Η Εθνική Ελλάδας θα μονομαχήσει στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 με τον ηττημένο του ζευγαριού Πορτογαλία-Δανία, ενώ γνωρίζει ήδη πως θα αντιμετωπίσει επίσης τις Σκωτία και Λευκορωσία.
Ο πρώτος αγώνας των δύο ομάδων θα πραγματοποιηθεί στη Δανία στις (20/3), ενώ ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί τρεις μέρες αργότερα στις (23/3) στην Πορτογαλία.
Το SPORT24 σας παρουσιάζει το προφίλ της πιθανής αντιπάλου της ομάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που θα διεκδικήσει μία θέση στα τελικά της διοργάνωσης, η οποία θα διεξαχθεί στα γήπεδα των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού.
Η αλλαγή σελίδας στην τεχνική ηγεσία
Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2016, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ στον πάγκο από τον Ιανουάριο του 2023, επιθυμούν να δείξουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την κορυφή, εννέα χρόνια μετά τη λύτρωση στη Γαλλία.
Μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος έπειτα από τον αποκλεισμό από το Μαρόκο στα προημιτελικά του παγκοσμίου Κυπέλλου το 2022, η Πορτογαλία αναζήτησε για τον πάγκο της τον επόμενο προπονητή που θα μπορούσε να την κάνει και πάλι πρωταγωνίστρια. Ο Μαρτίνεθ, ως ο τεχνικός που καθοδήγησε τη λεγόμενη “χρυσή” γενιά της Εθνικής Βελγίου από το 2016 έως το 2022, κρίθηκε ο καταλληλότερος για να αναλάβει αυτή τη βαριά ευθύνη, υπογράφοντας συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2026.
Το φρένο από τη Γαλλία στο Euro 2024 και η επόμενη μέρα
Στο Euro 2024, ο Πορτογάλος τεχνικός κλήθηκε να δείξει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Με αγαπημένο του σύστημα το 3-4-3, ο Μαρτίνεθ οδήγησε εύκολα τους Ιβηρες στην πρώτη θέση του ομίλου, μπροστά από Τουρκία, Γεωργία και Τσεχία. Έπειτα, πήρε με ευκολία την πρόκριση στους 8, κερδίζοντας με 3-0 τη Σλοβενία, ωστόσο η Γαλλία (φιναλίστ του τουρνουά) της έβαλε φρένο στον προημιτελικό, επικρατώντας στα πέναλτι με 5-3.
Επί των ημερών του, οι Πορτογάλοι μετρούν 20 νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες και πλέον δείχνουν πανέτοιμοι να διεκδικήσουν μία πολύ μεγάλη διάκριση στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.
Οι αστέρες της Πορτογαλίας που ζαλίζουν
Η δεξαμενή του ρόστερ της Πορτογαλίας είναι πολύ μεγάλη και η πλειονότητα των διεθνών αγωνίζεται σε elite ευρωπαϊκά κλαμπ, ενώ πάντοτε παρουσιάζει ενδιαφέρον ποια αστέρια μένουν εκτός.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραμένει ο σούπερ σταρ του ρόστερ. Παρότι διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του εξακολουθεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Πορτογάλων. Άλλωστε είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Πίσω από τον Ρονάλντο βέβαια, υπάρχει μία πλειάδα αστέρων που πλαισιώνει τον άσο της Αλ Νασρ. Ρούμπεν Ντίας, Ράφαελ Λεάο, Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες, Ντιόγκο Ζότα και Ζοάο Κανσέλο είναι οι πιο έμπειροι.
Λίγο πιο πίσω η νέα γενιά με τους Βιτίνια, Νούνο Μέντες, Πέδρο Νέτο και Φρανσίσκο Κονσεϊσάο.
Στη τριάδα των τερματοφυλάκων βρίσκεται σταθερά και ο Ζοζέ Σα που έχει υπερασπιστεί και την εστία του Ολυμπιακού στο παρελθόν.
Η ένδοξη παράδοση της Ελλάδας με την Πορτογαλία
Μπορεί η Πορτογαλία να λυτρώθηκε το 2016 με την κατάκτηση του Euro απέναντι στη Γαλλία, ωστόσο κανένας δεν πρόκειται να ξεχάσει την ήττα από την Ελλάδα στον τελικό της Λισαβόνας το 2004.
Συνολικά οι δύο ομάδες έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους 14 φορές, με την Ελλάδα να μετρά πέντε νίκες, μία ισοπαλία και τέσσερις ήττες.
Αναλυτικά τα παιχνίδια μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας:
- 11/12/1968 Πορτογαλία – Ελλάδα 4-2
- 4/5/ 1968 Ελλάδα- Πορτογαλία 2-2
- 20/1/1982 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2
- 7/1/1987 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-1
- 25/1/1989 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2
- 23/1/1991 Ελλάδα – Πορτογαλία 3-2
- 20/11/1991 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-0
- 27/3/1996 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-0
- 19/2/1997 Ελλάδα – Πορτογαλία 0-0
- 15/11/2003 Ελλάδα – Πορτογαλία 1-1
- 12/6/2004 Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2
- 4/7/2004 Ελλάδα – Πορτογαλία 0-1
- 26/3/2008 Πορτογαλία – Ελλάδα 2-1
- 31/5/ 2014 Ελλάδα -Πορτογαλία 0-0