Τι ισχύει με την πρόταση Μελισσανίδη για το 40%
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πρότεινε ο πρωταθλητής να δίνει το 40% των εσόδων του από το Champions League στις μικρές ομάδες. Ποιο είναι το ποσό που θεωρητικά θα μοιραζόταν φέτος και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί αυτό;
Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που έπεσαν πάνω στο τραπέζι, κατά τη συνάντηση ιδιοκτητών ομάδων της Super League την Τρίτη, ήταν και αυτή του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος πρότεινε ο πρωταθλητής, στο τέλος της σεζόν, να δίνει το 40% των εσόδων του από το Champions League στις μικρές ομάδες με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού.
Το Sport24.gr ανατρέχει στο ποσό που έλαβε ο πρωταθλητής - εν προκειμένω ο Ολυμπιακός - την τρέχουσα σεζόν από το market pool και το πως θεωρητικά αυτό θα αναδιανέμειτο με βάση την συγκεκριμένη ποσόστωση, στις μικρές ομάδες, εάν ήταν σε εφαρμογή η πρόταση. Επίσης καταγράφονται οι πρακτικές δυσκολίες εφαρμογής, οι οποίες έγκεινται στην απαραίτητη συμφωνία της εκάστοτε πρωταθλήτριας ομάδας.
Το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την Μπριζ και δεν κατάφερε να μπει στους ομίλους του Champions League και ο Ολυμπιακός καρπώθηκε στο ταμείο του όλα τα χρήματα από το market pool. Εν προκειμένω και μετά την αύξηση αυτού (market pool) από την UEFA για την τριετία 2015-2018, οι "ερυθρόλευκοι" έλαβαν 13.000.000 ευρώ.
Ο Δημήτρης Μελισσανίδης πρότεινε κατά τη συνέλευση ιδιοκτητών ομάδων της Super League, "ο πρωταθλητής, στο τέλος της σεζόν, να δίνει το 40% των εσόδων του από το Champions League στις μικρές ομάδες ώστε να δυναμώσουν κι εκείνες και να υπάρξει ανταγωνισμός".
Σε περίπτωση που αυτό ίσχυε κατά την τρέχουσα σεζόν, θα έπρεπε οι "μικρές" ομάδες να μοιραστούν το ποσό των 5.200.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το 40% του συνολικού ποσού του market pool (13.000.000 ευρώ).
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι αρκετά, ένα από τα οποία ότι αυτά τα χρήματα καταλήγουν στα ταμεία της πρωταθλήτριας ελληνικής ομάδας, από την UEFA μέσω της ΕΠΟ. Δεν δύναται, δηλαδή, η ΕΠΟ, να αναδιανείμει η ίδια το ποσό, κατά τρόπο που αυτή θέλει και απαιτείται συμφωνία όχι μόνο της εκάστοτε πρωταθλήτριας ομάδας, αλλά και όλων των υπολοίπων που συμμετέχουν.
Μόνο σε περίπτωση που συμφωνήσουν όλες οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της πρωταθλήτριας (το πιο δύσκολο θεωρητικά), τότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτό και με την υπόθεση ότι η UEFA, δεν θα είχε κάποια αντίρρηση. Κάτι το οποίο, άλλωστε, είναι και το πιο πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη η συγκατάθεση του πρωταθλητή να μείνει μόνο με το 60% των εσόδων του, από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Photo credit: Action Images