Ένας αιώνας μαγείας στο "Ολντ Τράφορντ"!
Το "Ολντ Τράφορντ" έκλεισε 100 χρόνια και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα... 24 μυστικά του (vs)!
Αυτό δεν είναι άλλο από το μυθικό "Ολντ Τράφορντ" ή αλλιώς "Θέατρο των Ονείρων" όπως το "βάφτισε" πριν πολλά χρόνια ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, με το γήπεδο στο οποίο έχουν ζήσει αμέτρητες στιγμές δόξας οι "κόκκινοι διάβολοι" να κλείνει αισίως έναν αιώνα ζωής (19 Φεβρουαρίου 1910 το πρώτο ματς κόντρα στη Λίβερπουλ!) και να ετοιμάζεται πλεον να φιλοξενήσει το "καμάρι" της πόλης του και για την δεύτερη εκατονταετία.
Το τι εστί "Ολντ Τράφορντ" για τη Γιουνάιτεντ το απεικονίζει μάλιστα ανάγλυφα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει 22 τίτλους με το σύλλογο από τότε που ανέλαβε στο τιμόνι το Νοέμβριο του 1986.
"Είναι ένα από τα ωραιότερα του κόσμου και έρχονται άνθρωποι από όλο τον πλανήτη για να το θαυμάσουν, ακόμα και όταν δεν διεξάγεται αγώνας.
Είναι ένα καταπληκτικό γήπεδο και εμείς έχουμε ζήσει έντονες συγκινήσεις τα τελευταία χρόνια",
το σχόλιο του Σκωτσέζου, με τον θρύλο της Μάντσεστερ Μπράιαν Ρόμπσον (είχε σχεδόν 500 εμφανίσεις με αυτή τη φανέλα στα 14 χρόνια καριέρας του εκεί) να μην κρύβει τη συγκίνησή του για τα "γενέθλια" του γηπέδου.
"Είναι ένα από τα καλύτερα στάδια στον κόσμο και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι μοναδική. Παίζεις πάντα με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο Ολντ Τράφορντ, και αυτό είναι το όνειρο για κάθε νέο παίκτη.
Όταν ξεκινάς την καριέρα σου ως παίκτης, το Ολντ Τράφορντ είναι ένα από τα μέρη που θέλεις να πατήσεις. Το να ενταχθείς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να φορέσεις τη φανέλα της είναι το ποδοσφαιρικό όνειρο του κάθε παίκτη.
Ο κόσμος λέει για το Ολντ Τράφορντ ότι όταν υπογράφεις εκεί δεν έχεις να κάνεις με έναν οικογενειακό σύλλογο, όμως εγώ βρήκα εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί για χρόνια και μαθαίνεις τους πάντες, από την κυρία που σερβίρει το τσάι μέχρι αυτούς που δουλεύουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας".
Ο Άλεξ Φέργκιουσον και ο Μπράιαν Ρόμπσον μετέφεραν τη δική τους αίσθηση από τη μαγεία που περικλείει το όνομα "Ολντ Τράφορντ" και δεν είχαν άδικο αν σκεφτεί κανείς την ιστορία, τους αγώνες, τα ρεκόρ, τους τελικούς, τα νούμερα και τους μύθους που κουβαλάει το σπίτι της Γιουνάιτεντ.
Όλα αυτά τα συνέλεξε το Sport24.gr και σας παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το ιστορικό και αιωνόβιο πλέον σπίτι της Γιουνάιτεντ:
1. Το "Ολντ Τράφορντ" είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα αγγλικό στάδιο (75.957 θεατών) μετά το Γουέμπλεϊ (90.000 θεατών), συνολικά είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, και το 11ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Επιπλέον, είναι το ένα από τα δύο μόνο στάδια στη χώρα που έχουν εκτιμηθεί από την UEFA ως 5 αστέρων (το άλλο είναι το Γουέμπλεϊ), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να φιλοξενήσει τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ.
2. Το γήπεδο, που απέκτησε και το προσωνύμιο "Θέατρο των Ονείρων" από την θρυλική φυσιογνωμία Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, αποτελεί την μόνιμη έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1910, με εξαίρεση μία οκτάχρονη απουσία από το 1941 μέχρι το 1949.
3. Το γεγονός που ανάγκασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποχωριστεί για αρκετό καιρό τη φυσική της έδρα ήταν πως κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το γήπεδο βομβαρδίστηκε δύο φορές από τη γερμανική αεροπορία, συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου 1940 και στις 11 Μαρτίου 1941. Ο δεύτερος μάλιστα βομβαρδισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου και ιδιαίτερα την κύρια κερκίδα (South Stand). To εντυπωσιακό είναι πως παρέμεινε άθικτο το τούνελ από το οποίο περνούσαν οι παίκτες για να βγουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να γίνει σύμβολο εκείνης της εποχής και να διατηρείται ακόμα και σήμερα όπως ήταν στην αυθεντική του έκδοση.
4. Στο διάστημα που έμεινε "άστεγη" η Γιουνάιτεντ ζήτησε φιλοξενία στο σπίτι της άσπονδης συμπολίτισσάς της Μάντσεστερ Σίτι, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται ως έδρα το "Μέιν Ρόουντ" από το 1941 μέχρι το 1949. Φυσικά αυτό δεν έγινε με το αζημίωτο, με τους "κόκκινους διαβόλους" να πληρώνουν ενοίκιο στους "πολίτες" το ποσό των 5.000 λιρών για κάθε χρόνο που χρησιμοποιούσαν το γήπεδό τους.
5. Ένα μέρος του "ενοικίου" που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει η Γιουνάιτεντ καλύφθηκε μέσα από την Επιτροπή Αποζημιώσεων του πολέμου, η οποία παρέδωσε στο σύλλογο 4.800 λίρες για τις υλικές ζημιές που είχαν γίνει στο "Ολντ Τράφορντ" καθώς και 17.478 λίρες για την ανακατασκευή του. Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν επέστρεψε σπίτι της ήταν στις 24 Αυγούστου 1949 όπου νίκησε με 3-0 τη Μπόλτον, σε έναν αγώνα που παρακολούθησαν από κοντά 41.748 θεατές.
6. Τις δύο περασμένες δεκαετίες έγιναν αρκετές επεκτάσεις όσον αφορά στη χωρητικότητα του "Ολντ Τράφορντ" (μπήκαν επιπλέον κερκίδες σε αρκετά σημεία του γηπέδου και πλησίασε την αρχική του χωρητικότητα) με αποτέλεσμα να πλησιάζει τώρα χωρητικότητα 80.000 θέσεων, ενώ υπάρχουν πλάνα για νέα επέκταση ώστε το γήπεδο να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερο από 90.000 κόσμο και να ξεπεράσει σε χωρητικότητα το "Γουέμπλεϊ".
7. Το παράδοξο είναι πως το ρεκόρ μεγαλύτερης προσέλευσης θεατών στο "Ολντ Τράφορντ" δεν σημειώθηκε σε αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά σε ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1939 μεταξύ της Γουλβς και της Γκρίσμπι, τον οποίο παρακολούθησαν διά ζώσης 76.962 θεατές. Το ρεκόρ αυτό... απειλήθηκε πάντως στις 31 Μαρτίου 2007 όταν σε αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπλάκμπερν βρέθηκαν 76.098 θεατές, νούμερο που είναι και ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ.
8. Καλά, υπάρχει στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποιο παιχνίδι που το "Ολντ Τράφορντ" να ήταν έρημο; Η απάντηση είναι ναι και θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 1950, όταν στις 29 Απριλίου είχε επικρατήσει με 3-0 της Φούλαμ έχοντας στο πλευρό της μόλις 11.968 φιλάθλους. Φυσικά το νούμερο αυτό φαντάζει ως τεράστιο ψέμα αν αναλογιστεί κανείς πως το ρεκόρ του "Ολντ Τράφορντ" για μη επίσημο παιχνίδι είναι... 73.738 θεατές την 1η Αυγούστου 2007 σε φιλική αναμέτρηση με την Ίντερ.
9. Η σεζόν 2006-07 ήταν η καλύτερη στην ιστορία των "κόκκινων διαβόλων" από πλευράς προσέλευσης κόσμου, καθώς είχαν σε κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος κατά μέσο όρο 75.826 θεατές. Αντίθετα, ο χαμηλότερος μέσος όρος εισιτηρίων για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τη σεζόν 1930-31 με μόλις 11.685 οπαδούς σε κάθε αγώνα.
10. Την περυσινή σεζόν (2008-09) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας (για τρίτη συνεχόμενη φορά) και το Λιγκ Καπ, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τα ημιτελικά του FA Cup, γεγονός που έφερε ένα ακόμα ρεκόρ. Συνολικά, το "Ολντ Τράφορντ" φιλοξένησε 2.197.429 ανθρώπους σε όλα αυτά τα παιχνίδια, με το νούμερο αυτό να μην έχει προηγούμενο στην ιστορία του συλλόγου.
11. Ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάει ουσιαστικά η Γιουνάιτεντ το γεγονός ότι έχτισε το μύθο της στο "Ολντ Τράφορντ" είναι ο Τζον Χένρι Ντέιβιτς, ο οποίος ανέλαβε τα διοικητικά ηνία του συλλόγου το 1902 και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1927. Αυτός ήταν που το 1909 αποφάσισε πως τα στάδια "North Road" και "Bank Street" που έπαιζε η Νιούτον Χιθ (το όνομα του συλλόγου πριν μετονομαστεί σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) δεν ήταν ενδεδειγμένα για μία ομάδα που είχε κερδίσει το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και το FA Cup. Ο Ντέιβιτς ήταν αυτός που χρηματοδότησε την ανέγερση του νέου σταδίου και εκείνος μάλιστα που επέλεξε προσωπικά την περιοχή για την κατασκευή του νέου σταδίου στην περιοχή Bridgewater Canal.
12. Η κατασκευή του σταδίου ανατέθηκε στον Σκωτσέζο αρχιτέκτονα Άρτσιμπαλντ Λιτς, που είχε σχεδιάσει και άλλα στάδια (όπως το αριστούργημα του Χάμπτεν Παρκ) με το πλάνο να προβλέπει τη δημιουργία γηπέδου χωρητικότητας 100.000 θεατών και το συνολικό κόστος να φτάνει τις 60.000 λίρες. Όσο για το στάδιο εμπνεύστηκε το όνομά του από το γεγονός ότι χτίστηκε δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό "Trafford Park".
13. Το "Ολντ Τράφορντ" άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του πριν από έναν αιώνα, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να υποδέχεται στις 19 Φεβρουαρίου 1910 την μετέπειτα μεγάλη αντίπαλό της Λίβερπουλ (είναι οι δύο ομάδες με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα, 18 η κάθε μία) και να γνωρίζει -μέσα σε εορταστικό κλίμα λόγω των εγκαινίων- την ήττα με σκορ 4-3. Το εντυπωσιακό ήταν πως η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 3-0 με τέρματα των Τέρνμπουλ (με κεφαλιά), Χόμερ και Γουόλ (οι δύο τελευταίοι σκόραραν με σουτ), για να δεχτεί κατόπιν τέσσερα γκολ από τους Γκόνταρντ (2) και Στιούαρτ (2).
14. Η ιστορική πρώτη ενδεκάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που παρατάχθηκε στο χορτάρι του "Ολντ Τράφορντ" αποτελούταν από τους: Χάρι Μότζερ, Τζορτ Στάσι, Βινς Χάγιες, Ντικ Ντάκγουορθ, Τσάρλι Ρόμπερτς, Σαμ Μπλοτ, Μπιλ Μέρεντιθ, Χάρολντ Χαλς, Τομ Χόμερ, Σάντι Τέρνμπουλ, Τζορτζ Γουόλ.
15. Η ήττα από τη Λίβερπουλ ήταν το μοναδικό αρνητικό αποτέλεσμα για τη Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ" τη σεζόν 1909-1910, καθώς πήρε τη νίκη στα επτά τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της και τερμάτισε στην πέμπτη θέση της First Division, οκτώ θέσεις υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
16. Πριν από την κατασκευή του "Γουέμπλεϊ" το 1923, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας φιλοξενήθηκε από διάφορα γήπεδα, με το "Ολντ Τράφορντ" να έχει την τιμητική του δύο φορές, το 1911 και το 1915.
17. Στον πρώτο τελικό που έγινε στην έδρα της Γιουνάιτεντ το 1911 έπαιξαν Μπράντφορντ και Νιούκαστλ, με τις δύο ομάδες να μην καταφέρνουν να λύνουν τις διαφορές τους στο πρώτο ματς που έγινε στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας (0-0 μετά και την παράταση) και να οδηγούνται σε επαναληπτικό τελικό στο Μάντσεστερ. Νικήτρια τελικά η Μπράντφορντ με 1-0 έχοντας για "χρυσό" σκόρερ τον Τζίμι Σπέιρς, σε ένα ματς που παρακολούθησαν 58.000 θεατές.
18. Το 1915 αναμετρήθηκαν στον τελικό η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, με την πρώτη να παίρνει το τρόπαιο επικρατώντας με σκορ 3-0. Σχεδόν 50.000 ήταν οι θεατές του τελικού με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στρατιώτες (περίοδος πρώτού παγκοσμίου πολέμου γαρ)...
19. Στις 27 Δεκεμβρίου 1920 σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα πρωταθλήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με 70.504 ανθρώπους να βλέπουν τους "κόκκινους διαβόλους" να γνωρίζουν την ήττα με 3-1 από την Άστον Βίλα.
20. Αργότερα μέσα στην ίδια δεκαετία το "Ολντ Τράφορντ" φιλοξένησε το πρώτο διεθνές ματς στην ιστορία του, με την Εθνική Αγγλίας να χάνει με 1-0 από τη Σκωτία στις 17 Απριλίου 1926 μπροστά σε 49.429 θεατές.
21. Το "Ολντ Τράφορντ" έχει φιλοξενήσει συχνά ημιτελικούς Κυπέλλου Αγγλίας ως ουδέτερη έδρα και αρκετά παιχνίδια της Εθνικής Αγγλίας στα έξι χρόνια που το "Γουέμπλεϊ" ήταν υπό ανακατασκευή (ένα από αυτά είναι και το ιστορικό 2-2 με την Εθνική Ελλάδας στις 6 Οκτωβρίου 2001, με το γκολ-φάουλ του Μπέκαμ στις καθυστερήσεις να στέλνει τα "λιοντάρια" απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ 2002), ενώ σε αυτό το γήπεδο έχουν διεξαχθεί αγώνες για το Μουντιάλ του 1966, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, καθώς και ο "ιταλικός τελικός" του Τσάμπιονς Λιγκ το 2003 μεταξύ της Μίλαν και της Γιουβέντους.
22. Το στάδιο αποτελεί ένα κομψοτέχνημα από όποια πλευρά πλευρά και αν το δει κανείς. Ο αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 105Χ68 ενώ περιλαμβάνει σύστημα θέρμανσης που αποτελείται από πλαστικούς σωλήνες μήκους 37 χιλιομέτρων. Μέσα υπάρχει το μουσείο του συλλόγου (η νέα του μορφή εγκαινιάστηκε το 1998 από τον Πελέ) όπου μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με 12,5 στερλίνες (8,5 το αντίτιμο για τους ανήλικους), με τους επισκέπτες να φτάνουν τους 300.000 την περασμένη χρονιά. Στην εξέδρα South Stand του γηπέδου φιλοξενούνται επίσης τηλεοπτικά στούντια των BBC, Sky καθώς και του ManUtd TV, με τους οπαδούς από την πλευρά τους να μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στον τρίτο όροφο της εξέδρας North Stand αλλα και να έχουν την δυνατότητα ακόμα και να παντρευτούν στο "Ολντ Τράφορντ".
23. Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου διεξήχθη στις 6 Φεβρουαρίου 2008 στο "Ολντ Τράφορντ" το μεγάλο τοπικό ντέρμπι μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μάντσεστερ Σίτι, με το χαρακτηριστικό αυτού του αγώνα να είναι πως ως φόρο τιμής οι παίκτες φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια και αγωνίστηκαν με εμφανίσεις ρετρό της δεκεατίας του '50 (χωρίς χορηγούς και ονόματα στις φανέλες, με νούμερα από το 1 μέχρι το 11). Νικήτρια σε αυτή την ξεχωριστή αναμέτρηση βγήκε η Μάντσεστερ Σίτι με σκορ 2-1.
24. Για το τέλος κρατήσαμε τις 10 κορυφαίες στιγμές που έχει ζήσει το "Ολντ Τράφορντ" με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ύπαρξή του, όπως τις επέλεξε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα πάνελ από τέσσερις "ειδικούς" πάνω στους "κόκκινους διαβόλους": ο Κλιφ Μπάτλερ (στατιστικολόγος του συλλόγου), ο Πάντι Κρέραρντ (πρωταθλητής Ευρώπης με το σύλλογο), ένα από τα "μωρά του Μπάσμπι" Γουίλφ ΜακΓκίνες και ο βετεράνος ρεπόρτερ Ντέιβιντ Μικ. Το τοπ-10 αντίστροφα...
10. Γιουβέντους-Μίλαν, 29 Μαΐου 2003 (μοναδικός τελικός Τσάμπιονς Λιγκ που έχει φιλοξενήσει το συγκεκριμένο γήπεδο)
9. Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ, 19 Φεβρουαρίου 1910 (το πρώτο παιχνίδι που έγινε στο "Ολντ Τράφορντ")
8. Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης, 25 Απριλίου 1957 (το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο "Ολντ Τράφορντ")
7. Γιουνάιτεντ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ, 10 Απριλίου 1993 (σε αυτό το ματς η Γιουνάιντε έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην κορυφή μετά από 26 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα)
6. Γιουνάιτεντ-Γουέστ Μπρομ, 30 Νοεμβρίου 2005 (το πρώτο ματς στο "Ολντ Τράφορντ" μετά το θάνατο του Τζορτζ Μπεστ, με όλους τους οπαδούς να υψώνουν πόστερ με το πρόσωπο του θρυλικού Βορειορλανδού άσου)
5. Γιουναίτεντ-Μπλάκπουλ. 7 Απριλίου 1956 (η ομάδα του Ματ Μπάσμπι έδειχνε ότι ήταν έτοιμη να σαρώσει τα πάντα, λίγο πριν την σταματήσει η τραγωδία του Μονάχου)
4. Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι, 20 Σεπτεμβρίου 2009 (από τα καλύτερα ντέρμπι όλων των εποχών, με τον Μάικλ Όουεν να κάνει το 4-3 για τους "κόκκινους διαβόλους" στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων)
3. Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα, 21 Μαρτίου 1984 (η Μάντσεστερ του Μπράιαν Ρόμπσον ανέτρεψε στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 0-2 του "Καμπ Νου" επικρατώντας με 3-0 των Καταλανών του Ντιέγκο Μαραντόνα)
2. Γιουνάιτεντ-Έβερτον, 22 Ιανουαρίου 1994 (το πρώτο ματς στο "Ολντ Τράφορντ" μετά το θάνατο του Ματ Μπάσμπι ο οποίος "έφυγε" στις 20 Ιανουαρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο).
1. Γιουνάιτεντ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ, 19 Φεβρουαρίου 1958 (το πρώτο ματς μετά την τραγωδία του Μονάχου στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 που ξεκλήρισε την τρομερή ομάδα εκείνης της εποχής που είχε η Μάντσεστερ, με το match programme να είναι γεμάτο από λευκά κενά δίπλα σε ονόματα αρκετών παικτών...)
Το τι εστί "Ολντ Τράφορντ" για τη Γιουνάιτεντ το απεικονίζει μάλιστα ανάγλυφα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει 22 τίτλους με το σύλλογο από τότε που ανέλαβε στο τιμόνι το Νοέμβριο του 1986.
"Είναι ένα από τα ωραιότερα του κόσμου και έρχονται άνθρωποι από όλο τον πλανήτη για να το θαυμάσουν, ακόμα και όταν δεν διεξάγεται αγώνας.
Είναι ένα καταπληκτικό γήπεδο και εμείς έχουμε ζήσει έντονες συγκινήσεις τα τελευταία χρόνια",
το σχόλιο του Σκωτσέζου, με τον θρύλο της Μάντσεστερ Μπράιαν Ρόμπσον (είχε σχεδόν 500 εμφανίσεις με αυτή τη φανέλα στα 14 χρόνια καριέρας του εκεί) να μην κρύβει τη συγκίνησή του για τα "γενέθλια" του γηπέδου.
"Είναι ένα από τα καλύτερα στάδια στον κόσμο και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται είναι μοναδική. Παίζεις πάντα με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στο Ολντ Τράφορντ, και αυτό είναι το όνειρο για κάθε νέο παίκτη.
Όταν ξεκινάς την καριέρα σου ως παίκτης, το Ολντ Τράφορντ είναι ένα από τα μέρη που θέλεις να πατήσεις. Το να ενταχθείς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να φορέσεις τη φανέλα της είναι το ποδοσφαιρικό όνειρο του κάθε παίκτη.
Ο κόσμος λέει για το Ολντ Τράφορντ ότι όταν υπογράφεις εκεί δεν έχεις να κάνεις με έναν οικογενειακό σύλλογο, όμως εγώ βρήκα εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Οι άνθρωποι δουλεύουν εκεί για χρόνια και μαθαίνεις τους πάντες, από την κυρία που σερβίρει το τσάι μέχρι αυτούς που δουλεύουν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας".
Ο Άλεξ Φέργκιουσον και ο Μπράιαν Ρόμπσον μετέφεραν τη δική τους αίσθηση από τη μαγεία που περικλείει το όνομα "Ολντ Τράφορντ" και δεν είχαν άδικο αν σκεφτεί κανείς την ιστορία, τους αγώνες, τα ρεκόρ, τους τελικούς, τα νούμερα και τους μύθους που κουβαλάει το σπίτι της Γιουνάιτεντ.
Όλα αυτά τα συνέλεξε το Sport24.gr και σας παρουσιάζει τα 24 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το ιστορικό και αιωνόβιο πλέον σπίτι της Γιουνάιτεντ:
1. Το "Ολντ Τράφορντ" είναι αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα αγγλικό στάδιο (75.957 θεατών) μετά το Γουέμπλεϊ (90.000 θεατών), συνολικά είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, και το 11ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Επιπλέον, είναι το ένα από τα δύο μόνο στάδια στη χώρα που έχουν εκτιμηθεί από την UEFA ως 5 αστέρων (το άλλο είναι το Γουέμπλεϊ), κάτι που σημαίνει πως μπορεί να φιλοξενήσει τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ.
2. Το γήπεδο, που απέκτησε και το προσωνύμιο "Θέατρο των Ονείρων" από την θρυλική φυσιογνωμία Σερ Μπόμπι Τσάρλτον, αποτελεί την μόνιμη έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1910, με εξαίρεση μία οκτάχρονη απουσία από το 1941 μέχρι το 1949.
3. Το γεγονός που ανάγκασε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποχωριστεί για αρκετό καιρό τη φυσική της έδρα ήταν πως κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το γήπεδο βομβαρδίστηκε δύο φορές από τη γερμανική αεροπορία, συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου 1940 και στις 11 Μαρτίου 1941. Ο δεύτερος μάλιστα βομβαρδισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου και ιδιαίτερα την κύρια κερκίδα (South Stand). To εντυπωσιακό είναι πως παρέμεινε άθικτο το τούνελ από το οποίο περνούσαν οι παίκτες για να βγουν στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να γίνει σύμβολο εκείνης της εποχής και να διατηρείται ακόμα και σήμερα όπως ήταν στην αυθεντική του έκδοση.
4. Στο διάστημα που έμεινε "άστεγη" η Γιουνάιτεντ ζήτησε φιλοξενία στο σπίτι της άσπονδης συμπολίτισσάς της Μάντσεστερ Σίτι, με τις δύο ομάδες να μοιράζονται ως έδρα το "Μέιν Ρόουντ" από το 1941 μέχρι το 1949. Φυσικά αυτό δεν έγινε με το αζημίωτο, με τους "κόκκινους διαβόλους" να πληρώνουν ενοίκιο στους "πολίτες" το ποσό των 5.000 λιρών για κάθε χρόνο που χρησιμοποιούσαν το γήπεδό τους.
5. Ένα μέρος του "ενοικίου" που ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει η Γιουνάιτεντ καλύφθηκε μέσα από την Επιτροπή Αποζημιώσεων του πολέμου, η οποία παρέδωσε στο σύλλογο 4.800 λίρες για τις υλικές ζημιές που είχαν γίνει στο "Ολντ Τράφορντ" καθώς και 17.478 λίρες για την ανακατασκευή του. Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν επέστρεψε σπίτι της ήταν στις 24 Αυγούστου 1949 όπου νίκησε με 3-0 τη Μπόλτον, σε έναν αγώνα που παρακολούθησαν από κοντά 41.748 θεατές.
6. Τις δύο περασμένες δεκαετίες έγιναν αρκετές επεκτάσεις όσον αφορά στη χωρητικότητα του "Ολντ Τράφορντ" (μπήκαν επιπλέον κερκίδες σε αρκετά σημεία του γηπέδου και πλησίασε την αρχική του χωρητικότητα) με αποτέλεσμα να πλησιάζει τώρα χωρητικότητα 80.000 θέσεων, ενώ υπάρχουν πλάνα για νέα επέκταση ώστε το γήπεδο να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερο από 90.000 κόσμο και να ξεπεράσει σε χωρητικότητα το "Γουέμπλεϊ".
7. Το παράδοξο είναι πως το ρεκόρ μεγαλύτερης προσέλευσης θεατών στο "Ολντ Τράφορντ" δεν σημειώθηκε σε αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά σε ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1939 μεταξύ της Γουλβς και της Γκρίσμπι, τον οποίο παρακολούθησαν διά ζώσης 76.962 θεατές. Το ρεκόρ αυτό... απειλήθηκε πάντως στις 31 Μαρτίου 2007 όταν σε αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπλάκμπερν βρέθηκαν 76.098 θεατές, νούμερο που είναι και ρεκόρ για την Πρέμιερ Λιγκ.
8. Καλά, υπάρχει στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποιο παιχνίδι που το "Ολντ Τράφορντ" να ήταν έρημο; Η απάντηση είναι ναι και θα πρέπει να πάμε στο μακρινό 1950, όταν στις 29 Απριλίου είχε επικρατήσει με 3-0 της Φούλαμ έχοντας στο πλευρό της μόλις 11.968 φιλάθλους. Φυσικά το νούμερο αυτό φαντάζει ως τεράστιο ψέμα αν αναλογιστεί κανείς πως το ρεκόρ του "Ολντ Τράφορντ" για μη επίσημο παιχνίδι είναι... 73.738 θεατές την 1η Αυγούστου 2007 σε φιλική αναμέτρηση με την Ίντερ.
9. Η σεζόν 2006-07 ήταν η καλύτερη στην ιστορία των "κόκκινων διαβόλων" από πλευράς προσέλευσης κόσμου, καθώς είχαν σε κάθε παιχνίδι πρωταθλήματος κατά μέσο όρο 75.826 θεατές. Αντίθετα, ο χαμηλότερος μέσος όρος εισιτηρίων για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι τη σεζόν 1930-31 με μόλις 11.685 οπαδούς σε κάθε αγώνα.
10. Την περυσινή σεζόν (2008-09) η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το πρωτάθλημα Αγγλίας (για τρίτη συνεχόμενη φορά) και το Λιγκ Καπ, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και τα ημιτελικά του FA Cup, γεγονός που έφερε ένα ακόμα ρεκόρ. Συνολικά, το "Ολντ Τράφορντ" φιλοξένησε 2.197.429 ανθρώπους σε όλα αυτά τα παιχνίδια, με το νούμερο αυτό να μην έχει προηγούμενο στην ιστορία του συλλόγου.
11. Ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάει ουσιαστικά η Γιουνάιτεντ το γεγονός ότι έχτισε το μύθο της στο "Ολντ Τράφορντ" είναι ο Τζον Χένρι Ντέιβιτς, ο οποίος ανέλαβε τα διοικητικά ηνία του συλλόγου το 1902 και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1927. Αυτός ήταν που το 1909 αποφάσισε πως τα στάδια "North Road" και "Bank Street" που έπαιζε η Νιούτον Χιθ (το όνομα του συλλόγου πριν μετονομαστεί σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) δεν ήταν ενδεδειγμένα για μία ομάδα που είχε κερδίσει το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και το FA Cup. Ο Ντέιβιτς ήταν αυτός που χρηματοδότησε την ανέγερση του νέου σταδίου και εκείνος μάλιστα που επέλεξε προσωπικά την περιοχή για την κατασκευή του νέου σταδίου στην περιοχή Bridgewater Canal.
12. Η κατασκευή του σταδίου ανατέθηκε στον Σκωτσέζο αρχιτέκτονα Άρτσιμπαλντ Λιτς, που είχε σχεδιάσει και άλλα στάδια (όπως το αριστούργημα του Χάμπτεν Παρκ) με το πλάνο να προβλέπει τη δημιουργία γηπέδου χωρητικότητας 100.000 θεατών και το συνολικό κόστος να φτάνει τις 60.000 λίρες. Όσο για το στάδιο εμπνεύστηκε το όνομά του από το γεγονός ότι χτίστηκε δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό "Trafford Park".
13. Το "Ολντ Τράφορντ" άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του πριν από έναν αιώνα, με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να υποδέχεται στις 19 Φεβρουαρίου 1910 την μετέπειτα μεγάλη αντίπαλό της Λίβερπουλ (είναι οι δύο ομάδες με τα περισσότερα πρωταθλήματα στη χώρα, 18 η κάθε μία) και να γνωρίζει -μέσα σε εορταστικό κλίμα λόγω των εγκαινίων- την ήττα με σκορ 4-3. Το εντυπωσιακό ήταν πως η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 3-0 με τέρματα των Τέρνμπουλ (με κεφαλιά), Χόμερ και Γουόλ (οι δύο τελευταίοι σκόραραν με σουτ), για να δεχτεί κατόπιν τέσσερα γκολ από τους Γκόνταρντ (2) και Στιούαρτ (2).
14. Η ιστορική πρώτη ενδεκάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που παρατάχθηκε στο χορτάρι του "Ολντ Τράφορντ" αποτελούταν από τους: Χάρι Μότζερ, Τζορτ Στάσι, Βινς Χάγιες, Ντικ Ντάκγουορθ, Τσάρλι Ρόμπερτς, Σαμ Μπλοτ, Μπιλ Μέρεντιθ, Χάρολντ Χαλς, Τομ Χόμερ, Σάντι Τέρνμπουλ, Τζορτζ Γουόλ.
15. Η ήττα από τη Λίβερπουλ ήταν το μοναδικό αρνητικό αποτέλεσμα για τη Γιουνάιτεντ στο "Ολντ Τράφορντ" τη σεζόν 1909-1910, καθώς πήρε τη νίκη στα επτά τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της και τερμάτισε στην πέμπτη θέση της First Division, οκτώ θέσεις υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.
16. Πριν από την κατασκευή του "Γουέμπλεϊ" το 1923, ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας φιλοξενήθηκε από διάφορα γήπεδα, με το "Ολντ Τράφορντ" να έχει την τιμητική του δύο φορές, το 1911 και το 1915.
17. Στον πρώτο τελικό που έγινε στην έδρα της Γιουνάιτεντ το 1911 έπαιξαν Μπράντφορντ και Νιούκαστλ, με τις δύο ομάδες να μην καταφέρνουν να λύνουν τις διαφορές τους στο πρώτο ματς που έγινε στο γήπεδο της Κρίσταλ Πάλας (0-0 μετά και την παράταση) και να οδηγούνται σε επαναληπτικό τελικό στο Μάντσεστερ. Νικήτρια τελικά η Μπράντφορντ με 1-0 έχοντας για "χρυσό" σκόρερ τον Τζίμι Σπέιρς, σε ένα ματς που παρακολούθησαν 58.000 θεατές.
18. Το 1915 αναμετρήθηκαν στον τελικό η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με την Τσέλσι, με την πρώτη να παίρνει το τρόπαιο επικρατώντας με σκορ 3-0. Σχεδόν 50.000 ήταν οι θεατές του τελικού με τους περισσότερους από αυτούς να είναι στρατιώτες (περίοδος πρώτού παγκοσμίου πολέμου γαρ)...
19. Στις 27 Δεκεμβρίου 1920 σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης θεατών σε αγώνα πρωταθλήματος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με 70.504 ανθρώπους να βλέπουν τους "κόκκινους διαβόλους" να γνωρίζουν την ήττα με 3-1 από την Άστον Βίλα.
20. Αργότερα μέσα στην ίδια δεκαετία το "Ολντ Τράφορντ" φιλοξένησε το πρώτο διεθνές ματς στην ιστορία του, με την Εθνική Αγγλίας να χάνει με 1-0 από τη Σκωτία στις 17 Απριλίου 1926 μπροστά σε 49.429 θεατές.
21. Το "Ολντ Τράφορντ" έχει φιλοξενήσει συχνά ημιτελικούς Κυπέλλου Αγγλίας ως ουδέτερη έδρα και αρκετά παιχνίδια της Εθνικής Αγγλίας στα έξι χρόνια που το "Γουέμπλεϊ" ήταν υπό ανακατασκευή (ένα από αυτά είναι και το ιστορικό 2-2 με την Εθνική Ελλάδας στις 6 Οκτωβρίου 2001, με το γκολ-φάουλ του Μπέκαμ στις καθυστερήσεις να στέλνει τα "λιοντάρια" απευθείας στα τελικά του Μουντιάλ 2002), ενώ σε αυτό το γήπεδο έχουν διεξαχθεί αγώνες για το Μουντιάλ του 1966, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996, καθώς και ο "ιταλικός τελικός" του Τσάμπιονς Λιγκ το 2003 μεταξύ της Μίλαν και της Γιουβέντους.
22. Το στάδιο αποτελεί ένα κομψοτέχνημα από όποια πλευρά πλευρά και αν το δει κανείς. Ο αγωνιστικός χώρος έχει διαστάσεις 105Χ68 ενώ περιλαμβάνει σύστημα θέρμανσης που αποτελείται από πλαστικούς σωλήνες μήκους 37 χιλιομέτρων. Μέσα υπάρχει το μουσείο του συλλόγου (η νέα του μορφή εγκαινιάστηκε το 1998 από τον Πελέ) όπου μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με 12,5 στερλίνες (8,5 το αντίτιμο για τους ανήλικους), με τους επισκέπτες να φτάνουν τους 300.000 την περασμένη χρονιά. Στην εξέδρα South Stand του γηπέδου φιλοξενούνται επίσης τηλεοπτικά στούντια των BBC, Sky καθώς και του ManUtd TV, με τους οπαδούς από την πλευρά τους να μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους στον τρίτο όροφο της εξέδρας North Stand αλλα και να έχουν την δυνατότητα ακόμα και να παντρευτούν στο "Ολντ Τράφορντ".
23. Πενήντα ακριβώς χρόνια μετά την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου διεξήχθη στις 6 Φεβρουαρίου 2008 στο "Ολντ Τράφορντ" το μεγάλο τοπικό ντέρμπι μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μάντσεστερ Σίτι, με το χαρακτηριστικό αυτού του αγώνα να είναι πως ως φόρο τιμής οι παίκτες φόρεσαν μαύρα περιβραχιόνια και αγωνίστηκαν με εμφανίσεις ρετρό της δεκεατίας του '50 (χωρίς χορηγούς και ονόματα στις φανέλες, με νούμερα από το 1 μέχρι το 11). Νικήτρια σε αυτή την ξεχωριστή αναμέτρηση βγήκε η Μάντσεστερ Σίτι με σκορ 2-1.
24. Για το τέλος κρατήσαμε τις 10 κορυφαίες στιγμές που έχει ζήσει το "Ολντ Τράφορντ" με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ύπαρξή του, όπως τις επέλεξε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένα πάνελ από τέσσερις "ειδικούς" πάνω στους "κόκκινους διαβόλους": ο Κλιφ Μπάτλερ (στατιστικολόγος του συλλόγου), ο Πάντι Κρέραρντ (πρωταθλητής Ευρώπης με το σύλλογο), ένα από τα "μωρά του Μπάσμπι" Γουίλφ ΜακΓκίνες και ο βετεράνος ρεπόρτερ Ντέιβιντ Μικ. Το τοπ-10 αντίστροφα...
10. Γιουβέντους-Μίλαν, 29 Μαΐου 2003 (μοναδικός τελικός Τσάμπιονς Λιγκ που έχει φιλοξενήσει το συγκεκριμένο γήπεδο)
9. Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ, 19 Φεβρουαρίου 1910 (το πρώτο παιχνίδι που έγινε στο "Ολντ Τράφορντ")
8. Γιουνάιτεντ-Ρεάλ Μαδρίτης, 25 Απριλίου 1957 (το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο "Ολντ Τράφορντ")
7. Γιουνάιτεντ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ, 10 Απριλίου 1993 (σε αυτό το ματς η Γιουνάιντε έκανε το πιο αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή στην κορυφή μετά από 26 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα)
6. Γιουνάιτεντ-Γουέστ Μπρομ, 30 Νοεμβρίου 2005 (το πρώτο ματς στο "Ολντ Τράφορντ" μετά το θάνατο του Τζορτζ Μπεστ, με όλους τους οπαδούς να υψώνουν πόστερ με το πρόσωπο του θρυλικού Βορειορλανδού άσου)
5. Γιουναίτεντ-Μπλάκπουλ. 7 Απριλίου 1956 (η ομάδα του Ματ Μπάσμπι έδειχνε ότι ήταν έτοιμη να σαρώσει τα πάντα, λίγο πριν την σταματήσει η τραγωδία του Μονάχου)
4. Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι, 20 Σεπτεμβρίου 2009 (από τα καλύτερα ντέρμπι όλων των εποχών, με τον Μάικλ Όουεν να κάνει το 4-3 για τους "κόκκινους διαβόλους" στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων)
3. Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα, 21 Μαρτίου 1984 (η Μάντσεστερ του Μπράιαν Ρόμπσον ανέτρεψε στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 0-2 του "Καμπ Νου" επικρατώντας με 3-0 των Καταλανών του Ντιέγκο Μαραντόνα)
2. Γιουνάιτεντ-Έβερτον, 22 Ιανουαρίου 1994 (το πρώτο ματς στο "Ολντ Τράφορντ" μετά το θάνατο του Ματ Μπάσμπι ο οποίος "έφυγε" στις 20 Ιανουαρίου 1994 σε ηλικία 84 ετών νικημένος από την επάρατη νόσο).
1. Γιουνάιτεντ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ, 19 Φεβρουαρίου 1958 (το πρώτο ματς μετά την τραγωδία του Μονάχου στις 6 Φεβρουαρίου του 1958 που ξεκλήρισε την τρομερή ομάδα εκείνης της εποχής που είχε η Μάντσεστερ, με το match programme να είναι γεμάτο από λευκά κενά δίπλα σε ονόματα αρκετών παικτών...)