EURO

Εθνική Τουρκίας

Εθνική Τουρκίας
Τουρκία

Eπεισοδιακή και συνάμα δύσκολη η πρόκριση στα τελικά του EURO 2008 για τους Τούρκους που επιστρέφουν στις μεγάλες διοργανώσεις

Iστορία

Φτωχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πορεία της Τουρκίας στις διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η πρώτη συμμετοχή το 1996 στην Αγγλία ήταν αποτυχημένη. Οι Τούρκοι αποχώρησαν από την διοργάνωση με τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, χωρίς να πετύχουν γκολ. Μοναδικό θετικό από αυτή την... περιπέτεια το βραβείο "fair play" στον Αλπαϊ Οτσαλάν.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα προκρίθηκε σε αγώνα πλεϊ-οφ με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Τα αποτελέσματα στον όμιλο που συμμετείχε ήταν μία ήττα από την Ιταλία με 2-1, μία ισοπαλία κόντρα στην Σουηδία 0-0 και νίκη επί του Βελγίου με 2-0, αποκλείοντας για πρώτη φορά διοργανώτρια χώρα από την φάση των ομίλων. Στα προημιτελικά, αποκλείστηκε από την Πορτογαλία με 2-0.

Η Τουρκία έχει εμφανιστεί σε 13 ακόμα προκριματικούς πρωταθλήματος ΟΥΕΦΑ. Πριν από τελικά του EURO 2008, οι Τούρκοι έχουν παίξει 95 αγώνες έχουν κερδίσει 35, ισόπαλοι οι 22 και έχουν ηττηθεί σε 38.

Προπονητής



Ο Φατίχ Τερίμ θα κοουτσάρει για δεύτερη φορά την εθνική Τουρκίας. Η πρώτη ήταν το 1993 οδηγώντας την Τουρκία στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Αγγλία. Ήταν η πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954 που συμμετείχε η Τουρκία σε μεγάλη διοργάνωση.

Στην συνέχεια ανέλαβε την Γαλατάσαραϊ κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2000. Το Κάλτσιο ήταν ο επόμενος σταθμός του ως προπονητής αφού ανέλαβε την Φιορεντίνα και για μικρό διάστημα την Μίλαν. Μετά τα φτωχά αποτελέσματα με την Μίλαν, επέστρεψε στην Γαλατασαραϊ για να αποσυρθεί το 2004.

Πορεία

Η κλήρωση του ομίλου της Τουρκίας την έφερε αντίπαλο μια από τις διοργανώτριες "ξυπνώντας" δυσάρεστες μνήμες. Συγκεκριμένα, η διοργανώτρια Ελβετία αλλά και η Τσεχία, Πορτογαλία θα παλέψουν για την πρόκριση με την μνήμη όλων, να φέρνει και πάλι τα επεισόδια στον αγώνα μπαράζ της Ελβετίας με την Τουρκία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν οι κεντροευρωπαίοι πήραν την πρόκριση και με τους Τούρκους να τιμωρούνται με αποκλεισμό της έδρας τους για όσα είχαν γίνει.

Η Τουρκία συμμετείχε στον όμιλο μας και κατέλαβε την 2η θέση πίσω από την εθνική μας. Η πορεία της είχε σκαμπανεβάσματα με ισοπαλίες κόντρα σε μικρής δυναμικότητας ομάδες. Πέτυχε εντυπωσιακές νίκες όπως η εκτός έδρας νίκη επί της Ελλάδας με 4-1, αλλά και επί της Νορβηγίας με 2-1 στο Όσλο.

Το Αστέρι



Ο Νιχάτ με δικά του γκολ κόντρα σε Νορβηγία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οδήγησε την Τουρκία στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Φέτος είχε μία εξαιρετική χρονιά με την Βιγιαρεάλ, αφού τερμάτισε στην 2η θέση με τα "υποβρύχια". Στην καριέρα του μετράει μόνο ένα τίτλο την σεζόν 1997-98 το κύπελλο με την Μπεσίκτας. Το 2001 πήρε μεταγραφή στην Ρεάλ Σοσιεδάδ και την πρώτη χρονιά σε 35 συμμετοχές είχε 23 γκολ. Τις επόμενες δύο χρονιές πέτυχε 13 σε κάθε χρονιά και μόλις επτά την περίοδο 2005-06. Το 2006 πήγε στην Βιγιαρεάλ και φέτος σημείωσε 18 γκολ.

Οι πρωταγωνιστές

Τουντσαϊ Σανλί





Ο Τουντσαϊ Σανλί ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν με την Μίντλεσμπρο. Στα προκριματικά είχε 11 συμμετοχές πετυχαίνοντας τρία γκολ. Φέτος με την Αγγλική ομάδα είχε 12 συμμετοχές και ένα γκολ.

Εμρέ Μπελόζογλου



Το "πουλέν" το Φατίχ Τερίμ. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Γαλατάσαραϊ και μετά το Μουντιάλ το 2002 πήρε μεταγραφή στην Ίντερ. Το 2005 αγωνίστηκε στην Αγγλία με την φανέλα της Νιουκάστλ. Τιμωρήθηκε από την ΟΥΕΦΑ για συμμετοχή του στα επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου κόντρα στην Ελβετία.

Στους πρωταγωνιστές των Τούρκων συγκαταλέγονται οι Χαμίτ και Χαλίλ Αλτιντοπ, ο Μπαστούρκ αλλά και ο έμπειρος Βραζιλιάνος της ομάδας, Μεχμέτ Αουρέλιο.

Ρόστερ


Tερματοφύλακες

Ρουστού Ρετσμπέρ Μπεσίκτας
Ζενίν Τολγκά Τραμπσοσπόρ
Ντεμιρέλ Βολκάν Φενέρμπαχτσέ

Αμυντικοί

Σερβέτ Τσετίν Γαλατασαραϊ
Γκοκχάν Ζαν Μπεσίκτας
Γκουνγκόρ Εμρέ Γαλατασαραϊ
Ασικ Εμρέ Γαλατάσαραϊ
Σαριόγλου Σαμπρί Γαλατάσαραϊ
Αλτιντόπ Χαμίτ Μπάγιερν Μονάχου

Μέσοι

Μπαλτά Χακάν Γαλατάσαραϊ
Μπελόζογλου Εμρέ Νιουκασλ
Τοπάλ Μεχμέτ Γαλατάσαραϊ
Αουρέλιο Μεχμέτ Φενέρμπαχτσέ
Γκογκντενίζ Καραντενίζ Ρουμπίν Καζάν
Μετίν Τουμέρ Φενέρμπαχτσέ
Τουράν Αρντάν Γαλατάσαραϊ
Μποράλ Ουγκούρ Φενέρμπαχτσέ
Τουντσάι Σανλί Μίντλεσμπρό
Ακμάν Αυχάν Γαλατάσαραϊ

Επιθετικοί

Νιχάτ Καβέχι Βιγιαρεάλ
Σεντούρκ Σεμίχ Φενέρμπαχτσέ
Καζίμ Καζίμ Φενέρμπαχτσέ
Ερντίνγκ Μεβλούτ Σοσό



































































TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ