X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ένα θαύμα που το λέγαν... Μποτσουάνα!

Η Μποτσουάνα προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Κόπα Άφρικα, όντας μάλιστα μέχρι στιγμής αήττητη και στα εφτά παιχνίδια που έχει δώσει στον όμιλο των προκριματικών. Το γηγενές ρόστερ, το αστέρι και ο προπονητής που επέβαλε ...στρατιωτική πειθαρχία!

Η Μποτσουάνα είναι μια χώρα περίπου δύο εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται στο νότιο άκρο της αφρικανικής ηπείρου, ακριβώς πάνω από τη Νότιο Αφρική και κέρδισε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους μόλις το 1966.

Είναι ο ορισμός αυτού που λέμε "αναπτυσσόμενη" χώρα, καθώς είναι αυτή τη στιγμή μια απ' τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με οξύτατες κοινωνικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, καθώς τα λαϊκά στρώματα είναι βυθισμένα στη φτώχεια και την ανέχεια και με το βιοτικό επίπεδό τους "στα τάρταρα".

Λογικό λοιπόν στην προσπάθεια της κάστας των κεφαλαιοκρατών να αναπτύξουν την οικονομία προς όφελός τους και δεδομένων των τεράστιων λαϊκών προβλημάτων, ο αθλητισμός να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Η Μποτσουάνα, αν και διατηρούσε εθνική ομάδα ποδοσφαίρου για χρόνια (έδωσε τον πρώτο της αγώνα στις 13 Ιουλίου του 1968, όπου και ηττήθηκε με 8-1 από το Μαλάουι, εκτός έδρας), μόλις την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις.

Από το 1992 οπότε και συμμετείχε για πρώτη φορά σε προκριματική φάση παγκοσμίου κυπέλλου, καταλαμβάνοντας την 3η θέση σε όμιλο των τεσσάρων, απλώς και μόνο επειδή το Σουδάν είχε αποσυρθεί, ακολούθησαν άλλες τρεις απόπειρες να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ και άλλες οχτώ να προκριθεί στο Κόπα Άφρικα, στις οποίες αναδεικνυόταν σταθερά τελευταία ή προτελευταία.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είχε πειραματιστεί με διάφορους προπονητές, από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως ο Σέρβος Βέσελιν Γιέλουσιτς (2002-2006) ή ο Άγγλος Κόλουιν Ρόου (2006-2008), που είχε διατελέσει και προπονητής της Ίπσουιτς.

Σ' αυτή την προκριματική φάση όμως, οι "Ζέβρες" (όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας) έμελλε να γράψουν ιστορία. Αήττητες σε εφτά παιχνίδια, νικώντας μέσα-έξω την Τυνησία, έγιναν η πρώτη ομάδα της προκριματικής φάσης που προκρίθηκε στα τελικά.

Υποψιάζεστε "μποτσουανοποιήσεις" Βραζιλιάνων; Κάθε άλλο! Οι αποστολές της ομάδας συνήθως συγκροτούνται από παίκτες απ' τους οποίους μόνο πέντε ή έξι δεν αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα της Μποτσουάνα. Κι αυτοί θα παίζουν όλοι σε ομάδες της Νοτίου Αφρικής.

Μέσα σ' αυτούς ανήκει και το "αστέρι" της ομάδας. Το όνομα αυτού, Τζέρομ Ραματλακουέιν (δεν εγγυόμαστε τίποτα για την προφορά του!). Μπορεί σ' εμάς να μη λέει τίποτα, ίσως όμως να τον έχουν ακουστά οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Κύπρο, καθώς ο εν λόγω 25άχρονος επιθετικός είχε περάσει "για ένα φεγγάρι" το 2008 από τον ΑΠΟΠ/Κινύρα!

Απ' την Κύπρο έκανε το άλμα στην καριέρα του και μεταγράφηκε στη νοτιοαφρικανική Σάντος, με την οποία είχε 12 συμμετοχές και ένα γκολ. Σήμερα αγωνίζεται στη Βάσκο Ντα Γκάμα, επίσης στο πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής, με την οποία έκανε ντεμπούτο στις 21 Απριλίου 2011 μετά από 18 μήνες απραξίας και χρειάστηκε μόλις 14' για να σκοράρει!

Την εκτελεστική του δεινότητα την επιδεικνύει και στα προκριματικά του Κόπα Άφρικα όπου βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πίνακα των σκόρερ, με 5 γκολ σε 7 παιχνίδια, πίσω από τον Τυνήσιο Ζεμαά που έχει 6.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της ομάδας της Μποτσουάνα, ωστόσο, έχει να κάνει με τον άνθρωπο που βρίσκεται στον πάγκο της. Είπαμε, πολλοί "ειδικοί" πέρασαν, κανείς δεν μπόρεσε να στεριώσει.

Μέχρι που το 2009 η ομοσπονδία αποφάσισε να δώσει το πόστο στον Στάνλεϊ Τσόσεϊν. Το όνομα του τεχνικού της Μποτσουάνα θα περνούσε "στα ψιλά" αν δεν προσέχαμε ότι πριν το ονοματεπώνυμό του δέσποζε η λέξη "General". Και ναι, όπως αποδείχτηκε, ο κος Τσόσεϊν είναι συνταξιούχος στρατηγός, υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού της Μποτσουάνα, είναι ο άνθρωπος που έφερε τη στρατιωτική πειθαρχία στο άναρχο παιχνίδι των Αφρικανών, είναι εν τέλει το μεγάλο μυστικό πίσω από αυτή την αξιοθαύμαστη πορεία!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Μποτσουάνα στην προκριματική φάση:

Τυνησία - Μποτσουάνα 0-1

Μποτσουάνα - Τσαντ 1-0

Μαλάουι - Μποτσουάνα 1-1

Μποτσουάνα - Τόγκο 2-1

Μποτσουάνα - Τυνησία 1-0

Τσαντ - Μποτσουάνα 0-1

Μποτσουάνα - Μαλάουι 0-0

Τόγκο - Μποτσουάνα (2/4-9-2011)

Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ξέρει να θωρακίζει τα μετόπισθεν ο Τσόσεϊν, που εφαρμόζει κατά κύριο λόγο σύστημα 4-5-1 και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι παίζει "αντι-ποδόσφαιρο".

Δεν ξέρουμε ποια μπορεί να είναι η τύχη της Μποτσουάνα στο Κόπα Άφρικα που ξεκινάει στις 21 Ιανουαρίου του 2012, ξέρουμε όμως ότι οι "Ζέβρες" θα έχουν την αμέριστη στήριξη μας. Μποτσουάνα... μια (ποδοσφαιρική) αγάπη γεννιέται!

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ