Έτσι νικάς (και) με 10 παίκτες!
Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν είναι η μόνη που άντεξε με παίκτη λιγότερο. Δείτε 7+5 ομάδες -ελληνικές και μη- που έκαναν κατάθεση ψυχής πάνω στο χορτάρι και κέρδισαν την εκτίμηση όλων μας (φωτογραφίες+videos)!
"Το να πάρουμε την πρόκριση εδώ, απέναντι στην Τσέλσι του Μουρίνιο ήταν πολύ δύσκολο. Πριν από το ματς κοίταξα στα μάτια τους παίκτες και τους είπα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Όλοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να πετύχουμε.
Είμαι πολύ υπερήφανος. Παίξαμε 95 λεπτά με 10 πολεμιστές και τα καταφέραμε σε ένα ιστορικό ματς", τόνισε εκστασιασμένος μετά την πρόκριση της Παρί Σεν Ζερμέν στους "8" του Champions League (για τρίτη συνεχόμενη σεζόν) ο ιδιοκτήτης των Παριζιάνων, Νασέρ Ελ Κελαϊφί.
Μία πρόκριση μάλιστα που αποκτάει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για τους πρωταθλητές Γαλλίας από το γεγονός πως όχι μόνο πέταξαν εκτός συνέχειας τον Ζοζέ Μουρίνιο (πρώτη φορά που δεν έφτασε στα ημιτελικά του Champions League μετά το 2009) αλλά το έκαναν παίζοντας από το 31ο λεπτό του αγώνα με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς.
Ποιές είναι όμως οι ομάδες που έχουν πετύχει ανάλογο άθλο με αυτόν της Παρί, να πανηγυρίσουν δηλαδή μία νίκη/πρόκριση έχοντας τα αριθμητικά δεδομένα εις βάρος τους;
Το Sport24.gr σας παρουσιάζει 7 τέτοιες ομάδες που έκαναν κατάθεση ψυχής μαζί με 5 περιπτώσεις που εκείνες που στάθηκαν όρθιες στα ευρωπαϊκά κύπελλα να είναι ελληνικές ομάδες.
Αργεντινή - Καμερούν 0-1 (Μουντιάλ 1990)
Η πρωταθλήτρια κόσμου το 1986 Αργεντινή έφτασε μέχρι τον τελικό τέσσερα χρόνια αργότερα στα γήπεδα της Ιταλίας, ωστόσο ποιός δεν θυμάται πως το ξεκίνημά της στη διοργάνωση ήταν εφιαλτικό;
Απέναντι στο Καμερούν ο Ντιέγκο Μαραντόνα και η παρέα του είχαν τον τίτλο του απόλυτο φαβορί στο ματς με το οποίο άνοιξε η αυλαία του Μουντιάλ αλλά στο γήπεδα τα πράγματα εξελίχτηκαν εντελώς διαφορετικά.
Τα "αδάμαστα λιοντάρια" πήραν τη μεγάλη νίκη με 1-0 με γκολ του Φρανουσά Ομάμ-Μπιγίκ αν και έπαιζαν από το 60ο λεπτό με παίκτη λιγότερο (είχε αποβληθεί ο αδερφός του Αντρέ) και μπορούν να καμαρώνουν για το γεγονός πως ακόμα και σήμερα εκείνο το αποτέλεσμα συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Νιγηρία - Ιταλία 1-2 (Μουντιάλ 1994)
Η Ιταλία έμοιαζε καταδικασμένη να αποχαιρετήσει το Μουντιάλ των ΗΠΑ από τη φάση των "16" όταν βρέθηκε να χάνει με 1-0 από τη Νιγηρία από το γκολ του Αμουνίκε στο 26' αλλά και να αγωνίζεται με αριθμητικό μειονέκτημα από το 76' (αποβολή Τζόλα), όμως ο Ρομπέρτο Μπάτζο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.
Ο "θεϊκός κοτσιδάκιας" του ιταλικού ποδοσφαίρου έδωσε πρώτα το φιλί της ζωής στους "ατζούρι" καθώς σκόραρε στο 89' από ασίστ του Μούσι και οδήγησε το ματς στην παράταση ενώ στο 102' διαμόρφωσε το τελικό 2-1 από το σημείο του πέναλτι και οδήγησε την ομάδα του στα προημιτελικά.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Άρσεναλ 2-1 (FA Cup 1998-99)
Η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Άρσεναλ στον ημιτελικό του FA Cup του 1999 έμεινε στην ιστορία για την εκπληκτική σόλο ενέργεια του Ράιαν Γκιγκς στην παράταση που την έστειλε στον τελικό της διοργάνωσης όμως λίγοι θυμούνται πως η ομάδα του Φέργκιουσον απέκλεισε τους "κανονιέρηδες" παίζοντας με παίκτη λιγότερο.
Στο 74ο λεπτό ο Ρόι Κιν αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Μαρκ Όβερμαρς, παρόλα αυτά οι "κόκκινοι διάβολοι" στάθηκαν όρθιοι (χάρη επίσης στον Σμάιχελ που απέκρουσε πέναλτι του Μπέργκαμπ) και με το μαγικό γκολ του Ουαλού έκαναν ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς το τρεμπλ.
Μονακό - Τσέλσι 3-1 (Champions League 2003-04)
Ιταλία - Αυστραλία 1-0 (Μουντιάλ 2006)
Και όμως, οι Ιταλοί όχι μόνο κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στο γεγονός ότι έπαιζαν με 10 παίκτες αλλά πανηγύρισαν την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού χάρη σε εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων! Ο Φάμπιο Γκρόσο το κέρδισε και ο Φραντσέσκο Τότι που είχε περάσει αλλαγή στο ματς στο 75' αντί του Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο είχε ολύμπια ψυχραμία από την άσπρη βούλα, νικώντας τον Σβάρτσερ και χαρίζοντας στην "σκουάντρα ατζούρα" μία σπουδαία πρόκριση.
Μπαρτσελόνα - Τσέλσι 2-2 (Champions League, 2011-12)
Το να αντιμετωπίζεις την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γουαρδιόλα μέσα στο "Camp Nou" είναι εκ των προτέρων εξαιρετικά δύσκολη αποστολή για οποιαδήποτε ομάδα, πόσο μάλλον όταν παίζεις με παίκτη λιγότερο.
Η Τσέλσι έμεινε με 10 παίκτες στον δεύτερο ημιτελικό Champions League των δύο ομάδων μετά την αποβολή του αρχηγού της Τζον Τέρι στο 37' ενώ βρέθηκε να χάνει και με 2-0 ωστόσο δεν πέταξε ποτέ λευκή πετσέτα.
Αρχικά μείωσε το σκορ σε 2-1 στο φινάλε του πρώτου μέρους ενώ στις καθυστερήσεις (και ενώ προηγουμένως ο Μέσι είχε αστοχήσει σε πέναλτι) ισοφάρισε σε 2-2 σε αντεπίθεση με τον Φερνάντο Τόρες και πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Μονάχου. Εκεί όπου ήταν αουτσάιντερ ξανά αλλά κατάφερε να πάρει το τρόπαιο μέσα στην έδρα της έτερης φιναλίστ Μπάγερν Μονάχου.
Ντέρμπι - ΚΠΡ 0-1 (Πλέι οφ Τσάμπιονσιπ, 2014)
Ντέρμπι και ΚΠΡ αναμετρήθηκαν στο "Γουέμπλεϊ" στον τελικό των πλέι οφ της Τσάμπιονσιπ τον Μάιο του 2014 με φόντο μία θέση στην Premier League και η νικήτρια κρίθηκε μέσα από έναν άκρως δραματικό τρόπο.
Και αυτό γιατί η Ντέρμπι ήταν η ομάδα που κυριαρχούσε πάνω στο χορτάρι και η ΚΠΡ είχε μείνει από το 60' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Γκάρι Ο'Νιλ, με την ομάδα του Δυτικού Λονδίνου πάντως να "χτυπάει" στο τελευταίο λεπτό του αγώνα!
Μπόμπι Ζαμόρα σκόραρε το χρυσό γκολ για την ομάδα του που ήταν ταυτόχρονα ξαφνικός θάνατος για την αντίπαλό της και της εξασφάλισε έτσι το εισιτήριο της ανόδου στην Premier League. Ένα εισιτήριο που έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην ΚΠΡ να βάλει στα ταμεία της το ποσό των 80.000.000 λιρών...
+ Βοnus πέντε ευρωπαϊκά κατορθώματα ελληνικών ομάδων:
Ρουμπίν - Ολυμπιακός 0-1 (Europa League, 2011-12)
Στην παγωμένη Μόσχα, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 1-0 της Ρουμπίν στο 71' με τον Φουστέρ, αλλά δύο λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι κέρδισαν πέναλτι και ταυτόχρονα την αποβολή του Μέγκιερι. Εκεί όμως έγινε ήρωας για τους Πειραιώτες ο Ρόι Κάρολ ο οποίος πέρασε ως αλλαγή στο ματς και στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα ως παίκτης του Ολυμπιακού (μετά την απόκτησή του από τον ΟΦΗ) απέκρουσε το πέναλτι του Νάτχο και κράτησε το χρυσό 1-0 για το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε. Το εντυπωσιακό είναι πως "κατέβασε τα ρολά" και στη ρεβάνς όπου έπαιζε μάλιστα τραυματίας στα τελευταία λεπτά και έτσι ήρθε μία παλικαρίσια πρόκριση για τους "16" του Europa League εκείνης της σεζόν με δύο μάλιστα νίκες για τους Πειραιώτες απέναντι στην ομάδα από το Καζάν.
Η σύνθεση του Ολυμπιακού (Βαλβέρδε): Μέγιερι, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ (32' Παπάζογλου), Μαρκάνο, Χολέβας, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Μακούν, Φουστέρ (74' Κάρολ), Μιραλάς, Τζιμπούρ (80' Μοδέστο).
Πόρτο - Παναθηναϊκός 0-1 (Champions League, 1995-96)
Ο Παναθηναικός έφτασε το 1995 ένα βήμα από το να αγωνιστεί στον τελικό του Champions League (αποκλείστηκε από τον Άγιαξ στα ημιτελικά) και ένα από τα αποτελέσματά του εκείνη τη σεζόν που είχαν δείξει πως μπορούσε να φτάσει ψηλά είχε έρθει μόλις την 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων κόντρα στην Πόρτο. Στο ματς του "Ντραγκάο" ο Ιταλός διαιτητής Τρεταλάντζε είχε αποβάλει -αναίτια- με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Αλεξούδη για "θέατρο" στο 36' αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα η ελληνική ομάδα έδωσε την απάντησή της με γκολ του Δημήτρη Μάρκου με εκπληκτικό σουτ εκτός περιοχής. Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα (ο οποίος είχε δηλώσει χαριτολογώντας στο αεροδρόμιο παραμονή του ματς πως αν νικούσε η ομάδα του θα γύριζε κολυμπώντας) άντεξε στο σφυροκόπημα των Πορτογάλων χάρη στον Βάντσικ, αλλά και στην εξαιρετική αμυντική της λειτουργία και το 1-0 έμεινε μέχρι το φινάλε.
Η σύνθεση του Παναθηναϊκού (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Μπορέλι (66' Καπουράνης), Μάρκος, Δώνης (81' Κολιτσιδάκης), Γ. Χ Γεωργιάδης (89' Λαγωνικάκης), Βαζέχα
Tότεναμ - ΠΑΟΚ 1-2 (Europa League, 2011-12)
Μία ευρωπαϊκή πόλη από την οποία θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές αναμνήσεις οι φίλοι του ΠΑΟΚ είναι το Λονδίνο. Τη σεζόν 1996-97 με τον Άγγελο Αναστασιάδη στον πάγκο του ο "Δικέφαλος" έφερε ισοπαλία με την Άρσεναλ 1-1 στο "Χάιμπουρι" και την πέταξε εκτός συνέχειας του Κυπέλλου UEFA ενώ 15 χρόνια αργότερα έχοντας τον Λάζλο Μπόλονι στο τιμόνι έκανε χουνέρι στην έτερη ποδοσφαιρική εκπρόσωπο του Βορείου Λονδίνου, Τότεναμ. Τα "σπιρούνια" κατέβηκαν στην αναμέτρηση με την ετικέτα του φαβορί (οι Μόντριτς, Ντεφόου, Γκαλάς ήταν μεταξύ άλλων στο αρχικό σχήμα), όμως οι "ασπρόμαυροι" πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό, κάνοντας το 1-0 με τον Σαλπιγγίδη στο 6' και το 2-0 με τον Αθανασιάδη στο 14'. Η συνέχεια βρήκε τον ΠΑΟΚ να μένει με 10 παίκτες από το 37' λόγω αποβολής του Σταφυλίδη όμως παρότι η Τότεναμ μείωσε σε 2-1 πριν κλείσει το ημίχρονο, η ελληνική ομάδα έδειξε πως διαθέτει τεράστια ψυχικά αποθέματα και κράτησε τη νίκη. Και όλα αυτά παρότι οι Κοντρέρας και Λαζάρ ήταν λαβωμένοι και ο Αθανασιάδης αποβλήθηκε στο 89' αφήνοντας την ομάδα του με 9 παίκτες! Το φινάλε δε, βρήκε τους οπαδούς της ελληνικής ομάδας να πανηγυρίζουν ένα τρελό αποτέλεσμα που την έστελνε για δεύτερη σερι σεζόν στους "32" του Europa League.
Η συνθεση του ΠΑΟΚ (Μπόλονι): Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς, Κοντρέρας (81' Τσιρίλο), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (84'Αρίας), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (62' Σνάουτσνερ), Αθανασιάδης.
Σερβέτ - Άρης 1-2 (Κύπελλο UEFA, 1999-2000)
Όταν ο Άρης κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στο Κύπελλο UEFA το 1999 την πρωταθλήτρια Ελβετίας Σερβέτ οι πιθανότητες δεν ήταν αρχικά με το μέρος του, ενώ δεν αυξήθηκαν μετά το πρώτο ματς που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 στο "Χαριλάου" (δεν είχε ονομαστεί ακόμα "Κλεάνθης Βικελίδης"). Η ρεβάνς στη Γενεύη ήταν ωστόσο ονειρεμένη για τους φίλους των "κιτρίνων", ειδικά για όσους έκαναν το ταξίδι στην Ελβετία για να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους. Η Σερβέτ προηγήθηκε στο 35' αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Αντριόλι με "κεραυνό" από τα 30 μέτρα έφερε το ματς στην απόλυτη ισορροπία ενώ αν και έμεινε από το 70' με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Κολτσίδα (δεύτερη κίτρινη κάρτα) η ελληνική ομάδα κράτησε το 1-1 και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Ο αγώνας διεξαγόταν για πολλή ώρα υπό καταρρακτώδη βροχή αλλά ο Άρης ήταν εκείνος που... χόρεψε σε αυτήν με το ιστορικό γκολ στο 97ο λεπτό: ο Κώστας Λουμπούτης έκανε κούρσα από τα αριστερά και σέντρα στο κέντρο της άμυνας για να γίνει το 2-1 από τον Νίκο Κυζερίδη. Το σκορ αυτό έμεινε μέχρι το τέλος της παράτασης παρά το γεγονός ότι ο Άρης έπαιζε με 10 και πανηγύρισε έτσι μία από τις πιο εντυπωσιακές προκρίσεις στην ιστορία του.
Η σύνθεση του Άρη (Πέτκοβιτς): Κατεργιαννάκης, Λουμπούτης, Παπαδόπουλος, Κένεντι, Αντριόλι, Μαλλούς, Γεωργιάδης(90' Έρακ), Γκλούστσεβιτς(79' Κούτσης), Αγαθοκλέους(72' Κυζερίδης), Μάντζιος, Κολτσίδας
* ΑΕΚ - Λοκομοτίβ Μόσχας (0-0, Kύπελλο Κυπελλούχων 1997-98)
Η ΑΕΚ δεν κατάφερε το 1998 να πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων χάνοντας με 2-1 στις καθυστερήσεις στον δεύτερο προημιτελικό από την Λοκομοτίβ Μόσχας (σε ένα ματς που όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ έχουν στο μυαλό τους μία τρομερή ευκαιρία του Ντέμη Νικολαΐδη να σκοράρει σε σχεδόν κενή εστία στο 88'), όμως στον πρώτο αγώνα οι παίκτες της είχαν κρατήσει "με νύχια και με δόντια" το ισόπαλο 0-0. Και αυτό γιατί έπαιξαν στο τελευταίο τέταρτο με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Ντόμπος με απευθείας κόκκινη κάρτα ενώ ολοκλήρωσαν το ματς με 9 παίκτες ύστερα από την αποβολή (με δεύτερη κίτρινη) του Βάιου Καραγιάννη.
Η σύνθεση της ΑΕΚ (Ντουμιτρίου): Ατματσίδης. Καραγιάννης, Μανωλάς, Μαχαιρίδης, Κασάπης, Μαλαδένης, Σαβέβσκι, Κοπιτσής, Γκρέταρσον, Νικολαιδης, Μαρσέλο. Μπήκαν ως αλλαγή οι: Σέμπουε (60'), Ντόμπος (67')
* Τα παραδείγματα με ομάδες που έχουν πανηγυρίσει μεγάλες νίκες με αριθμητικό μειονέκτημα είναι πάρα πολλά, για αυτό επιλέξαμε να επικεντρωθούμε σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων , αφήνοντας εκτός αγώνες για το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας.