Εθνική Ελλάδας: Το προφίλ των αντιπάλων στα προκριματικά του Euro 2024
Η Ολλανδία της μηχανής του Λουίς φαν Χάαλ, η Γαλλία του Κιλιάν Εμπαπέ, η Ιρλανδία που δεν τρομάζει και το Γιβραλτάρ που απειλεί. Αυτά είναι τα προφίλ των αντιπάλων της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2024.
Η Εθνική Ελλάδας έμαθε τους αντιπάλους της στο 2ο προκριματικό όμιλο του Euro 2024, σε έναν από τους πιο δύσκολους της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Φρανκφούρτη.
Ολλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία και Γιβραλτάρ θέλουν να της φράξουν το δρόμο για μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στην τελική φάση της διοργάνωσης στη Γερμανία.
Δύο ομάδες από την ελίτ και δύο ομάδες που κρύβουν κινδύνους, όμως όλες τους με ορισμένα τρωτά σημεία θα βρεθούν στο δρόμο της ελληνικής ομάδας στις 10 αγωνιστικές που θα διεξαχθούν μέσα στο 2023.
Το SPORT24 παρουσιάζει τα προφίλ των τεσσάρων αντιπάλων:
Ολλανδία: Η νέα δύναμη με τον παλιό Φαν Χάαλ
- Η κατάστασή της: Ίσως η καλύτερη ομάδα του Nations League, με νίκη δήλωση των προθέσεών της το 4-1 μέσα στο Βέλγιο. Ο Λουίς φαν Χάαλ έχει στα χέρια του άλλη μία ξεχωριστή φουρνιά, που έχει δεθεί μεταξύ της και που μπορεί ως μονάδες να μη... γεμίζουν το μάτι, όμως ως σύνολο είναι ικανή να κάμψει οποιαδήποτε αντίπαλο. Πλην του Βελγίου, η Πολωνία και η Ουαλία αισθάνθηκαν αυτήν τη δυναμική και ίσως αυτό να οφείλεται στη ζύμωση που έγινε ύστερα από την αποτυχία διάκρισης στην τελική φάση του προηγούμενου Euro.
- Τι θέλει: Τελευταία καλή παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν το 2004, όταν αποκλείστηκε από την Πορτογαλία στα ημιτελικά. Το 2021 έφτασε μέχρι τα νοκ άουτ όπου αποκλείστηκε από την Τσεχία, ενώ η μοναδική επιτυχία της είναι η αλησμόνητη του 1988, με το εκπληκτικό γκολ του Μάρκο φαν Μπάστεν. Με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα, αυτό που θέλει είναι η πρωτιά στον προκριματικό όμιλο και η κατάκτηση του τροπαίου, τίποτε λιγότερο.
- Ο σούπερ σταρ: Θα μπορούσε να είναι ο Ματάις ντε Λιχτ, θα μπορούσε να είναι ο Φρένκι ντε Γιονγκ, θα μπορούσε να είναι ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Στην εθνική Ολλανδίας όμως υποσκελίζονται όλοι από έναν άλλον ποδοσφαιριστή, ο οποίος είναι αναπληρωματικός στην ομάδα του, όμως στα προκριματικά -εκτός απροόπτου- θα γίνει ο αρχισκόρερ των "οράνιε". Ο Μέμφις Ντεπάι δεν σταματάει να σκοράρει όποτε φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο, έχει 42 γκολ σε 81 συμμετοχές και πάνω του βρίσκεται μόνο ο Ρόμπιν φαν Πέρσι με 50 (σε 102 συμμετοχές).
- Ο προπονητής: Ο Λουίς φαν Χάαλ είναι ο ορισμός του μπαρουτοκαπνισμένου προπονητή. Στα 71 του επέστρεψε από τη... συνταξιοδότηση που είχε ανακοινώσει έπειτα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στα πέντε χρόνια της οποίας αντιμετώπισε με επιτυχία κι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας) και ανέλαβε μία ομάδα σε κρίση, λόγω των αποτυχιών στις προηγούμενες διοργανώσεις. Το Nations League ήταν ο πρώτος καμβάς αποδείξεων και πήρε άριστα. Γνωρίζει καλά πώς να οδηγήσει την Ολλανδία σε επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις (ημιτελικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014) και αυτή ίσως αποδειχθεί η τελευταία αποστολή του.
- Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Θεωρητικά, η Ελλάδα δεν μοιάζει να υπερτερεί σε κάποιον τομέα. Η κακή μέρα των Ολλανδών είναι μία καλή ευκαιρία για να χτυπήσει η ομάδα του Γκουστάβο Πογέτ. Ειδάλλως, η μοναδική γραμμή στην οποία δεν παίρνει άριστα είναι εκείνη του τέρματος, με τους Γιάσπερ Σίλεσεν και Μαρκ Φλέκεν (ή τον 38χρονο Ρέμκο Πάσφεερ) να μην προσφέρουν εγγύηση κάτω από τα δοκάρια.
- Τελευταία αξία Transfermarkt: 472.750.000
Γαλλία: Η πρωταθλήτρια κόσμου ψάχνει αντίδραση
- Η κατάστασή της: Η πρωταθλήτρια κόσμου δεν συμπεριφέρεται αγωνιστικά ως τέτοια τον τελευταίο καιρό. Ολοκλήρωσε την πορεία της στο Nations League με μία νίκη και τελικά υποβιβάστηκε. Σαν να μην έφτανε αυτό, πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη κόντρα του Κιλιάν Εμπαπέ με τον Πολ Πογκμπά και τα... μάγια του τελευταίου για να μην τον προσπεράσει σε δημοφιλία ο πρώτος, σύμφωνα με καταγγελίες του αδερφού του μέσου της Γιουβέντους. Το θέμα μπορεί να μοιάζει αστείο, όμως έρχεται και "δένει" με την εξέγερση του Εμπαπέ και των συμπαικτών του για τα μερίδια που εισπράττουν από τις χορηγίες και τις διαφημίσεις της εθνικής ομάδας και δίνουν μία εξήγηση για το πώς αυτό το ρόστερ όλο ταλέντο βίωσε αυτήν τη μεγάλη αποτυχία.
- Τι θέλει: Να αφήσει πίσω της τα εξωγενή προβλήματα και να παλέψει με τις αγωνιστικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και στο πρόσφατο Euro, παρά το ρόστερ που την έφερναν σε θέση απόλυτου φαβορί. Αυτήν τη στιγμή μοιάζει ζωτικής σημασίας η ψυχολογική ανάταση της ομάδας σε σχέση με τα θετικά αποτελέσματα και μία πρόκριση στο Euro 2024 θα παίξει αυτόν το ρόλο.
- Ο σούπερ σταρ: Δεν τίθεται κάποιο ερώτημα για το αν ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ της εθνικής Γαλλίας. Δεν τίθεται καν ερώτημα για το αν θα είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ του Euro 2024. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μπορεί να σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βάρους, κάτι που δεν χρειάστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στο Μουντιάλ που πανηγύρισε στη Ρωσία ως έφηβος.
- Ο προπονητής: Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ βρίσκεται στο "τιμόνι" της ομάδας από το 2012 και είναι ένας από τους πιο παλιούς ομοσπονδιακούς τεχνικούς του πλανήτη. Στη δεκαετή θητεία του έχει γνωρίσει την κορυφαία στιγμή της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά αυτήν τη στιγμή μοιάζει πιο κοντά στο απόλυτο ναδίρ. Σε αγωνιστικό επίπεδο, μοιάζει διατεθειμένος να θυσιάσει το σπουδαίο επιθετικό ταλέντο της ομάδας για λογαριασμό της αμυντικής θωράκισης, κάτι που δεν έπιασε στο Euro 2020. Σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, έχει χάσει τα αποδυτήρια, δεν έχει χαλιναγωγήσει τις συμπεριφορές του Εμπαπέ και ο Ζινεντίν Ζιντάν καραδοκεί σε τέτοιο σημείο που ίσως... προλάβει τα προκριματικά.
- Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Η Γαλλία δεν μοιάζει να έχει κάποιο τρωτό σημείο με βάση το ρόστερ της κι όμως υπάρχουν τόσες ομάδες που έχουν καταφέρει να υποτάξουν αυτό το ρόστερ. Ο τρόπος ήταν σχετικά απλός, αφού απορρόφησαν τις λίγες επικίνδυνες επιθέσεις των Γάλλων και εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει η νεανική και υπό δοκιμή άμυνα των Γουιλιάν Σαλιμπά, Νταγιότ Ουπαμεκανό, Μπενουά Μπαντιασίλ και Ζιλ Κουντέ. Μαζί με μία πιθανή εσωτερική αναστάτωση που είναι χρόνιο χαρακτηριστικό της εθνικής Γαλλίας, ίσως προκύψει μία χαραμάδα για τη χώρα μας.
- Τελευταία αξία Transfermarkt: 886.000.000
Ιρλανδία: Ψάχνει το βήμα παραπάνω χωρίς τα εφόδια
- Η κατάστασή της: Η θέση της Ιρλανδίας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την ομάδα που δεν... ενοχλεί τις χώρες που διεκδικούν κάτι μέσα σε κάποιον όμιλο. Πίσω από τις θέσεις που προσφέρουν άνοδο ή πρόκριση, πάνω από τις θέσεις που οδηγούν σε υποβιβασμό ή ταπείνωση. Αυτή η... θεώρηση των πραγμάτων έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο κριτικής, όμως προς το παρόν ο Στέφεν Κένι δεν φαίνεται να διαθέτει το ρόστερ για να αλλάξει την κατάσταση. Το πιο μεγάλο όνομα είναι ο Ματ Ντόχερτι που ανήκει στην Τότεναμ, αλλά δεν αγωνίζεται, με τον αρχηγό Σίμους Κόουλμαν, τον Τζέιμς Μακλίν και τον Κάλουμ Ρόμπινσον να προσπαθούν να αλλάξουν την ομάδα επίπεδο. Το πρόβλημα στο γκολ και η απουσία δημιουργίας από αξιόπιστους μέσους οδηγούν την ομάδα σε αμυντικό παιχνίδι, το οποίο προκαλεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
- Τι θέλει: Να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από αυτό με το οποίο συμβιβαζόταν στις τελευταίες διοργανώσεις. Η 3η θέση στον όμιλο του Nations League και των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυξάνουν πλέον τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις για την επόμενη διοργάνωση.
- Ο σούπερ σταρ: Ο Γκάβιν Μπαζούνου εμφανίστηκε στο προσκήνιο από τη δεύτερη ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι, ως ένα μεγάλο ταλέντο για το τέρμα των "πολιτών". Η παρουσία του Έντερσον δεν του άφησε περιθώριο για εμφανίσεις με την πρώτη ομάδα και ύστερα από δύο δανεισμούς, το φετινό καλοκαίρι πήρε μεταγραφή στη Σαουθάμπτον, όπου στα 20 του είναι βασικός σε επίπεδο Premier League. Ο νεαρός από το Δουβλίνο αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα και βάσει τρόπου παιχνιδιού, ο παίκτης στον οποίο θα στηριχθεί όλο το οικοδόμημα.
- Ο προπονητής: Ο Στέφεν Κένι ήταν προγραμματισμένο να αναλάβει μετά το Euro 2020, όμως η αναβολή της διοργάνωσης κατά ένα χρόνο και το χάος που προκάλεσε η παρουσία του Μικ Μακάρθι τον οδήγησε στον πάγκο μία ώρα αρχύτερα. Η παρουσία της Ιρλανδίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 οδήγησε στην ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το Euro 2024, όμως οι απαιτήσεις πλέον είναι πολύ πιο υψηλές και ίσως τον οδηγήσουν στο να εγκαταλείψει το 3-5-2 που καθιέρωσε το τελευταίο διάστημα (έχοντας δοκιμάσει και τα 3-4-3 και 4-2-3-1).
- Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Η Ιρλανδία στηρίζεται στην ομαδικότητα και όχι στην ποιότητα είτε του συνόλου είτε των μονάδων της. Τα περισσότερα ματσαρίσματα βγάζουν νικητές τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και αυτό θα αποτελέσει κλειδί στα μεταξύ τους παιχνίδια. Οι χώροι δε στα άκρα της άμυνας λόγω της τριάδας των στόπερ είναι τέτοιοι που μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης από έναν μπακ όπως ο Κώστας Τσιμίκας, ωστόσο για την αντίπαλη περιοχή θα χρειαστούν παίκτες με μεγάλη δύναμη και γερή σωματοδομή.
- Τελευταία αξία Transfermarkt: 111.450.000
Γιβραλτάρ: Ο αδύναμος κρίκος που δεν είναι τόσο αδύναμος
- Η κατάστασή του: Το Γιβραλτάρ υποβιβάστηκε στη League D του Nations League, όμως με μία καλύτερη ανάγνωση των δεδομένων, το γεγονός ότι μία νεοσύστατη εθνική ομάδα κατάφερε να βρεθεί στη League C είναι κάτι αξιόλογο. Πρόκειται για ομάδα που από το 2014 και την αναγνώρισή της από τη FIFA έχει κάνει έξι νίκες σε αγώνες για κάποια διοργάνωση ή σε φιλικά και δεν έχει υποτάξει κάποιον μεγάλο αντίπαλο, όμως πλησιάζει κι αυτή η στιγμή.
- Τι θέλει: Στόχος για κάθε τέτοια ομάδα είναι να προξενήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ζημιές. Αυτές σε Ολλανδία και Γαλλία μοιάζουν απίθανες με ρεαλιστικούς όρους, όμως με Ιρλανδία και Ελλάδα η κατάσταση διαφοροποιείται. Η τελευταία μη ήττα του Γιβραλτάρ ήταν μία ισοπαλία με τη Βουλγαρία, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία μέχρι στιγμής είναι μία νίκη στην Αρμενία για το Nations League 2018-2019. Στα προκριματικά του Euro 2024 θα ψάξει για το επόμενο... θύμα.
- Ο σούπερ σταρ: Ο 41χρονος Λι Κασιάρο και ο 39χρονος αρχηγός Ρόι Τσιπολίνα θα είναι εσαεί οι δύο πιο αναγνωρίσιμοι παίκτες της εθνικής Γιβραλτάρ. Παρ' όλα αυτά, ο 17χρονος Νικολάς Πόθο που αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή είναι ο μοναδικός παίκτης του ρόστερ που ανήκει σε ομάδα του εξωτερικού και συγκεκριμένα στην Κάντιθ της La Liga κι έτσι ήδη κοιτάζει τους συμπαίκτες του από πιο ψηλά.
- Ο προπονητής: Ο Ουρουγουανός Χούλιο Σέσαρ Ρίμπας βρέθηκε στο Γιβραλτάρ για τους Λίνκολν Ρεντ Ιμπς και οι επιτυχίες του εκεί τον έστειλαν στην εθνική ομάδα το 2018. Σε αυτά τα 42 παιχνίδια έχει τέσσερις νίκες και έξι ισοπαλίες, με συνέπεια η θητεία του να κρίνεται επιτυχής και να θεωρείται αναντικατάστατος.
- Πού να χτυπήσει η Ελλάδα: Η εύκολη απάντηση είναι παντού. Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη και μόνο η Εθνική Ελλάδας μετά το 2014 θα μπορούσε να ανησυχήσει απέναντι σε έναν τέτοιον αντίπαλο. Ο κακός εαυτός της θα είναι η εθνική ομάδα που θα μπορέσει να της προκαλέσει προβλήματα και όχι η καλή εθνική Γιβραλτάρ, έστω κι αν η τελευταία απέχει από το επίπεδο του Σαν Μαρίνο και της Ανδόρας.
- Τελευταία αξία Transfermarkt: 1.530.000