλος ένας «πράσινος» πορτιέρο, ο Γιόζεφ Βάντσικ.
2-6-1971
Στο… Έβερεστ
Στις 2 Ιουνίου του 1971, ο Παναθηναϊκός άγγιξε την κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης. Προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου και αντιμετώπισε τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ. Δυστυχώς, Ο Γιόχαν Κρόιφ και οι υπόλοιποι «ιπτάμενοι Ολλανδοί» δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να ολοκληρώσουν το θαύμα, κερδίζοντας τους 2-0. Ακόμα και σήμερα, αυτή παραμένει η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
16-7-1979
Εποχή επαγγελματισμού
Η σεζόν 1979-80 είναι σημαντική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού για πρώτη φορά το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής περνάει στον επαγγελματισμό. Ο Παναθηναϊκός όφειλε και αυτός να γίνει Ανώνυμη Εταιρία, αλλά αντιμετώπισε δυσκολίες να καλύψει το Μετοχικό Κεφάλαιο του. Μέχρι τις 16 Ιουλίου του 1979, όταν εμφανίστηκε ο όμιλος Βαρδινογιάννη, με μπροστάρη τον Γιώργο και αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.
16-12-1981
Τα εγκαίνια της Παιανίας
Υπό την επιρροή του γνωστού Άγγλου προπονητή Σερ Αλφ Ράμσεϊ, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης θέλει να αποκτήσει ο Παναθηναϊκός το δικό του προπονητικό κέντρο. Δεν αργεί να βάλει μπροστά για αυτό. Στις 16 Δεκεμβρίου του 1981, έγιναν τα εγκαίνια του νέου αθλητικού κέντρου του «τριφυλλιού». Δεν είχε βέβαια πάρει την τελική του μορφή, αλλά ο θεμέλιος λίθος για τις εγκαταστάσεις της Παιανίας είχε μπει.
28-5-1986
Τεσσάρα στον «αιώνιο»
Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει πολλά Κύπελλα Ελλάδας, ωστόσο ένα τρόπαιο απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό και μάλιστα με μεγάλη σε έκταση νίκη, έχει τη δική του… γλύκα. Αυτό συνέβη στις 28 Μαΐου του 1986 στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου, με το «τριφύλλι» να συντρίβει 4-0 τους Πειραιώτες. Ένας τελικός όπου έλαμψε το άστρο του μεγάλου… μικρού του Δημήτρη Σαραβάκου.
29-5-2000
Το αντίο του «καπετάνιου»
Ένας σημαντικός κύκλος για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο έκλεισε στις 29 Μαΐου του 2000. Απογοητευμένος από την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ο επί 21 χρόνια πρόεδρος του «τριφυλλιού» Γιώργος Βαρδινογιάννης ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Με αυτόν στο τιμόνι του, το «τριφύλλι» έχτισε ένα σταθερό ευρωπαϊκό προφίλ και κατέκτησε πολλούς τίτλους και διακρίσεις.
5-3-2006
3.000 πράσινα γκολ
Στο 53 λεπτό της αναμέτρησης Παναθηναϊκός- ΑΕΚ, ο Ιγκόρ Μπίσκαν με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για το «τριφύλλι». Το γκολ αυτό όμως είχε και άλλη σημασία: ήταν το 3.000ο τέρμα των «πρασίνων» στην Α’ Εθνική. Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που έσπασε αυτό το φράγμα. 244 από αυτά έχει πετύχει ο Βαζέχα, 180 ο Αντωνιάδης και 134 ο Δομάζος.
22-4-2008
Ενιαίος και αδιαίρετος
Η συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής επέβαλλε να συστρατευτούν όλες οι δυνάμεις της οικογένειας του «τριφυλλιού», ώστε ο σύλλογος να μπει στον δεύτερο αιώνα ζωής του γιγαντωμένος. Αυτό εξήγγειλε ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Απριλίου του 2008. Η εποχή της πολυμετοχικότητας άρχιζε για το «τριφύλλι».
18-7-2012
Στα χέρια των οπαδών του
Μετά από 33 χρόνια στην ιδιοκτησία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ολοκληρώθηκε επίσημα η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία".
Η εποχή της λαϊκής βάσης άρχισε, έστω και αν ο δρόμος μέχρι την επιστροφή στην κορυφή είναι δύσβατος λόγω των χρεών από την πολυμετοχικότητα.
28-5-2013
Το δικό του προπονητήριο
Ο Γιάννης Αλαφούζος καταλήγει σε συμφωνία με τον Κώστα Τσακίρη και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποκτά το πρώτο περιουσιακό της στοιχείο, το Απήλιον προπονητικό κέντρο. Μετά από τρεις δεκαετίες στις εγκαταστάσεις της Παιανίας, ο Παναθηναϊκός μετακόμισε σε άλλο χώρο, ο οποίος είναι δικός του και θα παραμείνει στην κατοχή του.
3-2-2015
Το βλέμμα στο μέλλον
Τη σεζόν 2013-2014 ο Παναθηναϊκός άρχισε με την πιο αδύναμη ομάδα της σύγχρονης ιστορίας του στο ποδόσφαιρο, όμως κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο και βγήκε στα προκριματικά του Champions League, αποδεικνύοντας τη δυναμικά του.
Η ομάδα μπάσκετ πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ, το τμήμα της πάλης στέφθηκε πρωταθλητής, ενώ γενικότερα ο Ερασιτέχνης διανύει μία περίοδο γενικής ανασυγκρότησης.
Το μέλλον του Συλλόγου κρύβει δυσκολίες, όμως μέσα από αυτές ο Παναθηναϊκός γιγαντώθηκε στο πέρασμα των ετών, τις ξεπέρασε, ανέδειξε τεράστιες μορφές και καθιερώθηκε σε εκατομμύρια συνειδήσεις!