Ένα ταλέντο ψάχνει τη θέση του
Ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης πήρε ευκαιρία να παίξει βασικός ελέω... ΕΠΟ στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην Ελευσίνα και κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων πάνω του. Δεν είναι, όμως, πρωτάρης στον ΠΑΟΚ. Το Sport24.gr αναλύει την ξεχωριστή περίπτωση του 20χρονου ποδοσφαιριστή του Δικεφάλου.
Αν κανείς μπει στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ θα δει τον Παναγιώτη Δεληγιαννίδη στη λίστα των μέσων της πρώτης ομάδας και σίγουρα θα αναρωτηθεί πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό για ένα παιδί που χθες στην Ελευσίνα αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ αρχικά και για ένα διάστημα και ως δεξιός και είχε συμμετοχή στα τρία από τα επτά γκολ του Δικεφάλου.
Θα δικαιολογήσει τους υπευθύνους της ιστοσελίδας αν μάθει ότι ο 20χρονος ποδοσφαιριστής στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην πρώτη ομάδα έχει δοκιμαστεί σε όλες τις γραμμές, αλλά και στις δύο πλευρές. Η ικανότητα να χειρίζεται τη μπάλα και με τα δύο πόδια αλλά και η σωματοδομή του τον έκαναν ταιριαστό για πολλές θέσεις, μόνο που κατέληξε να μην έχει καθιερωθεί σε καμία.
Ποιος είναι, όμως, ο πιτσιρικάς που απασχολεί έντονα από χθες; Το Sport24.gr καταγράφει-αρκετές άγνωστες-λεπτομέρειες της μέχρι τώρα πορείας του. Ας αρχίσουμε με τα βασικά: Πώς πήγε στον ΠΑΟΚ.
Το περιγράφει με πολύ εύγλωττο τρόπο η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ: "Όλα έμοιαζαν ιδανικά. Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η προοπτική της ποδοσφαιρικής, αλλά και γενικής εκπαίδευσης μακριά από τις ελληνικές παθογένειες, το όνειρο για μια μεγάλη καριέρα. Ο Παναγιώτης Δεληγιαννίδης στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών, το καλοκαίρι του 2012 ετοίμαζε βαλίτσες για Αυστρία. Η μοίρα είχε διαφορετική γνώμη. Λίγες μέρες πριν την αναχώρηση του μικρού, ληστές μπήκαν στο σπίτι της οικογένειας Δεληγιαννίδη και το έκαναν φύλλο και φτερό. Αναλογιζόμενος τη σημειολογία του γεγονότος, ο μικρός το θεώρησε ως κακό σημάδι για τη νέα σελίδα που θα άνοιγε στη ζωή του κι έμεινε Θεσσαλονίκη. "Δεν ήθελα ν’ αφήσω την οικογένειά μου", μας είπε.
Η επιλογή του μόνο σε κακό δεν του βγήκε. Αντί για την Αυστρία, κατέληξε στον ΠΑΟΚ. Ως πρωταθλητής με τους Μπέμπηδες, μέλος της Μικτής Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Νέων. Ο Δικέφαλος εκτίμησε το φυσικό ταλέντο του νεαρού μεσοεπιθετικού και τον έστειλε νωρίς, νωρίς να προπονηθεί με την πρώτη ομάδα για να… ψηθεί. Φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε φιλικά προετοιμασίας, το κοντέρ του κατέγραψε τα πρώτα χιλιόμετρα κι έπειτα επέστρεψε στις Ακαδημίες για να στεφθεί πρωταθλητής με την Κ17 και την Κ20".
Για τους μη γνωρίζοντες, η Ακαδημία Μπέμπηδες ανήκει στον Παναγιώτη Κερμανίδη, παλιά μεγάλη δόξα της χρυσής ομάδας του ΠΑΟΚ τη δεκαετία του '70. Ήταν εκείνος που πιπίλιζε τα αυτιά των υπευθύνων του ΠΑΟΚ να δώσουν προσοχή στην περίπτωση του μικρού Παναγιώτη. Και τα κατάφερε.
Η εξέλιξη του μιρκού Παναγιώτη στα τμήματα υποδομής ήταν ραγδαία και "ανάγκασε" τους ανθρώπους της ΠΑΕ να του κάνουν επαγγελματικό συμβόλαιο το 2014, βάζοντας ρήτρα 7,5 εκατ. ευρώ (το ίδιο και σε ορισμένους άλλους μικρούς). "Δεν την περίμενα την ρήτρα, ξαφνιάστηκα. Τώρα είναι στα πόδια μου να μείνω στον ΠΑΟΚ" ήταν η δική του αντίδραση.
Ο ξενιτεμός στη Σλοβακία
Άρχισε να δουλεύει περισσότερο με την πρώτη ομάδα και τον Μάιο του 2015 [πήρε την πρώτη ολιγόλεπτη συμμετοχή του σε ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, με προπονητή τον Γιώργο Γεωργιάδη.
Η επόμενη σεζόν με Τούντορ τον βρίσκει να κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο στη Δανία, στο ματς με τη Μπρόντμπι και μετά να χάνεται. Οι υψηλές απαιτήσεις που υπήρχαν για τον ΠΑΟΚ δεν επέτρεπαν πολύ χρόνο σε νεαρούς. Εμφανίστηκε και πάλι τον Δεκέμβριο, σε ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό Βόλου στη θεσσαλική πόλη, όταν στο περιθώριο του αγώνα ο Φρανκ Άρνεσεν έλεγε "αυτά τα παιδιά θα πρέπει να βρουν ομάδες να πάνε δανεικοί".
Στην περίπτωσή του ο δανεισμός έγινε-πακέτο με τον Κυριάκο Σαββίδη του Πανιωνίου-στη Ζέμπλιν Μιχαλόβτσε της Σλοβακίας. Δεν έπαιξε πολύ, ωστόσο το καλοκαίρι δέχθηκε να συνεχίσει εκεί δανεικός έχοντας πάρει την υπόσχεση ότι θα ήταν η βασική επιλογή για τη δεξιά πλευρά της άμυνας. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε και έτσι ο δανεισμός από τον ΠΑΟΚ ακυρώθηκε. Η ΠΑΕ επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2020 και παρέμεινε να προπονείται με την πρώτη ομάδα.
Ένας κανονισμός στη διαδικασία αδειοδότησης που έχει ορίσει η ΕΠΟ και θέλει υποχρεωτικά να δοθούν μέσα στη σεζόν από πέντε-τουλάχιστον-70λεπτες συμμετοχές σε δύο νεαρούς κάτω των 21, με παρουσία για τρία χρόνια στις Ακαδημίες του συλλόγου, τον έφερε χθες βασικό αριστερό μπακ στην Ελευσίνα.
Το ζητούμενο στην περίπτωση του ύψους 1.77μ. παίκτη είναι ο ΠΑΟΚ να χαράξει στρατηγική στην περίπτωση του Δεληγιαννίδη.
Σε ποια θέση θα προσπαθήσει να τον καθιερώσει και πώς θα βρει φόρμουλα για να πάρει χρόνο συμμετοχής προκειμένου να εξελιχθεί. Προφανώς ένας ευχάριστος πονοκέφαλος για Ίβιτς και Μίχελ, την ώρα που καλείται πλέον στην εθνική Ελπίδων