Εθνική Ελλάδας: Οι λόγοι που έκαναν τον Φαν Σιπ να καλέσει τον Αλεξανδρόπουλο
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι ένα σύγχρονο χαφ με χαρακτηριστικά που λίγοι Έλληνες παίκτες διαθέτουν και το SPORT 24 αναλύει τους λόγους που έκαναν τον Τζον Φαν Σιπ να τον προβιβάσει στην ανδρών.
Το νέο πρόσωπο στις κλήσεις του ομοσπονδιακού τεχνικού, Τζον Φαν Σιπ, από το πρωί της Παρασκευής (26/3) ακούει στο όνομα Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος με τον Ολλανδό τεχνικό να καλεί τον 19χρονο μέσο εσπευσμένα μετά και τον τραυματισμό του Πέλκα για το φιλικό της Εθνικής Ελλάδας την Κυριακή (28/3) με την Ονδούρα και το δεύτερο ματς των προκριματικών κόντρα στην Γεωργία στις (31/3).
Ο 19χρονος μέσος του Παναθηναϊκού μπορεί να μην παίξει καθόλου ή να αγωνιστεί για λίγα μόλις λεπτά στο φιλικό της Κυριακής ώστε να ξεκουραστούν οι Μπουχαλάκης, Ζέκα και στο ματς με τη Γεωργία να βρεθεί ακόμα και εκτός αποστολής.
Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα καθώς για τον "Σώτο" όπως τον αποκαλούν άπαντες στο "Γ. Καλαφάτης" και μόνο το γεγονός ότι έγινε... άνδρας και μετέχει στην αποστολή αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών του και αναγνώριση του ταλέντου του και των δυνατοτήτων του. Που έχουν εντοπίσει ο Ολλανδός τεχνικός και οι συνεργάτες του καθώς η κλήση του Αλεξανδρόπουλου δεν έγινε στον... αέρα αλλά ήταν στο μυαλό του τεχνικού τιμ εδώ και καιρό με βάση και τις απουσίες που υπήρχαν στη μεσαία γραμμή και δη αυτής του Κουρμπέλη.
Ο Ολλανδός τεχνικός έχει δει στον Αλεξανδρόπουλο πράγματα που λίγα χαφ έχουν στην Ελλάδα. Πράγματα που έβλεπαν και σκάουτ κορυφαίων Ευρωπαϊκών συλλόγων όταν τον έβλεπαν αγωνιζόμενο με τις μικρές Εθνικές ομάδες κι τον είχε ξεχωρίσει και το SPORT 24 ως ένα από τα αστέρια του millenium. Μιλάμε άλλωστε για έναν παίκτη που μπορεί να παίξει με την ίδια ευκολία στο "6" στο '8" ενώ στο παρελθόν στον Παναθηναϊκό έχει αγωνιστεί και στόπερ, κάτι που δεν έχει συμβεί σε επίπεδο πρώτης ομάδας.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΛΙΓΟΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ
Όπως το γεγονός ότι επιθετικά μπορεί να κινηθεί καλά ανάμεσα στις γραμμές, να μεταφέρει σωστά τη μπάλα, είτε με πάσα, είτε παίρνοντας μέτρα με τη μπάλα στα πόδια του και να την προωθήσει. Να παίξει κάθετο παιχνίδι, να βρει τα κενά ενώ έχει και την μακρινή μπαλιά και όταν του το ζητήσει ο προπονητής του μπορεί να πατήσει και περιοχή.
Και παράλληλα αμυντικά είναι ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του παίζει χωρίς να φοβάται κανέναν. Μπαίνει στο γήπεδο και δεν υπολογίζει, πάει με τα χίλια στις φάσεις και εκεί ίσως βρίσκεται και ένα από τα μειονεκτήματα του που σίγουρα θα διορθώσει με την εμπειρία και ωριμάζοντας ποδοσφαιρικά. Παράλληλα είναι αρκετά γρήγορος, τρέχει ακατάπαυστα σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου και βοηθάει ανασταλτικά την ομάδα του.
Το μεγαλύτερο προσόν που βγάζει όμως στα παιχνίδια του και αυτό το ξέρουν λίγο καλύτερα όσοι τον έχουν δει από κοντά σε αρκετά παιχνίδια και δη από τις μικρές ηλικίες είναι ο ηγετικός χαρακτήρας που έχει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια φουρνιά γεμάτη ταλέντα, αυτή των 2001 του τριφυλλιού, με Ζαγαρίτη, Τζαβίδα, Σερπέζη, Βαγιαννίδη, Αθανασακόπουλο ο Αλεξανδρόπουλος ήταν αυτός που είχε το περιβραχιόνιο στο χέρι. Ούτε πως έχει διατελέσει και αρχηγός της Εθνικής Παίδων.
Κάτι που λίγοι γνωρίζουν είναι πως σαν αρχηγός της Κ17 του Παναθηναϊκού στον τελικό του Final-4 του 2018 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον τελικό έπαιξε σε ένα ματς που πήγε στην παράταση όντας τραυματίας για πάνω από μια ώρα. Και ο λόγος όχι για έναν τραυματισμό που τον άφησε εκτός μια εβδομάδα αλλά για έναν τραυματισμό που τον ανάγκασε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου και να μείνει αρκετούς μήνες εκτός δράσης. Και όμως λίγες ώρες νωρίτερα πάσχιζε μέσα στο γήπεδο για να δώσει τον τίτλο στην ομάδα του.
ΤΟΝ ΤΣΕΚΑΡΕ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΣ
Ας επιστρέψουμε στον Φαν Σιπ όμως και το σκάουτινγκ που έκανε στον νεαρό μέσο. Ο Ολλανδός φυσικά και είχε υπόψιν του τον νεαρό μέσο από τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και τις μικρές Εθνικές ομάδες αλλά ένα από τα φετινά ματς που έκαναν κλικ στον Ολλανδό ήταν αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό στο "Γ. Καραϊσκάκης" τον περασμένο Νοέμβριο. Ένα παιχνίδι που είχε περάσει σαν αλλαγή και είχε καταφέρει να ξεχωρίσει παρά την ήττα των πράσινων και μάλιστα κόντρα στα πανίσχυρα χαφ του Ολυμπιακού.
Από εκεί και πέρα όμως ο Ολλανδός τεχνικός τον είδε αγωνιζόμενο από κοντά και σε κάποια παιχνίδια της Λεωφόρου. Το ένα εξ αυτών ήταν κόντρα στον ΟΦΗ στις 23 Ιανουαρίου με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει 2-0, τον Αλεξανδρόπουλο να αγωνίζεται 90 λεπτά και να είναι το ματς όπου είχε την ασίστ της χρονιάς στο δεύτερο γκολ του Καμπετσή. Μια εβδομάδα αργότερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός βρέθηκε εκ νέου στη Λεωφόρο για να δει το παιχνίδι με τη Λαμία όπου ο "Σώτος" έπαιξε για 83 λεπτά.
Επίσης τον είδε και σε ένα ακόμη παιχνίδι αρκετά δυνατό. Ο λόγος για το αθηναϊκό ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στις 28 Φεβρουαρίου όπου είχε να αντιμετωπίσει τους Σιμάνσκι-Κρίστισιτς και Μάνταλο αγωνιζόμενος στο χώρο της μεσαίας γραμμής του τριφυλλιού μαζί με τον Νιάς και τον Μαουρίσιο. Ένα ματς στο οποίο ο 19χρονος μέσος είχε παίξει για 85 λεπτά.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τι λένε όμως οι αριθμοί του Αλεξανδρόπουλου τη φετινή σεζόν. Έως τώρα έχει αγωνιστεί σε 21 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, τα 17 ως βασικός ενώ είναι ο 6ος σε χρόνο συμμετοχής στον Παναθηναϊκό με 1420 λεπτά αγωνιστικής παρουσίας. Και παράλληλα είναι ο δεύτερος σε χρόνο πίσω από τον Μαουρίσιο.
Από εκεί και πέρα και όπως δείχνει και η Opta στα 20 ματς πρωταθλήματος που έχει δώσει έχει ποσοστό 83% στα τάκλιν ενώ σε κερδισμένες μονομαχίες βρίσκεται στο 48% και στις εναέριες μονομαχίες ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στο 57%.
Από εκεί και πέρα στις πάσες του έχει ποσοστό επιτυχίας 76% ενώ όπως παρατηρεί κανείς το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών, το 32% πρόκειται για προωθημένες μπαλιές και μόλις το 16% για πάσες προς την άμυνα ενώ στις βαθιές μπαλιές έχει ποσοστό επιτυχίας 52% και τέλος έχει 6 πάσες που θα μπορούσαν να φέρουν κάποιο γκολ για τον Παναθηναϊκό.
ΗΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΓΗΠΕΔΩΝ
Ο Σωτήρης-Πολύκαρπος Αλεξανδρόπουλος, όπως είναι το πλήρες όνομα του, εκτός γηπέδων είναι το αντίθετο του μαχητικού χαρακτήρα που δείχνει στο γήπεδο όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά. Είναι αρκετά ήρεμος, συνετός και ένα παιδί χαμηλών τόνων. Δεν του αρέσει το φαίνεσθαι και προτιμά να μιλάει με τη δουλειά του εντός γηπέδου.
Μένει μαζί με την οικογένεια του στο Χαλάνδρι ενώ εντάχθηκε στην ακαδημία του Παναθηναϊκού το 2012 προερχόμενος από την ακαδημία του Βασίλη Λάκη.