Ένας "δικτάτορας" για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας
Παρανοϊκός ή διάνοια; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό γύρω από το όνομα του Φέλιξ Μάγκατ, ο οποίος όπως αποκάλυψε το Sport24.gr, βρίσκεται στη λίστα των ανθρώπων της Εθνικής Ελλάδας. Αυτές είναι οι ιστορίες του.
Γεννημένος κοντά στην πόλη Ασάφενμπουργκ ( με ιστορία από εποχή του Λίθου!) ο Φέλιξ Μάγκατ ξεκίνησε την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία σε ομάδα της περιοχής. Οι κάτοικοι της είναι υπερήφανοι άνθρωποι που χτυπήθηκαν αρκετά από τους συμμάχους κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο, κατόρθωσαν όχι μόνο να ξαναχτίσουν μία σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη πόλη, αλλά να την κάνουν έναν από τους καλύτερους προορισμούς διαβίωσης στην Γερμανία.
Θα αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον Μάγκατ ο οποίος όπως αποκάλυψε το "24ο Ευαγγέλιο" του Ευάγγελου Μίχου είναι στη λίστα των ανθρώπων της ΕΠΟ για τον πάγκο της Εθνικής. Κι όμως, η προσωπικότητα του διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα συμβάντα εκείνης της χρονικής περιόδου.
Παιδί δυο διαφορετικών κόσμων
Ο Φέλιξ Μάγκατ γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1953 στην πόλη Ασάφενμπουργκ από δυο γονείς που δεν παντρεύτηκαν ποτέ! Η μητέρα του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ενώ ο πατέρας του ήρθε στην Γερμανία από το Πουέρτο Ρίκο για να υπηρετήσει ως στρατιώτης με την Αμερική.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο μαγαζί που δούλευε η μητέρα του ως βοηθός και κάπως έτσι... προέκυψε ο Μάγκατ. Ένα χρόνο μετά τη γέννηση του, ο πατέρας του έφυγε για το Πουέρτο Ρίκο εγκαταλείποντας γυναίκα και παιδί, με αποτέλεσμα ο Γερμανός τεχνικός να μην υπάρχει επαφή για πολλά χρόνια.
Στα 15 η μητέρα του μίλησε για πρώτη φορά για ότι είχε συμβεί, κι έτσι ο Μάγκατ είχε μία πρώτη επικοινωνία με τον πατέρα του μέσω ενός γράμματος που έστειλε. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, η ζωή φέρθηκε σκληρά στην οικογένεια του Μάγκατ και αυτό έγινε κομμάτι και της δικής του.
Ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών
Αρκετά χρόνια αργότερα και έχοντας ως βάση μία αξιοπρεπή καριέρα, ο Μάγκατ άρχισε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική κυρίως ως βοηθός σε ομάδες μικρών κατηγοριών. Σαν πρώτος τεχνικός κάθισε στον πάγκο του Αμβούργου, σύλλογος στον οποίο σταμάτησε την καριέρα του.
Σκληρός, λάτρης της φυσικής κατάστασης και της ατελείωτης δουλειάς, με μεθόδους που προβλημάτιζαν ακόμα και τους στενούς του συνεργάτες και φυσικά με... φαρμακερές ατάκες δείχνοντας πως δεν έχει ανάγκη να είναι αρεστός.
Αρχικά κλήθηκε να προπονήσει ομάδες που έψαχναν έναν άνθρωπο για δύσκολες αποστολές (παραμονή κυρίως) και ο Μάγκατ αποδείχθηκε ο κατάλληλος. Στη συνέχεια άρχισε να κερδίζει τα πρώτα του προσωνύμια "τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης" (στην Φρανκφούρτη), "Σαντάμ" και άλλα.
Οκτώ χρόνια επιτυχίες
Στουτγάρδη. Στην αρχή ήρθε για να σώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό και σιγά σιγά δημιούργησε ένα εξαιρετικό σύνολο με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ( μεταξύ των οποίων και οι Χίλντεμπραντ, Χίνκελ, Κουράνι οι -wild youth-) που έφτασαν μία ανάσα από το πρωτάθλημα, ενώ κατέκτησε το Ιντερτότο το 2002.
Όλα αυτά ήταν το εισιτήριο για να καθίσει στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου τον Ιούλιο του 2004, μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου του 2007. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε δυο πρωταθλήματα και δυο Κύπελλα. Η πτωτική πορεία των Βαυαρών, ωστόσο, έφερε την απόλυση. Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω, πείσμωσε και αποδέχθηκε την πρόταση της Βόλφσμπουργκ την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2009. Λίγο πριν το τέλος της σεζόν φαίνεται πως βιάστηκε και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με την Σάλκε. Και κάπου εκεί τον πήρε η κάτω βόλτα.
Υπερεκτίμησε τις ικανότητες του
κάτι που συνέβη σε Στουτγάρδη και Βόλφσμπουργκ).
Μετά την Σάλκε, όπου έφυγε κακήν - κακώς, το πήγε ένα βήμα παραπάνω και είπε να το παίξει και... γιατρός στην Φούλαμ. Ο Μπρέντε Χάνγκελαντ τραυματίστηκε και ο τότε γιατρός της ομάδας, Στέφεν Λιούις, του είπε να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας. Ο Μάγκατ, ωστόσο, τον είχε άμεσα ανάγκη και επιστράτευσε ένα δικό του γιατροσόφι. Του έδωσε ένα κομμάτι τυρί βουτηγμένο στο αλκοόλ και του ζήτησε να το αφήσει πάνω στο πονεμένο σημείο όλο το βράδυ. Όταν αντιλήφθηκε το γεγονός ο γιατρός, αποχώρησε από τον σύλλογο.
Αυτό δεν ήταν φυσικά το μοναδικό περίεργο περιστατικό. Στο ξεκίνημα της σεζόν 2014-2015 ο ποδοσφαιριστής Λιούις Χόλτμπι ήταν να συνεχίσει ως δανεικός στην Φούλαμ. Όταν έμαθε πως θα συνεχίσει και ο Μάγκατ, παρακάλεσε τους ανθρώπους της Τότεναμ να τον κρατήσουν έστω και στη δεύτερη ομάδα! Τελικά ο Γερμανός τεχνικός αποχώρησε από τους "κότατζερς" μετά από έντεκα αναμετρήσεις δίχως νίκη.
Οι "ιστορίες" για τον "δικτάτορα" Μάγκακ κλείνουν με κάτι λιποθυμίες παικτών από την εξάντληση, ρεπό που κόπηκαν κι έγιναν οικογενειακά 90λεπτα, κρυμμένα νερά μετά από αδιάκοπο τρέξιμο στα βουνά και άλλα.
Λάτρης του σκακιού
Όπως φαίνεται απαιτεί το ίδιο και από τους άλλους. Σε υπερθετικό βαθμό...