Eθνική Ρωσίας
Ο δρόμος και οι φιλοδοξίες των Ρώσων για το EURO 2008 με την εγγύηση του Γκους Χίντινκ στο τιμόνι
Πορεία στα προκριματικά
Η πορεία της Ρωσίας για τα τελικά του EURO 2008 δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα αφού και μόνο η κλήρωση που την έφερε να κοντράρεται για την πρόκριση με την Αγγλία και την Κροατία έκανε σαφές πως οι Ρώσοι θα είχαν δύσκολο έργο.
Κάτι που έγινε ακόμα πιο εμφανές μετά τις δυο σερί ισοπαλίες στη Μόσχα κόντρα σε Κροατία και Ισραήλ με την ομάδα του Χίντινκ να χάνει εξ αρχής πολύτιμο έδαφος. Οποιαδήποτε είδους γκρίνια κόπηκε όμως πριν καν ξεκινήσει αφού ακολούθησαν πέντε νίκες στα έξι επόμενα παιχνίδια με πειστικές εμφανίσεις ενώ και η ισοπαλία στην Κροατία κρίθηκε θετική αφού κρατούσε την ομάδα στο κόλπο της πρόκρισης.
Η ήττα με 3-0 στο Γουέμπλεϊ από την Αγγλία ακολουθήθηκε από τη δραματική και κομβικής σημασίας επικράτηση κόντρα στα λιοντάρια με 2-1 στη Μόσχα, όταν χάρις σε 2 γκολ του Παβλιτσένκο που είχε μπει αλλαγή ανέτρεψε το σκορ και έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση αφού με 2 ματς να απομένουν κρατούσε σφιχτά τη δεύτερη θέση αρκεί να κέρδιζε τα ματς κόντρα σε Ανδόρα και Ισραήλ.
Το πραγματικό θρίλερ ξεκίνησε όταν οι Ρώσοι γνώρισαν ήττα σοκ στο Ισραήλ με 2-1 και μαζί την ευκαιρία να εξαρτώνται μονάχα από τις δικές τους δυνάμεις. Το ματς της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ κόντρα στους Κροάτες ήταν η κορύφωση του δράματος αφού με τους Βαλκάνιους να επικρατούν με 3-2 των λιονταριών, να πετάνε τους εγγλέζους εκτός διοργάνωσης και να χαρίζουν το χρυσό εισιτήριο στη Ρωσία που την ίδια ώρα επικρατούσε δύσκολα με 10 παίκτες της Ανδόρας και ετοιμάζονταν να πακετάρει τα μπαγκάζια της για τα τελικά στην Αυστρία και την Ελβετία.
Ιστορία της Ρωσίας σε EURO
Oι Ρώσοι είχαν τεθεί αντιμέτωποι της εθνικής μας ομάδας στον όμιλο του EURO 2004 και ήταν μάλιστα και η μοναδική ομάδα του τουρνουά της Πορτογαλίας που κατάφερε να επικρατήσει των μετέπειτα πρωταθλητών Ευρώπης.
Η νίκη εκείνη όμως με 2-1 ήταν χωρίς αντίκρισμα για τους Ρώσους αφού οι 2 ήττες στα πρώτα παιχνίδια του ομίλου από Πορτογαλία (2-0) και Ισπανία (1-0) τους είχε φέρει να αντιμετωπίζουν χωρίς καμία ελπίδα πρόκρισης την Εθνική Ελλάδας. Παρόλα αυτά τα γκολ των Κιριτσένκο και Μπουλίκιν της χάρισαν μια νίκη γοήτρου που απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν η Ελλάδα λίγο αργότερα σήκωνε το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Λισσαβώνας.
Η καλύτερη εμφάνιση της Ρωσίας σαν ανεξάρτητο κράτος (μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης) ήρθε στο EURO 2004, ενώ η καλύτερή τους παρουσία σε προκριματικά EURO ήρθε πριν την τελική φάση του EURO 1996 όταν σε 10 ματς συγκέντρωσαν 26 πόντους και τερμάτισαν στην πρώτη θέση μπροστά από Φινλανδία, Ελλάδα, Σκωτία, Φερόε και Σαν Μαρίνο.
Στα τελικά πάντως κατάφεραν να πάρουν ένα μόλις βαθμό σε τρία ματς στο χορταστικό 3-3 με τους Τσέχους αφού είχε ηττηθεί από Ιταλία (2-1) και Γερμανία (3-0)
Μέχρι και το τέλος των προκριματικών του EURO 2008 η Ρωσία έλαβε μέρος σε 4 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και είχε αγωνιστεί σε 48 συνολικά ματς. Μετρούσαν 27 νίκες, 10 ισοπαλίες και 11 ήττες με ρεκόρ τερμάτων 100 υπέρ και 48 κατά.
Η πρώτη της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήρθε στις 16 Αυγούστου του 1992 όταν επικράτησαν του Μεξικό με 2-0.
Αστέρι
Ο Αντρέι Αρσάβιν είναι το σημαντικότερο κομμάτι σε αυτό το παζλ της Ρωσίας. Όμως. είναι πολύ πιθανό ο αρχηγός της ομάδας να έχει μια μόλις συμμετοχή στην διοργάνωση. Ο άσος της Ζενίτ στον τελευταίο αγώνα της προκριματικής φάσης με την Ανδόρα αντίκρισε κόκκινη κάρτα και τιμωρήθηκε με δυο αγωνιστικές, κάτι που σημαίνει οτι χάνει τις αναμετρήσεις με Ισπανία και Ελλάδα και θα έχει δικαιώμα συμμετοχής στον αγώνα με την Σουηδία, όπου η "ζημιά" για την Ρωσία (σ.σ. αποκλεισμός) μπορεί να έχει γίνει. Βεβαίως, ο Γκους Χίντινκ είδε τον συμπατριώτη του, Ντικ Αντβοκαατ να καλύπτει το κενό του Αρσάβιν στον δεύτερο ημιτελικό της Ζενίτ με την Μπάγερν, εκεί όπου οι Ρώσοι διέσυραν τους Βαυαρούς με 4-0 και μπορεί να πάρει μερικές ιδέες...
Πρωταγωνιστές
Δυο απουσίες απο την αποστολή της Ρωσίας προκάλεσαν εντύπωση, καθώς ο Χίντινκ άφησε εκτός 23άδας τους Κερζακόφ και Ισμαΐλοφ. Η απώλεια όμως που προβληματίζει περισσότερο τον Ολλανδό τεχνικό είναι αυτή του Πογκρέμπνιακ. Ο επιθετικός της Ζενίτ ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός φορ περιοχής που είχε η Ρωσία στην αποστολή της, όμως μετά τον τραυματισμό του στο φιλικό με την Σερβία, ο Χίντινκ καλείται να βρει τον άνθρωπο που θ' αναπληρώσει το κενό του, παίρνοντας παράλληλα το ρίσκο να μην καλέσει κάποιον αντικαταστάτη.
Σιτσέφ και Παβλιτσένκο είναι οι υποψήφιοι να καλύψουν το κενό, με τον δεύτερο να έχει περισσότερες πιθανότητες, αν και δεν είναι καθαρόαιμος φορ περιοχής, όμως είναι ένας παίκτης που μπορεί να προφέρει λύσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο οτι βρίσκεται στην μεταγραφική λίστα της Ρεάλ Μαδρίτης!
Στην μεσαία γραμμή υπάρχουν αρκετοί τεχνίτες μέσοι, όπως είναι οι Μπιστρόφ, Μπιλιαλέτντινοφ, Ζιριάνοφ (εξαιρετικός παίκτης, μπορεί να παίξει και σαν περιφερειακός επιθετικός) και Ζίρκοφ. Ο τελευταίος στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας αγωνίζεται σαν φουλ-μπακ, όμως στην Εθνική ο Χίντινκ τον έχει στην μεσαία γραμμή και πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Όσο για ον Ισμαΐλοφ, ο Ολλανδός προπονητής αποφάσισε να τον αφήσει εκτός αποστολής και στην θέση του να πάρει τον μέσο της Ντιναμό Μόσχας, Ιγκόρ Σέμσοφ.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες
Ιγκόρ Ακινφέεφ ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βιάτσεσλαβ Μαλαφέεφ Ζενίτ
Βλάντιμιρ Γκαμπούλοφ Αμκαρ
Aμυντικοί
Σεργκέι Ιγκνάσεβιτς ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Αλεξέι Μπερεζούτσκι ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Βασίλι Μπερεζούτσκι ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Αλεξάντρ Ανιούκοφ Ζενίτ
Ντένις Κόλοντιν Ντιναμό Μόσχας
Ρενάτ Γιανμπάγεφ Λοκομοτίβ Μόσχας
Μέσοι
Ντίνιγιαρ Μπιλιαλέτντινοφ Λοκομοτίβ Μόσχας
Γιούρι Ζίρκοφ ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ιγκόρ Σέμσοφ Ντιναμό Μόσχας
Ντμίτρι Τορμπίνσκι Λοκομοτίβ Μόσχας
Βλάντμιρ Μπιστρόφ Σπαρτάκ Μόσχας
Κονσταντίν Ζιριάνοφ Ζενίτ
Ρόμαν Σιρόκοφ Ζενίτ
Σεργκέι Σέμακ Ρούμπιν
Επιθετικοί
Αντρέι Αρσάβιν Ζενίτ
Πάβελ Πογκρέμπνιακ Ζενίτ
Ρόμαν Παβλιτσένκο Σπαρτάκ Μόσχας
Ντμίτρι Σίτσεφ Λοκομοτίβ Μόσχας
Ρόμαν Αντάμοφ ΦΚ Μόσχας
Ιβάν Σαένκο Νυρεμβέργη