Εθνική Αιγύπτου
Η Αίγυπτος συμμετέχει στο Confederations Cup του 2009 ως κάτοχος του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2008
Ωστόσο, η Αίγυπτος απουσιάζει από τις διεθνείς διοργανώσεις εκτός Αφρικής, καθώς έχει λάβει μέρος μόλις δύο φορές σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (1934, 1990) με απολογισμό καμία νίκη, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Επίσης, έχει δώσει το "παρών" άλλη μία φορά σε Confederations Cup (1999), όπου είχε δύο ισοπαλίες και μία ήττα και αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο.
Η Αίγυπτος βρίσκεται για το μήνα Ιούνιο στο Νο 40 της παγκόσμιας κατάταξης. Η υψηλότερη θέση στην οποία βρέθηκε ποτέ ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, όταν είχε "σκαρφαλώσει" μέχρι το Νο 15.
Η αφρικανική ομάδα συμμετέχει στο 2ο όμιλο της διοργάνωσης, με αντιπάλους τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ιταλία.
Προπονητής
Ο Χασάν Σεχατά είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου. Ο 59χρονος (γεννημένος στις 19 Ιουνίου 1949) τεχνικός λατρεύεται από τον αιγυπτιακό λαό, καθώς επί των ημερών του οι "φαραώ" κυριαρχούν στο αφρικανικό ποδόσφαιρο, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στις δύο τελευταίες διοργανώσεις του Κυπέλλου Εθνών της "μαύρης ηπείρου". Χαρακτηριστικό είναι πως στη χώρα του αποκαλείται "master".
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 1983, όταν ανέλαβε την ομάδα U20 της Ζάμαλεκ, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα δύο διαδοχικές χρονιές. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε σε πολλές ομάδες της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, για να καταλήξει το 2001 στην ομάδα U20 της Αιγύπτου, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής του 2003. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε τις τύχες της Αλ Μοκαουλούν, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου Αιγύπτου, αν και ήταν ομάδα της δεύτερης κατηγορίας.
Οι επιτυχίες αυτές του χάρισαν τη θέση του πρώτου προπονητή στην εθνική ομάδα της χώρας, την οποία ανέλαβε το 2004. Το 2006, στο Κόπα Άφρικα που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο, η ομάδα του κατέκτησε το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Ακτής Ελεφαντοστού στη διαδικασία των πέναλτι. Αλησμόνητο θα μείνει το περιστατικό με τον Μίντο στον ημιτελικό με τη Σενεγάλη, με τον τότε επιθετικό της Τότεναμ να επιτίθεται φραστικά στον Σεχατά μόλις αυτός τον αντικατέστησε στο 80ό λεπτό με τον Αμρ Ζακί. Μάλιστα οι δύο άντρες λίγο έλειψε να έρθουν στα χέρια, αλλά ο ποδοσφαιριστής-θρύλος της ομάδας, Χοσάμ Χασάν, μπήκε ανάμεσά τους και ηρέμησε τα πνεύματα. Ωστόσο, ο Σεχατά τιμώρησε τον Μίντο, αφήνοντάς τον εκτός αποστολής για τον τελικό.
Δύο χρόνια αργότερα, στα γήπεδα της Γκάνας, η Αίγυπτος υπερασπίστηκε τον τίτλο της, κατακτώντας ένα ακόμα τρόπαιο με τον Σεχατά στον πάγκο της.
Το αστέρι
Ο αιφνίδιος τραυματισμός του μεσοεπιθετικού της Γουίγκαν, Αμρ Ζακί, ο οποίος θα χάσει ολόκληρη τη διοργάνωση, χαρίζει τον τίτλο του "αστεριού" της ομάδας στον Μοχάμεντ Ζιντάν. Ο 27χρονος (γεννημένος στις 11 Δεκεμβρίου 1981) επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ αποτελεί τη βασική επιθετική αιχμή των "φαραώ" ελλείψει Ζακί και Μίντο.
Ο Ζιντάν ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Ελ Μασρί, ομάδα της γενέτειράς του, του Πορτ Σάιντ. Το 1999 η οικογένειά του μετακόμισε στη Δανία και ο Ζιντάν υπέγραψε συμβόλαιο με την Ακαντέμισκ Μπόλντκλουμπ, με την οποία σε 51 αγώνες σημείωσε 12 γκολ.
Το 2003 μεταγράφηκε στη Μίντιλαντ εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η Ακαντέμισκ. Την πρώτη του χρονιά στη νέα του ομάδα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ έλαβε και τον τίτλο του ρούκι της χρονιάς. Την επόμενη σεζόν ψηφίστηκε ως ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς. Συνολικά με τα χρώματα της Μίντιλαντ βρήκε δίχτυα 30 φορές σε 47 εμφανίσεις. Μάλιστα, το νεότευκτο γήπεδο της ομάδας, "SAS Arena", αποκαλείτο "Zidan Arena" από τους φίλους της Μίντιλαντ, όταν στα τρία πρώτα παιχνίδια της ομάδας ο Αιγύπτιος πέτυχε 9 τέρματα. Επιπλέον προς τιμήν του αποσύρθηκε η φανέλα με το νούμερο 14.
Οι εντυπωσιακές του εμφανίσεις κίνησαν το ενδιαφέρον ομάδων από τη γειτονική Γερμανία, με τη Βέρντερ Βρέμης να προσφέρει 3 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του. Στα τρία πρώτα φιλικά με τη νέα του ομάδα πέτυχε 10 γκολ, αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον του στους "πράσινους". Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με συνέπεια να δοθεί δανεικός στη Μάιντζ, με την οποία σημείωσε 9 γκολ σε 26 αγώνες.
Τον Ιανουάριο του 2007 η Μάιντζ τον απέκτησε με κανονική μεταγραφή αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ, την ακριβότερη στην ιστορία της ομάδας. Σε μόλις μισή σεζόν σκόραρε 13 φορές, αλλά δεν κατάφερε να σώσει την ομάδα του από τον υποβιβασμό.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πήρε μεταγραφή για το Αμβούργο αντί 4.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η σεζόν του στην ομάδα της βόρειας Γερμανίας ήταν μέτρια, καθώς σε 21 αγώνες βρήκε δίχτυα μόλις τρεις φορές. Το Αμβούργο έψαξε τον αντικαταστάτη του και τον βρήκε στο πρόσωπο του Μλάντεν Πέτριτς της Ντόρτμουντ. Ανάμεσα στα ανταλλάγματα της μεταγραφής ήταν και η παραχώρηση του Ζιντάν στην ομάδα της Βεστφαλίας, όπου υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο. Η χρονιά του ήταν σαφώς καλύτερη, καθώς πέτυχε 7 γκολ σε 30 παιχνίδια.
Όσον αφορά στην παρουσία του με την εθνική ομάδα της χώρας, αυτή δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Το 2006 κλήθηκε στην εθνική Αιγύπτου για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, αλλά δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην πρόσκληση, καθώς θεωρούσε πως η ομάδα του δεν είχε καμία ελπίδα να κατακτήσει το τρόπαιο. Αφού οι συμπατριώτες του τον διέψευσαν, κατακτώντας τον τίτλο, ισχυρίστηκε πως ο λόγος που δεν συμμετείχε ήταν ένας τρυαματισμός που αντιμετώπιζε στο πόδι.
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αιγύπτου, Χασάν Σεχατά, δήλωσε πως δεν υπήρχε περίπτωση να τον ξανακαλέσει στην ομάδα, λέγοντας πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε παίκτες με τέτοια συμπεριφορά. Ωστόσο το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς τον κάλεσε για την αναμέτρηση με το Μπουρούντι, στο πλαίσιο των προκριματικών του Κόπα Άφρικα 2008, όπου πέτυχε το εναρκτήριο γκολ και πρώτο του με τα χρώματα της Αιγύπτου.
Ο Ζιντάν ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του Κόπα Άφρικα 2008, πετυχαίνοντας δύο γκολ στον εναρκτήριο αγώνα με το Καμερούν, ενώ στον τελικό, και πάλι κόντρα στα "λιοντάρια" ήταν αυτός που δημιούργησε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, "σερβίροντας" την μπάλα στον Μοχάμεντ Αμπουτρίκα.
Συμμετέχει ως: Πρωταθλήτρια Αφρικής (κάτοχος του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2008, που διεξήχθη στην Γκάνα)
Το ρόστερ