Μουντιάλ 2022: Εμπαπέ, αυτά που κάνεις θα έπρεπε να είναι παράνομα
Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την εξωφρενική παρουσία του Εμπαπέ στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ήδη νικητής του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2018 και το Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο Εμπαπέ έχει ήδη όσα γκολ έχει ο Μέσι σε Μουντιάλ και ένα περισσότερο από τον Κριστιάνο.
Ο Εμπάπε είναι ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που έχει εννέα γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα πριν γίνει 24 χρόνων. Είναι ο νεαρότερος παίκτης μετά τον 17χρονο Πελέ με πέντε γκολ σε νοκ-άουτ αγώνες Μουντιάλ.
Τα απίστευτα δεν είναι τα ρεκόρ
Όχι. Τα απίστευτα και τα παράνομα που κάνει ο Εμπαπέ δεν είναι αυτά που μόλις διαβάσατε. Αυτά σχετίζονται με την ηλικία του, τη χώρα του, κτλ. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως πχ κι ο Χάλαντ θα είχε τη δυνατότητα για ίδια ή παρόμοια ρεκόρ αν είχε γεννηθεί Γάλλος.
Δεν είναι τα ρεκόρ το θέμα, δεν είναι τα εννιά γκολ πριν από τα 24, δεν είναι η φαντασία που καλπάζει όταν σκέφτεσαι πόσα ακόμα μπορεί να πετύχει στο μέλλον.
Όχι. Τα απίστευτα είναι αυτά που βλέπουμε στο χορτάρι. Το παράνομο είναι το ποδοσφαιρικό πακέτο του Εμπαπέ.
Η Αγγλία πάει αριστερά για να εκτελέσουν αυτοί από δεξιά
Για να τα εξηγήσουμε, θα πάμε σε άλλη ομάδα, σε άλλον αγώνα. Έχει ενδιαφέρον, πιστέψτε μας. Αυτή ήταν η Αγγλία στο 3-0 απέναντι στη Σενεγάλη.
Τρεις πίσω, οι Μαγκουάιρ(6), Στόουνς(5) και Γουόκερ(2), με τον Ράις(4) χαμηλά στο έξι.
Υπερφόρτωση αριστερά: Ο Σο (3) πάνω από τη σέντρα, κοντά του ο εκπληκτικός Μπέλινχαμ (22) και ο Φόντεν (20).
Τι κάνει η Αγγλία; Παίζει από εκεί σε όλα τα ματς. Γιατί το κάνει; Για να αδειάσει το γήπεδο στην απέναντι πλευρά και να βρει από εκεί τις εκτελέσεις.
Καθόλου τυχαία ο Χέντερσον(8), που πατάει δεξιά στο κέντρο, ήρθε να πετύχει το πρώτο γκολ. Καθόλου τυχαία, ο δεξιός εξτρέμ Σάκα(17) ήρθε και πέτυχε το τρίτο, με τον ίδιο τρόπο που είχε βάλει άλλα δύο με το Ιράν. Καθόλου τυχαία, άλλα δύο τέτοια γκολ έχει και ο Ράσφορντ στο τουρνουά.
Οι Άγγλοι "γέρνουν" αριστερά, χτίζουν από εκεί, μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα απέναντι και βρίσκουν εκτελέσεις από τους παίκτες που έρχονται από δεξιά. Απλό.
Η Γαλλία πάει κι αυτή αριστερά...
Πάμε και στην Γαλλία τώρα. Αυτοί ήταν οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές στο 3-1 επί της Πολωνίας.
Εύκολα βλέπει κανείς τις ομοιότητες. Τρεις πίσω, οι Ουπαμεκανό(18), Βαράν(4) και Κουντέ(5), με τον Τσουαμενί(8) μπροστά τους, στην καρδιά των πάντων.
Υπερφόρτωση αριστερά: Ο Τεό Ερναντέζ(22), πάνω από τη σέντρα, κοντά του ο Ραμπιό(14) για να δίνει ισορροπία και στην κορυφή όλων ο Εμπαπέ.
...αλλά εκεί ο Εμπαπέ τα κάνει όλα
Τέλος οι ομοιότητες, πάμε στη μεγάλη διαφορά. Η Γαλλία δεν πάει από αριστερά για να χτυπήσει από την απέναντι πλευρά, όπως κάνει η Αγγλία.
Η Γαλλία πάει από εκεί που είναι ο Εμπαπέ και τους διαλύει όλους στον ίδιο χώρο. Κάτι που είναι ασύλληπτα δύσκολο, διότι μια τέτοια υπερφόρτωση στη μία πλευρά μαζεύει εκεί αντιπάλους και συμπαίκτες, οι χώροι μικραίνουν.
Κανένα πρόβλημα για τον Εμπαπέ. Έρχεται κεντρικά, υποδέχεται, πασάρει στον Ζιρού, 1-0. Μετά είναι η σειρά του και βρίσκει δύο ασταμάτητες εκτελέσεις.
Βολίδα στην ευθεία για το 2-0, απέναντι παράθυρο για το 3-0, με τον έρμο τον Σέζνι να μην μπορεί να κάνει τίποτα.
Υποδέχεται χαμηλά, δημιουργεί, πατάει περιοχή, εκτελεί
Αφήστε τις εκτελέσεις και δείτε αυτό, το γράφημα της Opta με τις ενέργειες του Γάλλου απέναντι στην Πολωνία.
Δείτε πόσες φορές ο Εμπαπέ υποδέχεται την μπάλα χαμηλά, κοντά στη γραμμή. Για έναν άλλον παίκτη, αυτό θα σήμαινε ότι θα είναι μακριά από την περιοχή, τις εκτελέσεις, τα γκολ.
Όχι για τον Εμπαπέ. Αυτός είναι ο παίκτης που παίρνει πάνω του όλο το χτίσιμο στα αριστερά, θα δώσει ασίστ και ταυτόχρονα θα πατήσει περιοχή και θα σκοράρει.
Πρώτος σε όλα
Παράνομα; Ναι, σχεδόν. Ο Εμπαπέ έχει στο Μουντιάλ τα περισσότερα γκολ, τις περισσότερες τελικές και τις περισσότερες εκτελέσεις που βρήκαν εστία.
Το φοβερό είναι πως, παρότι η Γαλλία ακουμπάει τόσο πολύ πάνω την μπάλα χαμηλά στο γήπεδο, ο σταρ της Παρί είναι ο παίκτης του Μουντιάλ με τις περισσότερες ενέργειες με την μπάλα μέσα στην περιοχή.
Εξωφρενικό αν σκεφτείς πόσα κάνει μακριά από την περιοχή ή αν υπολογίσεις ότι με την Τυνησία έπαιξε μόλις 27 λεπτά.
Τρία ενενηντάλεπτα και ένα σκάρτο μισάωρο του αρκούν για να έχει πατήσει περιοχή περισσότερο από τον καθένα και να έχει το ασύλληπτο, μέσο όρο 14 ενέργειες στην περιοχή ανά παιχνίδι.
Δεν είναι τα γκολ, οι φοβερές εκτελέσεις, τα ρεκόρ που σπάει σε κάθε ματς. Αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας φοβερής παρουσίας στο χορτάρι.