Super League: Γιατί είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψει άμεσα ο κόσμος στα γήπεδα
Η διάθεση των ομάδων είναι να επιτραπεί η είσοδος κόσμου στα γήπεδα, έστω και σε ποσοστό του 20%, όμως υπάρχουν πολλές δυσκολίες και εμπόδια για να επιτραπεί κάτι τέτοιο. Το Sport24.gr αναλύει το γιατί.
Η κανονικότητα επιστρέφει σιγά σιγά, η καθημερινότητα αλλάζει σε μεγάλο βαθμό μετά το δίμηνο της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει απέξω τον αθλητισμό, ο οποίος προσπαθεί να βρει και πάλι τον βηματισμό του. Και αν πολλά αθλήματα έβαλαν "λουκέτο" για το υπόλοιπο της τρέχουσας σεζόν, στο ποδόσφαιρο θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν τα περισσότερα πρωταθλήματα και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Η Super League αποφάσισε την επιστροφή στη δράση στις 6 Ιουνίου με την διεξαγωγή των playoffs και των playouts, καθώς η υγειονομική επιτροπή άναψε το "πράσινο φως" και εκδόθηκε ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για νέα κρούσματα του Covid-19. Αυτό είναι το ένα βήμα που έγινε και θα το δούμε να υλοποιείται στο χορτάρι.
Ο ΟΦΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΧΕΔΙΟ, Η... ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
Εντούτοις, η διάθεση των ομάδων είναι και η επιστροφή μερίδας των φιλάθλων τους στις εξέδρες. Μάλιστα, ο ΟΦΗ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για παρουσία 20% στις εξέδρες, η οποία βρήκε συμπαράσταση από τις υπόλοιπες ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας. Η πρόταση αυτή περιλάμβανε συγκεκριμένη μελέτη, στην οποία περιέχεται ακόμα και η εταιρεία διαχείρισης των εισιτηρίων των Κρητικών (ticketmaster), η οποία με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να κλείνει εισιτήριο και αυτόματα να αποκλείεται συγκεκριμένος αριθμός θέσεων δίπλα τους.
Η... μπάλα περνάει πλέον στα πόδια της υγειονομικής επιτροπής, ακολούθως θα πάει στον ΕΟΔΥ και αυτοί θα πάρουν την τελική απόφαση για το αν θα επιστρέψει ο κόσμος στα γήπεδα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει στο θέμα και θα πράξει ό,τι αποφασίσουν οι ειδικοί, όπως σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Πόσο εφικτό είναι όμως να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει; Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτρέψουν οι επιστήμονες την παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες; Ας μη γελιόμαστε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως θεωρείται σχεδόν απίθανο να ανάψει το "πράσινο φως" από τους ειδικούς, που ελέγχουν απλά νούμερα, συνθήκες και το πόσο επικίνδυνο είναι να δημιουργηθούν εστίες κρουσμάτων βάσει συγκεκριμένων δεδομένων. Δεν τους ενδιαφέρει κανένα ποδόσφαιρο, καμία ανάγκη του κόσμου να δει την ομάδα του, να την υποστηρίξει και να δημιουργήσει... ατμόσφαιρα.
Για τις πρώτες αγωνιστικές, δεν θα πρέπει καν να το συζητάμε. Είναι σχεδόν εκτός κουβέντας κάτι τέτοιο. Αλλά και πάλι, δεν θα βρεθεί εύκολα κάποιος που θα βάλει την υπογραφή του για την τρέχουσα σεζόν, όσο και αν υπάρχει η σχετική διάθεση των ΠΑΕ. Ειδικά, δε, σε μια περίοδο που άπαντες είναι σε επιφυλακή, βλέποντας τον κόσμο να βγαίνει έξω, να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι θα ισχύει σε λίγο καιρό, ώστε να πάρει ένα τέτοιο ρίσκο.
Αλήθεια, πόσο σίγουροι μπορεί να είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ότι μέσα στο γήπεδο θα τηρούν όλοι οι φίλαθλοι στο 100% τις οδηγίες; Οτι θα κάθονται στις θέσεις που θα τους υποδεικνύονται, ότι θα τηρούν τις αποστάσεις, ότι δεν θα μετακινούνται. Και τι θα συμβεί; Κάθε παρέα θα έχει τον δικό της security που θα την επιβλέπει; Και επίσης, πόσο εύκολο είναι να δοθεί το πράσινο φως για επιστροφή στα γήπεδα και οι οργανωμένοι των ομάδων να φερθούν διαφορετικά απ' ό,τι έκαναν μέχρι τώρα; Ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα προσπαθήσει να μπει στο γήπεδο ένας οργανωμένος με διαρκείας, που δεν θα του έχει επιτραπεί η είσοδος και θα βλέπει έναν άλλον να μπαίνει κανονικά; Επίσης, πόσο εύκολο είναι στα ελληνικά γήπεδα το 20% να μην γίνει 22% ή 25% και στο... ημίχρονο 30%;
ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ CRASH TEST ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΖΟΝ
Στην προηγμένη Γερμανία, όπου η πειθαρχία και η τήρηση των κανόνων είναι το "Α και το Ω", τα ματς γίνονται σε άδεια γήπεδα. Το ίδιο θα συμβεί και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα που θα επανεκκινήσουν, όπως και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Γνωρίζουμε κάτι που δεν γνωρίζουν εκείνοι; Το τι συνέβη μετά το Αταλάντα - Βαλένθια και το Λίβερπουλ - Ατλέτικο, με τις εκατόμβες νεκρών, είναι γνωστό σε όλους. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Αξίζει για μερικές χιλιάδες ευρώ ή για την... ατμόσφαιρα (ο Θεός να την κάνει!), να παρθεί τέτοιο ρίσκο; Η απάντηση (πρέπει να) είναι αυτονόητη.
Τα φετινά playoffs και playouts είναι ένα crash test για το τι θα δούμε να ισχύει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι ο οδηγός για τα πάντα, τα άδεια γήπεδα θα πρέπει να τα συνηθίσουμε, οι δημοσιογράφοι που θα πηγαίνουν στα γήπεδα για την κάλυψη των παιχνιδιών, θα είναι τόσοι όσοι και κανένας παραπάνω. Είναι μια νέα πραγματικότητα που θα πρέπει όλοι να συνηθίσουν και να τη δεχτούν. Μέχρι να υπάρξει εμβόλιο και φάρμακο, ο κίνδυνος θα παραμένει. Ο ιός δεν αστειεύεται καθόλου...