Euro 2024, Γερμανία - Δανία: Η "Μάνσαφτ" με την αύρα του φαβορί και οι "Βίκινγκς" που ψάχνουν το σπάσιμο της κατάρας κόντρα σε οικοδέσποινα χώρα
Η εθνική Γερμανίας δίνει κόντρα στη σκληροτράχηλη Δανία το πρώτο μεγάλο της τεστ στο Euro 2024, με τη "Μάνσαφτ" να καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο του φαβορί που της έχει δοθεί. Το SPORT24 με την αξιοπιστία της Opta σας παρουσιάζει μερικά facts για την αναμέτρηση που κλείνει την πρώτη ημέρα της φάσης των 16 της διοργάνωσης.
Το Euro 2024 από το Σάββατο (29/06) μπαίνει στο πιο κομβικό του σημείο, αυτό των νοκ-άουτ αναμετρήσεων. Εκεί που ο τίτλος του φαβορί είναι απλώς μία ταμπέλα που δίνεται βάσει της δυναμικής των ομάδων.
Τον εν λόγω τίτλο θα κληθεί να επιβεβαιώσει η εθνική Γερμανίας στο παιχνίδι με το οποίο θα ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα της φάσης των 16 της διοργάνωσης.
Η "Μάνσαφτ" με "όπλα" της την αύρα που της δίνει η πρωτιά στον πρώτο όμιλο, το γεμάτο φιλάθλους της Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ και την παράδοση θα αντιμετωπίσει την πάντα σκληροτράχηλη Δανία, η οποία θέλει να κερδίσει για πρώτη φορά την οικοδέσποινα χώρα του θεσμού.
Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα Facts με τη βοήθεια της Opta.
Αυτή θα είναι η 5η συνάντηση των δύο χωρών σε μεγάλο τουρνουά, με τις δύο χώρες να έχουν από δύο νίκες. Η μοναδική φορά που έχουν συναντηθεί σε νοκ-άουτ ήταν στον τελικό του 1992, όταν η Δανία επικράτησε με 2-0 και κατέκτησε το τρόπαιο.
Τρεις από τις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις των δύο ομάδων σε όλες τις διοργανώσεις έχουν λήξει ισόπαλες (η Γερμανία νίκησε 2-1 στο άλλο ματς στο Euro 2012).
Η Δανία έχει ηττηθεί σε όλους τους αγώνες που έχει αντιμετωπίσει διοργανώτρια χώρα σε Euro, όπως έγινε και απέναντι στη Γερμανία στον όμιλο το 1988. Στο προηγούμενο Euro, οι Δανοί αποκλείστηκαν από την Αγγλία στον ημιτελικό.
Η Γερμανία είναι στα νοκ-άουτ για 5ο σερί Euro, αλλά τα δύο τελευταία παιχνίδια της σε νοκ-άουτ έληξαν με ήττα 2-0, από τη Γαλλία στον ημιτελικό του 2016 και την Αγγλία στους 16 το 2020.
Η Δανία πέρασε στα νοκ-άουτ σε συνεχόμενα Euro για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι Δανοί έχουν νικήσει μόνο τρία από τα εννέα παιχνίδια τους σε νοκ-άουτ (τέσσερις ισοπαλίες, τρεις ήττες) και δύο εξ αυτών ήταν στο Euro του 2020.
Αν εξαιρέσουμε τις διαδικασίες των πέναλτι, οι διοργανώτριες χώρες έχουν μόλις δύο ήττες στα τελευταία 14 παιχνίδια τους σε νοκ-άουτ (7 νίκες, 3 ισοπαλίες). Και οι δύο ήττες ήταν σε τελικό, για την Πορτογαλία από την Ελλάδα το 2004 και τη Γαλλία από την Πορτογαλία το 2016.
Η Δανία έχει μόλις τρεις νίκες στα τελευταία 15 παιχνίδια της σε Euro/Μουντιάλ, με επτά ισοπαλίες και πέντε ήττες. Οι Δανοί δεν έχουν νίκη στα τελευταία επτά παιχνίδια τους (τέσσερις ισοπαλίες, τρεις ήττες), αφού βρέθηκαν στα φετινά νοκ-άουτ με τρεις ισοπαλίες στον όμιλο.
O Κρίστιαν Έρικσεν είχε άμεση συμμετοχή στο 55% των 42 τελικών της Δανίας στον όμιλο, αφού είχε 10 τελικές ο ίδιος κι έφτιαξε άλλες 13 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Είναι ο πρώτος Δανός στην ιστορία με 10+ τελικές και 10+ key passes σε ένα μεγάλο τουρνούα, Euro ή Μουντιάλ.
Ο Νίκλας Φίλκρουγκ έχει τέσσερα γκολ σε έξι εμφανίσεις σε μεγάλα τουρνουά, χωρίς ποτέ να έχει ξεκινήσει βασικός. Ανάμεσα σε όλους τους Ευρωπαίους που έχουν παίξει τουλάχιστον 100 λεπτά σε Euro/Μουντιάλ, μόνο ο Ερνστ Βιλιμόβσκι (κάθε 30 λεπτά) έχει σκοράρει πιο συχνά από τον Φίλκρουργκ που έχει γκολ κάθε 35 λεπτά.
Ο Τόνι Κρος είχε 324 εύστοχες μεταβιβάσεις στον όμιλο, τις περισσότερες που είχε ποτέ παίκτης σε όμιλο Euro. Ανάμεσα σε όλους τους παίκτες που έχουν τουλάχιστον 1.000 λεπτά στη διοργάνωση μετά το 1980, ο Κρος έχει τις περισσότερες εύστοχες πάσες, με μέσο όρο 92 πάσες ανά 90 λεπτά.