ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Ελλάδας: Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για τα προκριματικά του Μουντιάλ και οι αντίπαλοι στα μέτρα της

UEFA NATIONS LEAGUE 2024-2025 /  -  (  / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE 2024-2025 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική Ελλάδας δίνει μάχη για να μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ και ρίχνει κλεφτές ματιές στο Pot 1. Ποιοι είναι οι "βατοί" αντίπαλοι.

Η Ελλάδα έχει κάνει εκρηκτικό Nations League. Η Εθνική, μετά τις νίκες απέναντι σε Αγγλία και Ιρλανδία, έχει συγκεντρώσει 12 βαθμούς και έχει το πάνω χέρι για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο και την άνοδο στη League A.

Η πρώτη θέση δίνει επίσης σοβαρές πιθανότητες στην Εθνική, να έχει και ένα "μαξιλάρι" στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με εξασφαλισμένη την παρουσία στα playoffs για την πρόκριση στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά το καλοκαίρι του 2026.

Η εικόνα της Ελλάδας στο Nations League έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Η συζήτηση για τα προκριματικά του Μουντιάλ έχει ανοίξει και προσανατολίζεται ακόμη κι στο αν η Εθνική μπορεί να διεκδικήσει την απευθείας της πρόκριση. Οι πρόσφατες μάλιστα νίκες της δίνουν μεγάλες ελπίδες, ώστε να μπει στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

Από 22η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στρογγυλοκάθεται πλέον στην 20η θέση, ξεπερνώντας τόσο την Σλοβακία όσο και την Ρουμανία, με τη συγκεκριμένη θέση να της δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να μπει στο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ 2026. Βέβαια τα πράγματα θα είναι 100% ξεκάθαρα μετά την ολοκλήρωση του Nations League, καθώς μπορεί να υπάρξουν ανακατατάξεις, εξαιτίας του προγράμματος.

Το σύστημα των προκριματικών του Μουντιάλ

Οι 54 χώρες της UEFA (δεν υπολογίζεται η Ρωσία) θα χωριστούν σε 12 ομίλους των τεσσάρων ή των πέντε ομάδων. Ο νικητής του κάθε ομίλου θα προκριθεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι δεύτεροι κάθε ομίλου θα προχωρήσουν στα playoffs, μαζί με τις τέσσερις καλύτερους πρώτους του Nations League (θέση που διεκδικεί η Ελλάδα), που θα είναι εκτός της πρώτης δυάδας στα προκριματικά.

Οι 16 ομάδες των playoffs θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια με μονά νοκ-άουτ παιχνίδια, ημιτελικά και τελικό, με τους τέσσερις νικητές να παίρνουν το εισιτήριο για το Μουντιάλ.

Οι ομάδες του Pot 1 και οι βατές Ελβετία, Αυστρία και Δανία

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στο Nations League, τότε θα παίζει ακόμη πιο ελεύθερη στα προκριματικά του Μουντιάλ, καθώς θα γνωρίζει πως μόνο με θαύμα θα βρίσκεται εκτός playoffs.

Η Ελλάδα φλερτάρει, επίσης, με το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και περιμένει την κλήρωση, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Η Εθνική γνωρίζει πως σε περίπτωση που μπει στο pot 2 μπορεί να έχει μία ευνοϊκή κλήρωση και να παλέψει για την πρωτιά και το απευθείας "εισιτήριο" στο Μουντιάλ.

Επομένως, ρίχνει κλεφτές ματιές τι συμβαίνει στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και ποια ομάδα θα είναι η θεωρητικά δυνατή του ομίλου της. Φυσικά, υπάρχουν οι υπερδυνάμεις Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία, οι οποίες θα βρίσκονται 100% στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ κατά 99%, σύμφωνα με το Football Meets Data, θα είναι σε αυτό η Γερμανία και η Κροατία.

Ένας από τους αντίπαλους που δεν είναι φόβητρο και βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας είναι η Ελβετία, ενώ στο Pot 1 θα είναι λογικά και η Δανία. Κατά 58% στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι και η Αυστρία, ενώ μάχη, με λιγότερες πιθανότητες, δίνει η Σερβία.

Με λίγα λόγια, το Pot 1 των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα περιέχει και χώρες, από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να κλέψει και την πρωτιά. Ειδικά, εάν βρίσκεται στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και ο όμιλος είναι περισσότερο στα μέτρα της.

Θυμίζουμε πως στο Pot 1 θα μπουν οι οκτώ ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά του Nations League. Δηλαδή, οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου της League A. Οι υπόλοιπες τέσσερες ομάδες που θα ολοκληρώσουν το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας θα είναι οι τέσσερες χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στο FIFA Ranking και δεν θα έχουν προκριθεί στα προημιτελικά του Nations League (παράδειγμα η Αγγλία που είναι στη League B και δεν έχει τη δυνατότητα να μπει σε αυτή την οκτάδα).

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ