Έκλεισε 10 χρόνια ζωής το νέο "Καραϊσκάκης"
Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 10 χρόνια ο Ολυμπιακός επέστρεψε επίσημα σπίτι του. Το Sport24.gr παρουσιάζει το νέο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μετά την ανακατασκευή του.
Η 19η Σεπτεμβρίου του 2004 είναι μία από τις πιο ξεχωριστές ημερομηνίες στην ιστορία του Ολυμπιακού, με την ποδοσφαιρική ομάδα να δίνει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι στο νέο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" (γήπεδο πλέον και όχι στάδιο) με αντίπαλο την Καλλιθέα.
Ήταν σίγουρα ένα από τα πιο συγκινητικά 90λεπτα έχουν ζήσει όσοι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στις εξέδρες του φαληρικού γηπέδου, με τους Πειραιώτες να επιστρέφουν στη φυσική τους έδρα μετά από επτά ολόκληρα χρόνια μέσα στα οποία είχαν φιλοξενηθεί τις πρώτες πέντε σεζόν στο Ολυμπιακό Στάδιο και τις δύο τελευταίες στο γήπεδο της Ριζούπολης.
Ο παίκτης που έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ για τον Ολυμπιακό στο νεότευκτο τότε στάδιο ήταν ο Γιάννης Οκκάς (με κεφαλιά ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Ριβάλντο από τα δεξιά), με τον Φάνη Γκέκα να ισοφαρίζει για την Καλλιθέα (και αυτός με κεφαλιά όπου νίκησε τον Αντώνη Νικοπολίδη) και τον Γιώργο Ανατολάκη να χαρίζει τελικά τη νίκη στους "ερυθρόλευκους" με σουτ μέσα από την περιοχή!
Λίγες ημέρες αργότερα το νέο "Καραϊσκάκης" άνοιξε τις πύλες του και για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της ομάδας που ήταν για την 2η αγωνιστική των ομίλων του Champions League.
Αντίπαλος η (μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης) Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ, με τον Ολυμπιακό του Ντούσαν Μπάγεβιτς να πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση και να την ρίχνει στο καναβάτσο με σκορ 1-0, χάρη σε μία γυριστή κεφαλιά του Ιεροκλή Στολτίδη (εκτέλεση φάουλ από Ριβάλντο).
Πως όμως φτάσαμε από το Ποδηλατοδρόμιο (1895) στο "Στάδιο Καραϊσκάκη" (1964) και από εκεί στο "Γήπεδο Καραϊσκάκης" πριν από 10 χρόνια;
Το "Καραϊσκάκης" μέσα από το πέρασμα των χρόνων
Το γήπεδο που έχει ταυτιστεί με την ποδοσφαιρική ιστορία του Ολυμπιακού είχε αρχικά χτιστεί ως ποδηλατοδρόμιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 σε έκταση που ανήκε στην εταιρία των σιδηροδρόμων Σ.Α.Π. Α.Ε. (πρόγονος των Η.Σ.Α.Π.) και παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (νυν Ε.Ο.Ε.).
Το "Ποδηλατοδρόμιο" άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920. Η φορά του αγωνιστικού χώρου (με την περιβόητη καρβουνόσκονη) ήταν βορράς-νότος, με τα τέρματα να βρίσκονται προς την πλευρά της οδού Πειραιώς και της θάλασσας.
Το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως τη δεκαετία του 1960, παίρνοντας τη μορφή σταδίου με στίβο. Ο αγωνιστικός χώρος έγινε κάθετος προς τον παλιό (ανατολή-δύση), με τα τέρματα να βλέπουν προς την Καστέλλα και το Φάληρο. Από εκείνη την εποχή άλλαξε και η ονομασία του προς τιμήν του Γεωργίου Καραϊσκάκη, που σκοτώθηκε στο Φάληρο κατά την επανάσταση του 1821.
Μετά από πολυετές "σήριαλ", τον Απρίλιο του 2003 η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη πέρασε στον Ολυμπιακό, που ανέλαβε να κατασκευάσει στη θέση του ένα νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο, με την υποχρέωση να το παραδώσει έτοιμο για χρήση κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.
Ο πειραϊκός σύλλογος ακόμη υποχρεούται να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα, να πληρώνει στη ΓΓΑ το 15% των εισπράξεων μετά το 2019 και να παραχωρήσει και πάλι το γήπεδο στη ΓΓΑ το 2052.
Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε το Μάιο του 2003 και κατόπιν ξεκίνησε η κατασκευή του νέου γηπέδου, με την αποπεράτωση του έργου να γίνεται σε χρόνο ρεκόρ 14 μηνών και να παραδίδεται στις 30/6/2004 με κόστος € 60.000.000 (τα 20 ίδια κεφάλαια και τα 40 τραπεζικός δανεισμός).
Πώς είναι τώρα η έδρα του Ολυμπιακού
Όσον αφορά στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα το γήπεδο: έχει χωρητικότητα 32.115 θεατές και στις κερκίδες οδηγούν 34 θύρες εισόδου (αρίθμηση από 1 ως 35, χωρίς θύρα 13), ενώ υπάρχουν επίσης δύο ηλεκτρονικοί πίνακες, πλήρη μεγαφωνική εγκατάσταση και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
Στη δυτική εξέδρα υπάρχουν 50 θέσεις για άτομα μειωμένης κινητικότητας και ο χώρος για τον γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο. Το κτίριο πίσω από αυτή την εξέδρα φιλοξενεί: στο 2ο όροφο το εστιατόριο και το bar με θέα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ στον 3ο και 4ο όροφο τις 40 "σουίτες".
Από αυτές, τριάντα είναι δυναμικότητος 10 ατόμων, τέσσερις 15 ατόμων, τρεις 18 ατόμων, δύο 20 ατόμων και μια προεδρική. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 29 έως 65 τ.μ., διαθέτουν καθιστικό και WC, ενώ όλες έχουν πρόσβαση στις 474 θέσεις του διακεκριμένου διαζώματος.
Κάτω από τις τρεις άλλες πλευρές του γηπέδου αναπτύσσεται η εμπορική στοά (6.500 τ.μ.), η οποία φιλοξενεί το Μουσείο του Ολυμπιακού και το "Red Store", αλλά και 17 ακόμη εμπορικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήριο, ενώ υπάρχει χώρος στάθμευσης για 1.123 αυτοκίνητα.
Αλλαγές στα αποδυτήρια του γηπέδου
Επειδή όμως κάθε σύλλογος που σέβεται την ιστορία του οφείλει να ανανεώνεται έτσι και ο Ολυμπιακός προχώρησε μέσα στο 2014 σε μερικές εντυπωσιακές αλλαγές στα αποδυτήρια του "Καραϊσκάκης" αλλά και στην αίθουσα Τύπου θέλοντας να το κάνει ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο εντυπωσιακό, ακόμα πιο λειτουργικό.
Παράλληλα οι αλλαγές πέρα από λειτουργικές είναι και... Ολυμπιακές με κυρίαρχο το ερυθρόλευκο χρώμα αλλά και κολλάζ με ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που έχουν φορέσει την φανέλα με τον δαφνοστεφανομένο έφηβο όπως οι Ριβάλντο, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζιοβάνι, Σαβιόλα, Τουρέ ενώ υπάρχει και το μότο "we rule this land" δίνοντας με το καλημέρα σε όλους τους αντιπάλους να καταλάβουν ότι στο "Γ. Καραϊσκάκης" υπάρχει ο νόμος του Ολυμπιακού.
Φυσικά πέρα από το "Καραϊσκάκης" ο Ολυμπιακός είναι συνυφασμένος και με τον κόσμο του, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να έχουν δώσει ουκ ολίγες φορές ρεσιτάλ στις εξέδρες σε αυτά τα 10 χρόνια ζωής του φαληρικού γηπέδου με την τωρινή του μορφή.
Δείτε το κορεό που ανέβασαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί στο ιστορικό ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης όπου η ομάδα του Μίτσελ νίκησε 3-2 την περσινή πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ του τελικού του CL καθώς και άλλα παιχνίδια στα οποία... χάθηκε η μπάλα μέσα από θεαματικές χωρογραφίες .
Ολυμπιακός vs Ρόμα ("ΘΥΡΑ 7")
Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης ("Ο Σταυρός με τη σημαία")
Ολυμπιακός vs Τσέλσι ( "Ο 12ος παίκτης")
Ολυμπιακός vs Άλκμααρ ( "Επίθεση τώρα")
Ολυμπιακός vs Σταντάρ Λιέγης ( "Η ιστορία γράφεται από τους νικητές")
Ολυμπιακός vs Άρσεναλ ( "Πάθος-Δύναμη-Περηφάνεια-Δόξα")
Ολυμπιακός vs Μπορντό ( "Μεγάφωνο και χέρια")
Ολυμπιακός vs Ντόρτμουντ ( "Ο ερυθρόλευκος ιππότης")
Ολυμπιακός vs Άρσεναλ ( "Ο σκόρερ")
Ολυμπιακός vs Σάλκε ( "Η γροθιά")
Ολυμπιακός vs Παρί Σεν Ζερμέν ( "Το 3D κορεό με τον Μοχάμεντ Άλι")
Ολυμπιακός - Αντερλεχτ ("Η απαστράπτουσα σημαία")
Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
EUROPA LEAGUE
Ολυμπιακός vs Μπενφίκα ( "Το κάστρο")
Ολυμπιακός - Ρούμπιν Καζάν ("Το 7 με τις δάφνες")
Ολυμπιακός - Μέταλιστ ("1925: 87 χρόνια περηφάνιας")
Το 3D κορεό των οπαδών του Ολυμπιακού με Παρί:
Το κορεό των οπαδών του Ολυμπιακού στο ματς με τη Ντόρτμουντ:
Το κορεό των οπαδών του Ολυμπιακού στον αγώνα με Σάλκε:
Το κορεό στον αγώνα με την Άρσεναλ:
Το κορεό με Τσέλσι: