ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Τα πέντε σημεία που ξεχώρισαν από την παρουσίαση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς EUROKINISSI SPORTS

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρουσιάστηκε ως ο νέος προπονητής της Εθνικής Ελλάδας και το SPORT24 καταγράφει τα πέντε σημεία που ξεχώρισαν απ' όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Σέρβου τεχνικού.

Η Εθνική ομάδα μπήκε και επίσημα σε μία νέα εποχή από το μεσημέρι της Παρασκευής (02/08), όταν και παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ως ο νέος Ομοσπονδιακός τεχνικός. Ο Σέρβος προπονητής αποφάσισε να αφήσει το συλλογικό επίπεδο και να δοκιμάσει για πρώτη φορά να καθοδηγήσει μία εθνική ομάδα.

Η είδηση της συμφωνίας για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής γέμισε με ενθουσιασμό τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Κι αυτό διότι, τόσο στο παρελθόν ως ποδοσφαιριστής του Ηρακλή όσο και ως προπονητής του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια, κόσμησε τα ελληνικά γήπεδα με το ήθος, ενώ ξεχώρισε και με την προπονητική φιλοσοφία του.

Ο 62χρονος τεχνικός γνωρίζει ότι ανέλαβε μία δύσκολη αποστολή. Πιθανότατα τη δυσκολότερη της καριέρας του. Παράλληλα, όμως, ίσως αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση. Δεν το λέμε εμείς, αλλά το παραδέχθηκε ο ίδιος κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, στεκόμενος, μάλιστα, στο γεγονός ότι έχει και την ευρεία αποδοχή του κόσμου. Κάτι που ο ίδιος το θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να έρθουν και οι αγωνιστικές επιτυχίες.

Ο Σέρβος μίλησε -μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Μάκη Γκαγκάτση- για περίπου 35 λεπτά στους εκπροσώπους του Τύπου. Είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Ωστόσο, υπάρχουν πέντε σημεία που ξεχωρίζουν και αποτελούν τη βάση για τη νέα εποχή της Εθνικής ομάδας, τόσο σε προπονητικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

1. Ο καταλυτικός ρόλος του Μάκη Γκαγκάτση

Η απόφαση για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ήταν εύκολη, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. Και στο παρελθόν είχε συζητήσεις με Ομοσπονδίες, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε γάμο διότι και ο Σέρβος τεχνικός προτιμούσε την καθημερινότητα του συλλόγου.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Σύμφωνα με τον Γιοβάνοβιτς τρία πράγματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο: η προσέγγιση από την πλευρά του Μάκη Γκαγκάτση, η μεγάλη θέληση να γίνει το deal μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και το κίνητρο του ίδιου να επαναφέρει την Εθνική στις επιτυχίες.

Ο καταλυτικός ρόλος του κ. Γκαγκάτση στη συμφωνία τονίστηκε από το νέο Ομοσπονδιακό τεχνικό, ενώ και ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρος, υποστηρίζοντας πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν ήταν απλά ο Νο.1 στόχος για την τεχνική ηγεσία, αλλά ο μοναδικός στόχος. Δείγμα της εμπιστοσύνης που υπήρχε προς το πρόσωπο του Σέρβου, ότι δηλαδή είναι ο καταλληλότερος για να οδηγήσει ξανά την Εθνική σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

2. Το ξεχωριστό κεφάλαιο του Φορτούνη

Όπως είναι λογικό, απ' τις ερωτήσεις και τη συζήτηση δεν γινόταν να απουσιάζει το όνομα του Κώστα Φορτούνη. Ο πρώην αρχηγός του Ολυμπιακού έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ανεξαρτήτως διοίκησης και προπονητή.

Ωστόσο, ο κ. Γιοβάνοβιτς άφησε μία... χαραμάδα αισιοδοξίας, αποκαλύπτοντας πως σκοπεύει να έχει επικοινωνία με τον 32χρονο μεσοεπιθετικό προκειμένου να μάθει τις προθέσεις του, αλλά και να προσπαθήσει -με τα μέσα που διαθέτει- να τον πείσει να πάρει πίσω την απόφασή του και να ενισχύσει την προσπάθεια της Εθνικής για πρόκριση στο Μουντιάλ του 2026.

Τα λόγια που χρησιμοποίησε για εκείνον, αλλά και ο τρόπος που ανέλυσε την κατάσταση μόνο τυχαία δεν ήταν. Κι είναι δεδομένο πως, όσο περνάει από το χέρι του, θα παλέψει για να κάνει τη μεγάλη ανατροπή, αφού γνωρίζει πως με τον καλό Φορτούνη η Εθνική είναι σίγουρα ένα επίπεδο πάνω σε ποιότητα.

Η ατάκα "θα ήταν χαρά μου να αλλάξει την απόφασή του και να είναι μαζί μας" μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στις όποιες συζητήσεις. Διότι πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η προσέγγιση παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.

3. Το Προπονητικό Κέντρο

Μπορεί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να μην απάντησε για το Προπονητικό Κέντρο της Εθνικής, αφού και οι δύο ερωτήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν ως αποδέκτη τον Μάκη Γκαγκάτση, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως ο 62χρονος τεχνικός έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία του.

Άλλωστε, γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα, βρισκόμενος σε πάγκους μεγάλων συλλόγων, πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα να έχει ένα υπερσύγχρονο Προπονητικό Κέντρο προκειμένου να έρθουν οι επιτυχίες.

Δε νοείται το 2024 η Εθνική ομάδα να κάνει προπονήσεις σε γήπεδα όπως της Ριζούπολης και της Νέας Σμύρνης πριν από μεγάλους αγώνες ή να εξαρτάται από τη διάθεση των ιδιοκτητών των ομάδων για το αν θα παραχωρήσουν ή όχι το Προπονητικό Κέντρο τους. Το τόνισε πολλάκις και πάλεψε γι' αυτό και ο Γκουστάβο Πογέτ.

Η Εθνική πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αυτόφωτη σε όλα τα επίπεδα και ο Γιοβάνοβιτς θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ισχύσει στον απόλυτο βαθμό.

4. Φρέσκο αίμα σε καθοριστικά πόστα

Η νέα εποχή στην Εθνική δεν αφορούσε μόνο τον προπονητή, αλλά και όλους όσοι βρίσκονται στο οργανόγραμμα. Οι Κώστας Κωνσταντινίδης, Τάκης Φύσσας, καθώς και οι προπονητές των μικρών εθνικών ομάδων ολοκλήρωσαν τη θητεία τους. Πλέον, σε όλες τις θέσεις έχουν μπει φρέσκα πρόσωπα που θεωρούνται άφθαρτα.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παδόπουλος ανέλαβε Τεχνικός Διευθυντής όλων των εθνικών ομάδων και θα αποτελεί ουσιαστικά τον άνθρωπο που θα έχει την υψηλή εποπτεία, αποτελώντας και τον συνδετικό κρίκο της Εθνικής του 2004 με εκείνης του 2024.

Παράλληλα, ο Βασίλης Τοροσίδης ως επικεφαλής της Εθνικής Ανδρών, αλλά και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ως Γενικός αρχηγός έχουν δύο πολύ κρίσιμους ρόλους εντός της ομάδας.

Οι παραστάσεις που είχαν ως ποδοσφαιριστές, αλλά και η γενικότερη εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο αποτελούν σημαντικά εφόδια, αλλά πλέον οφείλουν να λειτουργήσουν και σε ένα μεγάλο βαθμό ως τεχνοκράτες.

Το τόνισε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ύστερα από ερώτηση του SPORT24, προτάσσοντας τη σημασία που θα έχουν για τα αποδυτήρια, αλλά και για τη γενικότερη ομαλή λειτουργία.

5. Το διετές συμβόλαιο και η πρόταση για τέσσερα

Προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ερωτήθηκε για το συμβόλαιό του, αποκαλύπτοντας πως η πρόταση του κ. Γκαγκάτση ήταν για τέσσερα χρόνια, αλλά ο ίδιος προτίμησε να υπογράψει για δύο.

Όπως είχε συμβεί και με τον Παναθηναϊκό, ο Σέρβος τεχνικός θέλει πρώτα να δείξει έργο και μετά να επιβραβευθεί με ένα μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο. Παράλληλα, βέβαια, και ο ίδιος θέλει να μετρήσει πρόσωπα, καταστάσεις, αλλά κι αν όλα λειτουργούν όπως θα επιθυμούσε εκείνος για να έρθει το καλύτερο αποτέλεσμα.

"Αν είμαστε όλοι ικανοποιημένοι μπορεί να συνεχιστεί εύκολα η συνεργασία μας", σχολίασε στη συνέχεια, ευχαριστώντας παράλληλα και τον κ. Γκαγκάτση για την πρόταση. Και δεν αποκλείεται, στο τέλος της ημέρας, η συγκεκριμένη πρόταση, έστω κι αν ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν την αποδέχθηκε, να έπαιξε καταλυτικό ρόλο προκειμένου να πειστεί να καθίσει στο γαλανόλευκο πάγκο.

Το σίγουρο είναι ένα. Μην υποτιμάτε την (εθνική) ομάδα του.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ