El Torpedo Messi!
Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 86 γκολ μέσα στο 2012, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας σε ένα ημερολογιακό έτος του Γκερντ Μίλερ (85) που κρατούσε από το 1972! Διαβάστε στο Sport24.gr τα αναλυτικά στατιστικά του Αργεντίνου και τη σύγκριση με τα αντίστοιχα του Μίλερ (φωτογραφίες & videos)
Ο Λιονέλ Μέσι έφτασε τα 86 γκολ μέσα στο 2012, με τη Μπαρτσελόνα και την Εθνική Αργεντινής.
Ξεπέρασε έτσι τα 85 που είχε πετύχει το 1972 ο Γκερντ Μίλερ με τη Μπάγερν και την Εθνική Δυτικής Γερμανίας.
Ο Λιονέλ Μέσι δε σταματάει πουθενά! Συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, εντυπωσιάζοντας με την απόδοση και τις στατιστικές του. Ο Αργεντίνος πρόσθεσε από χθες μια ακόμα εκπληκτική επίδοση στη συλλογή του, καθώς με τα δυο γκολ που πέτυχε εναντίον της Μπέτις, έφτασε τα 86 συνολικά μέσα στο 2012, ξεπερνώντας έτσι τον Γκερντ Μίλερ που είχε σκοράρει 85 φορές το 1972 (με Μπάγερν και Εθνική Δ. Γερμανίας). Ο Μέσι είναι πλέον στην κορυφή της λίστας των πιο παραγωγικών παικτών στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε μια ημερολογιακή χρονιά!
Ο άσος της Μπαρτσελόνα είχε ανέβει στη δεύτερη θέση από τις 11 Νοεμβρίου, όταν ξεπέρασε τον Πελέ και τα 75 του γκολ με τη Σάντος και την Εθνική Βραζιλίας το 1958. Αυτή τη στιγμή ο Μέσι έχει πλέον στην κατοχή του τόσο το παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγικότητας σε μια ημερολογιακή χρονιά (86), όσο και το αντίστοιχο σε μια αγωνιστική περίοδο (73 γκολ στην περσινή σεζόν, 2011/12) και απομένει να δούμε σε ποιον αριθμό θα φτάσει μέχρι το τέλος του 2012, αφού απομένουν ακόμα 3 παιχνίδια.
Ο Μέσι πανηγυρίζει το γκολ-ρεκόρ νούμερο 86 απέναντι στη Μπέτις (9-12-2012)
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις στην ημερολογιακή χρονιά (από Ιανουάριο μέχρι Δεκέμβριο), υπολογίζονται τα επίσημα παιχνίδια με τον σύλλογο και όλα τα παιχνίδια (επίσημα και φιλικά) με την Εθνική ομάδα. Ο τρίτος πλέον της λίστας Πελέ πέτυχε 75 γκολ μέσα στο 1958, τα 66 με τη Σάντος (46 ματς) και τα 9 με την Εθνική Βραζιλίας (7 ματς). Ο δεύτερος Μίλερ σκόραρε 85 φορές μέσα στο 1972 (72 με τη Μπάγερν και 13 με την Εθνική Δ. Γερμανίας), ενώ ο «ψύλλος» μετράει ήδη 86 μέσα στο 2012.
Ο "ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ", ΓΚΕΡΝΤ ΜΙΛΕΡ
Η έννοια γκολ είναι απόλυτα συνυφασμένη με το όνομα του Γκερντ Μίλερ, του βαυαρού «βομβιστή» που έκανε μεγάλη τη Μπάγερν και βοήθησε την Εθνική της Δυτικής Γερμανίας να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1972 και Κόσμου το 1974. Μην ξεχνάμε ότι ο Μίλερ σκόραρε τόσο στον τελικό του 1972 (δις) απέναντι στην ΕΣΣΔ, όσο και στον τελικό του 1974, σημειώνοντας το νικητήριο γκολ απέναντι στην Ολλανδία. Ακόμα κρατάει το ρεκόρ του ως πρώτου σκόρερ στα Μουντιάλ με τα 14 συνολικά γκολ που έχει πετύχει, ενώ μόλις χθες, μετά από 40 ολόκληρα χρόνια, έσπασε το ρεκόρ παραγωγικότητας σε ένα ημερολογιακό έτος, που είχε στην κατοχή του από το 1972.
"Χοντρός και αρσιβαρίστας"!
Ο Μίλερ – παρά την τεράστια καριέρα που έκανε – δεν είχε καθόλου εύκολο ξεκίνημα στη Μπάγερν. Ο γνωστός μας και από το πέρασμά του από την Ελλάδα, Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, σε μια τελείως άτυχη αξιολόγηση, είχε πει ότι ο Μίλερ του θύμιζε περισσότερο αρσιβαρίστα παρά ποδοσφαιριστή! Για να συμπληρώσει ότι ο Γκερντ έμοιαζε με ελέφαντα ανάμεσα σε καθαρόαιμα! Ο Μίλερ είχε πάει στον βαυαρικό σύλλογο από την ομάδα του χωριού του, την TSV Noerlingen, με την οποία είχε πετύχει σε ένα μόνο παιχνίδι 22 γκολ!!! Πολύ σύντομα ο «Τσικ» θα δαγκωνόταν για όσα είχε δηλώσει για τον παίκτη του.
Ο Μίλερ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Μπάγερν απέναντι στην Φράιμπουργκ και πέτυχε το πρώτο του τέρμα στις 18 Οκτωβρίου του 1964. Ο «μικρός χοντρός Μίλερ», όπως τον φώναζε ο Τσαϊκόφσκι, κέρδισε δυο χρόνια αργότερα τον πρώτο του τίτλο, το γερμανικό Κύπελλο, με συμπαίκτες τους Σεπ Μάγιερ και Φραντς Μπεκενμπάουερ. Η φήμη του Γκερντ εξαπλώθηκε στο παγκόσμιο στερέωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, όπου υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές.
Τα τρία πρώτα χρυσά παπούτσια: Γκερντ Μίλερ, Εουσέμπιο και Πέταρ Ζέκοφ.
Εκεί σημείωσε 10 τέρματα και πήρε μέρος στο «ματς του αιώνα», τον μεγάλο ημιτελικό ανάμεσα στη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία, με την συγκλονιστικότερη παράταση που έχει παιχτεί ποτέ στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο ίδιος υποστήριζε ότι χάρη σε εκείνο το παιχνίδι κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα του 1970, μπροστά από τους Μπόμπι Μουρ και Τζίτζι Ρίβα. Δυο χρόνια αργότερα έμεινε δεύτερος, πίσω από τον συμπαίκτη του, Φραντς Μπεκενμπάουερ και μπροστά από τον Γκίντερ Νέτσερ της Γκλάντμπαχ.
Κοντά στη Μπαρτσελόνα
Κάτι που γνωρίζουν λίγοι, είναι ότι ο Μίλερ βρέθηκε πολύ κοντά στη Μπαρτσελόνα το 1973. Ο καταλανικός σύλλογος τον είχε ως πρώτο στόχο του πριν καταλήξει τελικά στον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Αρμάντ Καραμπέν, μέλος της διοίκησης των «μπλαουγκράνα», είχε πετάξει με ιδιωτικό αεροπλάνο (κάτι ασυνήθιστο για την εποχή) στο Μόναχο για να κλείσει τη μεταγραφή του Γκερντ. Οι δυο πλευρές συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο «Baierhof», αλλά ήταν τελικά η σύζυγος του παίκτη που είπε το «όχι», γιατί η κόρη των Μίλερ ήταν μικρή και οι γονείς της ήθελαν να πάει σε γερμανικό σχολείο.
Εκτός όμως από την κυρία Μίλερ, ήταν και η ίδια η δυτικογερμανική κυβέρνηση (!) που έκανε ότι μπορούσε ώστε να αποτρέψει τη μετακίνηση του «βομβιστή» στη Βαρκελώνη. Λίγο καιρό πριν, ένα άλλο αστέρι της Εθνικής, ο Γκίντερ Νέτσερ, είχε αφήσει τη Μένχενγκλαντμπαχ για τη Ρεάλ Μαδρίτης και οι Γερμανοί δεν ήθελαν να δουν και τον Μίλερ να φεύγει από τη Μπάγερν ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ της Γερμανίας. Η Μπαρτσελόνα είχε συμφωνήσει να πληρώσει στον παίκτη 36 εκατομμύρια πεσέτες και άλλα 60 εκατομμύρια στον βαυαρικό σύλλογο, ποσά αμύθητα για την εποχή. Τελικά όμως, αν και η Μπάγερν είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαγόρευσε τη μεταγραφή.
Μεξικό 1970, ένα αξέχαστο Μουντιάλ
Επανερχόμαστε στο Μουντιάλ του 1970, όπου ξεκίνησε στην ουσία η μεγάλη καριέρα του Γκερντ Μίλερ. Ο εκλέκτορας της Γερμανίας, Χέλμουτ Σεν, είχε ανανεώσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα που είχε χάσει σκανδαλωδώς το Μουντιάλ του 1966 απέναντι στους αμφιτρύωνες Άγγλους και το μεγάλο του στοίχημα άκουγε στο όνομα Γκερντ Μίλερ. Ο 24χρονος έφτιαξε ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο μαζί με τον βετεράνο Ούβε Ζέελερ. Στον όμιλο η Δ. Γερμανία πέτυχε 3 νίκες σε ισάριθμους αγώνες με τον «βομβιστή του έθνους» (όπως αποκαλούσαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι τον Γκερντ) να πετυχαίνει 7 γκολ με δυο χατ τρικ.
Το νικητήριο γκολ της Γερμανίας επί της Αγγλίας στην παράταση του προημιτελικού αγώνα από το Μουντιάλ του 1970.
Στη συνέχεια, στον προημιτελικό, οι Τεύτονες αντιμετώπισαν την Αγγλία και μετά το ισόπαλο 2-2, ο Μίλερ «καθάρισε» στην παράταση με ένα θεαματικό γκολ που έδωσε την πρόκριση και τη ρεβάνς στη Γερμανία. Μετά ακολούθησε ο ημιτελικός με τους Ιταλούς, στην παράταση του οποίου ο Μίλερ πέτυχε δυο τέρματα, τα οποία όμως δεν αποδείχθηκαν αρκετά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο όμως, ότι οι 4 από τους 5 πρώτους στην ψηφοφορία της Χρυσής Μπάλας του 1970 προήλθαν από εκείνο το ματς (Μίλερ, Ρίβα, Μπεκενμπάουερ και Όβερατ).
Ο Γκερντ Μίλερ κέρδισε τα πάντα στη διάρκεια της καριέρας του με τη Μπάγερν και τη Δ. Γερμανία. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης (1972) και Κόσμου (1974) με την Εθνική, ενώ με τη Μπάγερν κατέκτησε 3 Πρωταθλητριών (1974, 1975 & 1976), 1 Κυπελλούχων (1967), 1 Διηπειρωτικό (1976), 4 πρωταθλήματα Γερμανίας και 4 Κύπελλα. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα (365 γκολ σε 427 αγώνες) και επίσης ο πρώτος στην ιστορία της Εθνικής (68 τέρματα σε 62 συμμετοχές). Κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα το 1970, δυο Χρυσά ευρωπαϊκά παπούτσια (1970 & 1972), ενώ βγήκε 7 φορές πρώτος σκόρερ στο γερμανικό πρωτάθλημα και 4 φορές πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Υπογράφοντας αυτόγραφα (δεξιά) μαζί με τους Σεπ Μάγιερ (αριστερά) και Φραντς Μπεκενμπάουερ (1967)
ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΙΛΕΡ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1972
Ο Γκερντ Μίλερ πέτυχε τα 85 γκολ μέσα στο 1972 παίζοντας σε 60 αγώνες, γεγονός που του δίνει τον εντυπωσιακό μέσο όρο 1.42 τερμάτων ανά παιχνίδι. Στην Μπουντεσλίγκα σημείωσε 42 γκολ με μεγαλύτερο «θύμα» του την Rot-Weiss Oberhausen, την οποία φιλοδώρησε με 8 τέρματα! Στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1971/72) σκόραρε μόλις μια φορά απέναντι στη Ρέιντζερς από την οποία αποκλείστηκε η Μπάγερν, ενώ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1972/73) πέτυχε 10 γκολ, εκ των οποίων τα 7 στα δυο ματς με την κυπριακή Ομόνοια.
Στο γερμανικό Κύπελλο ο Μίλερ σκόραρε 7 τέρματα και στο Λιγκ Καπ άλλα 12. Αυτά τα 12 γκολ αμφισβητήθηκαν αφού κάποιοι υποστηρίζουν (λανθασμένα) ότι το γερμανικό Λιγκ Καπ δεν ήταν επίσημη διοργάνωση. Η παρανόηση οφείλεται στο ότι μετά την περίοδο 1972/73, όταν και διοργανώθηκε για πρώτη φορά, το Λιγκ Καπ εμφανίστηκε ξανά την περίοδο 1997/98. Αυτά ήταν τα 72 τέρματα που πέτυχε ο Γκερντ Μίλερ με τη Μπάγερν. Τα υπόλοιπα 13 σημειώθηκαν με την Εθνική Γερμανίας: 4 στην τελική φάση του EURO του Βελγίου, 1 στην προκριματική φάση και 8 σε φιλικούς αγώνες. Μεγαλύτερο «θύμα» του εδώ υπήρξε η ΕΣΣΔ που δέχτηκε 6 γκολ εκείνη τη χρονιά από τον μεγάλο Γερμανό «Bomber»!
Ο Μίλερ πέτυχε εκείνη τη χρονιά 2 πεντάρες (Rot-Weiss Oberhausen και Ομόνοια), 3 τεσσάρες (ΕΣΣΔ, Ανόβερο και Ελβετία) και 5 χατ τρικ. Σημείωσε 12 φορές από δυο γκολ και 24 φορές από ένα γκολ. Άρα σκόραρε στα 46 από τα συνολικά 60 ματς στα οποία αγωνίστηκε μέσα στο 1972.
- Γερμανικό Πρωτάθλημα: 42 γκολ
- Κύπελλο Πρωταθλητριών: 10 γκολ
- Κύπελλο Κυπελλούχων: 1 γκολ
- Γερμανικό Κύπελλο: 7 γκολ
- Γερμανικό Λιγκ Καπ: 12 γκολ
- Εθνική Δ. Γερμανίας: 13 γκολ
--------------------------------------------------
Σύνολο: 85 γκολ σε 60 παιχνίδια (μ.ο. 1.42)
Βίντεο: Τα 14 γκολ που πέτυχε ο Γκερντ Μίλερ σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (Μουντιάλ 1970 & 1974)
Ο ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΣ ΜΕΣΙ
Ο Μέσι ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο στην επιθετική του παραγωγικότητα. Μέσα στο 2010 πέτυχε 60 τέρματα (58 με τη Μπαρτσελόνα και 2 με την Αργεντινή). Το 2011 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, σταματώντας στα 59 (55 με τη Μπαρτσελόνα και 4 με την Αργεντινή). Φέτος όμως έσπασε τα κοντέρ, αφού βρίσκεται ήδη στα 86 και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε τόσο η κατακόρυφη άνοδός του στο σκοράρισμα με την «αλμπισελέστε» (με την οποία πέτυχε 12 γκολ), όσο και η δαιμονισμένη φόρμα στην οποία βρίσκεται γενικότερα σε οποιαδήποτε διοργάνωση και αν αγωνίζεται με τη Μπαρτσελόνα.
Ο Μέσι έχει σκοράρει μέσα στο 2012 σε 44 συνολικά παιχνίδια, 37 με τη Μπαρτσελόνα και 7 με την Αργεντινή. Έχει πετύχει μια 5άρα, δυο 4άρες και έξι χατ τρικ. Έχει σημειώσει 20 φορές από δυο γκολ και 15 φορές από ένα γκολ. Ο μέσος όρος του βρίσκεται στα 1.30 τέρματα ανά αγώνα. Από τα 44 ματς στα οποία έχει σκοράρει ο Αργεντίνος, οι ομάδες του έχουν κερδίσει τις 41 φορές! Υπάρχει μόνο μια ισοπαλία, αυτή στο πρόσφατο clásico (2-2 με τη Ρεάλ) και μόλις δυο ήττες, από τη Ρεάλ στον επαναληπτικό του Σούπερ Καπ και αυτή στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Σέλτικ στη Γλασκώβη!
Βίντεο: Τα 86 γκολ του Λιονέλ Μέσι μέσα στο 2012
Ο Αργεντίνος χρειάστηκε 66 παιχνίδια για να ξεπεράσει το ρεκόρ του Μίλερ, ο οποίος είχε πετύχει τα δικά του σε 60 ματς. Ο άσος της Μπάρσα σκόραρε σε 44 παιχνίδια, ενώ ο Γερμανός σε 46. Ο Μέσι αγωνίστηκε με τους «μπλαουγκράνα» σε 36 ματς πρωταθλήματος, 12 Τσάμπιονς Λιγκ, 7 ισπανικού Κυπέλλου και 2 ισπανικού Σούπερ Καπ. Επίσης σε 9 ματς με την Αργεντινή (5 επίσημα και 4 φιλικά). Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα μέχρι τώρα γκολ του Μέσι μέσα στο 2012.
ΤΑ ΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΕΣΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012
Ο Μέσι πέτυχε το πρώτο του γκολ για το 2012 στο Κύπελλο επί της Οσασούνα (4/1/2012)
Α. ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ / 74 ΓΚΟΛ
1. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (56 ΓΚΟΛ)
- Μπαρτσελόνα – Μπέτις 4-2 / 2 γκολ (15/1/2012)
- Μάλαγα – Μπαρτσελόνα 1-4 / 3 γκολ (22/1/2012)
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 2-1 / 1 γκολ (4/2/2012)
- Μπαρτσελόνα – Βαλένθια 5-1 / 4 γκολ (19/2/2012)
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2 / 1 γκολ (26/2/2012)
- Ράθινγκ – Μπαρτσελόνα 0-2 / 2 γκολ (11/3/2012)
- Σεβίγια – Μπαρτσελόνα 0-2 / 1 γκολ (17/3/2012)
- Μπαρτσελόνα – Γρανάδα 5-3 / 3 γκολ (20/3/2012)
- Μαγιόρκα – Μπαρτσελόνα 0-2 / 1 γκολ (24/3/2012)
- Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 2-0 / 1 γκολ (31/3/2012)
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 1-4 / 2 γκολ (7/4/2012)
- Μπαρτσελόνα – Χετάφε 4-0 / 1 γκολ (10/4/2012)
Το πρώτο από τα δυο γκολ που πέτυχε ο Μέσι στο clasico του φετινού πρωταθλήματος (7/10/2012)
- Λεβάντε – Μπαρτσελόνα 1-2 / 2 γκολ (14/4/2012)
- Ράγιο – Μπαρτσελόνα 0-7 / 2 γκολ (29/4/2012)
- Μπαρτσελόνα – Μάλαγα 4-1 / 3 γκολ (2/5/2012)
- Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 4-0 / 4 γκολ (5/5/2012)
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Σοθιεδάδ 5-1 / 2 γκολ (19/8/2012)
- Οσασούνα – Μπαρτσελόνα 1-2 / 2 γκολ (28/8/2012)
- Χετάφε – Μπαρτσελόνα 1-4 / 2 γκολ (15/9/2012)
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-2 / 2 γκολ (7/10/2012)
- Ντεπορτίβο – Μπαρτσελόνα 4-5 / 3 γκολ (20/10/2012)
- Ράγιο – Μπαρτσελόνα 0-5 / 2 γκολ (27/10/2012)
- Μαγιόρκα – Μπαρτσελόνα 2-4 / 2 γκολ (11/11/2012)
- Μπαρτσελόνα – Σαραγόσα 3-1 / 2 γκολ (17/11/2012)
- Λεβάντε – Μπαρτσελόνα 0-4 / 2 γκολ (25/11/2012)
- Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ 5-1 / 2 γκολ (1/12/2012)
- Μπέτις – Μπαρτσελόνα 1-2 / 2 γκολ (9/12/2012)
2. ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ (13 ΓΚΟΛ)
Εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν, ο Μέσι είχε την πιο παραγωγική του βραδιά, πετυχαίνοντας 5 γκολ! (7/3/2012)
- Μπάγερ Λεβερκούζεν – Μπαρτσελόνα 1-3 / 1 γκολ (14/2/2012)
- Μπαρτσελόνα – Μπάγερ Λεβερκούζεν 7-1 / 5 γκολ (7/3/2012)
- Μπαρτσελόνα – Μίλαν 3-1 / 2 γκολ (3/4/2012)
- Μπαρτσελόνα – Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 / 2 γκολ (19/9/2012)
- Σέλτικ – Μπαρτσελόνα 2-1 / 1 γκολ (7/11/2012)
- Σπαρτάκ Μόσχας – Μπαρτσελόνα 0-3 / 2 γκολ (20/11/2012)
3. ΚΥΠΕΛΛΟ (3 ΓΚΟΛ)
Ο Μέσι πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε επί της Μπιλμπάο στον τελικό του Κυπέλλου (25/5/2012)
- Μπαρτσελόνα – Οσασούνα 4-0 / 2 γκολ (4/1/2012)
- Μπαρτσελόνα – Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0 / 1 γκολ (25/5/2012)
4. ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ (2 ΓΚΟΛ)
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 3-2 / 1 γκολ (23/8/2012)
- Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 2-1 / 1 γκολ (29/8/2012)
Β. ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ / 12 ΓΚΟΛ
Ο Μέσι πανηγυρίζει μαζί με τους συμπαίκτες του το γκολ που πέτυχε εναντίον της Γερμανίας (15/8/2012)
- Ελβετία – Αργεντινή 1-3 / 3 γκολ (29/2/2012)
- Αργεντινή – Εκουαδόρ 4-0 / 1 γκολ (2/6/2012)
- Αργεντινή – Βραζιλία 4-3 / 3 γκολ (9/6/2012)
- Γερμανία – Αργεντινή 1-3 / 1 γκολ (15/8/2012)
- Αργεντινή – Παραγουάη 3-1 / 1 γκολ (7/9/2012)
- Αργεντινή – Ουρουγουάη 3-0 / 2 γκολ (12/10/2012)
- Χιλή – Αργεντινή 1-2 / 1 γκολ (16/10/2012)
ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, ο Μέσι, στη διάρκεια της περσινής σεζόν (2011/12) σημείωσε 73 τέρματα, ξεπερνώντας τα 67 του Γκερντ Μίλερ (1972/73). Βέβαια εδώ υπολογίστηκαν μόνο τα γκολ με τους συλλόγους τους (Μπαρτσελόνα και Μπάγερν αντίστοιχα), χωρίς να προσμετρηθούν και τα τέρματα με τις Εθνικές ομάδες.
Ο Γερμανός «Bomber» έκλεισε τη σεζόν 1972/73 με 67 γκολ: 36 στο πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο, 12 στο γερμανικό Λιγκ Καπ και 12 στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Μίλερ σημείωσε τα 67 γκολ σε 49 παιχνίδια, είχε δηλαδή μέσο όρο 1.37 τέρματα ανά αγώνα! Από τη μεριά του, ο Μέσι πέρυσι (2011/12), έφτασε το ρεκόρ στα 73 γκολ: 50 στο πρωτάθλημα, 14 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 3 στο Κύπελλο, 3 στο ισπανικό Σούπερ Καπ, 2 στο Μουντιάλ συλλόγων και 1 στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Ο μέσος όρος του Λέο έφτασε τα 1.22 τέρματα ανά αγώνα (73 γκολ σε 60 παιχνίδια).
Πηγές: Marca, Mundo Deportivo, lfp.com, As
Βίντεο: Μπαρτσελόνα - Μπέτις 1-2. Το ματς στο οποίο ο Μέσι έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ (9-12-2012)
Βίντεο: Highlights του Λιονέλ Μέσι από το 2012
Βίντεο: Μπάγερν Μονάχου - Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0. Το πρώτο από τα τρία σερί Πρωταθλητριών που κέρδισε ο Μίλερ με τη Μπάγερν. Δείτε το εκπληκτικό σε εκτέλεση 3-0!
Βίντεο: Η πορεία της Δ. Γερμανίας στο EURO του 1972. Δείτε τα δυο γκολ του Μίλερ στον τελικό επί της ΕΣΣΔ.
Βίντεο: Δ. Γερμανία - Αγγλία 3-2. Προημιτελικός του Μουντιάλ του 1970. Ο Μίλερ πετυχαίνει το νικητήριο γκολ της Γερμανίας στην παράταση.
Βίντεο: Δ. Γερμανία - Ιταλία 3-4. Ημιτελικός του Μουντιάλ του 1970. Δείτε τα δυο γκολ του Μίλερ στην παράταση.
Βίντεο: Δ. Γερμανία - Ολλανδία 2-1. Τελικός του Μουντιάλ του 1974. Ο Μίλερ πετυχαίνει το νικητήριο γκολ της Γερμανίας.