STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη

SUPERLEAGUE / PLAY OFFS / 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFFS / 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI

Άρης και ΠΑΟΚ θα κονταροχτυπηθούν στο Κλεάνθης Βικελίδης σε μια μονομαχία που θα μείνει στην ιστορία. Ο Δικέφαλος είναι μπροστά στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος της ιστορίας του (και πιο "μάγκικου" για τους οπαδούς του), ενώ οι κίτρινοι έχουν την πρόκληση να στερήσουν από τον συμπολίτη έναν τίτλο και το θέλουν για πολλούς λόγους (αγωνιστικούς και μη).

Το φινάλε της Stoiximan Super League συναρπάζει για δεύτερη σερί σεζόν, καθώς στην τελευταία στροφή δύο ομάδες διεκδικούν τον τίτλο πριν από το φινάλε.

Ο ΠΑΟΚ με ένα συγκλονιστικό come-back νίκησε κατά σειρά, ΑΕΚ, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (ενώ είχε προηγηθεί η ισοπαλία με τη Λαμία στο Αθανάσιος Διάκος) και ηγείται της κούρσας μια στροφή πριν από το φινάλε. Για να το κατακτήσει πρέπει να περάσει από το Κλεάνθης Βικελίδης και να κερδίσει τον Άρη για πρώτη φορά φέτος.

Οι κίτρινοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κατακτήσει ο συμπολίτης ΠΑΟΚ τον τίτλο στην έδρα τους και θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να το αποτρέψουν. Την ίδια στιγμή η ΑΕΚ θα φιλοξενεί τη Λαμία στην OPAP Arena και με δική της νίκη σε συνδυασμό με μία νέα αποτυχία του ΠΑΟΚ κόντρα στον Άρη, θα κατακτήσει εκείνη το πρωτάθλημα για δεύτερη διαδοχική σεζόν και 14η της ιστορίας της.

Πάμε να θυμηθούμε πώς ο Άρης έχει καταφέρει να μείνει αλώβητος κόντρα στον ΠΑΟΚ φέτος (δύο νίκες μια ισοπαλία), αλλά και το συγκλονιστικό ντεμαράζ της ομάδας της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου (με τρεις νίκες στα τρία τελευταία ντέρμπι) που χτυπά τον τίτλο.

Έτσι έμεινε αλώβητος στην Τούμπα δύο φορές

Η πρώτη τους μάχη στην Τούμπα δόθηκε νωρίς μέσα στη σεζόν, συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Άκης Μάντζιος δεν είχε πολύ καιρό στην ομάδα του Άρη και αυτό ήταν το πρώτο του τεστ στη δεύτερη θητεία του σε αυτό τον πάγκο.

Σε εκείνο το ντέρμπι, όπως βλέπουμε στο γράφημα της Opta Stats/Perform οι δύο ομάδες είχαν περίπου τα ίδια xGoals με τον Δικέφαλο (0.43 xGoals) να έχει τρεις περισσότερες τελικές (11-8, 3-3 στο στόχο). Με βάση τα συγκεκριμένα νούμερα πήρε ένα δίκαιο αποτέλεσμα (την ισοπαλία).

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα Expected Goals στο ΠΑΟΚ - Άρης 0-0 - 17 Σεπτεμβρίου

Αυτή ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση του ΠΑΟΚ σε xGoals το φετινό πρωτάθλημα. Η χειρότερη όλων ήταν στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στην ΑΕΚ, αλλά μετά από αυτό το ματς γύρισε τον διακόπτη μέσα στη σεζόν και το έδειξε εκκωφαντικά στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μερικές ημέρες αργότερα.

Στο κυριακάτικο παιχνίδι απέναντι στους κίτρινους ο ΠΑΟΚ είχε την τρίτη χειρότερη επίδοσή του στο πρωτάθλημα. Ολοκλήρωσε το ματς με 0.76 xGoals σε 12 τελικές (ο Άρης είχε επτά), ένα νούμερο που "μεγάλωσε" στα τελευταία λεπτά του αγώνα όταν πίεσε για να πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας απέναντι στους κίτρινους.

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα xGoals του ΠΑΟΚ - Άρης - 10 Μαρτίου

Ο Άρης χρειάστηκε μια τελική στο πρώτο μέρος με την έξοχη ενέργεια και τελείωμα του Λορέν Μορόν, οπισθοχώρησε για να κρατήσει το τρίποντο και με εξαίρεση τα τελευταία λεπτά το πέτυχε με άνεση, υψώνοντας αμυντικός τείχος μπροστά από τα καρέ του Κουέστα.

Το ντέρμπι στο Βικελίδης ήταν διαφορετική ιστορία

Σε αντίθεση με τα δύο ντέρμπι στην Τούμπα, στο (άδειο τότε) "Κλεάνθης Βικελίδης" ο Άρης είχε πολύ καλύτερη εικόνα παραγωγικά. Ο ΠΑΟΚ ήταν σε καλό μομέντουμ, έχοντας κλείσει θεαματικά το 2023 με πρωτιά στον όμιλό του στο Conference League και διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα.

Όμως στο ντέρμπι της κανονικής διάρκειας στην έδρα του Άρη, η ομάδα του Άκη Μάντζιου ήταν ελαφρώς καλύτερη με βάση τα xGoals και νίκησε στο τέλος με 2-1.

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα Expected Goals στο Άρης - ΠΑΟΚ 2-1 - 7 Ιανουαρίου

Οι κίτρινοι είχαν 1.2 xGoals (με τρεις περισσότερες τελικές) έναντι 0.9 του ΠΑΟΚ που προφανώς δεν κατατάσσεται στις χειρότερες φετινές επιδόσεις του. Αμυντικά ο Άρης δεν τα πήγε όσο καλά στην Τούμπα, δεν τον περιόρισε όσο στα προηγούμενα δύο ματς, όμως ήταν πολύ πιο επικίνδυνος στην επίθεση και ανταμείφθηκε με το τρίποντο.

Ο ΠΑΟΚ στο 80' με την ΑΕΚ έφτασε στο -10, αλλά το πήρε στο φινάλε

Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο στην έδρα της Λαμίας και μάλιστα έσωσε τον βαθμό στο φινάλε, χάρη στην κεφαλιά που πήρε ο Στέφαν Σβαμπ.

Οι Θεσσαλονικείς έπαιζαν μια από τις τελευταίες τους ζαριές για τον τίτλο, υποδεχόμενοι την ΑΕΚ που ήταν στο +7 σε εκείνο το διάστημα (με παιχνίδι παραπάνω). Μέχρι και το 80ο λεπτό προηγούνταν με 1-2, όμως οι γηπεδούχοι στο φινάλε με δύο γκολ κατάφεραν να πάρουν το τρίποντο.

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα xGoals στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 3-2 _ 28 Απριλίου

Σε σχέση με τα τρία ντέρμπι, αυτό ήταν το μοναδικό που ο ΠΑΟΚ δεν είχε περισσότερα xGoals από τον αντίπαλό του. Η ΑΕΚ υπερετερούσε και σε αυτό μεγάλο βαθμό έπαιξε ότι έκανε γκολ τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο ματς, που ήταν η κεφαλιά του Ντομαγκόι Βίντα στο 75'.

Τα xGoals ήταν 1.3-1.9 υπέρ της Ένωσης, παρότι είχε μόλις μια τελική παραπάνω από τους παίκτες του Λουτσέσκου. Αυτό δε στερεί την "αξία" του τριπόντου. Τουναντίον, έχει τεράστια αξία να μπορείς να κερδίζεις και τα παιχνίδια που είσαι ισοδύναμος ή και χειρότερος από τον αντίπαλο.

Με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό επέβαλε το νόμο του και έστησε πάρτι κόντρα στο τριφύλλι

Ο ΠΑΟΚ με το τρίποντο επί της ΑΕΚ έμεινε ζωντανός στη μάχη του τίτλου και κορύφωσε τη μάχη. Ακολούθησε αρκετές μέρες μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, ενώ οι ερυθρόλευκοι έπαιρναν την πιο ιστορική πρόκριση της ιστορίας τους κόντρα στην Άστον Βίλα με δύο νίκες.

Αυτό δεν πτόησε τους ασπρόμαυρους που μπήκαν πιο δυνατά στο ματς και κατάφεραν να επικρατήσουν 2-0 με κορυφαίο τον Ζίβκοβιτς και τον Τάισον σκόρερ.

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα xGoals στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός _ 12 Μαΐου

Ο ΠΑΟΚ είχε λιγότερες τελικές από τον Ολυμπιακό στο μεταξύ τους ντέρμπι, αλλά είχε τις καλύτερες ευκαιρίες στο ματς, τις οποίες ευτύχησε να κάνει και γκολ. Γι' αυτό άλλωστε υπερτερούσε στα xGoals με 1 - 0.5.

Μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ έγινε μαζί με την ΑΕΚ ο διεκδικητής του τίτλου. Έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού στην Τούμπα και την ίδια στιγμή η Ένωση να στραβοπατήσει στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Έγιναν αμφότερα κι έτσι ανέβηκε πρώτος.

Ένα ντέρμπι χωρίς προηγούμενο: Το υπέρτατο κίνητρο του ΠΑΟΚ και η "συνταγή" του Άρη
Οι τελικές και τα xGoals του ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 4-1 _ 15 Μαΐου

Ως προς το δικό του σκέλος, ο Δικέφαλος ήταν καταιγιστικός στο ντέρμπι με το τριφύλλι, καθαρίζοντάς στο φινάλε το τρίποντο. Οι ασπρόμαυροι ήταν καλύτεροι κι αυτό φάνηκε στον τρόπο που παίξανε. Στο τέλος ολοκλήρωσαν το ματς με 11-6 τελικές και η "αξία" της απειλής τους ήταν 2.3 - 0.6 xGoals.

Αυτή η εμφάνιση ήταν η καλύτερή του στο πακέτο των τριών ντέρμπι και με αυτή πάει με αναπτερωμένο το ηθικό στο Κλεάνθης Βικελίδης. Το σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθήσουμε ένα ντέρμπι με κομμένη την ανάσα και η ελπίδα μας είναι να το θυμόμαστε για χρόνια, για καλούς λόγους.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ