ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Η γαλανόλευκη θα παλέψει στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην κακή παράδοση με την Αγγλία

Εθνική Ελλάδας: Η γαλανόλευκη θα παλέψει στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην κακή παράδοση με την Αγγλία
EUROKINISSI

Η Εθνική Ελλάδας θα ψάξει στο Γουέμπλεϊ (10/10) την πρώτη της νίκη απέναντι στην Αγγλία έπειτα από οκτώ ανεπιτυχείς προσπάθειες έχοντας ως σημείο αναφοράς το ιστορικό 2-2 με τα τρία λιοντάρια στο Όλντ Τράφορντ το 2001.

Η Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για το μεγάλο παιχνίδι απέναντι στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ (10/10, 21:45) για την 3η αγωνιστική του Nations League όπου οι δύο ομάδες πηγαίνουν ούσες μαζί στην κορυφή με έξι βαθμούς.

Οι Έλληνες διεθνείς έχουν όμως και άλλο ένα κίνητρο αφού θέλουν να βάλουν τέλος στο αρνητικό σερί απέναντι στα τρία λιοντάρια. Οδηγός τους είναι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων πριν 23 χρόνια.

Εννέα ματς, επτά ήττες, τρία γκολ υπέρ

Η Εθνική μας ομάδα ιστορικά δεν τα πάει καλά απέναντι στην αντίστοιχη της Αγγλίας αφού δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τη νίκη απέναντί της σε εννέα αναμετρήσεις.

Συνολικά, Αγγλία και Ελλάδα έχουν βρεθεί αντιμέτωπες εννέα φορές, με τα τρία λιοντάρια να μετρούν επτά νίκες και άλλα δύο ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Από αυτά τα εννέα παιχνίδια τα έξι είναι επίσημα με τον απολογισμό να είναι τέσσερις νίκες για τους Άγγλους και δύο ισοπαλίες.

Αναλυτικά η παράδοση ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα:

  • 21/4/1971: Αγγλία - Ελλάδα 3-0, Προκριματικά Euro
  • 1/12/1971: Ελλάδα - Αγγλία 0-2, Προκριματικά Euro
  • 17/11/1982: Ελλάδα - Αγγλία 0-3, Προκριματικά Euro
  • 30/3/ 1983: Αγγλία - Ελλάδα 0-0, Προκριματικά Euro
  • 8/2/1989: Ελλάδα - Αγγλία 1-2, Διεθνές Φιλικό
  • 17/5/1994: Αγγλία - Ελλάδα 5-0, Διεθνές Φιλικό
  • 6/6/2001: Ελλάδα - Αγγλία 0-2, Προκριματικά Μουντιάλ
  • 6/10/2001: Αγγλία - Ελλάδα 2-2, Προκριματικά Μουντιάλ
  • 16/8/2006: Αγγλία - Ελλάδα 4-0, Διεθνές Φιλικό

Οδηγός για την Ελλάδα το θρυλικό 2-2 του Όλντ Τράφορντ

Μπορεί η προϊστορία να μην είναι με το μέρος της Εθνικής μας, όμως για τη γαλανόλευκη υπάρχει οδηγός για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Γουέμπλεϊ. Πρόκειται φυσικά για το αλησμόνητο 2-2 του Όλντ Τράφορντ στις 6 Οκτωβρίου του 2001.

Ένα παιχνίδι το οποίο έχει χαρακτεί στις μνήμες των Άγγλων φιλάθλων που το μνημονεύουν μέχρι σήμερα κι ας μην πανηγύρισαν τη νίκη. Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002, με τα τρία λιοντάρια να αποζητούν τουλάχιστον την ισοπαλία για να κλειδώσουν την απευθείας πρόκριση.

Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ένα από τα πρώτα παιχνίδια του Ότο Ρεχάγκελ στον πάγκο του και ένα από εκείνα που άρχισαν να σμιλεύουν τον χαρακτήρα νικητή που ο Γερμανός εμφύσησε στην Ελλάδα και οδήγησε μέχρι την πιο ψηλή κορυφή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Η Εθνική ήταν εντυπωσιακή και πέτυχε να προηγηθεί με τον Χαριστέα στο 36ο λεπτό. Οι Άγγλοι ισοφάρισαν με τον Σέριγχαμ στο 69' όμως η γαλανόλευκη απάντησε αστραπιαία και ανέκτησε το προβάδισμά της με τον Νικολαΐδη ένα λεπτό αργότερα. Η Αγγλία τελικά περιέσωσε τον βαθμό με ένα εκπληκτικό φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στις καθυστερήσεις και κλείδωσε την παρουσία της στο Μουντιάλ.

Η Ελλάδα δεν νίκησε, έστειλε όμως το μήνυμα προς όλους αλλά και προς τον εαυτό της πως αυτό το ματς ήταν μόνο η αρχή. Ένα μήνυμα που ταξίδεψε 23 χρόνια από τότε στο σήμερα, για να οδηγήσει το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο σπουδαίο ραντεβού της Πέμπτης (10/10).

Οι συγκλονιστικές αντιδράσεις του Αρχοντίδη

Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το επικό 0-0 μέσα στο Γουέμπλεϊ, το 1983 για τα προκριματικά του Euro. Σε εκείνο το παιχνίδι έχουν μείνει φυσικά αξέχαστες οι αντιδράσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού μας, Χρήστου Αρχοντίδη, αμέσως μετά το τελικό σφύριγμα. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο, που δείχνει πόσο έντονα είχε ζήσει το συγκεκριμένο παιχνίδι ο Αρχοντίδης και πώς πανηγύρισε εκείνη την ιστορική ισοπαλία απέναντι στην πανίσχυρη Αγγλία, φιλώντας μάλιστα τον τερματοφύλακά μας, Νίκο Σαργκάνη, που κράτησε το μηδέν.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ NATIONS LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΓΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ