ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική: Τι σημαίνει η πρώτη θέση στο Nations League και πώς βοηθάει την γαλανόλευκη για την πρόκριση στο Μουντιάλ

UEFA NATIONS LEAGUE 2024-2025 /  -  (  / EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE 2024-2025 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Μετά από τη συγκλονιστική εμφάνισή της στο "Γουέμπλεϊ", η Εθνική λύγισε και την Ιρλανδία και έκανε το "4 στα 4" που την κράτησε στην 1η θέση και στο πολύτιμο +3 από την Αγγλία. Ποια τα κέρδη από την ενδεχόμενη πρωτιά στον όμιλο του Nations League.

Η Εθνική Ελλάδας πανηγύρισε μεσοβδόμαδα μία τεράστια νίκη με 2-1 στο "Γουέμπλεϊ" απέναντι στην Αγγλία (πρώτη στην ιστορία της απέναντι στα "τρία λιοντάρια" ανεξαρτήτως έδρας) και την αφιέρωσε στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ όμως δεν έμεινε εκεί.

Τουναντίον, πήρε φόρα και κατατρόπωσε και την Ιρλανδία, με την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να επικρατεί με 2-0 την Κυριακή στο "Καραϊσκάκης" με τα γκολ των Μπακασέτα και Μάνταλου και να κάνει το "4 στα 4" στον 2ο όμιλο της League B του Nations League.

Τα αγωνιστική κέρδη όμως από τον αγώνα απέναντι στους Ιρλανδούς είναι πολλά, αφού η γαλανόλευκη όχι μόνο διατήρησε την πρωτιά στον όμιλό της αλλά έχει πλέον αυτή το πάνω χέρι για τον προβιβασμό στην League A, που θα επιτευχθεί αρκεί να μην χάσει από τους Άγγλους στο ΟΑΚΑ στις 14 Νοεμβρίου, στο ματς μεταξύ των δύο ομάδων για την 5η αγωνιστική.

Ωστόσο είχε άνοδο και στα FIFA Rankings, καθώς από 22η μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στρογγυλοκάθεται πλέον στην 20η θέση, ξεπερνώντας τόσο την Σλοβακία όσο και την Ρουμανία, με τη συγκεκριμένη θέση να της δίνει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για να μπει στο γκρουπ δυναμικότητας των προκριματικών του Μουντιάλ 2026, αν και τα πράγματα θα είναι 100% ξεκάθαρα μετά την ολοκλήρωση του Nations League.

Πάμε να δούμε τώρα ποια θα είναι τα κέρδη της από την πρωτιά του Nations League.

Τι σημαίνει η πρώτη θέση στο Nations League

Η Ελλάδα μετά το διπλό στο Γουέμπλεϊ αλλά και την επικράτηση επί της Ιρλανδίας το βράδυ της Κυριακής, έχει αυτή το πάνω χέρι για την πρωτιά. Τι κέρδη (θα) έχει όμως στην πράξη; Απευθείας άνοδο στη League A, στο υψηλότερο επίπεδο του Nations League, απ' όπου προκύπτουν τα Finals και ο κάτοχος του τίτλου.

Επιπλέον, δίνει την δυνατότητα για μία δεύτερη ευκαιρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα προκριματικά του Μουντιάλ θα δώσουν δώδεκα εισιτήρια απευθείας στους νικητές των δώδεκα προκριματικών ομίλων.

Οι δώδεκα ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η θέση θα δώσουν playoffs μαζί με τους τέσσερις καλύτερους νικητές ομίλου στο Nations League που δεν βρίσκονται μεταξύ των δώδεκα νικητών ή δεύτερων των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ.

Αυτές οι 16 ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα μονοπάτια και ύστερα από δύο μονούς αγώνες σε στιλ Final Four θα αναδειχθούν οι τέσσερις νικητές που θα πάρουν και τα τελευταία εισιτήρια που δικαιούται η Ευρώπη.

Εάν η Ελλάδα καταφέρνει και αναδειχθεί νικήτρια στον όμιλό της, όπως στο προηγούμενο Nations League, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα να είναι στους καλύτερους τέσσερις νικητές και να εξασφαλίσει έναν δεύτερο δρόμο.

Κάτι που είναι πιθανό δεδομένου πως πολλοί νικητές της League A (που θα προηγούνται στο Nations League ranking) και της League B θα έχουν λογικά εξασφαλίσει παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στα playoffs μέσω των προκριματικών.

Φυσικά ούσα στη League A, η Ελλάδα θα έχει πιο εύκολα δεύτερη ευκαιρία και για το Euro 2028. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις τρεις από τις 16 ομάδες της League A του προηγούμενου Nations League, δεν πέρασαν στο Euro 2024 μέσω των προκριματικών.

  • 1ος, απευθείας άνοδος στη League A
  • 2ος, playoffs ανόδου στη League A
  • 3ος, playouts υποβιβασμού στη League C
  • 4ος, απευθείας υποβιβασμός στη League C
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ NATIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ