Ενα 24ώρο με τον Γιώργο Δώνη στη Σαουδική Αραβία
Το SPORT24 ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για τη σπουδαία αναμέτρηση της Αλ Φατέχ με την Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο την Παρασκευή (3/2) και πέρασε όλο το 24ώρο παρέα με τον Γιώργο Δώνη. Οι συνήθειες που δεν αλλάζουν ούτε στην Al Ahsa, τα βιβλία των Φιλ Τζάκσον και Άλεξ Φέργκιουσον στο σπίτι του, η προετοιμασία για το ματς κόντρα στον Πορτογάλο σταρ και η καθημερινή επικοινωνία με γιους και εγγονούς.
Μπαίνεις στο αεροπλάνο. Ερχεσαι (για πρώτη φορά στη ζωή σου) σε μία άγνωστη, σε σένα, χώρα όπως είναι η Σαουδική Αραβία, χωρίς μάλιστα να περάσεις από το κοσμοπολίτικο και πιο "δυτικό" Ριάντ, και καλείσαι να αποκρυπτογραφήσεις την καθημερινότητα ενός Ελληνα εργαζόμενου, εν προκειμένω του Γιώργου Δώνη, στην Al Ahsa.
Άγχεσαι, λίγο. Μαγκώνεσαι. Προβληματίζεσαι όταν κατανοείς ότι από το αεροδρόμιο το ξενοδοχείο (και η πόλη κατ' επέκταση που καλείσαι να ζήσεις για τις επόμενες δύο ημέρες) βρίσκονται...150 χιλιόμετρα μακριά. Αλλά οκ, το παλεύεις, φτάνεις λίγο πριν τα μεσάνυχτα (έχοντας ξεκινήσει από την Αθήνα στις 14:30) και λες από μέσα σου ότι όλα θα πάνε καλά
Τι γίνεται την επόμενη μέρα; Απλώς δικαιώνεσαι για την πρόβλεψή σου. Γιατί ο σχεδόν Αραβας πλέον Δώνης έχει προσαρμοστεί πλήρως στη ζωή του μέρους και τελικώς ανακαλύπτεις ότι δεν χρειάζεται να αποκρυπτογραφήσεις τίποτα. Ο άνθρωπος είναι εκεί μπροστά σου, ανοιχτό βιβλίο, σου ανοίγεται και δεν έχεις παρά να τον διαβάσεις.
Ο καφές δεν αλλάζει, ούτε και οι συνήθειες
Η μέρα θα αρχίσει όπως και στην Ελλάδα περίπου στις 11. Με καφέ. Οχι όμως στο σπίτι, αλλά έξω. Είναι μία συνήθεια που ο Γιώργος Δώνης και οι συνεργάτες του τηρούν ευλαβικά όπου και αν δουλεύουν τα τελευταία χρόνια. Καφές λοιπόν σε εμπορικό κέντρο, κρουασάν, κέικ και ατελείωτο κους-κους για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Το όχι μόνο περιλαμβάνει όλη την τρέχουσα επικαιρότητα στην Ελλάδα αλλά και μερικές παρατηρήσεις του κόουτς, κοινωνικού ενδιαφέροντος που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε.
Αίφνης το μικρό καφέ μετατρέπεται σε ελληνικό καφενείο. Ολοι μιλούν δυνατά, αστειεύονται (ο Γιώργος ασχολείται με τους πάντες) και αλληλοπειράζονται, τα χαμόγελα δίνουν και παίρνουν. Είναι φανερό ότι άγχος, πέρα του φυσιολογικού, δεν υπάρχει εδώ.
Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται περίπου στις 12:30 το μεσημέρι. Άπαντες (Γιώργος Δώνης, Μάκης Αγγελίνας, Μίκι Μένταν, Παναγιώτης Μαλλιαρίτσης, Γρηγόρης Γεωργίτσας, Γιώργος Γεωργιάδης (του Σάββα) και Γιώργος Ζιώγας μένουν στο ίδιο, νεόδμητο, συγκρότημα κατοικιών στα περίχωρα μίας πόλης μοιάζει να χτίζεται εκ θεμελίων, πάνω στην έρημο, τους τελευταίους μήνες.
Οι γείτονες και φίλοι μοιράζονται πολλές φορές το ίδιο τραπέζι ενώ οι περισσότεροι τα καταφέρνουν εξαιρετικά και με τη μαγειρική. Στην κουζίνα του Γιώργου Δώνη υπάρχουν όλα τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα τα οποία χρειάζονται για να μαγειρευτεί ένα καλό ελληνικό φαγητό.
"Βλέπεις; Ορίστε και ελαιόλαδο παρθένο έχω από την Ελλάδα, και τυρί φέτα και ότι τραβάει η όρεξή σου" μάς λέει, ανοίγοντας τα ντουλάπια. Επειδή όμως η μέρα χθες ήταν πιεσμένη τη μαγειρική του κόουτς θα την δοκιμάσουμε μία άλλη φορά. Εκτός από τις τροφές του σώματος όμως, σε περίοπτη θέση βρίσκονται και οι τροφές του (προπονητικού) μυαλού. Βιογραφίες του Φιλ Τζάκσον και του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στο σαλόνι για τις ώρες που χρειάζεται να αντληθούν εμπειρίες από τους κορυφαίους.
Μετά τη σαρωτική του εμφάνιση στο "The show must go on" του Παντελή Διαμαντόπουλου, ο κόουτς ετοιμάζεται για την προπόνηση. Φορά τα πλυμένα ρούχα της δουλειάς, τα ρούχα της Αλ Φατέχ, τα αθλητικά παπούτσια (τα οποία αφήνει πάντα στο κατώφλι του σπιτιού, στο σπίτι του Δώνη δεν πατάς με παπούτσια, νόμος αυτό) και με το αυτοκίνητο γραμμή για το προπονητικό κέντρο της Αλ Φάτεχ.
Με ελληνική μουσική στο αυτοκίνητο
Το ΚΙΑ τζιπ που του έχει δώσει η ομάδα, ο κόουτς το οδηγεί "νευρικά", όσο τόσο. Στους δρόμους της Αl Ahsa υπάρχει μία σχετική οδηγική αναρχία κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση. Το προπονητικό κέντρο απέχει αρκετά και μέχρι τότε ο Γιώργος βγάζει μερικά γούστα και στο τιμόνι, ακούγοντας πάντα ελληνική μουσική από ελληνικά ραδιόφωνα.
Στο υπό ριζική ανακαίνιση κέντρο της Αλ Φάτεχ φτάνουμε γύρω στις 4μ.μ.. Η προπόνηση θα αρχίσει κατά τις 6μ.μ.. Ομως πιο πριν υπάρχουν υποχρεώσεις. Ο κόουτς θα φροντίσει με θεραπεία που παραπέμπει στις ελληνικές βεντούζες την τραυματισμένη του μέση και θα ανοίξει εν συνεχεία τηλεόραση και υπολογιστή για να παρακολουθήσει παιχνίδια των ανταγωνιστών του στη τηλεόραση.
Σχολιάζει τους πάντες και τα πάντα (δεν μεταφέρονται όλα εδώ) μέχρι τις 5 που έρχεται η ώρα του video. Την επομένη η ομάδα του αντιμετωπίζει την Αλ Νασρ του Κριστιάνο Ρονάλντο έχοντας σημαντικές απουσίες και πρέπει να δώσει οδηγίες ακριβείας στους παίκτες του για το πώς θα κινηθούν και τι πρέπει να προσέξουν.
Αφού η βιντεοθεραπεία τελειώνει, άπαντες, λίγο πριν τις 6 βγαίνουν στο γήπεδο για την προπόνηση. Σιγά-σιγά μαζεύεται γύρω από τις γραμμές, το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας, οι περισσότεροι με τις παραδοσιακές αραβικές ενδυμασίες που γνωρίζετε όλοι από τις ταινίες. Οι άνθρωποι ζουν για το ποδόσφαιρο και το απολαμβάνουν πραγματικά, την κάθε στιγμή του, το κάθε λεπτό του, ακόμα και στην προπόνηση.
Ο κόουτς κάνει τακτική, σταματά πολλές φορές το διπλό στο μισό γήπεδο για να κάνει παρατηρήσεις (μιλώντας, σχεδόν πάντα στα αγγλικά), δείχνει και μία-δυο κομπίνες για τα κόρνερ. Πάντα δίπλα οι συνεργάτες του έτοιμοι να καταθέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς και να διαγνώσουν τυχόν αδυναμίες.
Λίγο μετά τις 19:30 το πρόγραμμα, όχι πολύ εντατικό παραμονές του αγώνα, τελειώνει. Στο γραφείο ο Γιώργος περιμένει να τελειώσει παιχνίδι άμεσου ανταγωνιστή της ομάδας του. Ολα κυλάνε κατ' ευχήν μέχρι το 92' όταν οι ανταγωνιστές σκοράρουν, γεγονός που προκαλεί ελληνικότατες εκρήξεις στο τιμ (με ελληνικές λέξεις που όλοι φαντάζεστε).
Η αποστολή του ματς δεν είναι δύσκολο να βγει. "All inside" καθώς γι' αυτό το ματς υπάρχουν μόνο 20 διαθέσιμοι παίκτες. Μπάνιο στη συνέχεια και γραμμή για το ξενοδοχείο όπου η ομάδα θα γευματίσει σύσσωμη όπως πάντα πριν από τα εντός έδρας παιχνίδια.
Το γεύμα είναι λουκούλειο (αλλά πάντα προσεγμένο και τσεκαρισμένο). Λίγο μετά τις 21:30 οι ποδοσφαιριστές αποσύρονται σιγά-σιγά στα δωμάτιά τους και ο κόουτς μαζί με τους συνεργάτες του συνεχίζουν την κουβέντα πίνοντας το παραδοσιακό τσάι.
Μέσα σ' όλες τις προηγούμενες δραστηριότητες, ο κόουτς θα βρει πάντα λίγο χρόνο να κουβεντιάσει με video-κλήσεις με όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα. Μιλά με τον Χρήστο για να μάθει πράγματα από τη νέα του καθημερινότητα στην Πολωνία, με τον Τάσο για τα τελευταία νέα της αποθεραπείας του στην Κύπρο, με τον Κωνσταντίνο για να διαπιστώσει την καθημερινή του πρόοδο, με τον μικρό Μιχαήλ (που χαιρετούσε τον μπαμπά του ενώ έδινε συνέντευξη),με την Ειρήνη και πάει λέγοντας.
Τι είναι όμως αυτό που απολαμβάνει επίσης πάρα πολύ; Μα τι άλλο από τα video από τα εγγόνια του. Βεβαίως, τα εγγόνια του! Ο Γιώργος Δώνης στα 53 του μετράει ήδη τρία εγγόνια (δύο από τον Χρήστο και ένα από τον Τάσο) και αποτελεί τον ορισμό του χαζοπαππού.
Ετσι λοιπόν ο Γιώργος Δώνης μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι στη Σαουδική Αραβία δεν είναι μόνος. Καθόλου μόνος θα έλεγε κανείς. Περιβάλλεται από ανθρώπους με τους οποίους εδώ και χρόνια μοιράζεται τις ίδιες χαρές και τις ίδιες αγωνίες και το τηλέφωνό του χτυπά πάρα πολύ συχνά για να ακούσει και να μάθει τα νέα των αγαπημένων του.
Ο Γιώργος, σε τελική ανάλυση, είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος που χαίρεται κάθε λεπτό της ζωής. Εντάξει, εκτός από τις στιγμές που χάνει στο γήπεδο. Αλλά και την ήττα, εδώ στη Σαουδική Αραβία, την αντιμετωπίζει διαφορετικά...