ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Οι αλλαγές στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ και η προοπτική για το Pot 2

Εθνική Ελλάδας: Οι αλλαγές στην κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ και η προοπτική για το Pot 2
INTIME SPORTS

Η Εθνική Ελλάδας ελπίζει σε μία καλή κλήρωση για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το νέο σύστημα της επιτρέπει να ονειρεύεται.

Η Εθνική Ελλάδας εκκίνησε πολύ θετικά τον όμιλό της στο Nations League. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε 2-0 της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο και έφτασε τους έξι πόντους.

Έτσι, πάει σε "μάχη" στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Αγγλία τον ερχόμενο μήνα με ελπίδα να συνεχίσει να είναι ζωντανή για την πρώτη θέση.

Θυμίζουμε πως η πρώτη θέση στο Nations League παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει την δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων.

Οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν playoffs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.

Πώς θα προκύψουν οι όμιλοι στα προκριματικά

Στα προκριματικά του Μουντιάλ, οι ομάδες, λοιπόν, θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων ή των πέντε ομάδων, με την πρώτη αγωνιστική για τα γκρουπ των πέντε να εκκινούν στις 21-22 Μαρτίου και για τα γκρουπ των τεσσάρων αργότερα.

Πώς, όμως θα γίνει ο διαμοιρασμός των ομάδων στην κλήρωση του Δεκεμβρίου; Αρχικά, να τονίσουμε πως η FIFA έχει ενημερώσει τις Ομοσπονδίες από τις 4 Σεπτεμβρίου πως αλλάζει τα γκρουπ δυναμικότητας και αυτά δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την κατάταξη της FIFA, καθώς θα εμπλέκεται το Nations League.

Στο pot 1 (πρώτο γκρουπ δυναμικότητας) θα μπουν οι οκτώ ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League. Δηλαδή, οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της League A.

Οι υπόλοιπες τέσσερες ομάδες που θα ολοκληρώσουν το Pot 1 θα είναι οι τέσσερες χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στο FIFA Ranking και δεν θα έχουν προκριθεί στα προημιτελικά του Nations League (παράδειγμα η Αγγλία που είναι στη League B και δεν έχει τη δυνατότητα να μπει σε αυτή την οκτάδα).

Από εκεί και πέρα, το Pot 2 θα περιλαμβάνει τις 12 ομάδες που βρίσκονται ψηλότερα στο Ranking (και δεν έχουν μπει στην οκτάδα του Nations League, ούτε στο Pot 1). Ακολούθως το ίδιο θα συμβεί μέχρι το 5ο Pot, το οποίο θα περιλαμβάνει επτά αντί δώδεκα ομάδες. Αναμένονται ανακοινώσεις από την FIFA, προκειμένου να αναλυθεί πιο διεξοδικά το σύστημα με το οποίο θα καταρτιστούν οι όμιλοι.

Η Ελλάδα δίνει μάχη για το Pot 2

Εν μέσω αυτών των αλλαγών η Ελλάδα θα δίνει τη δική της μάχη για να μπει στο υψηλότερο γκρουπ δυναμικότητας, ακόμη και στο δεύτερο.

Σύμφωνα με το Football Meets Data, η Εθνική μας μετά από τις νίκες κόντρα σε Φινλανδία και Ιρλανδία πέρασε την Σλοβενία και ανέβηκε στην 24η θέση των ευρωπαϊκών ομάδων στο FIFA Ranking.

Αυτό σημαίνει πως τη δεδομένη στιγμή και βάσει των προγνωστικών για την οκτάδα του Nations League, η Ελλάδα είναι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες για μία πιο ευνοϊκή κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί μία δυνατή πορεία στο Nations League και να αρπάξει όσους περισσότερους βαθμούς μπορεί για να κρατηθεί ψηλά και στο φινάλε να μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Όλα αυτά βέβαια με αρκετές υποσημειώσεις. Η FIFA έχει ενημερώσει πως μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις στα Pots, ώστε να βγαίνει το πρόγραμμα, δεδομένου πως τα playoffs/playouts του Nations League θα συμπέσουν με την έναρξη των προκριματικών.

Οι ομάδες που θα βρίσκονται στα playoffs θα έχουν προτεραιότητα για να μπουν σε όμιλο των τεσσάρων στα προκριματικά και να εκκινήσουν αργότερα τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργούν κωλύματα και να χρειαστούν ανακατατάξεις.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, συγκεντρώνει πιθανότητες να συμμετάσχει στα playoffs του Nations League, σε περίπτωση που τερματίσει δεύτερη. Άρα, θα εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία.

Το "κουβάρι" αυτό θα αρχίσει να ξετυλίγεται μετά το τέλος της φάσης των ομίλων του Nations League. Πάντως, FIFA και UEFA δίνουν "μονοπάτια" στις ομάδες, προκειμένου να ελπίζουν σ' ένα "εισιτήριο" για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ