PREMIER LEAGUE

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Οι ομάδες της Premier League ξόδεψαν 630 εκατομμύρια λίρες αυτό το καλοκαίρι, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Διαβάστε πόσα έδωσαν οι σύλλογοι των άλλων μεγάλων πρωταθλημάτων, ποιο ήταν το προηγούμενο ρεκόρ της Premier League και πόσες ομάδες της κατέρριψαν το μεταγραφικό τους ρεκόρ.

Εντυπωσιακές για μία ακόμη φορά ήταν οι ομάδες της Premier League στο μεταγραφικό παζάρι. Ωστόσο, φέτος ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο δαπανώντας 630 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία της λίγκας. Ειρήσθω εν παρόδω, το ρεκόρ ως τώρα ήταν τα 500 εκατομμύρια λίρες που είχαν δοθεί το καλοκαίρι του 2008.

Φυσικά και υπάρχει εξήγηση στο πώς γίνεται να δίνονται τόσα χρήματα από τις αγγλικές ομάδες σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αυτή κατά κύριο λόγο είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Οι ομάδες της Premier League από αυτή τη χρονιά θα παίρνουν περισσότερα από ποτέ για τους αγώνες τους που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά, ενώ σημαντικό είναι πως υπάρχουν και ομάδες με νέους ιδιοκτήτες που δαπανούν πολλά χρήματα όπως οι Κάρντιφ και Σαουθάμπτον, οι οποίες δεν ανήκουν στις θεωρητικά μεγάλες.

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Άλλωστε τα έσοδα από τα τηλεοπτικά ήταν και ο λόγος που εννιά(!) ομάδες της λίγκας κατέρριψαν το μεταγραφικό τους ρεκόρ. Αν δει, μάλιστα, κανείς ποιες ήταν αυτές οι εννιά, τότε θα διαπιστώσει πολλές πολλές εξ αυτών δε μας έχουν συνηθίσει σε δαπανηρές μεταγραφές με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ίσως τις Γουέστ Μπρομ και Κρίσταλ Πάλας. Αξίζει να αναφερθεί ότι Κάρντιφ και Τότεναμ κατέρριψαν το ρεκόρ τους όχι μία αλλά τρεις φορές!

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Από εκεί και πέρα, επίσης εντυπωσιακό ήταν το φινάλε. Οι Άγγλοι συνηθίζουν να κάνουν τουλάχιστον μία μεταγραφή την τελευταία ημέρα και αυτό επιβεβαιώθηκε και φέτος με μεγάλο παράδειγμα την Έβερτον που λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας πήρε τρεις παίκτες (Τζέιμς ΜακΚάρθι, Γκάρεθ Μπάρι, Ρομελού Λουκακού) και έδωσε δύο (Μαρουάν Φελαϊνί, Βίκτορ Ανιτσέμπε). Έτσι μόνο την τελευταία ημέρα δόθηκαν περίπου 140 εκατομμύρια λίρες, ήτοι το 22% του συνολικού ποσού.

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα μπορεί να κάνει τις συγκρίσεις με τα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα πρωταθλήματα. Η διαφορά είναι χαώδης ακόμα και με την Ισπανία που εκτοξεύτηκε το ποσό που δαπάνησε λόγω... Ρεάλ και Γκάρεθ Μπέιλ.

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Τέλος, για μία ακόμη φορά σχεδόν όλες οι ομάδες της λίγκας έδωσαν περισσότερα χρήματα απ' όσα πήραν, αφού η λίγκα συνολικά έχασε 400 εκατομμύρια λίρες την εποχή που η UEFA προσπαθεί να εφαρμόσει το Financial Fair Play. Αυτό είναι μία ακόμη μεγάλη διαφορά με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα αφού στην Premier League παίρνουν παίκτες από τα άλλα πρωταθλήματα, αλλά σπάνια πουλούν, όπως αποδεικνύεται από το κάτωθι διάγραμμα.

Εντυπωσιακά ρεκόρ για Premier League

Πηγές: BBC, Deloitte

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ